• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Η ευλογημένη «ανάπτυξη», κατάρα για την Καρέτα Καρέτα

*Οπως περιγράφει ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς στο έργο του «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρονάκα τουτέστιν Χρονικόν», όταν οι Σαρακηνοί επέδραμαν στην Κύπρο και έκαψαν το νησί απ' άκρη σ' άκρη, σώθηκε μόνο το δυτικό του άκρο, εξ ού και πήρε το όνομα Ακάμας. Η χερσόνησος του Ακάμα με το πυκνό της δάσος, την άγρια βλάστηση, το μυρωμένο της περιβάλλον από τα αγριολούλουδα που ανθίζουν κάθε άνοιξη, την αγριότητα του τοπίου και το ρομαντικό της ανάγλυφο, συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις για να τοποθετηθεί εκεί το «βασίλειο» της θεάς του Ερωτα. Ολη η περιοχή του Ακάμα είναι γεμάτη θρύλο και κατά τον γεωγράφο Γ. Καρούζη τα τοπωνύμιά της, συνδυασμένα με γεωμορφολογικά φαινόμενα, αναφέρονται στους έρωτες της Αφροδίτης με τον Αδωνη και της Ρήγαινας με τον Διγενή. Τέτοια τοπωνύμια είναι τα Λουτρά της Αφροδίτης, η Πέτρα του Διγενή, ο Σπήλιος της Ρήγαινας, ο Πύργος της Ρήγαινας και άλλα.

 

*Ο Ακάμας είναι σήμερα η τελευταία περιοχή της Κύπρου που δεν έχει αναπτυχθεί. Ο θρύλος του Ακάμα αποτελεί σήμερα το μήλον της Εριδος μεταξύ του οικολογικού κινήματος και της τουριστικής βιομηχανίας. Οπου οι οικολόγοι θέλουν να κρατήσουν τον θρύλο ζωντανό, διατηρώντας το τοπίο παρθένο. Από την άλλη, η τουριστική βιομηχανία επενδύει στην «αναβίωση» του θρύλου μέσα από τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή που έκανε τα μπάνια της και ερωτευόταν η θεά της ομορφιάς.

 

*Αυτή η σύγκρουση, του πολιτισμού με τα οικονομικά συμφέροντα, κρατάει 15 ολόκληρα χρόνια, αλλά η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την πλευρά των ισχυρών, που είναι φυσικά οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ηδη στην περιοχή του Ακάμα λειτουργεί το πιο πολυτελές ξενοδοχείο που υπάρχει στην Κύπρο. Ανήκει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και ανεγέρθη κατόπιν πολεοδομικών χαλαρώσεων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, ενόσω ήταν ο ίδος μέλος της κυβέρνησης!...

 

*Στο πλευρό των επιχειρηματιών παρατάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις και ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος διεκδικεί άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή. Η μητρόπολη Πάφου είναι ιδιοκτήτης μεγάλης έκτασης στην παραλία της Τοξεύτρας, όπου βρίσκεται και ο μοναδικός βιότοπος αναπαραγωγής των χελωνών Καρέτα Καρέτα. Ο άγιος Πάφου υποστηρίζει με σθένος την ανάπτυξη του Ακάμα και αρνείται να αναγνωρίσει ότι οι χελώνες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τη μητρόπολή του. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ενεργώντας παράνομα, σήκωσε από την περιοχή που γεννούν οι χελώνες τα αυγά τους μεγάλη ποσότητα άμμου και τη χρησιμοποίησε για την κατασκευή γηπέδου γκολφ. Σημειωτέον ότι η επιχείρηση έχει ως έμβλημα τον δικέφαλο αετό και χιαστί τα μπαστουνάκια του γκολφ!

 

*Η κυπριακή κυβέρνηση ανέθεσε στη Διεθνή Τράπεζα Αναπτύξεως τη διεξαγωγή μελέτης για τον Ακάμα, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε από την Ε.Ε. Η μελέτη ολοκληρώθηκε προ δεκαετίας και εισηγείται λύσεις που υιοθετούν οι οικολόγοι. Τελικά, τα αποτελέσματά της αγνοήθηκαν και το υπουργικό συμβούλιο πήρε απόφαση τον περασμένο Μάρτιο για προστασία του Ακάμα, αλλά στο πλαίσιο ενός σχεδίου για «λελογισμένη ανάπτυξη». Στην απόφαση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για την ανάπτυξη μεγάλου τεμαχίου γης που βρίσκεται στην καρδιά του Ακάμα και ανήκει σε μεγαλοεπιχειρηματία της Λευκωσίας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του οικολογικού κινήματος, το οποίο αναφέρεται «σε ξεπούλημα του Ακάμα στα μεγάλα συμφέροντα».

 

*Την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο και συζητούσε την πρόοδο στην εκτέλεση της απόφασης, η Grenpeace απέκλεισε την πύλη του προεδρικού μεγάρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση του σχεδίου. Παρά τις συχνές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Greenpeace, ελάχιστη επίδραση είχε στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αφού η ανάπτυξη μεταφράζεται σε περισσότερο τουρισμό και ο αυξημένος τουρισμός σε περισσότερα χρήματα.

 

*Τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ευνοϊκά για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό. Η Greenpeace ξεσήκωσε τον κόσμο κατά της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία δέχεται ήδη παραινέσεις από την Ευρώπη. Η Greenpeace προσπαθεί να κρατήσει το ζήτημα ανοιχτό για μερικά ακόμη χρόνια, με την ελπίδα ότι θα καταστεί η Κύπρος πλήρες μέλος της Ε.Ε., οπόταν θα μπορεί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά η Ενωση. Ηδη η επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος Μάργκοτ Γούλστρομ, απέστειλε στην Greenpeace επιστολή, στην οποία επισημαίνεται ότι η Ενωση ελέγχει την πρακτική εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, από τις οποίες αναμένει να εναρμονιστούν με το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πριν από την ένταξή τους στην Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, η παρέμβαση της επιτρόπου έχει συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα κι έτσι τον ουσιαστικό έλεγχο εξακολουθούν ακόμη να τον ασκούν τα οικονομικά συμφέροντα, με τις ευλογίες των αγίων πατέρων της Εκκλησίας...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

07/09/2000