Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ψυχρότητα που δεν κρύβεται στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας

Τα τσούγκρισε και με τον Παπανδρέου;


Περίοδο ψυχρότητας διέρχονται οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας, και πιο συγκεκριμένα οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Πρωθυπουργού Παπανδρέου. Η ψυχρότητα αυτή δεν κρύβεται, αφού δεν υπήρξε ορατή επαφή μεταξύ των δύο τον τελευταίο μήνα, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

 

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πήρε μέρος στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που έγινε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, ενώ δεν υπήρξε συνάντηση των δύο - όπως είθισται - στο τελευταίο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον περί δύο εισβολών στην Κύπρο, από την Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στις 30 Νοεμβρίου, όταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις Χριστόφια, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφερόταν στο πραξικόπημα και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια γνωστή και τυπική θέση του ΑΚΕΛ. Η Ελλάδα έχει ευθύνες για την εισβολή, αλλά δεν έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός. Η εισβολή του ΄74 είναι τουρκική, εξελίχθηκε σε κατοχή, η οποία μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα. Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά τουρκικές γι΄ αυτό».

 

Η δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως καλυπτική στις δηλώσεις Χριστόφια, καθώς ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε τις ευθύνες τις Ελλάδας και τόνισε ότι η εισβολή εξελίχθηκε σε κατοχή με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, όπως ήταν και η θέση Χριστόφια στην ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

 

Ωστόσο, η δήλωση Παπανδρέου ενόχλησε τον Χριστόφια, ο οποίος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του «Π» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό. Ο Χριστόφιας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχασε τον αυτοέλεγχό του και μίλησε άσχημα στον Πρωθυπουργό.

 

Ο «Π» έθεσε το σχετικό ερώτημα σε συνεργάτη του Προέδρου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις Χριστόφια - Παπανδρέου. Ωστόσο, μια σειρά από γεγονότα που ακολούθησαν τείνουν να επιβεβαιώσουν το αντίθετο: 

  • Ο Πρωθυπουργός δεν έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο Χριστόφια για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντί αυτού, έκανε δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
  • Ο Χριστόφιας αρνήθηκε να πάει στην Αθήνα για να παραστεί στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο.
  • Παρά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, με τον οποίο θα συζητούσε και το Κυπριακό, δεν ανακοινώθηκε να υπήρξε οποιαδήποτε προσυνεννόηση, είτε τηλεφωνική είτε διά απεσταλμένων.
  • Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, δεν υπήρξε καμιά επαφή μεταξύ Παπανδρέου και Χριστόφια.

 

Τι τρέχει;

 

Όλα τα πιο πάνω δεδομένα συγκλίνουν στο ότι κάτι τρέχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, που δεν μπορεί να είναι άσχετο με τις παρενέργειες των δηλώσεων Χριστόφια στην Ουάσιγκτον.

 

Τις τελευταίες δέκα μέρες συνέβησαν σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά που αντανακλούν και στο Κυπριακό: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η θερμή συνάντηση δυόμισι ωρών με τον Παπανδρέου και οι πληροφορίες στον Τύπο ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Ωστόσο, το Κυπριακό ήταν υποβαθμισμένο στις συζητήσεις που έγιναν.

 

Επίσης, ακολούθησε η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρου Κουβέλη στην Τουρκία, ο οποίος συζήτησε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού είπε πως το Κυπριακό «αφορά εκείνους που ζουν στην Κύπρο» και ότι η Ελλάδα, «χωρίς να παρεμβαίνει, στηρίζει τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με στόχο την επίλυσή του».

 

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενγκεμέν Μπαγίς, είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τον Σπύρο Κουβέλη ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί» και πως «με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

 

Σε 48 ώρες μετά τη δήλωση αυτή έγινε το επεισόδιο στη μεικτή επιτροπή EE- Τουρκίας, με τις γνωστές δηλώσεις Μπαγίς στο πλαίσιο αντιπαράθεσης με Κύπριους ευρωβουλευτές. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα προτίμησε να μείνει έξω από αυτά, και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τήρησε σχεδόν ουδέτερη στάση. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αποφάσισε να αφαιρέσει την Ελλάδα από τα εχθρικά γειτονικά κράτη και να την κατατάξει στα φιλικά με τα οποία έχει στενή συνεργασία.

 

Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων, με δεδομένη πια την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, δεν είχαν τίποτε να πουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου; Κι αν στα προηγούμενα συμβούλια ήταν κανόνας οι συναντήσεις των δύο, αυτή τη φορά που τρέχουν τόσες πολλές εξελίξεις, δεν βρήκαν κάποιο κενό στο πρόγραμμά τους να συναντηθούν;

 

Γιατί δεν πήγε στην Αθήνα;

 

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πήγε στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα, έγινε ήδη πολιτικό ζήτημα και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, έθεσε δημόσια το ερώτημα χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά απάντηση.

 

Ο «Π» έχει επιβεβαίωση ότι στάλθηκε πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πολύ πριν το περιστατικό που φαίνεται ότι διατάραξε τις σχέσεις τους. Εξάλλου, προσκλήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους αρχηγούς κρατών της Μεσογείου.

 

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόσκληση Παπανδρέου έγινε αρχικά αποδεχτή. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ουδέποτε απέρριψε οποιαδήποτε διεθνή πρόσκληση. Για παράδειγμα, ύστερα από ένα φορτωμένο πρόγραμμα (επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, εορτασμοί επετείου 1ης Οκτωβρίου), ο Χριστόφιας ενοικίασε τζετ και πήγε μονοήμερο ταξίδι στη Βαρκελώνη για να μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, μια περιφερειακή οργάνωση του Βατικανού. Πώς δικαιολογείται η απουσία του από τη διάσκεψη για το κλίμα στην Αθήνα;

 

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ήταν στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, καθώς η Κύπρος και το περιβάλλον περιλαμβάνονται πάντα στις διεθνείς ομιλίες του. Ο Χριστόφιας προσπαθεί να δώσει στίγμα ηγέτη ευαίσθητου στα περιβαλλοντικά ζητήματα και το περιβάλλον έχει επιλεγεί να είναι το στίγμα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

 

Πηγή προσκείμενη στο Προεδρικό, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε στον «Πολίτη» ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών -Λευκωσίας. «Ο Πρόεδρος, μας λέχθηκε, αισθάνθηκε ότι ούτε και η Αθήνα ήθελε οπωσδήποτε να είναι παρών. Διαφαινόταν μάλιστα και μια δυσφορία εξ Αθηνών από κυπριακά δημοσιεύματα για συνάντηση Χριστόφια -Ερντογάν».

 

Συγκεκριμένα, ορισμένα ΜΜΕ έγραψαν ότι καταβαλλόταν προσπάθεια για συνάντηση του Χριστόφια με τον Ερντογάν στην Αθήνα και άλλοι εικάζουν πως δεν πήγε στην Αθήνα επειδή αυτό δεν έγινε εφικτό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος το περασμένο Σάββατο στην παρέμβασή του στον 'Αστρα, «ουδέποτε του έγινε βολιδοσκόπηση για κάτι τέτοιο» και πως δεν είχε πρόγραμμα να επισκεφθεί την Αθήνα, χωρίς να αναφερθεί στο γιατί.

 

Γιατί, λοιπόν, ο Πρόεδρος ακύρωσε την αποδοχή της πρόσκλησης για να πάρει μέρος στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο; Γιατί ο Παπανδρέου ουσιαστικά απέχει τον τελευταίο μήνα από το Κυπριακό; Γιατί δεν ήπιαν ούτε ένα καφέ μαζί στις Βρυξέλλες; Γιατί δεν ανακοινώθηκε, τηλεφωνική έστω, επικοινωνία των δύο;


Μακάριος Δρουσιώτης

02/11/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα