Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η αρχή του τέλους των συνομιλιών για το Κυπριακό

Με προοπτική διάσκεψης το ραντεβού στη Γενεύη


 

 

 

Αποφασισμένα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο Κυπριακό είναι τα Ηνωμένα Έθνη, με το τέλος Ιανουαρίου να είναι πλέον το δικό τους χρονοδιάγραμμα. Όπως ανέφερε στον "Π" διπλωματική πηγή που έχει λεπτομερή γνώση των σχεδιασμών των ΗΕ, η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης σήμανε "την αρχή του τέλους" της παρούσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία είτε θα καταλήξει σε λύση του προβλήματος, είτε σε ναυάγιο.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν αυστηρά προσηλωμένα στη στρατηγική που έχουν χαράξει από την περασμένη άνοιξη για ξεκαθάρισμα των προθέσεων στο Κυπριακό, με όχημα την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την πορεία των συνομιλιών, η οποία θα παραδοθεί στα μέλη του ΣΑ τις επόμενες μέρες.

Η τριμερής συνάντηση ήταν ένας αποφασιστικός σταθμός αυτής της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος των προθέσεων, η οποία θα κορυφωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Δηλαδή, σε δύο μήνες από σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις στους εαυτούς τους εάν αυτή η διαδικασία θα έχει αίσιο ή άδοξο τέλος.

 

Αναλόγως των εξελίξεων η συνάντηση της Γενεύης ενδέχεται να εξελιχθεί σε διάσκεψη. Ο καθορισμός από τώρα της Γενεύης ως χώρου συνάντησης δεν είναι καθόλου τυχαίος. Στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν μια διάσκεψη, σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη που δεν διαθέτει τις κατάλληλες διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει εξασφαλίσει ο "Π", στα ΗΕ είναι πλήρως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της τριμερούς. Το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες δηλώνουν το ίδιο ικανοποιημένοι προσδίδει στη διαπραγματευτική διαδικασία μια νέα δυναμική που αν δεν υπάρξουν παλινδρομήσεις μπορεί να οδηγήσει τις συνομιλίες σε θετική κατάληξη.

 

Τι τους είπε ο Μπαν

 

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έγινε καμιά απόπειρα διαπραγμάτευσης καμιάς πτυχής του Κυπριακού, ούτε προτάθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις. Ο χαρακτήρας της συνάντησης αφορούσε μόνο τη διαδικασία και όχι την ουσία του Κυπριακού.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε ο "Π", ο Γενικός Γραμματέας και η ομάδα του που ασχολείται με το Κυπριακό είπαν στους δύο ηγέτες:

  • Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Υπάρχουν οι λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ευαισθησίες αμφοτέρων των πλευρών και αυτό που υπολείπεται είναι πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.
  • Δεν ενδιαφέρεται να κάνει τον επιδιαιτητή, ούτε να επιβάλει λύσεις. Δεν είναι στις προθέσεις του ΟΗΕ να εκβιάσει για μια λύση που δεν θα γίνει αποδεχτή από την κοινωνία. Είναι ευθύνη δική τους να προετοιμάσουν και να πείσουν τον κόσμο τους.
  • Ο ΟΗΕ έχει τους δικούς του εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν παραγάγει χρήσιμο υλικό που είναι στη διάθεση των ηγετών. Εναπόκειται σε αυτούς να το αξιοποιήσουν.
  • Η γενική γραμματεία θεωρεί ότι το Κυπριακό, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να αντέξει μακρόσυρτη διαπραγμάτευση. Όλα τα ζητήματα έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και το αδιέξοδο δεν μπορεί να σπάσει με άλλες συζητήσεις, αλλά μόνο με πολιτικές αποφάσεις.
  • Ο χρόνος εξαντλείται, οι κοινωνίες απομακρύνονται από τη λύση και μια μακρόσυρτη διαδικασία θα σκοτώσει κάθε προοπτική λύσης. Εάν θα λυθεί το Κυπριακό με ΔΔΟ, αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αν δεν μπορεί να γίνει τώρα, δεν συντρέχει κανένας λόγος να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
  • Εναπόκειται στους δύο ηγέτες να βρουν τους τρόπους, να αξιοποιήσουν το δυναμικό του ΟΗΕ για να γεφυρώσουν τις διαφορές και να πείσουν τις κοινότητές τους για τις θετικές προοπτικές της λύσης.

Ο συγκερασμός

 

Οι Χριστόφιας και Έρογλου, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συμφωνημένης δήλωσης που διάβασε ο Μπαν Γκι-μουν, προσυπέγραψαν τις εκτιμήσεις της γραμματείας του ΟΗΕ ότι:

  • Τους τελευταίους έξι μήνες έχει χαθεί το μομέντουμ και ο χρόνος εξαντλείται.
  • Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. 

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τους δύο ηγέτες να καταθέσουν ιδέες για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με τον απολογισμό που έχουν κάνει τα Ηνωμένα Έθνη, ήταν περισσότερο προετοιμασμένος για συζήτηση απ' ό,τι ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στηρίζεται περισσότερο στους συμβούλους του, ενώ είχε και την ανασφάλεια της μη φυσικής παρουσίας της Τουρκίας. Η θέση του Έρογλου ήταν να παραπεμφθεί αμέσως το Κυπριακό σε τετραμερή διάσκεψη, ενώ ο Χριστόφιας εισηγήθηκε αποδοχή του "τρίπτυχου" των εισηγήσεών του.

 

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας συγκερασμός των δύο θέσεων:

Ικανοποιήθηκε η πρόταση του Χριστόφια για διασύνδεση όλων των κεφαλαίων που είναι ανοιχτά και το αίτημα του Έρογλου για χρονοδιάγραμμα το οποίο μετατέθηκε κατά ένα μήνα, στο τέλος του Γενάρη. Το αίτημα του Έρογλου για διάσκεψη έγινε αποδεχτό με τον όρο που έθεσε ο Χριστόφιας: να φτάσουν οι ηγέτες σε ακτίνα συμφωνίας.

 

Ο οδικός χάρτης

 

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της τριμερούς είναι η συμφωνία για καταρτισμό οδικού χάρτη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν με τα Ηνωμένα Έθνη να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εργασίας για διαγώνια διαπραγμάτευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν: εδαφικού, περιουσιακού, ασφάλειας, καθώς και των ανοιχτών πτυχών των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της ΕΕ. Βασικά συμφώνησαν ότι θα μπουν σε διαδικασία πάρε - δώσε και μάλιστα με εντατικό ρυθμό.

 

Η κυρίως δουλειά θα γίνει από τους συμβούλους με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως αν υπάρξει η πολιτική υποστήριξη από τους ηγέτες κι αν εγκαταλειφθεί η κωλυσιεργός τακτική των τελευταίων έξι μηνών, τότε μπορεί να υπάρξει ραγδαία πρόοδος.

 

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Μπαν Γκι-μουν, με ορίζοντα συμφωνίας το φθινόπωρο του 2011, ελέγχονται ως ανακριβείς. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο "Π", προβλέπει τέλος του παιχνιδιού τον Ιανουάριο. Οι Χριστόφιας και Έρογλου έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τον οδικό χάρτη που έχουν καταρτίσει τα ΗΕ, ο οποίος περιγράφει τη διαδικασία από τώρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

 

Η δέσμευση αυτή αναλήφθηκε και δημόσια διά της δήλωσης του Μπαν Γκι-μουν, που έγινε στην παρουσία τους και έτυχε της έγκρισής τους.

Συγκεκριμένα:

 - Δεσμεύτηκαν να "αναλάβουν τις ευθύνες τους να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία σε μια λύση".

- Τα χρονικά όρια της διαπραγμάτευσης έχουν εξαντληθεί, όχι άλλες "ατέρμονες συζητήσεις".

- Αυτά δεν είναι μόνο άποψη των ΗΕ, αλλά των ίδιων των ηγετών, οι οποίοι

"το έχουν καταλάβει" και "αναγνωρίζουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία".

- Και οι δύο ηγέτες "εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί, ως εταίροι, προς αυτόν το στόχο της λύσης".

- Έχουν εξαντληθεί και τα όρια του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών και "είναι ζωτικής σημασίας να προβάλλονται θετικά μηνύματα" για να προετοιμαστεί η κοινωνία να αγκαλιάσει τη λύση.

- Επί της διαδικασίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν "να εντείνουν τις επαφές τους τις επόμενες εβδομάδες ώστε να θεσπίσουν ένα πρακτικό σχέδιο για να ξεπεράσουν τα σημεία διαφωνίας που υπολείπονται".

- Ως αποτέλεσμα, οι δύο ηγέτες "θα προσδιορίσουν τις περαιτέρω συγκλίσεις και τα βασικά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια".

- Ύστερα από όλα αυτά, θα συναντηθούν στη Γενεύη και "τα ΗΕ θα καθορίσουν τα δικά τους επόμενα βήματα".

 

Η έκθεση στο ΣΑ

 

Ο Γενικός Γραμματέας θα καταθέσει εντός των ημερών την έκθεσή του στο ΣΑ, στην οποία θα καταγραφούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ για να μην δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν κλείσει.

 

Στην έκθεση θα καταγραφούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δύο ηγέτες, όπως περιγράφονται στη δήλωση του Μπαν Γκι-μουν. Δεδομένου ότι η έκθεση θα αποτελεί μια αντικειμενική καταγραφή γεγονότων και ο "οδικός χάρτης" έχει τύχει της έγκρισης και των δύο ηγετών, αναμένεται ότι το ΣΑ θα την υιοθετήσει. Προσπάθεια οποιουδήποτε μέρους να μπλοκάρει την υιοθέτηση της έκθεσης θα θεωρηθεί ως υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα.

 

Τι επόμενες εβδομάδες, ενεργώντας στο πνεύμα των όρων εντολής όπως έχουν διαμορφωθεί με τη σύμφωνο γνώμη των μερών και θα τύχουν της έγκρισης του ΣΑ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνεργασία με τους συμβούλους των ηγετών θα καταρτίσει το "πρακτικό σχέδιο" εργασίας που θα αποτελεί τη σχηματοποίηση του οδικού χάρτη.

 

Αν οι ηγέτες παραμείνουν συνεπείς σε αυτά που δεσμεύτηκαν, τότε θα υπάρξουν οι συγκλίσεις που ζητά ο ΓΓ σε όλα τα κεφάλαια και θα δικαιολογείται πλέον η αναβάθμιση της συνάντησης της Γενεύης σε διάσκεψη.

 

Αν ο οποιοσδήποτε από του ηγέτες ή και οι δύο συμμετέχουν σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και είναι ανελαστικοί στις συνομιλίες, αυτό θα καταγράφεται σε κάθε σημείο της διαδικασίας. Αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο, ο Γενικός Γραμματέας θα καταθέσει την εντολή και στην τελική έκθεσή του θα καταγράψει με αντικειμενικότητα γιατί η προσπάθειά του απέτυχε και η κάθε μία από τις πλευρές θα επωμισθεί την ευθύνη που θα της αναλογεί.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

20/11/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα