back | print

Αρχηγός ο Λυσσαρίδης, στρατηγός ο Λιλλήκας, εμπροσθοφυλακή ο Νικόλας

Το Πεντάγωνο των σκληρών

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας


Δεν θα αποτολμήσει το ΔΗΚΟ την έξοδο από την κυβέρνηση και οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι έκπληξη για το ΑΚΕΛ. Αυτή είναι η εκτίμηση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο στηρίζεται στην αποδοχή που τυγχάνει ο Χριστόφιας από τη βάση του ΔΗΚΟ. Πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από το Προεδρικό έδειξε ότι το 50% του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στηρίζουν την πολιτική Χριστόφια, παρά την αρνητική ρητορική των ηγεσιών τους.

 

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Π», ο Μάριος Καρογιάν διαβεβαίωσε το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό ότι στην αυριανή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου θα κλείσει το ζήτημα της αποχώρησης από την κυβέρνηση και ότι έχει την πλειοψηφία για να περάσει τη θέση του. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, στο ΑΚΕΛ θεωρούν τη συμπεριφορά του κόμματος «ανεξήγητη». Ο Γιαννάκης Ομήρου, παρά την αρνητική κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό (χωρίς ωστόσο να την προσωποποιεί), διαβεβαιώνει κι αυτός το ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησης.

 

'Αλλες βέβαια οι θέσεις και οι προθέσεις των ηγεσιών και άλλες οι τάσεις μέσα στα ίδια τα κόμματα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η ομάδα που εκπροσωπεί στο ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι «η ώρα της αποχώρησης είναι τώρα», ενώ ο Κενεβέζος ανακοίνωσε ότι αύριο θα εγείρει το ζήτημα στο Εκτελεστικό τού ΔΗΚΟ. Από την άλλη, ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός φέρεται να θεωρεί την αποχώρηση της ΕΔΕΚ να προηγείται εκείνης του ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ προετοιμάζει το υπόβαθρο μιας τέτοιας απόφασης που θα ληφθεί εάν και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Ο συντονισμός

 

Μια σειρά από γεγονότα, όπως η ανοικτή προσωπική επίθεση του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά του Χριστόφια, καθώς και η ανακοίνωση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για απόσυρση των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, καταδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιος συντονισμός μεταξύ στελεχών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ με στόχο τη διάρρηξη της συγκυβέρνησης.

 

Στο ΑΚΕΛ είναι πεπεισμένοι ότι έστω και άτυπα λειτουργεί ένα συντονιστικό όργανο το οποίο καθοδηγεί το «απορριπτικό μέτωπο», το οποίο έχει πια πολύ ξεκάθαρο και οφθαλμοφανές στόχο: Την παταγώδη αποτυχία των συνομιλιών έστω κι αν το τίμημα θα είναι η οριστικοποίηση της διχοτόμησης, με επίρριψη των ευθυνών στο ΑΚΕΛ και τον Δ. Χριστόφια.

 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η Κυβέρνηση, το «πεντάγωνο» των απορριπτικών αποτελείται από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Λιλλήκα, τον Λυσσαρίδη, τη Στράκκα και παράγοντες των MEDIA. Το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό, που υπήρξαν πολιτικοί σύμμαχοι και έδωσαν κοινές μάχες με τους σημερινούς τους αντιπάλους, ξέρουν απέξω κι ανακατωτά την επικοινωνιακή τους πρακτική. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, καθώς και τα πανομοιότυπα επιχειρήματά τους, έχουν καλή εικόνα της στρατηγικής τους.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο «Π», η εκτίμηση του Προεδρικού είναι πως, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, επιχειρείται επανάληψη του σεναρίου της σύμπηξης ενός μετώπου του «όχι», υπό τον Λυσσαρίδη και διαχειριστή τον Γιώργο Λιλλήκα, το οποίο δοκιμάστηκε και απέτυχε στις ευρωεκλογές. Εκφραστής αυτής της στρατηγικής είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να οδηγήσει τη σχέση τού ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ στα άκρα, με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς για τον Χριστόφια.

 

Χωρίς τον ξενοδόχο;

 

Το σενάριο αυτό προσκρούει σε πολλά εμπόδια και κυρίως στο ότι θα ανατρέψει εκ βάθρων το ισοζύγιο δυνάμεων τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στην ΕΔΕΚ. Ο Μάριος Καρογιάν, ο Μάρκος Κυπριανού, τα στελέχη που έχουν θέσεις στην Κυβέρνηση και άλλα που προσδοκούν να πάρουν δεν έχουν καμιά διάθεση να θυσιάσουν το πολιτικό τους μέλλον «για να κάνει πολιτικό κεφάλαιο ο Λιλλήκας». Στην ΕΔΕΚ ο Ομήρου είναι κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε μέτωπο που θα θέτει εν αμφιβόλω την αυτονομία του κόμματος και τη δική του ηγεσία. Εξ ου και ο Ομήρου είναι κατηγορηματικός στις διαβεβαιώσεις του προς τον Χριστόφια ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την Κυβέρνηση.

 

Από την άλλη, η οικογένεια Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ και ο Λυσσαρίδης στην ΕΔΕΚ διαχειρίζονται την πολιτική παρακαταθήκη των δύο κομμάτων και επιβάλλουν τη ρητορική τους. Τα στελέχη που επιθυμούν να συνεχίσουν τη συγκυβέρνηση υποχρεώνονται να τα υιοθετήσουν και παρασκηνιακά διαβεβαιώνουν ότι «κάνουν διαχείριση» των εσωτερικών των κομμάτων τους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συντηρεί και ο ίδιος ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αντιτουρκικής ρητορικής, κάνοντας κι αυτός διαχείριση των φυγόκεντρων τάσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το γενικότερο κλίμα και οι πιέσεις από τη βάση του ΔΗΣΥ εξαναγκάζουν τον Νίκο Αναστασιάδη να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς του Χριστόφια, κάνοντας κι αυτός εσωκομματική διαχείριση.

 

Ποιος κερδίζει;

 

Η έλλειψη καθαρής πολιτικής γραμμής έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο αμφισβήτησης, αμφιβολίας, αβεβαιότητας, γκρίνιας και απαισιοδοξίας, και σκοτώνει την πίστη και την ελπίδα για κάτι θετικό στις συνομιλίες. Από αυτό το χάος ξεχωρίζει ο λόγος των δυνάμεων που απορρίπτουν την όποια λύση, διότι είναι οι μόνοι που έχουν καθαρή και σταθερή θέση.

 

Από την άλλη, αυτοί που φωνάζουν και ακούγονται περισσότερο δεν είναι βέβαιο ότι έχουν και την ανάλογη απήχηση στην κοινωνία. Το Προεδρικό, επικαλούμενο τη δική του δημοσκόπηση, θεωρεί σημαντικό το ότι το 50+ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ εγκρίνουν τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό, ενώ στον ΔΗΣΥ, παρά την ήπια στάση του Νίκου Αναστασιάδη, το ποσοστό είναι 45%.

 

Επί του συγκεκριμένου, στο Προεδρικό δεν φαίνεται ν΄ ανησυχούν από τις επιθέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζουν «παθιασμένες», «αψυχολόγητες» και «αυτοκαταστροφικές». Εκτιμούν ότι ο πολιτικός αυτός λόγος παραπέμπει στην Ένωση Κέντρου, που ήταν πάντα ένα πολιτικό περιθώριο.

 

Εξάλλου, δεν μπορεί να παραγράψει κανείς το γεγονός πως αυτή η ρητορική του στείρου «όχι», έχοντας τη στήριξη όλων των τηλεοπτικών καναλιών, ηττήθηκε κατά κράτος τον Φεβρουάριο του 2003. Με βάση αυτό το δεδομένο

το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό, παρά την ισοπεδωτική κριτική που δέχεται ο Χριστόφιας για όλα τα ζητήματα που διαπραγματεύεται στο Κυπριακό, δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία και να τους διώξουν από την Κυβέρνηση. Το Προεδρικό προσπαθεί να τους κρατήσει στο καράβι της συγκυβέρνησης για όσο χρόνο μπορεί, διότι διώχνοντάς τους θα συσπειρώσει όλο το ΔΗΚΟ και όλη την ΕΔΕΚ γύρω από τις ηγεσίες τους.

 

Οι σχέσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ

 

Αν και φαντάζει φυσιολογική μια συμμαχία ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ, όπως την πρότεινε ο Σωκράτης Χάσικος, κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο λόγω του ότι τα δύο κόμματα οριοθέτησαν τον αντίπαλο χώρο ως τον φυσικό τους πολιτικό εχθρό. Στον ΔΗΣΥ έγιναν βήματα σε επίπεδο ηγεσίας, όμως για το ΑΚΕΛ οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ προκαλεί πανικό.

 

Βέβαια, ο ΔΗΣΥ και ειδικά ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δεν επιζητεί πολιτική συμμαχία με το ΑΚΕΛ, αλλά συμμετοχή στη διαδικασία λύσης. «Δεν μπορεί να στηρίζουμε εμείς τον Χριστόφια, να τον βρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και να μοιράζονται μαζί τους τα λάφυρα της εξουσίας», δήλωσε στον «Π» στέλεχος του ΔΗΣΥ. «Εκτός εάν ο Χριστόφιας λογαριάζει να εκμεταλλευτεί τον πατριωτισμό μας, να μας χρησιμοποιήσει για να λύσει το Κυπριακό και να μοιραστεί τη νέα εξουσία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ».

 

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν πολύ προχωρημένες αυτές τις σκέψεις. Ξέρουν και μάλιστα πολύ καλά ότι χωρίς τον ΔΗΣΥ δεν μπορούν να πάνε πουθενά, όμως ξέρουν εξίσου καλά πως τα στελέχη τους είναι εκπαιδευμένα εδώ και δεκαετίες να ακούνε ΔΗΣΥ και να τους σηκώνεται η τρίχα. «Μακάρι να φτάσουμε σε ακτίνα λύσης και θα βρούμε τον τρόπο και να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε», δήλωσε στον «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ.

 

 

Το ντιλ Χριστόφια - Συλλούρη

 

Το αιφνίδιο πρόβλημα υγείας του Ν. Κουτσού και ο παροπλισμός του σ΄ αυτό το σημαντικό χρονικό ορόσημο ήταν σοβαρό πλήγμα για το «Πεντάγωνο» των απορριπτικών. Ο Νίκος Κουτσού ήταν σε επαφή με τους Νικόλα, Λυσσαρίδη και Λιλλήκα, ενώ ο Συλλούρης, για τους ίδιους λόγους που έχουν οι Ομήρου και Καρογιάν, είναι ενάντια στη σύμπηξη μετώπου που θα τον ακυρώνει ως πρόεδρο κόμματος.

 

Είναι γνωστό στο πολιτικό παρασκήνιο ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία μεταξύ Συλλούρη και Κουτσού. Η κόντρα αυτή χρονολογείται από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ο μεν Κουτσού συναντήθηκε με τον Κασουλίδη και υποσχέθηκε ότι προσωπικά θα στήριζε την υποψηφιότητά του, ο δε Συλλούρης είχε συνάντηση με τον Χριστόφια και συμφώνησε μαζί του λευκή ψήφο, ενώ προσωπικά θα τον στήριζε, όπως και έπραξε.

Το αντάλλαγμα που εξασφάλισε ο Συλλούρης ήταν η καλή σχέση με την εκτελεστική εξουσία και η συμμετοχή του ΕΥΡΩΚΟ στους ημικρατικούς. Αρχιτέκτονας της άτυπης συμμαχίας Χριστόφια - Συλλούρη ήταν ο Νίκος Κατσουρίδης.

 

Ο Συλλούρης τήρησε την υπόσχεσή του και ο Χριστόφιας τη δική του. Για να αλληλοδιευκολυνθούν, μήνες πριν τους διορισμούς στα συμβούλια των ημικρατικών, ο Συλλλούρης σίγησε κάθε κριτική προς την Κυβέρνηση, ενώ για τους ημικρατικούς δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στα παζάρια με την υποβολή καταλόγου. Από την άλλη ο Χριστόφιας, για να μην μπει σε διαβούλευση με το ΕΥΡΩΚΟ, επαναδιόρισε όλα τα στελέχη του κόμματος που είχαν διοριστεί επί Τάσσου, εις βάρος της συμμετοχής του ΔΗΣΥ.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

15/11/2009

© Copyright: Makarios Drousiotis  |  Journalist, Writer

back | print