back | print

Κυπριακό: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Χρονοδιάγραμμα ο Ιανουάριος


Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας κλειδί της τρέχουσας διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό. Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις εντατικές συνομιλίες των δύο τριημέρων (11, 12 και 13 το πρώτο και 18, 19 και 20 το δεύτερο) που θα γίνουν τελικά στην κατοικία του μόνιμου αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και όχι στις κατοικίες των δύο ηγετών.

 

Η αλλαγή του τόπου των συνομιλιών, όπως εγκύρως πληροφορείται ο "Π", δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τις αντιδράσεις των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αλλά οφείλεται σε πρακτικά προβλήματα. Βασικά, οι κατοικίες δεν έχουν διευκολύνσεις ούτε χώρους για να φιλοξενήσουν πολυπρόσωπες αντιπροσωπείες. Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν πρώτα από την τουρκοκυπριακή πλευρά για πρακτικούς λόγους, ενώ τα ΗΕ διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατον να διεξαχθούν ομαλά οι συνομιλίες στις ιδιωτικές κατοικίες.

 

Επί της ουσίας, οι συνομιλίες μπαίνουν για καλά στο πάρε - δώσε, καθώς θα επιδιωχθεί το κλείσιμο των κεφαλαίων Διακυβέρνηση και του διαμοιρασμού της εξουσίας, Οικονομία και ΕΕ. Στα τρία αυτά κεφάλαια υπάρχουν οι περισσότερες συγκλίσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο ο σύμβουλος συνταγματολόγος John McGarry, ο οποίος διαβουλεύεται με τις δύο πλευρές διάφορες φόρμουλες γεφύρωσης των διαφορών που εκκρεμούν. Ανάλογη εργασία γίνεται και από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ, και την ομάδα του, για ζητήματα Οικονομίας, συμμετοχής και εκπροσώπησης στην ΕΕ. Επίσης, εμπειρογνώμονες των ΗΕ εργάζονται πυρετωδώς στο περιουσιακό με έμφαση στη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων που αποτελεί και το σοβαρότερο πρόβλημα αυτού του κεφαλαίου. Στο Περιουσιακό αυτό που θα επιδιωχθεί στις εντατικές είναι να φτάσουν οι ηγέτες σε μια συνεννόηση για το πώς θα λυθεί, για να μπορέσει στη συνέχεια να υπάρξει τεχνική διαπραγμάτευση.

 

Η ώρα της κρίσης

 

Τα ΗΕ και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις έχουν προσδοκίες ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπαίνουμε στην πιο ουσιαστική φάση του Κυπριακού από τότε που διεξάγονται συνομιλίες. Μπορούμε να πούμε πως από τα αποτελέσματα των εντατικών συνομιλιών θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον αυτής της διαδικασίας", δήλωσε στον "Π" ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

 

Τα πράγματα είναι τόσο συγκεκριμένα όσο δεν ήταν ποτέ στο Κυπριακό:

  • Υπάρχουν δύο ηγέτες που πείθουν τους μεσολαβητές ότι διαπραγματεύονται με καλή πίστη με στόχο τη λύση.
  • Η εργασία που έγινε στα κεφάλαια που θα συζητηθούν είναι πολύ μεγάλη. Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
  • Αν κλείσουν τα τρία κεφάλαια και αν υπάρξει κατ' αρχήν συνεννόηση στο περιουσιακό, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες για συνολική λύση.

Αν οι Χριστόφιας και Ταλάτ δεν τα βρουν σε αυτά τα τρία κεφάλαια, δεν θα υπάρχει νόημα για άλλες συζητήσεις παρά μόνο για τη διαχείριση του αδιεξόδου. Το βαρόμετρο των εξελίξεων θα είναι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο, στις 2 Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία έχει κλείσει, όμως η ανακοίνωση της επίσκεψης θα γίνει μόνο εάν αποδώσουν οι εντατικές συνομιλίες. "Η επίσκεψη του Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον άσπρο καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα που σηματοδοτεί την εκλογή του Πάπα", είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

 

Ταλάτ - Έρογλου

 

Οι εκλογές στα κατεχόμενα αποτελούν εκ των πραγμάτων άτυπο χρονοδιάγραμμα. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται έξι μονάδες πίσω από τον Έρογλου και η επανεκλογή του είναι σε ρίσκο. Εάν χάσει, όλοι το αναγνωρίζουν ότι θα είναι και το οριστικό τέλος των συνομιλιών για λύση ομοσπονδίας.

 

Το ερώτημα που τίθεται μεταξύ διπλωματών που ασχολούνται με το Κυπριακό είναι το ακόλουθο: Εάν η Τουρκία θέλει και επιθυμεί τη λύση και τον απεγκλωβισμό της ενταξιακής της πορείας από το Κυπριακό, θα αφήσει αυτόν τον μεγάλο εθνικό της στόχο που αφορά 70 εκατομμύρια Τούρκους στη βούληση μερικών δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων; Η απάντηση είναι: Ασφαλώς όχι. Τότε, η Τουρκία θα εξαναγκάσει τον Έρογλου να μην είναι υποψήφιος για να μην υπάρξει αυτό το ρίσκο; Και πάλι η απάντηση είναι όχι.

 

Ακριβώς για να αποφύγει αυτό το δίλημμα, η Τουρκία επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν τις εκλογές. Η τουρκική πλευρά, όπως δήλωσαν στον "Π" ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (6/12) και ο σύμβουλός του, Οζντίλ Ναμί (13/12), θα προσέλθει στις εντατικές συνομιλίες με θέσεις που πιστεύουν ότι μπορούν να σπάσουν το αδιέξοδο. Αν συμβεί αυτό και κλείσουν τα τρία κεφάλαια και υπάρξει ικανοποιητική σύγκλιση στο περιουσιακό, οι εξελίξεις θα είναι από μόνες τους ραγδαίες. Αν όχι, τότε θα είναι το τέλος των συνομιλιών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο Έρογλου δεσμεύτηκε προς τον Ερντογάν πως το κόμμα του δεν θα μποϊκοτάρει τυχόν συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ. Αυτό που εύχεται είναι να μην υπάρξει, για να ανοίξει ο δρόμος για τον ίδιο να διεκδικήσει την "προεδρία" και να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών, έχοντας μαζί του και όχι απέναντί του την Τουρκία.

 

Όσο κι αν προβάλλεται από την τουρκική πλευρά η αυτονομία της "ΤΔΒΚ" είναι τοις πάσι γνωστό πως είναι φύσει αδύνατον για οποιονδήποτε Τουρκοκύπριο ηγέτη να αντιστρατευτεί την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Αυτό δεν μπόρεσε να το κάνει ούτε ο Ντενκτάς, το 2004, που είχε προσωπική επιρροή στο σύστημα εξουσίας της Τουρκίας και δη στο στρατό.

 

Συνεπώς, όπως το αναλύουν οι ξένοι διπλωμάτες που μιλάνε με όλα τα μέρη, οι εκλογές του Απριλίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το πρωτεύον είναι τι θα γίνει τον Ιανουάριο. Αν αποδώσουν οι εντατικές, το συνολικό σκηνικό θα αλλάξει και καμιά εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα δεν θα μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις. Αν δεν αποδώσουν οι εντατικές του Ιανουαρίου, το σκηνικό και πάλι θα αλλάξει, αλλά από την ανάποδη.

 

Τα διλήμματα

 

Τον Ιανουάριο και οι δύο ηγέτες θα βρεθούν ενώπιον προσωπικών αλλά και ιστορικών διλημμάτων:

 

Ο Χριστόφιας γνωρίζει ότι αυτός είναι ο τελικός γύρος και θα πρέπει να διαλέξει ποιον θα διασώσει: το συνομιλητή του και τη διαδικασία των συνομιλιών κάνοντας το αποφασιστικό βήμα προς τη λύση ή τη συγκυβέρνηση; Κι αν θα διασώσει τη συγκυβέρνηση θα διασωθεί ο ίδιος πολιτικά στο εγγύς μέλλον ή θα χρεωθεί όλες τις ευθύνες των συνεπειών ενός ναυαγίου;

 

Από την άλλη, ο Ταλάτ για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι και να δικαιώσει το λόγο για τον οποίο τον εξέλεξαν για ηγέτη τους οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να βγει από τις εντατικές συνομιλίες με ένα θετικό αποτέλεσμα. Ένα ναυάγιο των συνομιλιών θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο στον Έρογλου για να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών, σε συνεννόηση με την Τουρκία.

 

Βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας Τουρκία. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια ανησυχία, λόγω και των αρνητικών εξελίξεων στο Κουρδικό, που μεταφράζεται σε επιφυλακτικότητα για τις τελικές προθέσεις της Άγκυρας. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κι εκείνη τα διλήμματά της, καθώς ένα ναυάγιο στο Κυπριακό θα έχει πολύ αρνητική αντανάκλαση στην ενταξιακή της πορεία, ενώ μια λύση θα δημιουργήσει δυναμική που θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα προβλήματα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι μια κρίση με την Τουρκία. Η Αθήνα επείγεται όσο κανένας άλλος για λύση του Κυπριακού, όμως δεν είναι μέρος του προβλήματος στο βαθμό που είναι η Τουρκία. Η στάση της Αθήνας θα είναι υποβοηθητική, όχι όμως καθοριστική.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

20/12/2009

© Copyright: Makarios Drousiotis  |  Journalist, Writer

back | print