Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η ρητορική Χριστόφια δεν συνάδει με το τι συμφώνησε στο Greentree

Άλλα στη Νέα Υόρκη κι άλλα στη Λευκωσία


Σε πλήρη αντίθεση με το τι έγινε στη Νέα Υόρκη και με το τι ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τα αποτελέσματα της τριμερούς. Ακόμη, από την ενημέρωση Χριστόφια προς το Εθνικό Συμβούλιο, όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο, προκύπτει ότι αναφέρθηκε σε γεγονότα και εκτιμήσεις που δεν απασχόλησαν καν την τριμερή! Όταν μάλιστα κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί τού ζήτησαν να καταθέσει στο Εθνικό έγγραφο με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε επικαλούμενος φόβους διαρροών.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο "Π", η δήλωση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών -και την ενέκριναν και οι δύο ηγέτες- είναι η μόνη αξιόπιστη περιγραφή των αποτελεσμάτων της τριμερούς της Νέας Υόρκης και είναι η μόνη που τους δεσμεύει.

 

Εν ολίγοις, στη Νέα Υόρκη υπήρξε πρόοδος, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να φτάσουν σε αίσιο τέλος, οι συνομιλίες είναι στο τελικό τους στάδιο (end game) και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου πρέπει να συμφωνήσουν σε όλες τις εσωτερικές πτυχές και να αποφασίσουν για την πολυμερή διάσκεψη.

Η πιο πάνω εικόνα πόρρω απέχει από τις δημόσιες εκτιμήσεις του Προέδρου Χριστόφια, οι οποίες συγκρούονται κατά μέτωπο με εκείνες των Ηνωμένων Εθνών. Είναι γεγονός ότι από κυβερνητικής πλευράς καταβλήθηκε προσπάθεια διαφορετικής ανάγνωσης της δήλωσης του Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, "περιέγραψε με περισσότερο αισιόδοξο τόνο από την πραγματικότητα τα όσα συνέβησαν στο Greentree" και με την αναφορά του σε "ενθαρρυντική πρόοδο (...) εννοούσε την αλληλοκατανόηση των θέσεων των πλευρών".

 

"Σοφιστείες"

 

Πηγή που έχει πλήρη γνώση τού τι έγινε στο τραπέζι των συνομιλιών είπε στον "Π" ότι οι ερμηνείες αυτές είναι "σοφιστείες" που ενδεχομένως να εξυπηρετούν το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κάθε λέξη που περιέχεται στην ανακοίνωση περιγράφει αυτό που ο Γενικός Γραμματέας ήθελε να πει. "Αν εννοούσε κάτι άλλο, θα το έλεγε ευθέως", είπε, και μας παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Jose Filipe Moraes Cabral μετά την ενημέρωση που έτυχε το σώμα από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, προτρέποντάς μας να τη διαβάσουμε ξανά με τη δέουσα προσοχή.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη δήλωση του προέδρου του, εξέφρασε τη "σθεναρή υποστήριξή" του στον Αλεξάντερ Ντάουνερ και συμφώνησε "να καταβάλουν τα μέρη επιπρόσθετη προσπάθεια και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση, ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο". Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας προβαίνει σε δήλωση διά του προέδρου του, μετά από ενημέρωση που έτυχε από τον Ντάουνερ για την πορεία των συνομιλιών. Η ενημέρωση Ντάουνερ ήταν στο πνεύμα της δήλωσης του Μπαν Γκι-μουν, και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πεισθεί πως μια λύση είναι εφικτή και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση.

 

"Οι διαφορετικές ερμηνείες για τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης είναι εύκολο να γίνονται μετά από τέτοιες διαπραγματεύσεις και είναι σ' έναν βαθμό κατανοητές και αποδεχτές ως μέρος του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού", εξήγησε στον "Π" πηγή που είναι κοντά στις συνομιλίες. Όμως, οι συνομιλίες μπήκαν σε πάρα πολύ σοβαρή φάση για να αντιμετωπίζονται με τέτοιους τακτικισμούς.

 

Κοντά στη διακυβέρνηση

 

Αν και οι "διπλωματικοί ελιγμοί" για σκοπούς διαχείρισης της κοινής γνώμης είναι κατανοητοί, άρχισε να ανησυχεί το γεγονός ότι δεν γίνονται απλώς λάθος ερμηνείες, αλλά διαρρέουν πληροφορίες που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Εθνικό Συμβούλιο και διέρρευσε στον Τύπο, ότι υπήρξε ενόχληση του Μπαν Γκι-μουν για την υπαναχώρηση του Έρογλου στο ζήτημα της σταθμισμένης ψήφου, ελέγχεται ως εντελώς ανακριβής.

 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο "Π", ο Χριστόφιας δεν έθεσε καν στο Greentree τη σταθμισμένη ψήφο και ούτε απέσυρε την πρότασή του για εκ περιτροπής προεδρία. Η εξέλιξη αυτή ήταν μια από τις θετικές εκπλήξεις των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το θέμα της σταθμισμένης ψήφου. Μάλιστα, στην καταληκτική συνάντηση υπό την προεδρία του Μπαν Γκι-μουν, συνοψίζοντας, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν δύο προτάσεις για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας:

  • Πρόταση Χριστόφια για ξεχωριστές εκλογές στην πρώτη θητεία και εκ περιτροπής προεδρία με αναλογία 4:1. Αυτόματη υιοθέτηση της σταθμισμένης ψήφου από τη δεύτερη θητεία.
  • ρόταση Έρογλου για ξεχωριστές εκλογές στην πρώτη θητεία και εκ περιτροπής προεδρία με αναλογία 7:3. Σταθμισμένη ψήφος στη δεύτερη θητεία, υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από τη Γερουσία.

Οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Κύπρο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε σχεδόν συμφωνία στο ζήτημα της ιθαγένειας, ενώ στο περιουσιακό συμφωνήθηκε ότι θα έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης τον πρώτο λόγο, νοουμένου ότι ζούσε ο ίδιος σ' ένα σπίτι το 1974. Στην περίπτωση των κληρονόμων θα ισχύει η αποζημίωση.

 

 

 

Ερωτηματικά και απορίες

 

Η ενημέρωση που πήραν δυτικοί διπλωμάτες στη Λευκωσία από την έδρα του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης ήταν πολύ ενθαρρυντική και περιμένουν ότι στο Greentree 2 θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Χριστόφια και οι διαβεβαιώσεις που δίνει το περιβάλλον του ότι δεν έγινε απολύτως τίποτε στη Νέα Υόρκη και δεν αναμένεται να γίνει κάτι περισσότερο τον Ιανουάριο προκαλεί ερωτηματικά και αναζητούνται ερμηνείες για το τι πραγματικά συμβαίνει:

  • Είναι τακτικισμοί για εσωτερική κατανάλωση; Κι αν ναι, πώς θα πείσει κόμματα και κοινωνία αν συμφωνήσουν στο Greentree 2;
  • Φοβάται τις αντιδράσεις και αγοράζει χρόνο; Τι θα κάνει τον Γενάρη όταν ο χρόνος θα εξαντληθεί;
  • Τα πιστεύει πραγματικά αυτά που λέγει; Κι αν ναι, μήπως έχει πρόβλημα αντίληψης, άλλα συμφωνεί κι άλλα καταλαβαίνει;

Εντελώς ανακριβής ελέγχεται και η εκτίμηση που έκανε ο Χριστόφιας ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα πέραν της τριμερούς του Γενάρη ή ότι υπάρχει η επιλογή του να μπει η διαδικασία στο ψυγείο για μετά τις εκλογές.

 

Αν κάτι ήταν απόλυτα σαφές στη Νέα Υόρκη είναι ότι φτάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού. Ο Χριστόφιας είπε στον Γενικό Γραμματέα ότι μόνο εκείνος θα μπορούσε να λύσει το Κυπριακό, εξέφρασε στο τραπέζι των συνομιλιών φρικτά παράπονα για την αντιπολίτευση και ειδικά για τη "μετάλλαξη" του Αναστασιάδη και είπε ότι θα προτιμούσε να τελειώσουν όλα πριν τον ορισμό διεθνούς διάσκεψης, για να μην υπάρχουν κεκτημένα για τον επόμενο Πρόεδρο. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που είπε ότι δεν θα είναι απέναντί τους το 2013.

 

Παρόλο που μετά τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη, ότι η διαδικασία κορυφώνεται και αναμενόταν ότι στους επόμενους μήνες θα καλλιεργείτο θετικό κλίμα, αυτό που συμβαίνει είναι η κορύφωση του blame game. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τουρκική πλευρά έχει στείλει στον Αλεξάντερ Ντάουνερ όλες τις δηλώσεις Χριστόφια και εκείνες του Έρογλου και τον καλούν να τις συγκρίνει, προσπαθώντας να τεκμηριώσουν πρόθεση κακοπιστίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση ναυαγίου στο Greentree 2.

 

 

Ο "γουμάς" στη Νέα Υόρκη

 

Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί αρχές Δεκεμβρίου διακομματική αντιπροσωπεία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Η πρόθεση για επίσκεψη αντιπροσωπείας της Βουλής στις ΗΠΑ εκκρεμεί εδώ και καιρό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την αποθαρρύνει, όμως, μετά τις συνομιλίες στο Greentree και ενόψει της νέας τριμερούς του Ιανουαρίου, η Βουλή αναθέρμανε το ενδιαφέρον της και η επίσκεψη αποφασίστηκε να γίνει αρχές Δεκεμβρίου.

 

Όπως πληροφορείται ο "Π", η αντιπροσωπεία ζήτησε ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με πρόθεση να του μεταφέρει τις απόψεις και τις ανησυχίες της για το Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Επίσης ζητεί συνάντηση με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Γενικός Γραμματέας ή το ΣΑ θα της δώσει ραντεβού.

 

Πάντως, η επίσκεψη όλων των αρχηγών υπό τον Ομήρου στον Μπαν Γκι-μουν θα πάρει χαρακτήρα Εθνικού Συμβουλίου, και διερωτάται κανείς ποια είναι η σκοπιμότητα και ποιο το όφελος μιας τέτοιας συνάντησης, όταν στην Κύπρο μαζεύονται και λέγει ο καθένας τα δικά του σε συζητήσεις επιπέδου γουμά, σύμφωνα με περιγραφή μέλους του σώματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν το καθιερωμένο δείπνο με τον παράγοντα της ομογένειας Παπανικολάου, ενώ θα επισκεφθούν και την Ουάσιγκτον και προσπαθούν να κλειστούν ραντεβού με γερουσιαστές του ελληνικού λόμπι.

Η περίοδος που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη έχει σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το πρόβλημά τους είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν για συνομιλητή τους την εκάστοτε Κυβέρνηση και δεν συμμετέχουν στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των κρατών μελών.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

12/11/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα