Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κόντρα στρατού - ΑΚΡ το 2003-2004

Τρία σχέδια πραξικοπήματος για το Σχέδιο Ανάν


Η Τουρκία συγκλονίζεται αυτές τις μέρες από άλλη μια κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τον στρατό, η οποία καθόλου άσχετη δεν είναι με το Κυπριακό. Η εφημερίδα «Ταράφ» που έχει κάνει όλες τις μεγάλες αποκαλύψεις για τις σχέσεις του παρακράτους με τον στρατό, δημοσίευσε τις προάλλες πληροφορίες για ένα νέο σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΑΚΡ τους πρώτους μήνες της ανόδου της στην εξουσία.

 

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων και προβοκατόρικες δράσεις, όπως η ανατίναξη τζαμιών ή η κρίση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, «υποβοηθώντας» την κατάρριψη ενός τουρκικού F-16 από ελληνικό πολεμικό, ή στην ανάγκη κατάρριψής του από φίλια πυρά.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχτηκε την ύπαρξη του σχεδίου, αλλά το χαρακτήρισε θεωρητικό σενάριο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στρατού για την προστασία του τουρκικού κράτους από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

 

Το Γενικό Επιτελείο, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003 έγινε σεμινάριο με βάση το σχέδιο αυτό, στο Αρχηγείο της Πρώτης Στρατιάς. Ακριβώς εκείνες τις μέρες υπήρξε σοβαρή κρίση στις σχέσεις του ΑΚΡ και του Ντενκτάς, λόγω της άρνησης του τελευταίου να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν. Το ΑΚΡ ανήλθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002 με πρωθυπουργό τον Αμπτουλάχ Γκιουλ. Ο Ερντογάν δεν ήταν καν βουλευτής, λόγω απαγόρευσης που του επέβαλε το δικαστήριο. Εξελέγη βουλευτής σε αναπληρωματική εκλογή που έγινε στις 9 Μαρτίου και ακολούθως ανέλαβε πρωθυπουργός, με τον Γκιουλ να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες που έχουν δημοσιευτεί, οι Ερντογάν και Γκιουλ ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με το Κυπριακό, αλλά προσέκρουαν στην άρνηση του Ντενκτάς, ο οποίος είχε τη στήριξη του προέδρου Σεζέρ και του στρατού.

 

Το «όχι» της Εργκένεκον

 

Τον Ιανουάριο του 2003 ο Ερντογάν έστειλε στην Κύπρο τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς για να πιέσει τον Ντενκτάς να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού. Την ίδια μέρα έφτασε στο νησί και ο εκπρόσωπος του βαθέως κράτους, ο αρχηγός του στρατού Ξηρά, στέλεχος της οργάνωσης Εργκένεκον, Στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν, ο οποίος ασπάστηκε δημόσια τις θέσεις του Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν. Ο Γιαλμάν δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν «μπορεί να οδηγήσει πίσω στη διαμάχη του 1963» και προειδοποίησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, «δεν θα επιτρέψουν οποιεσδήποτε κινήσεις που θα προκαλέσουν αναταράξεις στην ειρήνη στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Ακολούθησε η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο και η πρόσκληση του προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προσέλθουν στη διάσκεψη της Χάγης, στις 10 Μαρτίου 2003 για να υπογράψουν το σχέδιο του. Ο Ντενκτάς αποδέχθηκε την πρόσκληση, όμως κινητοποίησε τις διασυνδέσεις του στην Τουρκία για να απορρίψει το σχέδιο.

 

Στις 5 Μαρτίου 2003, την ημέρα που γινόταν το σεμινάριο για το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα», ο Ντενκτάς πήγε στην 'Αγκυρα και είχε συναντήσεις με τον Σεζερ, τη στρατιωτική ηγεσία, καθώς και με την κυβέρνηση Γκιουλ. Μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Οζκιόκ, ο Ντενκτάς δήλωσε: «Αν οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, θα εξαλειφθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο».

 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ο Ντενκτάς κατάφερε να γίνει το δικό του γενικού επιτελείου, ενάντια στη βούληση της πολιτικής κυβέρνησης. Ο Ντενκτάς επέστρεψε στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι αισθανόταν υπερήφανος για τις διαβεβαιώσεις που πήρε από την Τουρκία.

 

Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέχισε να τον πιέζει να αποδεχτεί το σχέδιο στη Χάγη. Καθ΄ οδόν προς την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, ο Ντενκτάς πέρασε ξανά από την 'Αγκυρα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γκιουλ. Όπως δήλωσε ο Γκιουλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ακσάμ (3/12/2005) συμφώνησαν να υπογράψει το σχέδιο. «Καθ΄ οδόν προς το αεροδρόμιο κάποιος του τηλεφώνησε και άλλαξε γνώμη». Ο Γκιουλ δεν έδωσε τότε το όνομα αυτού του κάποιου, όμως αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον στρατηγό Μεχμέτ Σενέρ Ερουϊγούρ, κατηγορούμενο σήμερα ως κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Εργκένεκον.

 

Δεύτερο πραξικόπημα

 

Ο Ντενκτάς με τη συνεργασία των στρατηγών χειραγώγησε την τουρκική πολιτική και επέβαλε την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν στη Χάγη. Χάρις σ΄ αυτόν οριστικοποιήθηκε η ένταξη όλης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση. Η στρατηγική του Ντενκτάς ήταν να απεξαρτήσει την Τουρκία από την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ και να την απελευθερώσει από την ανάγκη λύσης του Κυπριακού.

 

Όταν ένα χρόνο μετά τη Χάγη, τον Φεβρουάριο του 2004, ο Κόφι Ανάν έστειλε προσκλήσεις για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, κατά την οποία θα συμφωνούνταν τα χρονοδιαγράμματα της λύσης και της ένταξης της νέας Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου, οι στρατηγοί έβγαλαν ξανά τα σχέδια πραξικοπήματος από τα συρτάρια τους και συναθροίστηκαν για να παρέμβουν.

 

Έγραψε σχετικά στο ημερολόγιο του ένας από τους πρωταγωνιστές του Εργκένεκον, ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ: «Μου τηλεφώνησε ο αρχηγός Ξηράς, Αϊτάντς Γιαλμάν (είναι ο ίδιος που έφτασε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2003, όταν σχεδιαζόταν η επιχείρηση Βαριοπούλα) και ήθελε να μιλήσουμε από μυστική γραμμή. Μου είπε ότι έφτασε η επιστολή Ανάν και το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με ό,τι εμείς λέμε». Στη συνέχεια ο Οζντέν Ορνέκ πήρε τον τότε υπαρχηγό του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος του είπε ότι θα κάνει τις διευθετήσεις με βάση αυτά που λέει ο Ντενκτάς. «Μετά μου ζήτησε να παρέμβω άμεσα. Τότε πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό Αεροπορίας, Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και τον προσκάλεσα στο σπίτι μου. Συζητήσαμε τι θα κάνουμε μετά από αυτές τις εξελίξεις».

 

Ο ναύαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά «σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης, πως ο λαός δεν στηρίζει ακόμη μία τέτοια κίνηση» και πως πρέπει να διαμορφωθεί η βάση ώστε να υπάρξει λαϊκή στήριξη. Ο αρχηγός της Αεροπορίας τού έθεσε μία εναλλακτική πρόταση: «Να κατεβάσουν το λαό στους δρόμους στην Κύπρο σε διαδηλώσεις κατά του σχεδίου Ανάν και να στηρίξουν τις ενέργειες αυτές από τη μητέρα πατρίδα προκαλώντας επεισόδια κατά της κυβέρνησης».

 

Αυτή τη φορά ο Αμπτουλάχ Γκιουλ, ως υπουργός Εξωτερικών, διασφάλισε ότι στη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς θα έλεγε «ναι» στην πρόταση των ΗΕ για δεσμευτικό δημοψήφισμα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο Ντενκτάς αποδέχτηκε τη διαδικασία, όμως ήταν σε επαφή με τους στρατηγούς και περίμενε την αντίδρασή τους. Το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου ο σύμβουλός του, Μουμτάζ Σοϊσάλ, του μετέφερε τα «καλά νέα»: «Ο στρατός μετά από λίγο θα εκδώσει προειδοποίηση. Τίποτε δεν έχει χαθεί ακόμη». Τελικά, οι στρατηγοί δεν κινήθηκαν και αυτό αποδίδεται σε παρέμβαση του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ερντογάν.

 

Μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης άρχισαν συνομιλίες στην Κύπρο για γεφύρωση των διαφορών, πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου Ανάν. Ο Ντενκτάς ενημέρωνε με σημειώματά του τους στρατηγούς στην 'Αγκυρα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2004, ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ έγραψε στο ημερολόγιό του: «Συναντηθήκαμε με τον αρχηγό Ξηράς στο σπίτι μου. Σκοπός μας ήταν να αξιολογήσουμε το Κυπριακό και τα μυστικά μηνύματα που πήραμε από τον Ντενκτάς».

 

Στις 4 Μαρτίου 2004, ο Ντενκτάς εγκατέλειψε τις συνομιλίες και πήγε στην Τουρκία να παραστεί σε συγκέντρωση υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Σκέψης του Ατατούρκ. Μια αυτοκινητική πομπή μήκους τριών χιλιομέτρων, τον συνόδευσε στο ξενοδοχείο του. Κατά την άφιξή του στην 'Αγκυρα χαρακτήρισε φαντασίωση τη λύση ώς την 1η Μαΐου 2004. Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες και οι τρεις από τους τέσσερις αρχηγούς των όπλων που κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

 

Όπως είναι γνωστό, ο Ντενκτάς αρνήθηκε να μεταβεί στο Μπούργκενστοκ για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και τον αντικατέστησε ο Ταλάτ. Ενόσω στην Ελβετία οριστικοποιείτο το σχέδιο Ανάν, οι Τούρκοι στρατηγοί ετοίμασαν ένα νέο σχέδιο πραξικοπήματος, το οποίο ονόμασαν «Σαρικίζ». Ουσία του «Σαρικίζ» ήταν η Κύπρος. «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, με το να εγκρίνει το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρόδιδε την πατρίδα. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποκαθηλωθεί», αναφέρεται στο αποκαλυφθέν ημερολόγιο του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ. Στο πραξικοπηματικό σχέδιο η ΕΕ λεγόταν «Ciyan» (σαρανταποδαρούσα) και οι ΗΠΑ «Sirtlan» (ύαινα). Σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Aktuel, «το σχέδιο "Σαρικίζ" έμεινε ανενεργό». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τον τρόπο που απέρριψε το σχέδιο τους έβγαλε από τα διλήμματα...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

24/01/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα