Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Μέχρι και στη Χάγη μπορεί να παραπεμφθεί η Κύπρος

Ασχημα ξεμπερδέματα με τα έγγραφα ΟΗΕ


Άσχημα έχει μπλέξει η Κύπρος στο ζήτημα της υποκλοπής της διπλωματικής αλληλογραφίας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς έχουν παραβιαστεί κατ΄ εξακολούθηση διεθνείς συνθήκες και σωρεία οδηγιών της ΕΕ για την ασυλία και τα προνόμια του διπλωματικού σώματος και του απόρρητου των επικοινωνιών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να θεωρείται πλέον υπόλογη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Ο σχεδόν δραματικός τόνος της επιστολής του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία αναφέρει ότι ενδεχομένως η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες και, ως εκ τούτου, εγείρονται «σοβαρότατα ζητήματα διεθνούς δικαίου», αποτυπώνει το σοκ της κυπριακής πολιτείας από την τροπή που έχουν πάρει τώρα οι εξελίξεις, τις οποίες εδώ και ένα χρόνο αντιμετώπιζε με ελαφρότητα.

 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του ΟΗΕ ήταν η απόπειρα συζήτησης του θέματος στη Βουλή, όμως το ζήτημα σιγοβράζει από τον περασμένο χρόνο, όταν διαπιστώθηκαν οι υποκλοπές και η κακόβουλη αξιοποίηση της αλληλογραφίας των Ηνωμένων Εθνών από ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα.

 

Αγνόησαν το διάβημα

 

Όσα τονίζει στην επιστολή του ο γενικός εισαγγελέας περί παραβίασης διεθνών συνθηκών και διάπραξης ποινικών αδικημάτων τα ήγειρε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στη συνάντηση που είχαν στις 6 Οκτωβρίου 2009. Κατά τη συνάντηση εκείνη, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν την επομένη στον Τύπο και ελέγχονται ως ακριβείς, ο Ντάουνερ είπε στον Πρόεδρο ότι «γνωρίζει πως οι υποκλοπές έγιναν από την Κύπρο». (Σημειωτέον ότι η Κυβέρνηση διέρρεε τότε ότι τα έγγραφα είχαν υποκλαπεί στις ΗΠΑ). Ο ειδικός σύμβουλος είπε στον Πρόεδρο ότι αυτό που έγινε ήταν παράνομο και πως έπρεπε να τύχουν προστασίας τα συστήματα πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ντάουνερ υπέδειξε στον Πρόεδρο ότι «υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για τα ζητήματα αυτά», ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επίσημα τη διεξαγωγή έρευνας και παρέδωσαν στην κυβέρνηση τις διευθύνεις από τις οποίες έγινε η υποκλοπή (ip address).

 

Ωστόσο, η αντίδραση της Κυβέρνηση ήταν τότε αλαζονική έως και ερειστική. Το περιεχόμενο της συνάντησης Προέδρου - Ντάουνερ διέρρευσε την επομένη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία πρωτοδημοσίευσε κλεμμένα έγγραφα και προβλήθηκε υπό τον πηχυαίο τίτλο: «Ζητά και ρέστα ο Ντάουνερ» (7/10/2010). Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφηκε και η αντίδραση του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία «οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ θα πρέπει να ενεργούν εντός των όρων εντολής τους». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε με δημόσια δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

 

Τουτέστιν, η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη το διάβημα των Ηνωμένων Εθνών, δεν καταδίκασε τις διαρροές και, στην ουσία, πήρε θέση που δημιούργησε «ηθικό υπόβαθρο» για ροκάνισμα της αξιοπιστίας του μεσολαβητή, αξιοποιώντας υλικό που προήλθε από υποκλοπή και κατά παράβαση διεθνών συνθηκών και ευρωπαϊκών οδηγιών.

 

Στο μεταξύ, η αποστολή των εγγράφων στη Νέα Υόρκη και η επανεισαγωγή τους στην Κύπρο για σκοπούς παραπλάνησης ήταν άκρως ερασιτεχνική, καθώς μεταξύ των εγγράφων που είχαν διαρρεύσει και δημοσιεύτηκαν σε μπλόγκ στην Ελλάδα υπήρχαν ορισμένα που διακινήθηκαν μόνο στην Κύπρο, όπως τα email για το δείπνο του Ντάουνερ με δημοσιογράφους στον Σαϊττά.

 

Περί ΚΥΠ

 

Την ΚΥΠ ή άλλες μυστικές υπηρεσίες ως πιθανές πηγές της διαρροής υπέδειξε ευθύς εξαρχής ο ΔΗΣΥ, αμέσως μετά τις πρώτες διαρροές. Με ανακοίνωσή του (11/9/2009), ο ΔΗΣΥ έθεσε το ερώτημα: «Ποια ή ποιες μυστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα υποκλοπής»; Η υποψία του ΔΗΣΥ εδραζόταν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος ήταν από τους πρώτους στόχους των διαρροών.

 

Την επομένη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ντάουνερ συναντήθηκε με τον Ταλάτ. Όπως έγραψε στις 8 Οκτωβρίου 2009 ο «Πολίτης», επικαλούμενος πληροφορίες από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση εκείνη ο Ντάουνερ εξέφρασε στον Ταλάτ «τη σφοδρή ενόχλησή του εναντίον της Κυβέρνησης Χριστόφια» για τις διαρροές των εγγράφων.

 

Δηλαδή, η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι κάτι το σημερινό, αλλά χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009. Από τότε βουίζει το διπλωματικό σώμα, χωρίς η κυβέρνηση να καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση της, ή να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν υποκλαπεί τα έγγραφα.

 

Το «κατηγορητήριο»

 

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το θέμα των εγγράφων επανήλθε στην επικαιρότητα. Όπως αποκάλύψε ο «Π» την περασμένη Κυπριακή, τα Ηνωμένα Έθνη υποχρεώθηκαν πλέον να θέσουν την κυπριακή πολιτεία ενώπιον των ευθυνών της, με επιστολή που απευθύνεται στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν κατηγορούν την Κυβέρνηση για υποκλοπή των εγγράφων. Ζητούν όμως να διενεργηθεί έρευνα από τις επίσημες αρχές του Κράτους εντός της επικράτειας του οποίου έγινε, όπως ισχυρίζονται, η υποκλοπή.

 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει παραβιαστεί η συνθήκη για το άσυλο και τα προνόμια των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η συμφωνία μεταξύ ΟΗΕ και ΚΔ για το καθεστώς της UNFICYP στην Κύπρο.

 

Ακόμη, υποδεικνύεται στην ΚΔ ότι:

  • Παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τα προσωπικά δικαιώματα και γίνεται παραπομπή στη σχετική οδηγία (95/46/EC).
  • Αναφέρεται ότι η υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων απαγορεύεται με την οδηγία 2002/58/EC (art.5)
  • Επίσης, οι ιδιωτικές επικοινωνίες και τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από το 'Αρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα άρθρα 7 και 8 του Καταστατικού Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ.
  • Επιπρόσθετα, υποδεικνύεται ότι η παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών είναι ποινικό αδίκημα με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ (2205/22/JHA) της 24ης Φεβρουαρίου 2005. 

Αυτή η κατά συρροήν παραβίαση διεθνών συνθηκών, όλων των θεμελιωδών αρχών ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και το ποινικό αδίκημα της υποκλοπής των πληροφοριών, από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, πέρασε «εντελώς απαρατήρητη» από την κυπριακή πολιτεία.

Κανένας θεσμός, κανένας αξιωματούχος, καμιά ανεξάρτητη αρχή μιας χώρας της οποίας «οι αρχές και οι αξίες» και το «διεθνές δίκαιο» είναι ψωμοτύρι στην καθημερινή της ρητορική «δεν αντιλήφθηκε» τι γινόταν. Μέχρι και τώρα η Κυβέρνηση δεν πήρε θέση επί της ουσίας και απλώς προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση επειδή κάνει ζημιά.

 

Μην τα σκαλίζετε

 

Μόνο όταν ο ΟΗΕ υπέδειξε μία προς μία τις παραβιάσεις, ο γενικός εισαγγελέας, σχεδόν σοκαρισμένος, έγραψε τον πρόεδρο της Βουλής:

«Από την υπό αναφορά υποκλοπή και δημοσιοποίηση, προκύπτει ανάγκη διερεύνησης κατά πόσο ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραβιάσει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

 

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Στην επιστολή του, ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει πως «η κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί, είναι ήδη πολύπλοκη και αβέβαιη, και δεν θα ήταν σοφό να γίνει ακόμη πιο πολύπλοκη με την ανάμειξη των βουλευτών». Τουτέστιν «μην τα ανακατεύετε», διότι η μπόχα θα πνίξει όλους.

 

Έγραψε στην επιστολή του ο Πέτρος Κληρίδης: «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κρατικοί λειτουργοί ευθύνονται για την υποκλοπή της επικοινωνίας των ΗΕ και των αξιωματούχων του, όπως και για τη διαβίβασή της σε άλλους, οι οποίοι στη συνέχεια τη διαβίβασαν σε βουλευτές και γενικά τη δημοσιοποίησαν, εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα. Και τούτο γιατί εγείρεται πλέον θέμα ευθύνης όχι μόνο της Πολιτείας έναντι των ΗΕ, αλλά και ευθύνης των ίδιων των βουλευτών».

 

«Μπλέξαμε»

 

Μπορεί να έχουμε ως κοινωνία προσπαθήσει να εξευτελίσουμε τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και να έχουμε προπηλακίσει τους συνεργάτες του. Ίσως να έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να το επαναλάβουμε και τώρα χωρίς συνέπειες. Ωστόσο, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη έχουν όλα τα τεκμήρια για να στοιχειοθετήσουν υπόθεση «κακής πίστης» της ελληνοκυπριακής πλευράς στην περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών.

 

Ακόμη, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την ασυλία και τα προνόμια των Ηνωμένων Εθνών, «όλες οι διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας σύμβασης πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο». Εάν, δηλαδή, ο ΟΗΕ εξαναγκαστεί από τις περιστάσεις, μπορεί να μας παραπέμψει μέχρι και στη Χάγη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που κινητοποίησαν την Κυβέρνηση να σταματήσει τη συζήτηση στη Βουλή, και αυτοί είναι οι λόγοι του δραματικού τόνου στην επιστολή του Πέτρου Κληρίδη προς τον πρόεδρο της Βουλής.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/11/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα