Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Συμφωνημένη διχοτόμηση προβλέπει ο Economist


Ποσοστό 20% για λύση του Κυπριακού μέχρι το 2015 δίνει το Intelligence Unit του περιοδικού Economist σε έκθεση - πρόβλεψη των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο μέχρι το 2015. Η έκθεση προβλέπει ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει μόνο αν υπάρξουν συγκλίσεις στο κεφάλαιο του περιουσιακού στις υπό εξέλιξη συνομιλίες. Αν δεν υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου στη Νέα Υόρκη, ο ΟΗΕ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία δεν πάει πουθενά και οι επόμενες συνομιλίες θα είναι για τη συμφωνημένη διχοτόμηση.

 

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση του Intelligence Unit του Economist που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ισχυρή κοινωνική βάση υπέρ της λύσης:

 

"Αποκλίνουσες θέσεις που έχουν παγιωθεί με την πάροδο του χρόνου εξασθενίζουν την υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ευρύ κοινό. Οι Ελληνοκύπριοι απολαμβάνουν την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και έχουν περάσει πλέον περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, χωρίς να διαμοιράζονται την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν θεωρητικά ένα ισχυρότερο κίνητρο για την επίλυση του προβλήματος λόγω της πληθώρας των ντε φάκτο εμπάργκο που προκύπτουν από τη μη αναγνώριση του καθεστώτος της ΤΔΒΚ. Ωστόσο, υπάρχει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Ελληνοκύπριους, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν του 2004".

 

Παρά την απαισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές των συνομιλιών, η έκθεση του Intelligence Unit του Economist επισημαίνει πως πρόοδος στο περιουσιακό θα φέρει τις διαπραγματεύσεις πιο κοντά στο στάδιο του "πάρε-δώσε" και οι προοπτικές για μια συμφωνία θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές του Economist για το περιεχόμενο της έκθεσης, προφανέστατα κατόπιν ενημέρωσης από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη:

 

"Η έκθεση του ΟΗΕ που θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2010, υπόσχεται να δώσει μια "ειλικρινή" αξιολόγηση των συνομιλιών και να αναφέρει αν η μία πλευρά θεωρείται ότι φταίει για την έλλειψη προόδου. Αν δεν υπάρξει σημαντική συμφωνία στο περιουσιακό, η έκθεση θα μπορούσε να φθάσει μέχρι του σημείου να προτείνει ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται με το αιτιολογικό ότι δεν καταλήγουν πουθενά".

 

Ακόμη κι αν οι συνομιλίες δεν διακοπούν, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο αν δεν υπάρξει πρόοδος τώρα στο περιουσιακό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σενάριο του Intelligence Unit του Economist σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στο άμεσο μέλλον. "Ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο, θα εγερθούν πλέον κι άλλα ζητήματα ως προς το κατά πόσον ο διεθνής παράγοντας μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει το είδος της λύσης που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, δηλαδή αυτό που προβλέπει επανένωση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Economist "υπάρχουν ήδη φωνές που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση δεν είναι πλέον δυνατή και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια συμφωνημένη διχοτόμηση". Σε μια τέτοια διαπραγμάτευση θα συζητηθεί και η διευθέτηση του ζητήματος των περιουσιών, "χωρίς αυτό να συνδέεται με τα ακανθώδη ζητήματα του διαμοιρασμού της εξουσίας", σημειώνεται, ενώ επισημαίνεται η πολιτική δυσκολία για τη διαπραγμάτευση και την αποδοχή της διχοτόμησης.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/11/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα