back | print

Μονόδρομος πια η αποχώρηση ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση

Ο Αρχιεπίσκοπος σταμάτησε τον Μάριο


Προς νέα -ίσως και τελική- κρίση οδηγείται η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ στις αρχές του νέου χρόνου με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η αποτυχία του Μάριου Καρογιάν να ελέγξει το ΔΗΚΟ και η συνθηκολόγησή του υπέρ της ομάδας του Νικόλα Παπαδόπουλου καθιστά πλέον το διαζύγιο με την κυβέρνηση μονόδρομο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Μάρκος Κυπριανού φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε συναδέλφους του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πως τον Ιανουάριο ίσως να μην είναι υπουργός Εξωτερικών.

 

Το παιχνίδι για τον Μάριο Καρογιάν να ελέγξει το κόμμα χάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναθεώρησε τις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα, ενώ ο Καρογιάν ετοίμασε στρατηγική και ενημέρωσε τα ΜΜΕ για την «τελεσίδικη απόφασή» του να προχωρήσει σε διαγραφές στο κόμμα, στο παρά πέντε ανέκρουσε πρύμναν. Σύμφωνα με έγκυρη πληροφορία του «Π», το βράδυ της Πέμπτης (3/12), παραμονής της ανακοίνωσης των διαγραφών, ο Καρογιάν επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και είχε μακρά συνάντηση (τη δεύτερη επί του ιδίου θέματος) με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μεσολάβησε για τη συμφιλίωση των δύο τάσεων στο κόμμα. Την επομένη δρομολογήθηκαν οι διαδικασίας αποκλιμάκωσης της κρίσης. Έγινε η συνάντηση Καρογιάν - Κολοκασίδη το πρωί και ακολούθησε η επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, η αναβολή και τελικά η ματαίωση των διαγραφών.

 

Ένας από τους μοχλούς πίεσης προς τον Καρογιάν ήταν και ο εκβιασμός πως αν αποτολμούσε να διαγράψει έστω κι έναν, θα αποχωρούσαν οι υπόλοιποι και θα έκαναν δική του ξεχωριστή κίνηση, με προοπτική συγχώνευσης με την ΕΔΕΚ και ακολούθως με το ΕΥΡΩΚΟ, υπό την πολιτική καθοδήγηση του Βάσου Λυσσαρίδη και την αρχηγία του Λιλλήκα, που αποτελεί παρακαταθήκη του Τάσσου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», δεν υπήρξε η παραμικρή μετακίνηση των τασσικών επί της ουσίας των διαφωνιών με τον Χριστόφια. Απλώς παραδέχτηκαν λάθος σε ό,τι αφορά τον ενιαίο πολιτικό λόγο για λόγους τακτικής παρά για την ουσία. Ο στόχος τους παραμένει αμετάθετος στο να προβοκάρουν σε όλα τα επίπεδα το ΑΚΕΛ.

 

Υπό ομηρεία ο Μάριος

 

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την καλή σχέση που έχει ο Πρόεδρος με τον Μάρκο Κυπριανού, προσπάθησε να ενθαρρύνει τον Καρογιάν να «καθαρίσει» με το εσωτερικό του κόμματός του, για να μπορέσει να κτιστεί η συνεργασία σε πιο υγιή βάση. Ωστόσο, η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και ορισμένα λάθη τακτικής (π.χ. η εξαγγελία της απόφασης του Καρογιάν για διαγραφές από τη «Χαραυγή») σε συνδυασμό και με την πολιτική δειλία τού προέδρου του ΔΗΚΟ, οδήγησαν την προσπάθεια αυτή σε ναυάγιο. «Είναι πολύ δύσκολο για τον Μάριο να ξαναδοκιμάσει το ίδιο. Έπαιξε, δεν τόλμησε και έχασε. Τώρα είναι υποχρεωμένος να πολιτευτεί με τους όρους των τασσικών», εξήγησε στον «Π» στέλεχος του ΔΗΚΟ που είναι υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.

 

Οι τασσικοί έχουν εκλάβει την προσπάθεια του Καρογιάν για εκκαθαρίσεις στο κόμμα ως προσπάθεια του ΑΚΕΛ να τους θέσει στο πολιτικό περιθώριο. Και τώρα που έχουν αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στο κόμμα θα κλιμακώσουν την κριτική προς την κυβέρνηση για ζητήματα και πέραν του Κυπριακού. Μια γεύση των προθέσεων του ΔΗΚΟ ήταν η άρνηση αποδέσμευσης των κονδυλίων για το ΡΙΚ, απόφαση την οποία υποκίνησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη «συμφιλίωση» στο κόμμα, αμφισβητώντας συνολικά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, και έδωσε «τελεσίγραφο» στον Χριστόφια να επανορθώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας, κάτι που υποδηλώνει άγνοια του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ.

 

Νικόλας κατά Μάρκου

 

Η κριτική του Παπαδόπουλου άγγιξε και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, στον οποίο οι τασσικοί χρεώνουν ευθύνες για «την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να διασπάσει το ΔΗΚΟ με διαγραφές». Ο Υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και με ανακοίνωσή του μίλησε για παραπληροφόρηση, φωτογραφίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Όμως η αντιπαράθεση αυτή ανεστάλη λόγω των εξελίξεων με την κλοπή των λειψάνων του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, όπως την εξήγησε ο 'Αντρος Κυπριανού στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή», είναι πως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ (δεν κατονόμασε τα κόμματα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως σ΄ αυτά απευθυνόταν) στοχεύουν στην κατάρρευση των συνομιλιών, και, αν δεν τα καταφέρουν, να εξασφαλίσουν την καταψήφιση ενός νέου σχεδίου, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενό του. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια άτυπη πλατφόρμα του νέου «όχι» και άρχισε η εκστρατεία κατά της προοπτικής λύσης. Προχθές Παρασκευή έγινε συγκέντρωση στην Πάφο, με ομιλητές τους Γιώργο Κολοκασίδη του ΔΗΚΟ, Κούλη Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ, Χρήστο Κληρίδη τέως ΕΥΡΩΚΟ και νυν απορριπτικής πτέρυγας του ΔΗΣΥ, και του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος ανέλαβε να διαφωτίσει για τους οικονομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η λύση.

 

Εθνάρχης τού νέου «όχι»

 

Στην ΕΔΕΚ η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανεξέλεγκτη για την κυβέρνηση. Αν στο ΔΗΚΟ υπάρχει μια ομάδα στελεχών με τα οποία συνεννοείται, με την ΕΔΕΚ δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία. Ο Γιαννάκης Ομήρου παρασκηνιακά φαίνεται πιο μετρημένος απ΄ ό,τι στον δημόσιό του λόγο, όμως η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως το κόμμα ελέγχεται πλήρως από τον Λυσσαρίδη, ο οποίος φλερτάρει πολύ με την ιδέα να γίνει «ο εθνάρχης τού νέου ΄όχι΄».

Σαν τέτοιος μίλησε την προηγούμενη Παρασκευή (4/12) το βράδυ ο Λυσσαρίδης στην εκδήλωση για τα 40χρονα της ΕΔΕΚ, αμφισβητώντας συνολικά την πολιτική και τους χειρισμούς τού Χριστόφια, ο οποίος άκουγε από το ακροατήριο.

 

Η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ έχουν διαφωνήσει με όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση στο Κυπριακό, με τελευταίο κρούσμα την απόφαση για διαφώτιση της κοινής γνώμης για το τι είναι ομοσπονδία. Το ζήτημα αυτό ηγέρθη και στην τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα αρκετών μελών του σώματος να υπάρξει συμφωνημένη ερμηνεία των όρων που χρησιμοποιούνται στο Συνταγματικό, υπέβαλε ένα έγγραφο που περιγράφει το πώς αντιλαμβάνεται και σε ποια βάση διαπραγματεύεται την ομοσπονδία, και τους ζήτησε να υποβάλουν, εάν είχαν, παρατηρήσεις. Σύμφωνα με το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή, δεν ανταποκρίθηκε κανένας. Η διαφώτιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι στη βάση αυτών των αρχών. Η αντίδραση που υπήρξε, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, εντάσσεται από την κυβέρνηση σε αυτό που περιέγραψε ο 'Αντρος Κυπριανού στη «Χαραυγή»: Αυτό που επιδιώκουν είναι η κατάρρευση των συνομιλιών ή η καταψήφιση του νέου σχεδίου.

 

Βασικά τα δύο κόμματα εμφανίζονται πανέτοιμα να υπονομεύσουν οποιαδήποτε λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Γι΄ αυτό, όσο οι εξελίξεις πλησιάζουν, τόσο έντονη θα γίνεται η κριτική τους και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ. Το πότε θα σπάσει το σχοινί είναι μόνο ζήτημα χρόνου.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

13/12/2009

© Copyright: Makarios Drousiotis  |  Journalist, Writer

back | print