Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αποφασιστική παρέμβαση Μπαν Γκι-μουν με οδικό χάρτη

Τριμερής διάσκεψη τον Σεπτέμβριο


Η προειδοποίηση πως "αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού" έχει ακουστεί πολλές φορές και άλλες τόσες έχει διαψευστεί. Ύστερα από μια ανάπαυλα η προσπάθεια συνήθως επαναλαμβάνεται, έστω και με χειρότερους όρους από την προηγούμενη.

 

Τώρα, φαίνεται πως η υπό εξέλιξη προσπάθεια είναι όντως η τελευταία. Όμως κανείς δεν φαίνεται να το πιστεύει. Οι προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας μοιάζουν με το μύθο του Αισώπου για το... βοσκό τον ψεύτη.

 

 

Η Λευκωσία -τουλάχιστον μέχρι τώρα- πίστευε ότι οι προειδοποιήσεις για έξοδο του ΟΗΕ από τις συνομιλίες ήταν μια μπλόφα. Στην τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ τόνισε στον Πρόεδρο Χριστόφια με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες εντός μηνών. Της ίδιας ενημέρωσης έτυχε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, ανάλογα μηνύματα δόθηκαν και στις δύο πλευρές κατά τις συνομιλίες που είχαν ο Νίκος Αιμιλίου και ο Κουτρέτ Οζερσάι με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Λιν Πάσκο.

 

Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί τόσο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις όσο και μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αφήνουν περιθώρια στον ΟΗΕ να υπαναχωρήσει από τον οδικό χάρτη που έχει ήδη σχεδιαστεί και πρέπει να θεωρείται από τα μέρη δεδομένος.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την "κυπριακή ιδιοκτησία", δεν θα αλλάξουν τη διαδικασία με τη συμμετοχή άλλων μερών στις συνομιλίες, ούτε θα συγκαλέσουν άμεσα διεθνή διάσκεψη. Αλλά, οι συνομιλίες δεν θα είναι ανοιχτού τέλους και θα έχουν ημερομηνία λήξης, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Η μεγάλη προσδοκία και όλη η ενέργεια των μεσολαβητών θα διοχετευτεί προς την κατεύθυνση της θετικής κατάληξης. Αν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία μιας ανάπαυλας και ξανά από την αρχή. Το Κυπριακό θα κηρυχθεί ανεπίλυτο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της χώρας.

 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο "Π" από απόλυτα αξιόπιστες πηγές, οι οποίες έχουν πλήρη επίγνωση των σκέψεων και των σχεδιασμών του ΟΗΕ, το Κυπριακό βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία και το φθινόπωρο θα ξέρουμε σε τι Κύπρο θα ζούμε τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια υπομονής που είχε, υιοθετώντας τις εισηγήσεις του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Λιν Πάσκο και του ειδικού αντιπροσώπου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για το τέλος του παιχνιδιού.

 

Η πιο σημαντική εξέλιξη στην προετοιμασία του τελικού γύρου είναι η στήριξη που έχει εξασφαλίσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το λεκτικό στο τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι τόσο ξεκάθαρο, που δεν χωράει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Αν και περιγράφηκε τεχνικού χαρακτήρα ψήφισμα που θα εξυπηρετούσε μόνο την ανάγκη ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην ουσία το ΣΑ προετοιμάζει το έδαφος για τη συνάντηση της Γενεύης καθώς και για το τι αναμένει να ακολουθήσει μετά από αυτήν. Το ΣΑ προειδοποιεί ότι "η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι ανεκτή" και "προτρέπει σθεναρά τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, ιδίως στα ουσιαστικά θέματα". Το Συμβούλιο Ασφαλείας -ομόφωνα- θεωρεί ότι "η λύση είναι εφικτή", ενώ στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, που έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα, "καλωσορίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και στην προοπτική περαιτέρω προόδου στο εγγύς μέλλον".

 

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας "καλεί τους δύο ηγέτες να εντείνουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, να εμπλακούν στη διαδικασία κατά τρόπο εποικοδομητικό και ανοιχτό, και να εργαστούν για την επίτευξη συγκλίσεων πάνω στα εναπομείναντα ουσιαστικά θέματα".

 

Με άλλα λόγια, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους Χριστόφια και Έρογλου να αφήσουν τις λεπτομέρειες και να μπουν σε πάρε δώσε για τα ουσιαστικά θέματα. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως διεξάγονται μέχρι τώρα, έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, αλλά χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές. Τα πιο πάνω είναι πλέον θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας (η κυβέρνηση το χαιρέτισε) και ως γνωστόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, όταν κάνει δηλώσεις για το Κυπριακό, παραπέμπει στο ΣΑ.

 

 

Η σέντρα στη Γενεύη

 

Με το ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας επικυρώνει όσα έλεγε τους μήνες που έχουν προηγηθεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και προκρίνει το σχεδιασμό της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τους μήνες που έρχονται. "Το μήνυμα είναι πεντακάθαρο", εξήγησε στον "Π" ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. "Το ΣΑ είναι στο σύνολο του πίσω από τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα είναι αποφασιστικός στην επόμενη συνάντηση της Γενεύης", είπε.

 

Η τριμερής της Γενεύης δεν θα είναι μια συνάντηση όπως οι άλλες, όπως είχε προδικάσει ο Πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε στην Αυστραλία. Ήδη τα μέρη βολιδοσκοπούνται και συζητούν ένα συμφωνημένο πρόγραμμα εργασίας εντατικών συνομιλιών όλο το καλοκαίρι. Οι συνομιλίες θα έχουν το χαρακτήρα των εντατικών του Ιανουαρίου του 2010, οι οποίες απέδωσαν τη συμφωνία για τη διακυβέρνηση.

 

Οι ηγέτες, και όχι οι σύμβουλοί τους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συζητήσουν με "ανοιχτό πνεύμα", όπως ζητεί και το ΣΑ, όλα τα μεγάλα ζητήματα και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Θέμα διεύρυνσης της διαδικασίας δεν τίθεται, ούτε ανακοίνωσης για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Τα Ηνωμένα Έθνη θα σεβαστούν την κυπριακή ιδιοκτησία, διότι θέλουν τους ηγέτες να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μια συμφωνία την οποία θα παρουσιάσουν στο λαό ως συμφωνημένη λύση και όχι επιβολή εκ των έξω. Όμως τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, που εργάζονται εντατικά για τρία χρόνια επί όλων των κεφαλαίων, δεν θα είναι απλοί παρατηρητές. Θα ακούνε, θα καταγράφουν και θα υποβάλλουν εισηγήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν το χαρακτήρα δεσμευτικής επιδιαιτησίας.

 

 

Μίνι διάσκεψη τον Σεπτέμβρη

 

Μετά τις εντατικές του καλοκαιριού, ο Γενικός Γραμματέας θα καλέσει την επόμενη τριμερή συνάντηση, η οποία δεν θα είναι ολιγόωρη, αλλά πολυήμερη. Η συνάντηση της 7ης Ιουλίου θα είναι σταθμός για τη διαδικασία. Η επόμενη τριμερής, που δεν θα είναι συνάντηση αλλά διάσκεψη, θα είναι η πλέον καθοριστική για την ουσία.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζουν τριμερή διάσκεψη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η διάσκεψη αυτή, η οποία θα υποστηρίζεται από όλο το επιτελείο των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα ξεκινήσει με τον Γενικό Γραμματέα και θα λήξει με τον Γενικό Γραμματέα. Στη διάσκεψη του Σεπτεμβρίου θα επιδιωχθεί να γίνει ένα τελικό πάρε δώσε επί όλων των εκκρεμοτήτων. Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης αυτής, ο Μπαν Γκι-μουν θα είναι σε θέση είτε να ανακοινώσει διεθνή διάσκεψη το φθινόπωρο για τις διεθνείς πτυχές, είτε να κηρύξει αδιέξοδο, και με την τελική έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα τεκμηριώσει ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ανέφικτη.

 

 

Ένα κλειδί, δύο οι πόρτες, ένας ο παίχτης

 

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ πήγε στην Άγκυρα για να επιβεβαιώσει τη βούληση της Τουρκίας για ολοκλήρωση των συνομιλιών. Μετά τις εκλογές στην Τουρκία έφτασαν από την Άγκυρα δύο μηνύματα, τα οποία φαίνονται αντιφατικά, όμως στην ουσία συμπληρώνουν το ένα το άλλο:

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η κυπριακή προεδρία είναι μια ευκαιρία για λύση. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντζ, δήλωσε ότι πλησιάζει η ώρα της αναγνώρισης. Οι δύο αυτές δηλώσεις αποτυπώνουν τους στόχους της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, μετά τις εκλογές στη χώρα: Προσπάθεια λύσης πριν από την προεδρία, και, σε περίπτωση αποτυχίας, πλώρη για αναγνώριση της "ΤΔΒΚ".

 

Το σενάριο αυτό ακούγεται εξωφρενικό, όμως εξωφρενική ακουγόταν και η προοπτική να γίνει μπούμερανγκ η απόφαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες. Η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε διπλή αναγνώριση της ΚΔ και της "ΤΔΒΚ", με μια διακήρυξη ότι παραμένει δεσμευμένη για συνένωση των δύο κρατών στο μέλλον κάτω από ομοσπονδιακή δομή, εντός της ΕΕ. Με αυτό το καπέλο (της συνένωσης) δικαιολόγησε το 1975 την ανακήρυξη του ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους, και το 1983 του ψευδοκράτους. Η Κύπρος θα εξασφαλίσει και τώρα -όπως και τότε- μερικές ντουζίνες ψηφίσματα και καταδικαστικές αποφάσεις που θα ξεχαστούν και θα σβήσουν στο χρόνο.

 

Η Τουρκία είναι σήμερα η πιο αναβαθμισμένη χώρα στην περιοχή. Λόγω μεγέθους, οικονομίας και θρησκείας, εξασφάλισε ηγετικό ρόλο στην περιοχή σαν η γέφυρα μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου. Προβάλλεται δε ως το πρότυπο των εξεγερμένων αραβικών κρατών.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, που θεωρείται το πρώτο πετυχημένο πείραμα της αραβικής άνοιξης, ενώ ο Νταβούτογλου προετοιμάζει επίσκεψη στη Συρία. Η Τουρκία πιέζει τον Άσαντ για μεταρρυθμίσεις, ενώ εγκατέλειψε πλέον τον Γκαντάφι και χτίζει γέφυρες με το Επαναστατικό Συμβούλιο της Λιβύης. Η Τουρκία είναι σήμερα ο συνομιλητής των ΗΠΑ για τα προβλήματα στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν τουλάχιστον 10 φορές στη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η σαρωτική νίκη του AKP και η επιβεβαίωση της επικυριαρχίας του Ερντογάν στην Τουρκία για την ερχόμενη δεκαετία έχει αναβαθμίσει βαθμιαία τον ηγεμονικό του ρόλο του.

 

Επίσης, η ΕΕ σε αυτή την περίοδο της κρίσης δεν θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, που είναι σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος, έστω κι αν δεν είναι έτοιμη η ΕΕ να αποδεχτεί την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε η ΕΕ μια κρίση με την Τουρκία, και η Κυπριακή Προεδρία χωρίς λύση μπορεί να προκαλέσει αυτή την κρίση.

 

Η Κύπρος κρατούσε το κλειδί όταν η Τουρκία εκλιπαρούσε για μια ημερομηνία. Δεν το αξιοποίησε. Σήμερα είναι μια αμελητέα κατάσταση στην ΕΕ, και στην κατάσταση στην οποία περιέπεσε η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα σύμμαχο στην ΕΕ. Η ελπίδα είναι να μην σοβαρολογεί η Κυβέρνηση όταν αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε η Μέρκελ στην Κύπρο.

 

Η Τουρκία, λοιπόν, κρατάει όντως το κλειδί, όμως μπορεί να ανοίξει και τις δύο πόρτες: Κι αυτήν της λύσης, κι αυτήν της διχοτόμησης διά της αναγνώρισης της ΚΔ στα σημερινά της όρια και παράλληλης διεθνούς αναγνώρισης της "ΤΔΒΚ".

 


 

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

 

Η Λευκωσία έτρεφε ελπίδες ότι θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση και με την επιρροή που πίστευε ότι είχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβραδύνει τις εξελίξεις. Το αν η Κύπρος είναι σε θέση να ελέγξει τις εξελίξεις μέσω του ΣΑ, αξιοποιώντας τη Ρωσία, τη Γαλλία ή και την Κίνα, ήταν πάντα μια ψευδαίσθηση. Η Κύπρος έσπευσε να ανακοινώσει -πρώτη- τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Μπαν Γκι-μουν γα δεύτερη θητεία, προφανώς για να δελεάσει τον Μπαν Γκι-μουν. Η πραγματικότητα είναι πως η Κύπρος είναι ασήμαντη σε μέγεθος για να επηρεάσει τέτοιες αποφάσεις.

 

Ωστόσο, σε σημαντικούς σταθμούς του Κυπριακού -όχι μόνο πρόσφατα αλλά από τη γένεση του προβλήματος- άλλα κράτη, "εχθρικά" αλλά και παραδοσιακοί μας "φίλοι", χρησιμοποίησαν το Κυπριακό στους δικούς τους ανταγωνισμούς για να κερδίσουν ή να στριμώξουν την Τουρκία για δικούς τους λόγους. Αυτή η πρακτική (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) έχει παρερμηνευθεί από τη Λευκωσία ως αυτοδύναμη παρέμβαση στις εξελίξεις, είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στην ΕΕ. Εσχάτως, ορισμένοι επένδυαν σε πίεση της Ρωσίας προς τον Μπαν Γκι-μουν υπέρ της Κύπρου, επειδή θα ήθελε την εύνοια της Μόσχας για την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία.

 

Αν η Μόσχα ήθελε να μπλοκάρει τη δεύτερη θητεία του Μπαν, μπορεί να χρησιμοποιούσε το Κυπριακό σαν αφορμή. Όμως, η Μόσχα ήδη ανακοίνωσε στήριξη στην υποψηφιότητα Μπαν, ενώ η ανανέωση της θητείας του θα επικυρωθεί και τυπικά πριν από την 7η Ιουλίου. Συνεπώς, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το Κυπριακό στα παιχνίδια διαδοχής του Γενικού Γραμματέα είναι ανύπαρκτη.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

19/06/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα