Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Και οι Πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζουν τη διαδικασία

Η στρατηγική του Μπαν στη Γενεύη


Το "ναι" και το "όχι" για το μέλλον των συνομιλιών θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό στη συνάντηση της Γενεύης, στις 25 και 26 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και τρίτη μέρα αν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Λογικά, στη συνάντηση της Γενεύης δεν χωράει η αποτυχία. Από την άλλη, ο παραλογισμός υπήρξε ανέκαθεν βασική συνιστώσα του Κυπριακού. Οπόταν, όλα τα προγνωστικά για τα αποτελέσματα είναι επισφαλή.

 

Οι μεσολαβητές επενδύουν στο ότι κανένα από τα μέρη δεν επιθυμεί να χρεωθεί την ευθύνη ενός ναυαγίου. "Δεν θα είμαστε εμείς που θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των συνομιλιών", δήλωσε προχθές ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου. Και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενημερώνοντας τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Νέας Υόρκης, τους είπε πως ετοιμάζει εναλλακτικές προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ότι θα πάει στη Γενεύη με διάθεση γεφύρωσης των διαφορών. "Αν υπάρξει ναυάγιο, δεν θα είναι από δική μας υπαιτιότητα", φέρεται να έχει πει.

 

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Μπαν Γκι-μουν και ιδίως μετά την κυκλοφορία των πρώτων προσχεδίων του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρατηρήθηκε εγρήγορση και αλλαγή στάσης στη συμπεριφορά των μερών. Ιδιαίτερα αισθητή υπήρξε την τελευταία εβδομάδα η αλλαγή στρατηγικής του Προέδρου Χριστόφια σε σχέση με τον παράγοντα χρόνος. Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Έρογλου μετά την κοινή συνάντησή της Νέας Υόρκης, ο Χριστόφιας έδωσε δείγματα εγκατάλειψης της παρελκυστικής τακτικής των προηγούμενων μηνών, γεγονός που έφερε τον Έρογλου σε αμηχανία. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν βολεμένος με τη ρητορική και την πρακτική Χριστόφια για συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και επέμενε, εκ του ασφαλούς, στην επιτάχυνση των συνομιλιών και λύση πριν το τέλος του χρόνου.

 

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν η αλλαγή στρατηγικής μεταφράζεται σε αποφασιστικότητα για ολοκλήρωση των συνομιλιών ή είναι μέρος ενός τακτικισμού στο πλαίσιο του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών που παίζουν και οι δύο πλευρές.

 

Κίνητρο ο φόβος

 

Πάντως, είτε ως αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης είτε ως κινήσεις τακτικής, και τα δύο μέρη ανταποκρίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στις υποδείξεις και στις προτροπές των Ηνωμένων Εθνών για επιτάχυνση της διαδικασίας και καταρτισμό "πρακτικού σχεδίου" για τη γεφύρωση των διαφορών. Μάλιστα, οι μεσολαβητές παρατήρησαν με ενδιαφέρον ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει για πρώτη φορά το προβάδισμα.

 

Η θέση και των δύο πλευρών να μη φύγουν από τις συνομιλίες για να μη χρεωθούν την ευθύνη ενός ναυαγίου αποδείχθηκε ένας άκρως αποτελεσματικός μοχλός στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών, που τον χρησιμοποιούν με επιδεξιότητα για να σπρώξουν τα πράγματα προς τα εμπρός.

 

Εξάλλου, ο φόβος να χρεωθούν την ευθύνη ενός ναυαγίου ήταν αυτό που εξώθησε τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στη Νέα Υόρκη μια νέα διαδικασία, όπως την πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας. Στο παιχνίδι μπαίνει και η ΕΕ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο να συγκαλεί μετά από μήνες την αδρανούσα επιτροπή Κυπριακού και να δίνει στήριξη στην απόφαση του Μπαν Γκι-μουν να κορυφώσει τη διαδικασία εντός των επόμενων μηνών.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δώσει την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες του Μπαν Γκι-μουν. Το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταπιάνεται πρώτιστα με τις Καλές Υπηρεσίες και λιγότερο με την ειρηνευτική δύναμη. Το ΣΑ θα δώσει επίσης στήριξη Αλεξάντερ Ντάουνερ να βοηθήσει τις δύο πλευρές να φτάσουν σε μια συμφωνία.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού θα σημειώνει την έκθεση του Μπαν Γκι-μουν της 18ης Νοεμβρίου, θα αναφέρει μεταξύ άλλων: 

  • Απηχώντας τη σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για τη λύση βαραίνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους.
  • Θα τονίζει τη βαρύτητα που δίνει η διεθνής κοινότητα στο ότι όλα τα μέρη πρέπει να εμπλακούν με εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο στις συνομιλίες, απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι μια συμφωνία είναι κοντά.
  • Θα καλωσορίσει τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Γενικός Γραμματέας για να τονώσει τη διαδικασία στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, την πρόθεσή του να τους συναντήσει ξανά στη Γενεύη και θα σημειώνει την πρόθεσή του να υποβάλει νέα έκθεση τον Φεβρουάριο του 2011.

Επίσης, στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καλεί τους δύο ηγέτες:

  • Να εντείνουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων και να συμμετάσχουν στη διαδικασία με εποικοδομητικό και ανοικτό τρόπο, περιλαμβανομένης και της ανάπτυξης ενός πρακτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των σημαντικών σημείων διαφωνίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Ιανουάριο του 2011".

 Ανοιχτό βιβλίο

 

Έχοντας υπόψη τη δήλωση του Μπαν Γκ -μουν της 18ης Νοεμβρίου, την έκθεσή του που ακολούθησε, το τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος που θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα και την εμπειρία από όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, τόσο οι προθέσεις όσο και η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει ο Μπαν Γκι-μουν είναι τόσο ευδιάκριτες όσο το περιεχόμενο ενός ανοιχτού βιβλίου:

 

1. Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να κορυφώσει την προσπάθειά του τους επόμενους μήνες και αυτή η διαδικασία δεν έχει επιστροφή.

 

2. Ο Μπαν Γκι-μουν εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ.

 

3. Τα ΗΕ θεωρούν κρίσιμο διάστημα την προπαρασκευαστική περίοδο πριν από τη συνάντησης της Γενεύης και ζητούν από τους δύο ηγέτες να προετοιμαστούν για ένα πάρε- δώσε επί όλων των κεφαλαίων που θα τους φέρει σε ακτίνα συμφωνίας.

 

4. Με το "πρακτικό σχέδιο" που τους ζητεί να ετοιμάσουν, θα πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να προετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια για αυτά που θα δώσουν έναντι αυτών που θα πάρουν.

 

5. Πέρα από το "πρακτικό σχέδιο" στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες, ο ΟΗΕ θα έχει το δικό του "πρακτικό σχέδιο" και τις δικές του γεφυρωτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν στη διάθεση των ηγετών, οι οποίοι θα πρέπει να τις υιοθετήσουν ή να τις απορρίψουν.

 

6. Είτε γίνεται παραδεχτό είτε όχι, στην ουσία θα επιχειρηθεί ένα είδος επιδιαιτησίας με στόχο την κατάληξη σ' ένα περίγραμμα συμφωνίας. Όμως, σε αντίθεση με το 2004, η επιδιαιτησία δεν θα είναι δεσμευτική.

 

7. Αναλόγως της ανταπόκρισης της κάθε πλευράς θα είναι και το περιεχόμενο της έκθεσης του Φεβρουαρίου, η οποία θα αποτελεί την αποτίμηση της συνάντησης της Γενεύης.

 

Κοντολογίς, οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες και ραγδαίες. Είτε θα υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου, είτε ναυάγιο. Παράταση μπορεί να δοθεί μόνο αν υπάρξει αποφασιστική πρόοδος.

 

Η κοινή γνώμη

 

Το Γραφείο των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει στα χέρια του μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε και στις δύο πλευρές που αφορά, τόσο στη μορφή της λύσης όσο και στη διαδικασία που ακολουθείται. Τα αποτελέσματα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς:

  • Παρόλον ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η διχοτόμηση κερδίζει έδαφος και ότι αυτό είναι που τελικά θέλει ο κόσμος, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος του διαμελισμού είναι εφιάλτης για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ.
  • Αν και οι Ελληνοκύπριοι, με οριακή πλειοψηφία, θεωρούν ιδανική λύση το ενιαίο κράτος και οι Τ/Κ την αναγνώριση της "ΤΔΒΚ", ένα σχετικά ψηλό ποσοστό και στις δύο κοινότητες είναι πρόθυμο να εγκρίνει μια "καλή ομοσπονδία" ως αποδεχτή λύση.
  • Επίσης διαφαίνεται ότι το στάτους κβο δεν είναι επιλογή, η κοινωνία έχει επίγνωση των κινδύνων από την παράταση της εκκρεμότητας και στην πλειονότητα της θέλει ένα τέλος, ακόμη και με παρέμβαση απ' έξω. 

Το μήνυμα που εκπέμπει η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση είναι πως σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε η διχοτόμηση ούτε το στάτους κβο είναι ασφαλείς πολιτικές επιλογές. Για τους Τουρκοκύπριους, αν και ρέπουν πλέον προς τον διαμελισμό, είναι ακόμη εφικτή η δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος. Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτό που απαιτείται είναι πολιτικό θάρρος και ηγετικές ικανότητες.

 

Εμπόδιο η δημόσια ρητορική

 

Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών είναι να φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο που το κόστος διαφυγής να είναι πολλαπλάσιο της απόφασης για ένα συμβιβασμό. Ωστόσο, μια συμφωνία ως αποτέλεσμα της ήττας των τακτικισμών και όχι απόρροια της πεποίθησης για λύση του προβλήματος, με μια κοινωνία εντελώς απροετοίμαστη, θα έχει σοβαρά ρίσκα.

 

Θεωρητικά, σε δύο μήνες από σήμερα μπορεί να φτάσουμε κοντά σε συμφωνία. Όμως, ελάχιστοι στην Κύπρο πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πολύ πιθανόν ούτε οι δύο ηγέτες δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Στη δημοσκόπηση που κατέχουν τα ΗΕ, ένα ποσοστό γύρω στο 70% δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει κατάληξη από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό με βάση τη δημόσια ρητορική.

 

Συνεπώς, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο διατακτικό μέρος τού υπό έγκριση ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το ΣΑ υιοθετεί την προτροπή του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες για την ανάγκη "βελτίωσης της δημόσιας ατμόσφαιρας μέσα στην οποία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης της εστίασης των μηνυμάτων στις συγκλίσεις", ενώ τους καλεί να απευθυνθούν προς την κοινή γνώμη με "πιο εποικοδομητικά και εναρμονισμένα μηνύματα".

 

Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν ότι μια συμφωνία που θα προκύψει από τον φόβο ενός μεγαλύτερου κακού, με μια κοινωνία εντελώς απροετοίμαστη να την αφομοιώσει, μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο. Γι' αυτό έχουν εντάξει στα πολλά εμπόδια για τη λύση του Κυπριακού και τη δημόσια ρητορική, παροτρύνοντας - ανεπιτυχώς - τους δύο ηγέτες να μιλήσουν για τις συγκλίσεις και όχι μόνο για τις αποκλίσεις και γι' αυτά που δεν δέχονται.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

11/12/2010

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα