Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Έτος 2012
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Εξαντλείται η υπομονή του Αλεξάντερ Ντάουνερ

Στον αναπνευστήρα οι συνομιλίες


Βαθύ είναι το ρήγμα στη διαδικασία των συνομιλιών και η πιθανότητα ενός ναυαγίου άρχισε να συζητείται ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο στο διπλωματικό σώμα. Η κρίση στο Λιμνίτη επιβεβαίωσε το χάσμα εμπιστοσύνης καθώς και την ικανότητα των δύο πλευρών να παίζουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

 

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους και με τις δύο πλευρές και δεν θεωρούν δεδομένη την ανανέωση του Συμβολαίου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, που λήγει τον Ιανουάριο. Επίσης, όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα «Σημερινή» την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν ήδη διαδικασία για την απεμπλοκή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Κυπριακό.

 

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε και δημόσια την απογοήτευσή του για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ασφαλείς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως ο Ντάουνερ χάνει την υπομονή του, κι αν η διαδικασία δεν έχει προοπτική, θα ακολουθήσει το δρόμο όλων των προκατόχων του.

 

Απέτυχε το τεστ

 

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ήταν το κρίσιμο τεστ για το μέλλον των συνομιλιών. Ο στόχος ήταν να υπάρξει ευελιξία και γενναιοδωρία από τους ηγέτες, καθώς και άνοιγμα στην κοινωνία με στόχο τη λύση. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήρθε στην Κύπρο προετοιμασμένος, με ιδέες, για να προχωρήσει ο διάλογος, αλλά βρέθηκε να διαχειρίζεται ξανά το πρόβλημα του Λιμνίτη.

 

Ακόμη κι αν καταστεί εφικτή μια συμφωνία, εκφράζονται πια σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί με αυτό το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί. Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι από τη μια ντουζίνα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί, δεν προχώρησε ούτε ένα. Αντιθέτως, η εφαρμογή τους κατέστη τόσο περίπλοκη και τόσο δύσκολη, που έγιναν το καθένα κι ένα μικρό Κυπριακό.

 

«Ένα χρόνο συζητούμε για το Λιμνίτη και ούτε μια διέλευση δεν μπόρεσε να γίνει. Πώς θα εφαρμοστεί μια συμφωνία που θα προβλέπει μετακινήσεις πληθυσμών και επιστροφές εδαφών»; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά τέθηκε με ένταση ως υπαρκτή πραγματικότητα στο διπλωματικό παρασκήνιο, τις μέρες που πέρασαν.

 

Αυτό που ανησυχεί είναι πως η προοπτική της λύσης «είναι και πάλι ορφανή», ενώ οι δυνάμεις που επιδιώκουν το ναυάγιο είναι καλά οργανωμένες και αποτελεσματικές στο να επιβάλλουν τη ρητορική τους. «Πώς είναι δυνατόν σε μερικούς μήνες να ζητηθεί από τον κόσμο να εγκρίνει μια λύση, σε αυτό το κλίμα; Και ποιος θα συνεχίσει να συζητά και να παρεμβαίνει σε αυτό το διάλογο κωφών, όταν μια απλή διέλευση από τον Λιμνίτη έχει γίνει το Ανατολικό Ζήτημα;», σχολίασε τον «Π» πηγή που έχει αντίληψη της πικρίας που επικρατεί.

 

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως καταγράφεται στις ενημερώσεις που γίνονται σε ξένους διπλωμάτες, είναι πως ο Χριστόφιας «έπεσε στην παγίδα των δυνάμεων που επιδιώκουν το ναυάγιο». Αναφέρουν πως σκόπιμα έβαλαν στα λεωφορεία άτομα που δεν ήταν στη λίστα, για να προκληθεί πρόβλημα.

Προς τούτο, καταγράφουν τις δηλώσεις του κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος ακύρωνε δημόσια τη συμφωνία που έκανε ο Ιακώβου με τον Ναμί, παρουσία του ΟΗΕ, να δοθούν κατάλογοι με ονόματα και να γίνει κάποιος έλεγχος (δες ξεχωριστή ενότητα). Αν και κατανοούν την αντίδραση του Χριστόφια, ανησυχούν από τη «διολίσθησή του στη ρητορική αυτών που επιδιώκουν το ναυάγιο».

 

Ανέφικτος ο προγραμματισμός

 

Ωστόσο, η κρίση στο Λιμνίτη ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απογοήτευσης των Ηνωμένων Εθνών και ήρθε η στιγμή που θα γινόταν το μεγάλο τεστ προθέσεων ενόψει του δεύτερου γύρου. Η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών ήταν να σπρώξουν τη διαδικασία για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις συναντήσεις του δεύτερου γύρου, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Οκτωβρίου. Αν όλα πήγαιναν καλά, θα ερχόταν στη Λευκωσία ο Μπαν Γκι-μουν, για να εξαγγείλει τον τρίτο και τελικό γύρο.

 

Στο μεσοδιάστημα, ο ΟΗΕ έγινε δέκτης μηνυμάτων από την ε/κ πλευρά να μην εμμένει σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα, με τον πρόεδρο Χριστόφια να τον καλεί από το βήμα του συνεδρίου των Αποδήμων «να ανακρούσει πρήμναν». Ύστερα από το επεισόδιο του Λιμνίτη και μετά τη συνάντηση που είχε ο Ντάουνερ με τον πρόεδρο Χριστόφια την Παρασκευή, ο δυτικός παράγοντας πήρε το μήνυμα πως ο προγραμματισμός των ΗΕ είναι πια ανέφικτος.

 

Όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες που ανησυχούν για τις εξελίξεις, επειδή θα έχουν τον πονοκέφαλο των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, και οι δύο πλευρές μπήκαν για καλά στο παιχνίδι του τακτικισμού και της επίρριψης ευθυνών. Αφενός ο Χριστόφιας διέγραψε όλη τη δουλειά που έκαναν τα ΗΕ όλα αυτά τα χρόνια, ο δε Ταλάτ θέτει προϋποθέσεις πολύ πέρα από το σχέδιο Ανάν. Με αυτή την προσέγγιση, ο διάλογος δεν μπορεί να πάει πουθενά.

 

Ο Δεκέμβριος

 

Είναι πλέον σαφές ότι και οι δύο πλευρές παίζουν πια με ορίζοντα τον Δεκέμβριο:

-Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να έχει εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου, για να φύγει το Κυπριακό από τα πόδια της στο δρόμο προς την Ευρώπη, διαφορετικά θα κλείσει το Κυπριακό με άλλες λύσεις.

-Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να παίξει με το χρόνο και προσδοκά ότι έχει δυνατότητες να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο, ενόψει αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις δηλώσεις που έκανε με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο, άνοιξε τα χαρτιά του και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την ε/κ πλευρά και προς την ΕΕ:

  1. Η Τουρκία είναι έτοιμη για λύση, αλλά μόνο στα πρότυπα του 2004. Υπάρχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία («Η ευκαιρία για ειρήνη που απορρίψατε το 2004 βρίσκεται ενώπιόν σας. Μην απορρίψετε και πάλι την ειρήνη και μην την καθυστερείτε»).
  2. Αν δεν υπάρξει κατάληξη λύση τώρα, θα ανακηρύξει το Κυπριακό ανεπίλυτο και θα επιζητήσει άλλες λύσεις («Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, όπως η διχοτόμηση»).
  3. Η 'Αγκυρα δεν είναι πρόθυμη να παίξει με το χρόνο για μια ανοιχτού τέλους διαδικασία («Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επΆ αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση»).
  4. Εκτιμά πως δεν πρέπει να δώσει ευκαιρία στην ε/κ πλευρά να χρησιμοποιήσει την ΕΕ ως μοχλό πίεσης εναντίον της («Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της»).

Αντιθέτως, η ε/κ πλευρά δεν διασυνδέει τον Δεκέμβριο με το Κυπριακό και θεωρεί πως οι συνομιλίες είναι ανεξάρτητες από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ.

 

Η Κυβέρνηση χαράσσει γραμμή με ορίζοντα τον Δεκέμβριο, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε μελέτη και κατέληξε σε τρία πιθανά σενάρια για τις αποφάσεις που θα πάρει το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο:

  1. Αύξηση του αριθμού των Κεφαλαίων που δεν μπορούν να ανοίξουν, μέσω διασύνδεσης των Κεφαλαίων αυτών με το ζήτημα της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κ.Δ., στη βάση της Δήλωσης Σεπτεμβρίου του 2005.
  2. Απόφαση για μη άνοιγμα οποιουδήποτε νέου Κεφαλαίου, μέχρι η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της 'Αγκυρας.
  3. Πλήρης αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οπότε διακοπή όλων των διαδικασιών εντός Συμβουλίου που σχετίζονται με διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Και τα τρία σενάρια είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας και αγνοούν πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, που η ίδια η ΕΕ χαρακτηρίζει ιστορικές, όπως το άνοιγμα στους Κούρδους, η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας ? Αρμενίας και ο ρόλος της Τουρκίας ως κομβικής χώρας στη διακίνηση ενέργειας.

 

Συνεπώς, είναι παντελώς απίθανο η ΕΕ να θέσει σε ρίσκο αυτή τη διαδικασία που επηρεάζει θετικά την πιο ζωτική γεωγραφική περιοχή της υφηλίου, για το Πρωτόκολλο της 'Αγκυρας. Αν είναι με αυτή την ανάλυση που χτίζεται η στρατηγική ενόψει Δεκεμβρίου, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς την παταγώδη και θορυβώδη αποτυχία της.

 

 

Προβοκάτσια το μπάχαλο Λιμνίτη

 

Η Kυβέρνησηαποδέχτηκε το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι η διαδικασία μετάβασης των Ε/K στη Μόρφου διαφέρει από τη μετάβαση Τ/K στα Κόκκινα, διότι στην πρώτη περίπτωση τα λεωφορεία μετέβησαν χωρίς σταθμό από κατεχόμενη σε κατεχόμενη περιοχή, ενώ στην περίπτωση των Ε/K θα πήγαιναν από μη κατεχόμενη σε κατεχόμενη περιοχή. Η θέση των Τούρκων ήταν πως έπρεπε να ισχύσει περίπου το ίδιο όπως και στα άλλα οδοφράγματα και η ε/κ πλευρά το αποδέχτηκε, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 

- Δεν ζούμε σε μια ομαλή κατάσταση.

- Η Γραμμή Κατάπαυση του Πυρός δεν είναι σύνορο, αλλά το αποτέλεσμα εκεχειρίας μιας εμπόλεμης κατάστασης.

- Την ευθύνη για την επιτήρησή της την έχει ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία που υπάγεται στο στρατό.

- Η διέλευση θα γίνει μέσω στρατιωτικής περιοχής.

 

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, πιεζόμενη από το αίτημα των κατοίκων, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, συμφώνησε με την άλλη πλευρά στην εξής διαδικασία:

 

-Να δοθούν κατάλογοι με τα ονόματα ανά λεωφορείο.

-Οι προσκυνητές να έχουν ταυτότητες.

-Να γίνει μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος για να μην ταλαιπωρηθούν οι προσκυνητές.

 

Τρεις ημέρες πριν από τη διέλευση (31/8), ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου ακύρωνε δημόσια την Κυβέρνηση και έπαιρνε εκείνος αποφάσεις που θα επηρέαζαν ακόμη και το μέλλον των συνομιλιών: «Εμείς ζητούμε να πάμε στην κατεχόμενη Μόρφου και στον Αγιο Μάμα με το ίδιο καθεστώς που πέρασαν και οι Τουρκοκύπριοι για να πάνε στα Κόκκινα. Δεν δεχόμαστε καμία απολύτως αλλαγή στη συμφωνία αυτή. Η θέση μας είναι οριστική και αμετάκλητη, σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα».

 

Η Κυβέρνηση άλλα είχε συμφωνήσει, όμως δεν υπερασπίστηκε την πολιτική της, προφανώς διότι ο κοινοτάρχης είχε με το μέρος του τα ΜΜΕ. Την ίδια μέρα (31/8), ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην Κυβέρνηση, έδωσε την πλήρη στήριξή του στον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου να ακυρώσει την κυβερνητική πολιτική:

 

«Έχω επικοινωνήσει το πρωί με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη και συμφωνώ απόλυτα με τους χειρισμούς του. Εάν πράγματι πρόθεση των Τούρκων είναι να υποβάλουν σε έλεγχο τους προσκυνητές στον 'Αγιο Μάμα την ερχόμενη Τετάρτη, τότε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο».

 

Η Κυβέρνηση έχει την πληροφορία ότι το πρωί της Πέμπτης, συγκεκριμένος καναλάρχης, ο οποίος συντονιζόταν με τον κοινοτάρχη και τον Ομήρου, διέταξε την επιβίβαση δημοσιογράφων στο πρώτο λεωφορείο, τα ονόματα των οποίων δεν ήταν στον κατάλογο. Στο πρώτο λεωφορείο επιβιβάστηκαν και πολίτες που δεν ήταν στον κατάλογο. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν 10 άτομα στα πρώτα δύο λεωφορεία που δεν ήταν στον κατάλογο.

 

Στο μεταξύ, άλλους καταλόγους είχε ο κοινοτάρχης Πύργου Κ. Μιχαηλίδης και άλλους ο Καρός, ενώ δεν υπήρχε ένα υπεύθυνο άτομο από την Κυβέρνηση να συντονίσει τη μετάβαση. Οι Τούρκοι μέτρησαν τους επιβάτες και τους βρήκαν περισσότερους, οπόταν έγινε το μπάχαλο.

 

Βάζοντας αυτά τα γεγονότα στη σειρά, η Κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση ήταν προβοκάτσια που χτιζόταν μέρα με τη μέρα (Αυτή ήταν η αποτίμηση κυβερνητικής πηγής, με την οποία μίλησε ο «Π» την Πέμπτη.) Η άλλη πλευρά καθόλου δεν διευκόλυνε την κατάσταση, ο Χριστόφιας έμεινε εκτεθειμένος και ακύρωσε τις συνομιλίες, για να κατευνάσει το δημόσιο αίσθημα.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

06/09/2009

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα