Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Δραματικές θα είναι οι εξελίξεις τούς επόμενους μήνες

Απίστευτος ο εφησυχασμός Χριστόφια


Εξαιρετικά σοβαρές θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για ολοκλήρωση των συνομιλιών. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να κορυφώσουν την προσπάθεια και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο εντός μηνών κι αυτό το έχουν κάνει περισσότερο από σαφές προς τους δύο συνομιλητές και προς την ΕΕ από την οποία ζητούν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, καθώς, αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια, θα τους μείνει ο μπελάς του Κυπριακού.

 

Ως εκ τούτου προκαλεί απορία ο απόλυτος εφησυχασμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά, πως τίποτα το δραματικό δεν πρόκειται να υπάρξει, παρόλο που όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν το αντίθετο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατείνεται ότι «εν έshει τίποτε» και επενδύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην ψήφο της Ρωσίας. «Ο Πρόεδρος φρόντισε να δημιουργήσει ανάχωμα για να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις», δήλωσε προσφάτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο Πρόεδρος φαίνεται ότι επαναπαύεται σε αυτά τα «αναχώματα» που ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο αναμένει και οι εξελίξεις σε μερικές εβδομάδες μπορεί να αποδειχθούν μη διαχειρίσιμες.

 

Κυπριακή αποτυχία

 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει ο «Π», τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερώσει τους συνομιλητές τους ότι οι κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και πως η συνέχισή τους με την ίδια διαδικασία και τους ίδιους ρυθμούς είναι ματαιοπονία.

 

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι δύο πλευρές ακολουθούν παρελκυστική τακτική και μπήκαν για τα καλά σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης το πρώτο πράγμα που έθιξε ο Γενικός γραμματέας ήταν η προειδοποίηση πως δεν πρόκειται ο ΟΗΕ να συνεχίσει να συμμετέχει σε συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών.

 

Η γραμματεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Γραφείο των Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει με απόλυτη προσήλωση σχέδιο διάσωσης των συνομιλιών, το οποίο προβλέπει κορύφωση της προσπάθειας τον Μάρτιο με δύο μόνο ανοιχτές προοπτικές:

  • Συμφωνημένη λύση.
  • Αναγνώριση της αποτυχίας και απεμπλοκή από τις συνομιλίες.

Οι δύο στρατηγικές

 

Από τις θέσεις που ανέπτυξαν οι δύο ηγέτες στη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν διαφάνηκαν οι δύο αντίθετες στρατηγικές που ακολουθούν:

-Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου πήγε στη Νέα Υόρκη με στρατηγική ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επισημοποίηση του αδιεξόδου και επίρριψη της ευθύνης στην ε/κ πλευρά.

-Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήγε με στρατηγική συνομιλιών σε βάθος χρόνου, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς πιέσεις.

 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του «Π», ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών το γνωστό «τρίπτυχό» του: Διασύνδεση περιουσιακού με εδαφικό, Αμμόχωστο έναντι ξεμπλοκαρίσματος των ενταξιακών της Τουρκίας, συνέχιση των συνομιλιών χωρίς χρονικά ορόσημα και διάσκεψη εάν και όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας.

 

Αντιθέτως, ο Ντερβίς Έρογλου πήγε στη συνάντηση προτείνοντας δικό του οδικό χάρτη. Συγκεκριμένα, πρότεινε διασύνδεση της οροφής στον αριθμό των Ε/Κ προσφύγων που θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους με την εδαφική πτυχή. Πρότεινε συνομιλίες εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για να συμφωνηθούν κριτήρια για την επιστροφή περιουσιών και στη συνέχεια διάσκεψη για γεφύρωση των διαφορών, καθώς και δημοψήφισμα μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη διάσκεψη.

 

Ο τρίτος δρόμος

 

Για τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ξεκάθαρο πριν από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης ότι ο μεν Έρογλου επιδιώκει το γρήγορο ναυάγιο με επίρριψη ευθυνών στους Ε/Κ, ο δε Χριστόφιας τη συντήρηση του στάτους κβο διά των συνομιλιών.

 

Ο Γενικός Γραμματέας, αφού άκουσε τους δύο ηγέτες, μοίρασε τη δική του πρόταση που επίσης προβλέπει οδικό χάρτη, ο οποίος λίγο πολύ περιγράφεται από τη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης:

  • Να γίνει συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων.
  • Να συμφωνήσουν τα δύο μέρη σ΄ ένα «πρακτικό σχέδιο» γεφύρωσης των διαφορών.
  • Να συναντηθούν ξανά μαζί του στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

 Ο Χριστόφιας αιφνιδίασε τον Έρογλου και αποδέχθηκε τον οδικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρόλο που είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας του «τρίπτυχου» των προτάσεών του. Όμως, όταν επέστρεψε στην Κύπρο άρχισε να κάνει δηλώσεις ως να μην υπήρξε η Νέα Υόρκη.

 

Το «πρακτικό σχέδιο»

 

Τι είναι, λοιπόν, αυτό το «πρακτικό σχέδιο» το οποίο θα πρέπει να ετοιμάσουν οι δύο ηγέτες μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης; Κατ΄ αρχάς ο ΟΗΕ δεν τρέφει σοβαρές ελπίδες πως οι δύο ηγέτες -με δεδομένες τις αντίθετες στρατηγικές τους- μπορούν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε σοβαρή διαφορά, όταν για έξι μήνες δεν έκαναν ούτε ένα βήμα στο περιουσιακό.

 

Αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν «πρακτικό σχέδιο» είναι η καταγραφή των διαφωνιών στα κύρια ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια, και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Ο Μπαν Γκι-μουν έθεσε υπόψη των ηγετών συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία δεσμεύτηκαν να απαντήσουν.

 

Κάτι ανάλογο ζητήθηκε από τα μέρη και στο Μπούργκενστοκ. Η διαφορά είναι πως τότε τα μέρη είχαν συμφωνήσει στη δεσμευτική επιδιαιτησία των Ηνωμένων Εθνών και στην τελεσίδικη παραπομπή του σχεδίου σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Στην τωρινή περίπτωση ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί να επιβάλει με τη βία ένα σχέδιο λύσης. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ατέρμονες συζητήσεις.

 

Αναμένεται ότι στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας θα προσφερθεί να υποβοηθήσει τη διαδικασία και θα υποβάλει ιδέες και εισηγήσεις. Όμως το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να προέλθει από την ελεύθερη βούληση των δύο ηγετών, ακριβώς όπως έγινε στις 18 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου υιοθέτησαν τον «οδικό χάρτη» των Ηνωμένων Εθνών.

 

Μικρή διάσκεψη

 

Η περίληψη και των έξι κεφαλαίων σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και των εγγυητριών δυνάμεων στη διαδικασία. Είναι αποδεχτό από όλα τα μέρη πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και το εδαφικό, θα το χειριστεί η Τουρκία. Συνεπώς, αν στη Γενεύη θα επιχειρηθεί ένα πάρε - δώσε επί όλων των κεφαλαίων, η Τουρκία και κατ΄ επέκταση η Ελλάδα και η Βρετανία θα πρέπει να είναι παρούσες.

 

Πάντως, η Γενεύη δεν θα είναι μια απλή συνάντηση. Το κλείσιμο δύο ημερομηνιών (25 και 26 Ιανουαρίου) δεν έχει να κάνει με πρακτικά προβλήματα αναζήτησης μιας ημερομηνίας, αλλά με το ότι ο Γενικός Γραμματέας προγραμματίζει διήμερη συνάντηση, έστω κι αν δεν έχει ανακοινωθεί ως τέτοια.

 

Η συνάντηση της Γενεύης θα έχει το χαρακτήρα διαπραγμάτευσης και όχι συζήτησης επί της διαδικασίας και έχει τρεις προοπτικές:

  1. Συνεργασία των μερών και αποδοχή των εισηγήσεων των Ηνωμένων Εθνών και σπάσιμο του αδιεξόδου.
  2. Απόλυτα αρνητική προσέγγιση από τη μία των πλευρών ή και από τις δύο και κήρυξη αδιεξόδου.
  3. Κάποια πρόοδος που να δικαιολογεί μια δεύτερη ευκαιρία με παράταση ενός μηνός, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν μπλοφάρουν

 

Πάντως, ενώ ο Πρόεδρος αποδέχθηκε τον οδικό χάρτη της Νέας Υόρκης φαίνεται να πιστεύει ότι ο ΟΗΕ μπλοφάρει, πως δεν συμφέρει σε κανέναν το ναυάγιο και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Παρόλο που στη Νέα Υόρκη αποδέχθηκε τον οδικό χάρτη των ΗΕ και ουσιαστικά εγκατέλειψε το «τρίπτυχο», όταν επέστρεψε στην Κύπρο άρχισε να τοποθετείται ως να μην υπήρξε η Νέα Υόρκη.

 

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τον Παπανδρέου στην Αθήνα πήγε με τη γραμμή ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει τώρα και ότι τοποθετεί τις όποιες εξελίξεις για μετά το καλοκαίρι. Επίσης, από το συνέδριο του ΑΚΕΛ, παρά το ότι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, δεν υπήρξε καν το Κυπριακό, ενώ δεν γίνεται απολύτως καμιά προσπάθεια προετοιμασίας της κοινωνίας, παρά τη δέσμευση που έχει αναληφθεί διά της συμφωνημένης δήλωσης του Μπαν Γκι-μουν.

 

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας έχει δεσμευτεί κατηγορηματικά με τα χρονοδιαγράμματά του, τόσο έναντι των δύο ηγετών όσο και έναντι του διεθνούς παράγοντα, που δεν υπάρχει περιθώριο υπαναχώρησης καθώς θα χάσει παντελώς την αξιοπιστία του. Η συνέπεια με την οποία η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εφαρμόζει από τον Μάρτιο τη στρατηγική που είχε χαράξει από τότε για ξεκαθάρισμα του τοπίου με τίποτα δεν δικαιολογεί την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι εξελίξεις.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Το επόμενο βήμα θα είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υιοθετήσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα και ειδικά την κατεπείγουσα ανάγκη για πρόοδο.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η όποια αντίδραση της Ρωσίας. Η Μόσχα ίσως εξασφαλίσει κάποιες λεκτικές τροποποιήσεις που να χρυσώνουν το χάπι, όμως δεν αναμένεται ότι θα προκαλέσει ρήξη με τα άλλα μόνιμα μέλη για την Κύπρο. Αν η Μόσχα ήταν πρόθυμη για δυναμική παρέμβαση στο Κυπριακό, αυτό θα έπρεπε να ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης Μεντβέντεβ στην Κύπρο. Στην ουσία δεν υπήρχε Κυπριακό σε αυτή την επίσκεψη και ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός να μην θίξει την Τουρκία.

 

Αλλά, ακόμη κι αν η Μόσχα είχε τη βούληση να βοηθήσει, στην προκειμένη περίπτωση το βέτο δεν το έχει η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Αν δεν υπάρξει ψήφισμα, απλώς δεν θα υπάρξει ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το παιχνίδι τώρα στα Ηνωμένα Έθνη το κάνουν οι ΗΠΑ που έχουν και την προεδρία του ΣΑ, με τις οποίες η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει μόνο τυπικές επαφές στο πιο χαμηλό επίπεδο.

 

Ήδη στη Λευκωσία το έχουν χωνέψει ότι το αναμενόμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα υιοθετήσει τη στρατηγική του ΟΗΕ για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον Μάρτιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό θα λειτουργήσει ως καμπανάκι συναγερμού για τις εξελίξεις που έρχονται ή κατά πόσον θα συνεχίσει ο εφησυχασμός του ευσεβούς πόθου, όπως εκφράζεται στην κυπριακή διάλεκτο από τον Πρόεδρο με το «εν έshει τίποτε». Κι αν έχει;


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

05/12/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα