Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Κλίμα 2004 με στόχο τις συνομιλίες

Οργανωμένη εκστρατεία υπόσκαψης της λύσης


Συνθήκες 2004 επιχειρούν να δημιουργήσουν οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην υπό εξέλιξη διαδικασία στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μη αναστρέψιμο αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και να εκβιάσει τον Πρόεδρο Χριστόφια να οδηγήσει τις συνομιλίες σε ναυάγιο. Πρωταγωνιστές, όπως και το 2004, είναι τα ΜΜΕ και τα απορριπτικά κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, προεξαρχόντων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

 

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών και την έναρξη του δεύτερου και κρισιμότερου, εντάθηκε η αρνητική δημοσιότητα για όλα τα ζητήματα του Κυπριακού, με στόχο τη δημιουργία ψυχολογίας απόρριψης μιας ενδεχόμενης λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στήθηκε μηχανισμός που μαζεύει πληροφορίες, παράγει ιδέες και συντονίζεται με τα ΜΜΕ, με σκοπό να πλήξει την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, προτού οι συνομιλίες πάρουν δυναμική τροπή.

 

Από την αρχή του καλοκαιριού ξεκίνησε ένας συντονισμένος ψυχολογικός πόλεμος με πολύ ευδιάκριτους στόχους:

  • Γελοιοποίηση της διαδικασίας.
  • Ροκάνισμα της αξιοπιστίας των μεσολαβητών.
  • Δαιμονοποίηση των προσπαθειών της ΕΕ και γενικά του διεθνούς παράγοντα να ενθαρρύνει τη λύση.
  • Απαξίωση του συνομιλητή της άλλης πλευράς.
  • Αμφισβήτηση της διαπραγματευτικής ικανότητας του Χριστόφια.
  • Υπόσκαψη και διαβολή του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Δημιουργία κλίματος φοβίας στην κοινωνία.

Δεν πήγαν διακοπές

 

Το καλοκαίρι, ενώ η χώρα ήταν σε διακοπές, τα ΜΜΕ που συνδράμουν επικοινωνιακά στην καταστροφολογία, με επανάληψη της μεθοδολογίας του 2004, έστησαν ένα σκηνικό διαρκούς κρίσης και έντασης που συντηρείται μέχρι τις μέρες μας:

 

*Με αφορμή τη ρήξη ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για τους ημικρατικούς, το ΔΗΚΟ ξεκίνησε εκστρατεία με προσωπικές επιθέσεις ενάντια στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον ειδικό απεσταλμένο του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

 

*Στις αρχές Αυγούστου προέκυψε η ιστορία με τη δήθεν εμβάθυνση του λιμενίσκου στα Κόκκινα. Παρά το γεγονός ότι η πληροφόρηση της Κυβέρνησης ήταν πως επρόκειτο για καθαρισμό της περιοχής από τα φύκια, τα ΜΜΕ επέμειναν και μιλούσαν για προκλήσεις, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

 

*Στα μέσα Αυγούστου, η αποκάλυψη της δραματικής ιστορίας των πέντε αιχμαλώτων που δολοφονήθηκαν στο Τζιάος, ανέξεσε όλες οι πληγές του 1974, με προσέγγιση που δημιουργούσε κλίμα φοβίας και ανασφάλειας.

 

*Μέσα στο κλίμα των ημερών ακολούθησαν φρικτές «αποκαλύψεις» για μαζικές δολοφονίες αγνοουμένων, αξιοποιώντας αμφιβόλου αξίας ανώνυμες μαρτυρίες. Παράδειγμα, η πληροφορία ότι δολοφονήθηκαν το τέλος Αυγούστου 320 αιχμάλωτοι με ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες που κατέβαιναν από τα αποβατικά σκάφη στο πέντε μίλι. Αν και η «αποκάλυψη» δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα κοινής λογικής (π.χ. δεν είχαν όπλα να τους σκοτώσουν και δολοφόνησαν 320 ανθρώπους με τις ξιφολόγχες, χωρίς να βρεθεί στα 35 χρόνια ένας άνθρωπος να πει μια λέξη γι αυτό;) προβλήθηκε σαν πραγματικό γεγονός.

 

*Στο κλίμα των ημερών προβλήθηκε η «αποκάλυψη» της ταφής 800-1000 αγνοουμένων στην περιοχή Λαπήθου. Αν και η πληροφορία προέρχεται από εξ ακοής μαρτυρία Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου που δόθηκε το 1976, ανασύρθηκε το 2009 από τα αρχεία του κράτους, και προβλήθηκε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πληροφόρηση που προέκυψε από τότε.

 

*Παραμονή της έναρξης του δεύτερου γύρου των συνομιλιών προκλήθηκε από την ΕΔΕΚ και τα κανάλια η κρίση του Λιμνίτη, που είχε ως συνέπεια την ακύρωση της πρώτης συνάντησης του δεύτερου γύρου. Η Κυβέρνηση είναι σήμερα απολύτως πεπεισμένη ότι υπήρξε θύμα προβοκάτσιας (επιβίβαση επιβατών που δεν ήταν γραμμένοι στη λίστα στα πρώτα λεωφορεία για να προκληθεί κρίση). Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αν και ακύρωσε την πρώτη συνάντηση του δεύτερου γύρου, με δική του πρωτοβουλία δεν ήγειρε καν το ζήτημα στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης.

 

*Παραμονή της έναρξης του δεύτερου γύρου, η τηλεόραση του ΑΝΤ1 πρόβαλε έγγραφα που δόθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, με τον ισχυρισμό ότι οι θέσεις του Χριστόφια για την επιστροφή των προσφύγων είναι χειρότερες και από το Σχέδιο Ανάν. Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσελεπής, χαρακτήρισε τα όσα μεταδόθηκαν «χυδαίες παραποιήσεις», που στόχο έχουν την αποτυχία των συνομιλιών. Ο ΑΝΤ1 βρήκε απόλυτη στήριξη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

 

*Την ημέρα έναρξης του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε δύο έγγραφα που αναφέρονται σε συζητήσεις που είχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Λιν Πάσκο, δίνοντας το στίγμα ότι επίκειται επιδιαιτησία.

 

Όλα αυτά τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο, έχουν κεντρικό στόχο τη γελοιοποίηση και την αποτυχία των συνομιλιών, όποιο κι αν θα είναι το τίμημα ενός ναυαγίου. Ήδη, το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις στα ραδιόφωνα με επιχειρήματα και τακτικές του 2004 και καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας μιας χαώδους εσωτερικής κατάστασης που θα στραγγαλίσει μια κι έξω τις συνομιλίες.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

13/09/2009

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα