Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αποκαλύψεις ΣΟΚ για το Μπούργκερστοκ

Μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τάσσου με Ερντογάν και Γκιουλ

Τάσσος: «Σας χαρίζουμε την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ»


Τον Απρίλιο του 2004, στο παρασκήνιο της διάσκεψης της Λουκέρνης για το Κυπριακό, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τέως Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να αποφύγουν το σχέδιο Ανάν, έκαναν μια γενναιόδωρη προσφορά στην Τουρκία: «Σας χαρίζουμε την ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας, αφήστε μας το πρόβλημα».

 

Στον ισχυρισμό αυτό, με τη φωνή του καταγεγραμμένη σε μαγνητόφωνο, προέβη ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενγκεμέν Μπαγίς, στη συνάντησή του με τους Κύπριους δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Μπαγίς, ο οποίος μετάφραζε στον Ερντογάν τη συνομιλία, οι Παπαδόπουλος και Καραμανλής ζήτησαν και συναντήθηκαν, εκτός προγράμματος, με τους Ερντογάν και Γκιουλ, για να τους πουν τα εξής:

 

«Γνωρίζουμε το λόγο που πιέζετε για λύση. Είναι γιατί θέλετε να πάρετε την ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια συμφωνία τώρα. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε είναι να αναβάλουμε όλες αυτές τις συζητήσεις και για αντάλλαγμα θα σας εγγυηθούμε ότι θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να σας εξασφαλίσουμε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο κάτω - κάτω, αυτό είναι που θέλετε, γι΄ αυτό μη μας πιέζετε, θα σας δώσουμε αυτό που θέλετε».

 

Η κίνηση Ερντογάν

 

Ο Μπαγίς διηγήθηκε το ευρύτερο παρασκήνιο που οδήγησε στα δημοψηφίσματα του 2004, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι ο Ερντογάν κρατάει το λόγο του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διάσκεψη του Νταβός τον Ιανουάριο του 2004, όταν ο Ερντογάν συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Η αντίδραση του Ανάν ήταν αρνητική. «Έχω δοκιμάσει ήδη τρεις φορές και έχω αποτύχει και στις τρεις. Δεν θέλω να αποτύχω και την τέταρτη». Ο Ερντογάν επέμεινε: «Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, δεν ήμασταν ποτέ ξανά στο παρελθόν σε κυβέρνηση, θέλουμε πραγματικά να τελειώσει αυτό το ζήτημα, ας το αφήσουμε πίσω μας, διότι το κόστος της μη λύσης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της λύσης. Θα θέλαμε να μας δώσετε ακόμη μια ευκαιρία και για αντάλλαγμα σάς υπόσχομαι ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά».

 

Αυτή η συνάντηση στο Νταβός ήταν, σύμφωνα με τον Μπαγίς, «η απαρχή της νέας πολιτικής του AKΡ για την Κύπρο». Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ενώπιον του Κόφι Ανάν ότι θα αποδεχόταν την επιδιαιτησία που ήταν ο όρος του για να αναλάβει ξανά πρωτοβουλία. Η απόφαση αυτή, κατά τον Μπαγίς, «ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», διότι «ήταν η πρώτη φορά που ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει μια πολύ σημαντική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τρίτο μέρος για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

 

Επικοινωνιακή τακτική...

 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πολιτική «ένα βήμα μπροστά» σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιανουαρίου 2004 στο Νταβός. Στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα δεχόταν την επιδιαιτησία. Στην Κύπρο η εξαγγελία αυτή ερμηνεύθηκε σαν επικοινωνιακό τέχνασμα.

 

Ακολούθησε η διάσκεψη της Νέας Υόρκης, κατά την οποία η ελληνοκυπριακή στρατηγική, στηριγμένη στη λανθασμένη ανάλυση περί επικοινωνιακής τακτικής, κατέρρευσε. Ο τέως Πρόεδρος υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την επιδιαιτησία, δηλώνοντας ότι ήταν η δική του πολιτική που επανέφερε την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Λίγο πριν την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας στις Προεδρικές του 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραδέχτηκε δημόσια ότι «η αποδοχή της επιδιαιτησίας ήταν ένα από τα λάθη του».

 

Ο Καραμανλής

 

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Μπαγίς, ο μόνος που θα μπορούσε να τον επιβεβαιώσει από ελληνικής πλευράς είναι ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το πνεύμα, ωστόσο, του ισχυρισμού αυτού, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που είχε ρόλο και παρουσία στο Μπουργκενστοκ, δεν διαψεύδεται, υπό την έννοια βέβαια ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήθελε με τίποτα να υπογράψει το σχέδιο Ανάν 5».

 

Σε μυστικές συνομιλίες που είχε εξάλλου με τον Σερντάρ Ντενκτάς στο Μπουργκενστοκ προσπάθησε να πείσει την άλλη πλευρά για αποχώρηση από τις συνομιλίες με συνυπευθυνότητα. Η τουρκική πλευρά το απέρριψε, διότι την 1η Μαΐου η Κύπρος θα γινόταν πλήρες μέλος της ΕΕ και θα παρεμπόδιζε τον μεγάλο στόχο της Τουρκίας, που ήταν η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 

Την τελευταία μέρα της διάσκεψης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, από κοινού με τον Καραμανλή, πρόσφεραν στην Τουρκία την ημερομηνία έναντι του τερματισμού των συνομιλιών. Όταν υποβλήθηκε η σχετική πρόταση στην τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με όσα μαρτυρεί ο Εγκεμέν Μπαγίς, σκέφτηκε για λίγο και μετά την απέρριψε: «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θα ήθελα να το κάνω, αλλά έδωσα την υπόσχεσή μου στον Γενικό Γραμματέα ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν τώρα κάνω ένα βήμα πίσω, θα χάσω την αξιοπιστία μου. Είμαι ένας νέος ηγέτης, ένας νέος πρωθυπουργός και θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες».

 

 

 

Το είπε, το έκανε

 

Οι αποκαλύψεις του Ενγκεμέν Μπαγίς για πρόταση αποχώρησης από τις συνομιλίες είναι γεγονός επιβεβαιωμένο από το 2004. Σχετικές αποκαλύψεις, εξάλλου, έκανε και ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ και ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραδέχτηκε δημοσίως ότι οι συναντήσεις στην Στράκκα με τον Σερντάρ Ντενκτάς είχαν να κάνουν με την από κοινού απόρριψη του σχεδίου.

 

Το νέο στοιχείο που προσθέτει είναι το περιεχόμενο του προτεινόμενου ντιλ: «Σας χαρίζουμε την ημερομηνία, αφήστε μας το πρόβλημα». Δυστυχώς, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι είναι σε αυτή τη γραμμή που θεμελιώθηκε η πολιτική Παπαδόπουλου, την περίοδο μετά το δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχτηκε την πρότασή του.

 

Η πρόταση του Τάσσου Παπαδόπουλου, εάν γινόταν αποδεκτή από τον κ. Ερτογάν, ίσως και να ήταν επωφελής για τους Ε/K υπό την έννοια ότι θα έμπαιναν μόνοι στην ΕΕ, χωρίς να τους καταλογισθεί η πλήρης ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών με αντάλλαγμα η Τουρκία να έπαιρνε τις ενταξιακές. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα έπρεπε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα και να διεκδικήσει βελτίωση του σχεδίου.

 

Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αποδέχτηκε την πρόταση για συνυπευθυνότητα στο Κυπριακό με αντάλλαγμα την ενταξιακή της πορεία και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε μονομερώς το σχέδιο, θα ανέμενε κανείς μια διαφορετική τακτική από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Η πάσα τού δόθηκε από την ίδια τη διεθνή κοινότητα: Όπως είναι γνωστό, μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων υπήρξαν σοβαρές πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, με ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2004, όταν η Τουρκία θα διεκδικούσε την ημερομηνία.

 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο, ακολούθησε τακτική διευκόλυνσης της Τουρκίας, έχοντας σε βάρος της και την ευθύνη της μη λύσης. Αυτό της αφαιρούσε κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης. Έτσι:

  • Στις 6 Ιουνίου του 2004, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την Κύπρο ως πλήρες μέλος της ΕΕ, Παπαδόπουλος και Καραμανλής συμφώνησαν στα τελικά συμπεράσματα την εξής αναφορά για την Τουρκία: «Τα 25 κράτη μέλη χαιρέτησαν τη θετική συνεισφορά της τουρκικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού».
  • Στις 18 Αυγούστου 2004 στην Αθήνα, ο Παπαδόπουλος διακήρυξε ότι τα βέτο δεν είναι για τους μικρούς.
  • Το φθινόπωρο του 2004, όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για την παραχώρηση ημερομηνίας στην Τουρκία, Κύπρος και Ελλάδα δεν επέμειναν στα βασικά ζητήματα που αφορούσαν την Κύπρο (άλυτο του προβλήματος, στρατεύματα, έποικοι κτλ).
  • Στις 17 Δεκεμβρίου 2004, η Τουρκία πήρε τελικά την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς το Κυπριακό να αποτελεί προϋπόθεση.

Τουτέστιν, τήρησε την υπόσχεση «πάρτε την ημερομηνία, αφήστε μας το πρόβλημα», διότι ελλείψει εναλλακτικής στρατηγικής, αν έθετε όρους για το Κυπριακό, θα έπρεπε να διαπραγματευτεί μια λύση, κάτι που φαίνεται πως δεν ήταν πρόθυμος να το κάνει.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/03/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα