Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Συμφωνήθηκε στην τριμερή της Γενεύης

Διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ τον Οκτώβριο


 

 

Οι συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί και η κατάσταση στην οικονομία έχουν επισκιάσει το Κυπριακό, το οποίο χάθηκε από την επικαιρότητα. Ωστόσο, οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα είναι ραγδαίες και ο ερχόμενος Οκτώβριος κρύβει πολλές εκπλήξεις, καθώς η επόμενη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον των συνομιλιών στο Κυπριακό, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν να αποφασίζει κατά πόσο είναι εφικτή μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας ή το μοντέλο αυτό είναι πια ξεπερασμένο και εκτός πραγματικότητας.

 

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση που έχει ο "Π", στο τέλος της συνάντησης της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη και πριν από το γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας στους Χριστόφια και Έρογλου, ο Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε τους δύο ηγέτες πως εάν δεν υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μπαν Γκι-μουν θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προσπάθειά του και θα τεκμηριώσει γιατί το μοντέλο της λύσης που επιδιώκεται από το 1977 είναι πια ανέφικτο. Όμως, μέχρι να φτάσει εκεί θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και "δεν θα αφήσει πέτρα που να μην τη σηκώσει", για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

 

 

Καμπ Ντέιβιντ

Ο Μπαν Γκι-μουν έχει χάσει την υπομονή του με το Κυπριακό και έχει πεισθεί πως ο χρόνος απομακρύνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες μιας συμφωνημένης λύσης.

 

Ο Μπαν Γκι - μουν, στην πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνει ότι συμπληρώνονται ήδη τρία χρόνια από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και ότι αυτές "διαρκούν περισσότερο από ότι ελπίζετο". Γράφει, επίσης, πως ελπίζει να μπορέσει να υποβάλει μια θετική έκθεση στο ΣΑ, υπονοώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλει μια αρνητική έκθεση και ουσιαστικά θα καταθέσει την εντολή.

 

Ήδη, από τη Γενεύη, ο Μπαν Γκι-μπουν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των δύο πλευρών ότι το επόμενο ραντεβού του Οκτωβρίου δεν θα είναι μια απλή τριμερής συνάντηση, αλλά θα προσλάβει χαρακτήρα τριμερούς διάσκεψης (οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ), σε απομονωμένο χώρο, χωρίς δημοσιογράφους και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η οποία θα μοιάζει με διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Μπαν Γκι-μουν δέσμευσε τους δύο ηγέτες επί της διαδικασίας. Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας έθεσε ενώπιον των μερών διάφορες εναλλακτικές επιλογές για να πάει μπροστά η διαδικασία:

 

Αρχικά πρότεινε να γίνει μια πολυήμερη συνάντηση στο Κατάρ, που είναι μια χώρα φιλική και με τις δύο πλευρές, στην οποία θα έπαιρναν μέρος οι δύο ηγέτες με τις ομάδες τους και οι εμπειρογνώμονες που έχει μισθώσει ο ΟΗΕ. Ο Έρογλου απάντησε θετικά, ενώ ο Χριστόφιας είπε πως για να συμμετέχει θα πρέπει να πάρει μαζί του όλη την πολιτική ηγεσία, κάτι που απορρίφθηκε από τον Μπαν Γκι-μουν ως αντιπαραγωγικό.

 

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας αποπειράθηκε να εντάξει στις συνομιλίες την Τουρκία και την Ελλάδα και επανέφερε παλαιότερη εισήγηση που έγινε επί Ταλάτ, για συνάντηση Χριστόφια - Ερντογάν και ακολούθως Παπαντρέου - Έρογλου. Ο Έρογλου απάντησε θετικά υπό τον όρο ότι θα διασφαλιζόταν η ισότητα μεταξύ των δύο ηγετών. Για τον ίδιο λόγο ο Χριστόφιας απέρριψε την πρόταση.

 

Η επόμενη κίνηση του Μπαν Γκι-μουν ήταν να εισηγηθεί επιτάχυνση των συνομιλιών στην Κύπρο με συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Έρογλου απάντησε καταφατικά όμως ο Χριστόφιας είπε πως έχει πολλές υποχρεώσεις ως Πρόεδρος της χώρας και αντιπρότεινε δύο συναντήσεις την εβδομάδα. Ο Γενικός Γραμματέας αποδέχθηκε και έτσι έκλεισε η συμφωνία για ολοήμερες συναντήσεις, δύο φορές την εβδομάδα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας αφού εξασφάλισε την εντατικοποίηση με πιο ενεργή συμμετοχή του ΟΗΕ, πρότεινε να γίνει νέα τριμερής συνάντηση στις αρχές Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εντατικών συνομιλιών. Ο Έρογλου αποδέχτηκε, όμως ο Χριστόφιας είπε πως είχε υποχρεώσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ. Τότε ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε το τέλος Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν.

 

Όταν ο Μπαν Γκι-μουν πήρε τα δύο "ναι" και από τους δύο ηγέτες για εντατικοποίηση και νέα τριμερή στη Νέα Υόρκη, επανέφερε την αρχική του σκέψη για πολυήμερη τριμερή διάσκεψη. Με αφορμή το γεγονός ότι τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι υπό ανακαίνιση τούς πρότεινε συγκεκριμένο χώρο, έξω από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει όλες τις διευκολύνσεις αλλά δεν θα είναι προσβάσιμος στους δημοσιογράφους ούτε σε τρίτους, για να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις εκκρεμότητες με τη βοήθεια και τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

 

Ο Έρογλου απάντησε αμέσως πως δέχεται, ενώ ο Χριστόφιας αρχικά δίστασε και σχολίασε υπό μορφή ερωτήματος προς τον Μπαν Γκι-μουν: "Θα μας επιβάλετε σχέδιο λύσης"; Ακολούθως αποδέχθηκε την πρόταση και το ραντεβού έκλεισε για μετά τις 20 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας τού ζήτησε να κρατήσουν κενές τουλάχιστον οκτώ ημέρες.

 

 

Μπορεί ο Χριστόφιας;

 

Όπως διαφαίνεται από όλες τις τελευταίες εκθέσεις του για το Κυπριακό, ο Μπαν Γκι-μουν έχει χάσει την υπομονή του με το Κυπριακό και έχει πεισθεί πως ο χρόνος απομακρύνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες μιας συμφωνημένης λύσης.

 

Επίσης, έχει καταλήξει πως οι συνομιλίες "κυπριακής ιδιοκτησίας" έχουν φάει τα ψωμιά τους και η συνέχισή τους "χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες" είναι μια ματαιοπονία.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ακούσει ξανά και ξανά τα επιχειρήματα αμφοτέρων των πλευρών και ετοιμάζουν γεφυρωτικές προτάσεις τις οποίες θα θέσουν ενώπιον των δύο ηγετών. Με βάση τις "παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών", όπως αυτές έχουν κωδικοποιηθεί από τις συνομιλίες που διεξάγονται από το 1974 και μετά, θα επιδιώξουν να βοηθήσουν τα δύο μέρη να καταλήξουν σ' ένα πλαίσιο συμφωνίας. Αν δεν τα καταφέρουν ο Γενικός Γραμματέας θα καταθέσει την εντολή και θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την τελική έκθεσή του, με την κάθε πλευρά να αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη που της αναλογεί.

 

Ο σχεδιασμός αυτός προηγήθηκε της έκρηξης στο Μαρί και της αποδυνάμωσης του Χριστόφια στο εσωτερικό. Τον διεθνή παράγοντα απασχολεί το ερώτημα κατά πόσο μπορεί ο Χριστόφιας να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους και να πείσει την κοινωνία να αποδεχτεί ένα σχέδιο λύσης, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα είναι κοντά στο σχέδιο Ανάν.

 

Ο Χριστόφιας, παρά το ότι έθεσε το Κυπριακό στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον και ζήτησε ενότητα, δεν έκαμε κάποια κίνηση που να προετοιμάζει την κοινωνία για τις εξελίξεις που έρχονται. Οι σχέσεις του με την αντιπολίτευση, με αφορμή και το Μαρί, είναι οι χειρότερες που υπήρξαν ποτέ και η αποδοχή του από την κοινωνία η χαμηλότερη από τότε που εξελέγη.

 

 

Η Τουρκία

 

Η τουρκική πλευρά που έχει επίγνωση του γεγονότος ότι ο Χριστόφιας είναι εντελώς αποδυναμωμένος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν φαίνεται πρόθυμη να τον διευκολύνει και εμμένει να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας με βάση τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στη Γενεύη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως τα εσωτερικά προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εμμένοντας στο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα του τέλους του χρόνου.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη περίμεναν ότι κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, θα έστελνε κάποιο θετικό μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι' αυτό και οι σκληρές δηλώσεις του προκάλεσαν "σοκ" στους μεσολαβητές. Ενώ αναμενόταν κάποιο άνοιγμα για την Αμμόχωστο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν θα επιστρέψει ούτε τη Μόρφου και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να ξεχάσουν και την Καρπασία.

 

Οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με τορπιλισμό των συνομιλιών και θα μπορούσαν να ήταν μια διέξοδος για τον Χριστόφια για να βγει από αυτή τη διαδικασία χωρίς να του επιρριφθούν οι ευθύνες, καθώς δεν υπάρχει ηγέτης που να μπορεί να παρουσιάσει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα σχέδιο λύσης που θα είναι χειρότερο από το Ανάν στην πιο ευδιάκριτη πτυχή του, που είναι το εδαφικό.

Σύμφωνα με πηγές της πρωθυπουργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο σκοπός των δηλώσεων του Ερντογάν ήταν να στείλει ένα μήνυμα στον Χριστόφια, ο οποίος, κατά την εκτίμησή τους, παίζει παιχνίδι με το χρόνο μέχρι να αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ και στη συνέχεια, λόγω της προεκλογικής περιόδου, να παρατείνει τις συνομιλίες σε βάθος χρόνου.

 

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ερντογάν που επικαλείται η Ζαμάν, οι σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού "ήταν μια έκκληση στους Ελληνοκύπριους να λογικευτούν". Σύμφωνα με την ίδια πηγή "αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι αυτοί θα χάσουν εάν προτιμήσουν τη συνέχιση του στάτους κβο της μη λύσης. Ήταν ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους να τηρήσουν μια στάση που όλοι θα κερδίσουν (win-win) όπως κάνει και η Τουρκία. Μετά βεβαιότητας η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί άλλο ένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσουν οι Ελληνοκύπριοι, παίζοντας με το χρόνο μέχρι να αρχίσει η Προεδρία της ΕΕ".

 

Η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της και στο ζήτημα των ερευνών για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. "Χωρίς να λυθεί το Κυπριακό και πριν δημιουργηθεί μια διοίκηση που να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαχειριστεί τις φυσικές πηγές στο νησί ή στη θαλάσσια περιοχή", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι σωστό με βάση και το διεθνές δίκαιο, και ότι η Τουρκία "θα επιδείξει την αντίδραση που πρέπει, εάν υπάρξουν βήματα στο μέλλον".

 

Με δεδομένη την πρόθεση της ΚΔ να αρχίσουν οι γεωτρήσεις τον Οκτώβριο ταυτόχρονα με την κορύφωση των συνομιλιών και τη δημόσια προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα αντιδράσει, το πολιτικό περιβάλλον θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο και η δυνατότητα μιας συμφωνίας θα εκμηδενιστεί.

 


 

Ρωσική πατέντα η κυπριακή ιδιοκτησία

 

Ο Χριστόφιας δείχνει να αισθάνεται μια σιγουριά από τη στήριξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως η στήριξη της Μόσχας δεν είναι υποβοηθητική για τη λύση του προβλήματος, παρά μόνο για τη συντήρηση του στάτους κβο, που υπήρξε η προτεραιότητα της Ρωσίας, όπως και της Σοβιετικής Ένωσης στο παρελθόν. Ενόσω διαρκούσε ο Ψυχρός Πόλεμος, το Κυπριακό ήταν μια ανοιχτή πληγή του ΝΑΤΟ, ενώ τώρα είναι το εμπόδιο για ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ.

 

Ο Χριστόφιας ζήτησε από τη Ρωσία να καταδικάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν. Σε επίπεδο εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μόσχα ανέφερε ότι "πρόσεξε" τις πολύ σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας για την κατάσταση στην Κύπρο, ενώ ανέδειξε τη σημασία της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών: "Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η τύχη της επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασιέβιτς, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο "δεν πρέπει να υπόκεινται σε εξωτερικές πιέσεις".

 

Η Μόσχα επανέλαβε πως η λύση πρέπει να προέλθει από εθελούσια συμφωνία των δύο μερών και η όποια συμφωνία πρέπει να είναι "εθελοντική", των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων, "χωρίς έξωθεν πιέσεις". Το ενδιαφέρον είναι ότι η Μόσχα δήλωσε έτοιμη "να υποστηρίξει οποιαδήποτε άλλη λύση (πέραν της ομοσπονδίας) που θα είναι αποδεκτή και από τα δυο μέρη".

 

Η ρωσική θέση για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες είναι συνταγή για ένα διάλογο χωρίς τέλος, μέχρι που ο χρόνος θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το διαχωρισμό και η συνένωση να είναι εκτός πραγματικότητας.


Μακάριος Δρουσιώτης

14/08/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα