Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Προεδρία Χριστόφια
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τα τρία μυστήρια εμπορευματοκιβώτια

Το νήμα οδηγεί στον Χριστόφια


Αρχικά οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ και μεταγενέστερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, πίεζαν την ΚΔ για πιο λεπτομερή καταγραφή του υλικού. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΣΑ εξέφρασε ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Κύπρο για να μάθει, μεταξύ άλλων, τι έγινε το φορτίο από την κατάσχεσή του μέχρι σήμερα. Η Κύπρος, μετά το σφράγισμα και την αποθήκευση του φορτίου στη Βάση Ευάγγελος Φλωράκης σταμάτησε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κυρώσεων, η οποία ζητούσε εκθέσεις από την Κύπρο που δεν έφταναν ποτέ.

 

Η Κύπρος, για κάποιο λόγο που τον ξέρει μόνο ο Χριστόφιας και ίσως κάποιοι συνεργάτες του, άφησε το θέμα σε εκκρεμότητα. Από όλα τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει προκύπτει ότι το φορτίο παρέμεινε άθικτο από την αποθήκευσή του μέχρι την ανατίναξή του. Όλες οι προσπάθειες για καταστροφή του κολλούσαν στην πολιτική απόφαση να παραμείνει ως έχει.

 

Η άρνηση να δοθεί έγκριση στην Εθνική Φρουρά να καταστρέψει το επικίνδυνο φορτίο είχε να κάνει με τη μη λεπτομερή εξέτασή του και τη μη καταγραφή του. Για να καταστρέψει η Κύπρος το φορτίο θα έπρεπε να το καταγράψει και να ενημερώσει την Επιτροπή Κυρώσεων. Η Κύπρος, για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ήθελε να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της Επιτροπής Κυρώσεων κατά του Ιράν και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΣΑ.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wilileaks, ο Λεωνίδας Παντελίδης είπε στον Αμερικανό πρέσβη ότι "υπήρχαν τρία εμπορευματοκιβώτια για τα οποία οι τελωνειακές αρχές δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν το περιεχόμενο". Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για αναγνώριση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων αυτών, αλλά ο Παντελίδης απέρριψε την πρόταση. Το ότι η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το περιεχόμενο τριών εμπορευματοκιβωτίων αναφέρεται και στο γράμμα που έστειλε η Κυβέρνηση της Κύπρου στην Επιτροπή Κυρώσεων στις 12 Φεβρουαρίου 2009, όταν την ενημέρωνε για την κατάσχεση του φορτίου και την πρόθεσή της να απαλλαγεί από αυτό, διότι δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Από τότε δεν έγινε κανένας έλεγχος και δεν επιτράπηκε ούτε στους Αμερικανούς, ούτε στον ΟΗΕ να διερευνήσουν το πραγματικό περιεχόμενο των τριών εμπορευματοκιβωτίων. Ίσως σε αυτά τα τρία εμπορευματοκιβώτια να κρύβεται η απόφαση να μην αγγιχτεί το φορτίο από κανέναν.

 

Οι οδηγίες να μην καταστραφεί το φορτίο και να παραμείνει ως είχε, λήφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Αυτό είπαν ο γενικός εισαγγελέας και ο διευθυντής του ΥΠΕΞ Νίκος Αιμιλίου, στην πρώτη σύσκεψη που έγινε για το μέλλον του φορτίου, τον Αύγουστο του 2009.

 

Σε όλο το διάστημα που ακολούθησε, η Εθνική Φρουρά και το υπουργείο Άμυνας είχαν πλήρη επίγνωση για την επικινδυνότητα του φορτίου, όμως δεν ήταν σε θέση να υπερπηδήσουν το εμπόδιο του Χριστόφια. Ακόμη και την τελευταία εβδομάδα, όταν το ένα εμπορευματοκιβώτιο φούσκωσε και η κατάσταση ήταν δραματική, το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν σε θέση να πάρει αποφάσεις.

 

 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας είπε πως:

  • "Θα πρέπει να συνταχθεί μια εμπεριστατωμένη γραπτή αναφορά για το συμβάν, από το ΓΕΕΦ, (...) για να στηριχθεί η επιχειρηματολογία του κ. υπουργού προκειμένου να μπορέσει να ενημερώσει κατάλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπώς να ληφθεί η σωστή πολιτική απόφαση".

Ο ίδιος υπουργός Άμυνας έκλεισε τη σύσκεψη υιοθετώντας την πιο πάνω εισήγηση:

  • "Απαιτείται όπως άμεσα γίνουν σχετικές εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία".

 

Τι σημαίνουν αυτά; Για να ταράξουν έστω κι ένα εμπορευματοκιβώτιο, για σκοπούς ασφάλειας, ήθελαν να πείσουν τον Χριστόφια με εκθέσεις εμπειρογνωμόνων!

 

Γιατί λοιπόν ο Χριστόφιας έδωσε οδηγίες να φυλαχτεί το φορτίο και να μείνει εκεί κλειδωμένο για δυόμισι χρόνια, χωρίς να τολμά κανείς να το αγγίξει ακόμη και όταν άρχισε να εκρήγνυται;

 

 

Μάρκος και ιδεολογία

Ο Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας με τον πρέσβη των ΗΠΑ, του είπε πως τα κίνητρα του Χριστόφια ήταν ιδεολογικά: "Αυτοί οι άνθρωποι" -δείχνοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ- άφησαν να μετατραπεί η υπόθεση με το Monchegorsk σε ιδεολογική αντιπαράθεση τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, με τη "μικρή Κύπρο" να παίρνει τη μεριά του Δαυίδ, δηλαδή της Συρίας. Αυτή η εξήγηση δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια λύση αποδεκτή από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, κατέληξε ο υπουργός".

 

Σε διάφορα έγγραφα αναφέρεται ότι τα κίνητρα της Κυβέρνησης ήταν πολιτικά και προσδιορίζονται στις αντιδράσεις της Συρίας και του Ιράν. Σε δηλώσεις του στον "Π", ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, Νίκος Αιμιλίου, τόνισε "ότι η Κύπρος δεχόταν αφόρητες πιέσεις από το Ιράν και τη Συρία, οι οποίες απειλούσαν να μας καταγγείλουν στον αραβικό κόσμο με κίνδυνο να έχουμε επιπτώσεις στο Κυπριακό". Ήταν, όμως, η Συρία και το Ιράν πιο σημαντικές χώρες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ; Εξάλλου, από τη στιγμή που η Κύπρος είχε την κάλυψη του ΟΗΕ να παραδώσει ή να καταστρέψει το φορτίο θα μπορούσε κάλλιστα να επεξηγήσει τις δυσκολίες της να μη συμμορφωθεί.

 

Και με ποιο τουπέ ο πρόεδρος μιας χώρας με τόσα προβλήματα και τόσο μεγάλη εξάρτηση από τη διεθνή κοινότητα, τα έβαλε με το ΣΑ και την ΕΕ υπέρ δύο τριτοκοσμικών κρατών, της Συρίας και του Ιράν;

 

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εφάρμοζε τις οδηγίες του.


Μακάριος Δρουσιώτης

17/07/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα