Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Προεδρία Χριστόφια
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Δεν ήθελαν βοήθεια από κανέναν - Εν λευκώ προσφέρθηκε η Γερμανία

Εγκληματική περιφρόνηση των υποδείξεων του ΟΗΕ


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίστηκε το θέμα του φορτίου του Monchegorsk, σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ουδέν αναληθέστερο. Εάν η κυβέρνηση εισάκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής Κυρώσεων κατά του Ιράν, η Κύπρος δεν θα ζούσε αυτή την τραγωδία. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, όπως αποκαλύφθηκαν εντελώς τυχαίως προ δύο εβδομάδων από το Wikileaks, η κυβέρνηση αρνήθηκε ΟΛΕΣ τις προτάσεις που τις έγιναν για τεχνική βοήθεια.

 

 

Μετά από πιέσεις των Αμερικανών και της ΕΕ, η κυβέρνηση της Κύπρου οδήγησε τον Ιανουάριο του 2008 το πλοίο Monchegorsk στο λιμάνι της Λεμεσού. Αμέσως άρχισαν τα διπλωματικά διαβήματα για τα επόμενα βήματα. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονταν να μην αφεθεί το υλικό να πάει στη Συρία ή πίσω στο Ιράν.

 

Αρχικά βολιδοσκοπήθηκαν από τις ΗΠΑ οι Βρετανοί, αν θα μπορούσαν να δεχτούν το υλικό στις βάσεις. Ο τότε ύπατος αρμοστής της Βρετανίας είπε στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι βάσεις "θα μπορούσαν πρακτικά και πολιτικά" να αποδεχτούν το φορτίο. Ο Αμερικανός πρέσβης, Φρανκ Ούρμπανσι συζήτησε το θέμα με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια, Λεωνίδα Παντελίδη και του έθεσε το ερώτημα:

 

"Θα μπορούσε η Κύπρος να αποδεχτεί μεταφορά του φορτίου σε κάποιον τρίτο, όπως οι Βρετανοί μέσω των Βάσεων ή ακόμα και οι Γάλλοι, των οποίων η σχέση με την Κύπρο ήταν πολύ στενή;"

 

Ο Παντελίδης - ο οποίος θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι διαβουλευόταν εξ ονόματος του Προέδρου Χριστόφια - απάντησε ότι η Κύπρος θα προτιμούσε μια λύση με τους Γάλλους ή τα Ηνωμένα Έθνη, παρά να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις. Όμως, σύμφωνα με τον Παντελίδη, οι δικηγόροι της ΚΔ ανησυχούσαν μήπως αυτό ήταν παράνομο. "Γιατί η Συρία να απαγορεύεται να δεχτεί το φορτίο, για παράδειγμα, αλλά όχι η Γαλλία ή η Βρετανία;", είπε στον πρέσβη.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο πρέσβης της Γερμανίας Gottfried Zeitz ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι μετά από οδηγίες που πήρε από την κυβέρνησή του, η χώρα του επανέλαβε προσφορά που είχε κάνει ενωρίτερα στην ΚΔ, για "εν λευκώ βοήθεια στην Κύπρο για το θέμα Monchegorsk". Η βοήθεια αυτή "θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή τεχνικών εμπειρογνωμόνων από το Βερολίνο ή ακόμα και την αποστολή ενός σκάφους που θα μπορούσε να πάρει το φορτίο από το κυπριακό έδαφος". Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, οι δύο πρέσβεις "συμφώνησαν ότι αυτή η προσφορά έδινε στην ΚΔ μια διέξοδο στην τρέχουσα κατάσταση και θα πρέπει να την αποδεχτεί".

 

Ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησε την ίδια μέρα τη γερμανική προσφορά με τον Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος απέρριψε την πρόταση να παραδοθεί το φορτίο σε τρίτη χώρα, χωρίς να υπάρχει η κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών. "Διαφορετικά προτιμούσε να στείλει το φορτίο πίσω στο Ιράν".

 

Κι ενώ η Κύπρος δεν ήταν πρόθυμη να δώσει το φορτίο σε τρίτη χώρα, ξαφνικά εμφανίστηκε με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. "Θέλουμε να βρούμε ένα τρόπο να βγούμε από αυτό το χάος", είπε ο Παντελίδης στον Ούρμπανσι, ο οποίος έγραψε στο σημείωμά του: "Τώρα η Κύπρος θέλει να εξερευνήσει την επιλογή της μεταφοράς σε τρίτη χώρα, την οποία μέχρι αυτή τη συνομιλία, απέρριψε από χέρι".

 

Οι Αμερικανοί χαιρέτησαν την αλλαγή τρόπου σκέψης της Κύπρου και ρώτησαν εάν μπορούσαν να προσεγγίσουν εκείνοι τη Μάλτα. "Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει τις ΗΠΑ να παρέμβουν προς τη Μάλτα", απάντησε. Ο πρέσβης είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσέγγιζαν τους Μαλτέζους και επανέλαβε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν τόσο τεχνικά, όσο και διπλωματικά στην καταστροφή του φορτίου. "Ως συνήθως, ο Παντελίδης την απέρριψε"!

Στο μεταξύ, η Κύπρος είχε ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν όψει της αναμενόμενης απάντησης, ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησε ξανά το θέμα με τον Παντελίδη.

 

"Αν η Κύπρος θα αποφάσιζε να κατάσχει το φορτίο με στόχο την καταστροφή του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια πλήρης απογραφή πριν η Κύπρος αποφασίσει να καταστρέψει το φορτίο", απάντησε. Ο Παντελίδης απέρριψε και πάλι την προσφορά τεχνικής βοήθειας και διαβεβαίωσε ότι το υλικό θα καταγραφόταν πριν την καταστροφή του.

 

Τελικά, η επιτροπή Κυρώσεων αποφάσισε ότι η μεταφορά του φορτίου παραβίαζε το ψήφισμα 1746 του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Η Επιτροπή προέτρεψε την Κύπρο να κατάσχει το φορτίο για πιθανό περαιτέρω έλεγχο ή μέχρι να αποφασιστεί η καταστροφή του και ενθάρρυνε την Κύπρο να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις για βοήθεια από τα άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την αποθήκευση, ασφαλή φύλαξη ή την καταστροφή του υλικού"!

 

Η κυβέρνηση αγνόησε παντελώς την προτροπή της Επιτροπής και δεν ζήτησε βοήθεια από καμιά χώρα για τη διαχείρισή του. Το διαχειρίστηκε μόνη - όπως ήξερε και όπως καταλάβαινε - με όλα τα δραματικά αποτελέσματα.


Μακάριος Δρουσιώτης

13/07/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα