• Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Η ... χοροεσπερίδα του χωρεπισκόπου Νικηφόρου

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο μοναστήρι του Κύκκου, στη βόρεια βουνοκορφή της οροσειράς του Τροόδους, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τη χειροτονία του ηγουμένου της μονής, Νικηφόρου, σε χωρεπίσκοπο. Μεταξύ αυτών και ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο του τόπου· από τον πρόεδρο Κληρίδη μέχρι τον κομμουνιστή γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Παρούσα και όλη η οικονομική ελίτ της Λευκωσίας, εκδότες, υπουργοί και βουλευτές. Ακόμη, ιεράρχες και άλλες προσωπικότητες ταξίδευσαν από το εξωτερικό ειδικά για το σκοπό αυτό.

 

ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ Ο ΒΡΟΧΕΡΟΣ καιρός χάλασε κάπως τα σχέδια του Νικηφόρου, το «χάπενινγκ» στη μονή Κύκκου προσομοίαζε με γάμο γαλαζοαίματων. Επαγγελματίες διοργανωτές εκδηλώσεων φρόντισαν για τα πάντα: πέντε χιλιάδες προσωπικές προσκλήσεις, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για όλους όσοι προσκλήθηκαν από το εξωτερικό και λεωφορεία για τους θνητούς Κυπρίους. Η τοποθέτηση των προσκεκλημένων στην εκκλησία έγινε με βάση το πρωτόκολλο και η τελετή μεταδιδόταν ζωντανή από τρία τηλεοπτικά κανάλια. (Το τέταρτο απλώς δεν είχε την τεχνική δυνατότητα να το κάνει.)

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ο επίσκοπος πλέον Νικηφόρος δέχτηκε, σαν νεόνυμφος, τα συγχαρητήρια του κόσμου και πρόσφερε γλυκό. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα σε όλους. Οι επίσημοι τοποθετήθηκαν στο εστιατόριο της μονής. Στους κοινούς θνητούς δόθηκε δελτίο για να φάνε σε οποιοδήποτε από τα εστιατόρια που βρίσκονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το μοναστήρι, τα οποία κρατήθηκαν από τον ηγούμενο Κύκκου.

 

ΚΑΛΑ, ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΟΣ αυτός ο σαματάς για τη χειροτονία ενός απλού χωρεπισκόπου, θα διερωτάται κανείς που δεν ζει την κυπριακή πραγματικότητα. Λοιπόν, ο Κύκκου Νικηφόρος δεν είναι ένας απλός χωρεπίσκοπος. Κατά πρώτον, είναι ο διαχειριστής μιας τεράστιας οικονομικής αυτοκρατορίας που δραστηριοποιείται κυρίως στην ανάπτυξη γης. Η μονή Κύκκου είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στο νησί μετά το κράτος. Τα χρήματα που κερδίζονται επενδύονται σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, από τις τράπεζες μέχρι τα ΜΜΕ. Κατά δεύτερον, είναι ο πλέον αδιαμφισβήτητος διάδοχος του υπέργηρου και με κλονισμένη την υγεία αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Η διπλή λοιπόν εξουσία του Νικηφόρου (θρησκευτική και οικονομική) τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες του τόπου.

 

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ σε χωρεπίσκοπο προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, διότι είναι ο πρώτος ηγούμενος στην ιστορία της κυπριακής Εκκλησίας που χειροτονείται επίσκοπος και διατηρεί παράλληλα και το αξίωμα του ηγουμένου. Επίσης, θα είναι επίσκοπος χωρίς επισκοπή, αφού οι δύο επισκοπικές περιφέρειες της Λευκωσίας είναι ήδη κατειλημμένες. Δύο μητροπολίτες, ο Κηρυνείας Παύλος και Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίοι έχουν και οι ίδιοι φιλοδοξίες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, θεωρούν την προαγωγή του σε χωρεπίσκοπο αντικαταστατική και απείχαν από τη χειροτονία του.

 

ΑΥΤΟΙ, ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ πλέον μια μικρή μειοψηφία και δεν έχουν καμιά δυνατότητα να ανατρέψουν τη ροή των πραγμάτων. Υστερα από το φαινόμενο της περασμένης Κυριακής, το ζήτημα διαδοχής του ζώντος ακόμη αρχιεπισκόπου, που ταλανίζει την Εκκλησία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, πρέπει να θεωρείται λήξαν. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, τα πολιτικά κόμματα (Αριστερά και Δεξιά), οι τράπεζες, τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και γενικά το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο προέκριναν διά βοής τον Νικηφόρο ως το νέο αρχιεπίσκοπο Κύπρου...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

27/02/2002