Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ο ΟΗΕ παίρνει τα ηνία των συνομιλιών

Όλος ο κόσμος αναμένει εξελίξεις τον Ιαννουάριο


Όλη η πληροφόρηση που έρχεται από το εξωτερικό και από τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κύπρο αναφέρει ότι στις συνομιλίες του Green Τree στη Νέα Υόρκη υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, με ορισμένους να μιλούν ακόμη και για λύση. Η εικόνα αυτή συνάδει και με το ανακοινωθέν του Γενικού Γραμματέα το οποίο εγκρίθηκε και από τους δύο ηγέτες, καθώς και με τις πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικές πηγές, αλλά είναι σε κάθετη σύγκρουση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Είναι πραγματικά ανεξήγητο το γεγονός ότι όλος ο κόσμος που ασχολείται με το Κυπριακό έχει την πεποίθηση ότι κάτι θετικό γίνεται, ενώ στην ίδια την Κύπρο η εικόνα είναι μαύρη.

 

Η πληροφόρηση δεν προέρχεται μόνο από δημοσιογραφικές πηγές για να δημιουργείται η υποψία ότι πρόκειται για οργανωμένη παραπληροφόρηση, αλλά και από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες. Μόλις τις προάλλες, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους είχε συναντήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, εκτιμούν ότι υπήρξε πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και προσβλέπουν στο ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος με τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου.

 

Μέσα και η ΕΕ

 

Την ίδια αντίληψη έχουν και οι Βρυξέλλες. Όπως πληροφορείται ο "Π", στη συνάντηση που είχε προ 10ημέρου ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο τελευταίος απέρριψε χωρίς συζήτηση τη θέση Ομήρου ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο Ζοζέ Μπαρόζο είναι ενεργά αναμιγμένος στο Κυπριακό και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να λυθεί τώρα. Υπενθυμίζεται ότι, σε γραπτή δήλωσή του, εκ μέρους της Κομισιόν, τις παραμονές της συνάντησης στο Green Τree, ανέφερε:

 

* Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια συνομιλιών, έφτασε η ώρα να κλείσουν όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα".

* "Η Κομισιόν αναμένει η συνάντηση της Νέας Υόρκης να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, που θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας".

* "Οι δύο ηγέτες να αδράξουν της ευκαιρίας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τώρα".

 

Όπως προκύπτει από τη δήλωση, και η Επιτροπή είναι μέρος της διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για "end game" πριν από τον Μπαν Γκι-μουν.

Ο Μπαρόζο εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες από τον προσωπικό εκπρόσωπό του στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών Jorge Cesar das Neves, ο οποίος βρισκόταν στο Green Τree.

 

Επίσης, στις 4 Νοεμβρίου, στις Κάννες, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν ενημέρωσε αυτοπροσώπως τον Μπαρόζο, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, "συζήτησαν το Κυπριακό και την πρόοδο που σημειώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που συγκλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα στο Λονγκ Άιλαντ".

 

Το γεγονός και μόνο ότι σε μια περίοδο αναστάτωσης στην ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αρχηγοί των σημαντικότερων κρατών μελών και οι Βρυξέλλες έχουν εμπεδώσει την άποψη ότι οι συνομιλίες πάνε καλά και αναμένουν ότι θα πάνε καλύτερα τον Ιανουάριο, δεν μπορεί να οφείλεται ούτε σε παρεξήγηση, ούτε σε παρανόηση.

 

Πλήρης σύγχυση

 

Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και κανείς δεν μπορεί να βγάλει στέρεα συμπεράσματα από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

1. Όντως πήγαν καλά οι συνομιλίες και υπάρχουν προοπτικές να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά ο Χριστόφιας διατηρεί χαμηλές τις προσδοκίες, για να μην υπάρξουν προληπτικές αντιδράσεις.

2. Είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών, όμως ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα δεν υιοθετούν την κυπριακή εκδοχή.

 

Είναι γεγονός ότι η κυπριακή πλευρά έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει τοις μετρητοίς τι λέγεται και τι ανακοινώνεται. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2010 και πάλι οι πληροφορίες από όλες τις πηγές μιλούσαν για συμφωνία στη διακυβέρνηση. Τότε ο Χριστόφιας δεν το παραδεχόταν, ενώ σήμερα καταγγέλλει την τουρκική πλευρά για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα.

 

Το βέβαιο είναι ότι η περίοδος των τακτικισμών τελειώνει, και πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Τον Ιανουάριο ο Χριστόφιας θα πρέπει:

* είτε να παραδεχτεί την πρόοδο και να συμφωνήσει σε διεθνή διάσκεψη, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό,

* είτε να οδηγήσει τα πράγματα σε ναυάγιο, και, με δεδομένη την επικράτηση της άποψης στη διεθνή κοινότητα ότι η λύση είναι κοντά, να χρεωθεί ο ίδιος όλη την ευθύνη της κατάρρευσης και να επιβεβαιώσει τη θέση των Τούρκων ότι οι Ελληνοκύπριοι καλά περνούν εντός της ΕΕ και δεν ενδιαφέρονται για λύση.

 

Αυξημένος ρόλος ΟΗΕ

 

Η ρητορική για συνομιλίες χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες έγινε τόσο γραφική, που ήδη χλευάζεται από το διπλωματικό σώμα. Εξάλλου, οι συνομιλίες μπήκαν στην τελική ευθεία στη βάση πολύ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και ατζέντας.

 

Στη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου της περασμένης Τετάρτης συμφωνήθηκαν όλες οι ημερομηνίες μέχρι το Green Τree 2, γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ενώ καταρτίστηκε πρόγραμμα εργασίας που καλύπτει όλα τα κεφάλαια. Η Λίζα Μπάτενχαϊμ ενημέρωσε τους δύο ηγέτες ότι στον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει διευρυμένο ρόλο. Οι ηγέτες θα συναντώνται μόνο μία φορά την εβδομάδα για μια τελική διαπραγμάτευση και επικύρωση των όσων θα συμφωνηθούν στη διπλωματία του πήγαινε-έλα. Επίσης, θα γίνονται συναντήσεις των τεχνοκρατών των Ηνωμένων Εθνών με τις αντίστοιχες διαπραγματευτικές ομάδες.

 

Εκ της φύσεως της διαδικασίας θα γίνεται διαμεσολάβηση και θα προτείνονται λύσεις, χωρίς να ξέρει η μια πλευρά ποια θα είναι η τελική θέση της άλλης. Η άρνηση στον ΟΗΕ να υποβάλει προτάσεις και να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, στην ουσία, ισοδυναμεί με άρνηση διαπραγμάτευσης και ένδειξη κακής πίστης. Εξάλλου, η ίδια η διαδικασία παραπέμπει στο τέλος των συνομιλιών και δεν μπορεί να κορυφωθεί χωρίς την ενεργό εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

 

Στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι τα εργαλεία είναι εκεί, οι θέσεις των δύο πλευρών κατανοητές, και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Αν δεν συμφωνήσουν τώρα, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν χρόνο, ούτε σε δύο, ούτε σε δέκα. Με τη νέα διαδικασία και την κορύφωση της προσπάθειας στον ΟΗΕ, προσπαθούν να επαληθεύσουν εάν είναι εφικτή η όχι μια λύση ομοσπονδίας.

 

Ο Γενικός Γραμματέας θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του στην επικείμενη έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η προσδοκία του είναι ότι θα συντάξει μια θετική έκθεση μετά το Green Τree 2, αλλά, αν η προσπάθεια αποτύχει, θα εξηγήσει το γιατί στην τελική έκθεσή του, με τις δύο πλευρές να ζητούν από τώρα από τον Μπαν Γκι-μουν να δαχτυλοδείξει την άλλη πλευρά.

 

Η προσπάθεια και των δύο πλευρών να αποποιηθούν την ευθύνη σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός. Όμως, αν το κάνουν υπό την πίεση των ευθυνών και δεν το πιστεύουν πραγματικά, η όποια συμφωνία θα είναι γάμος με το ζόρι, και οι προοπτικές να λειτουργήσει ζοφερές.

 

 

 

Ο Ντάουνερ στην Άγκυρα

 

Ανησυχίες προκαλεί στη διεθνή κοινότητα το υποτονικό ενδιαφέρον της Τουρκίας για λύση, σε σύγκριση με τον ενθουσιασμό που επεδείκνυε στο παρελθόν. Η τουρκική πλευρά δηλώνει πεπεισμένη ότι ο Χριστόφιας δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Όταν δεν το αποτόλμησε όταν ήταν ισχυρός στο εσωτερικό και είχε συνομιλητή τον Ταλάτ, δεν θα μπορέσει να το κάνει τώρα που είναι αδύναμος και με συνομιλητή τον Έρογλου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αυτή είναι η αιτία για την οποία ο Ερντογάν άλλαξε ατζέντα και σκλήρυνε τη ρητορική του κατά της Κύπρου, ενώ συντηρεί πολιτική κρίσης με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο.

 

Εντός των ημερών, προγραμματίζεται επίσκεψη του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Άγκυρα με αποστολή να ανιχνεύσει τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να εξασφαλίσει τη στήριξή της ενόψει της κορύφωσης των συνομιλιών. Η Τουρκία άσκησε όλη την επιρροή της για να εξασφαλίσει δέσμευση από τον ΟΗΕ ότι τον Ιανουάριο θα έρθει το τέλος του παιχνιδιού και τον Ιούνιο η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας, σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη.

 

Η Τουρκία το έχει καταστήσει σαφές ότι μετά από ενδεχόμενο ναυάγιο θα αλλάξει ατζέντα και θα θέσει ως στόχο της την πολιτική αναβάθμιση της "ΤΔΒΚ" και την ενίσχυση της οικονομίας της με έργα ανάπτυξης και παραχώρηση υπηκοοτήτων σε Τούρκους πολίτες, για να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην τοπική διοίκηση. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, ακόμη και ο Έρογλου ανησυχεί από την αύξηση του πληθυσμού, διότι θα υπονομευτεί ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων στη διοίκηση της "ΤΔΒΚ", γι' αυτό και δεν είχαν δυσκολία να συμφωνήσουν στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ιθαγένειας κατά τρόπο που θα κατοχυρωθούν μόνο όσοι έχουν ήδη λάβει την υπηκοότητα της "ΤΔΒΚ" και καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο, όπως έχει ερμηνευτεί από την υπόθεση Δημάδη στο ΕΔΑΔ.

 

Στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύονται σενάρια για το σχέδιο Β της Τουρκίας στην περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο και για τις προσπάθειες που θα κάνει για αναβάθμιση των κατεχομένων, ακόμα και με προσφυγή στον ΟΗΕ. Οι διεθνείς εξελίξεις ποτέ δεν ήταν ευνοϊκότερες για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε αυτόν το χρόνο περισσότερες φορές με τον Ερντογάν παρά με οποιονδήποτε άλλο αρχηγό κράτους. Οι σχέσεις με τη Ρωσία αναβαθμίζονται συνεχώς. Αυτήν την εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Gazprom υπό τον αντιπρόεδρό της Αλεξάντερ Μεντβέντεφ για να συζητήσουν τους όρους της προμήθειας φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream, ο οποίος διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία. Επίσης, η Τουρκία προσελκύει τώρα το ενδιαφέρον της Δύσης (κυρίως των ΗΠΑ και της Γαλλίας), λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που αυτή διαδραματίζει στην υπονόμευση του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας και του ηγεμονικού της ρόλου στις αραβικές χώρες, μετά την Αραβική Άνοιξη.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

20/11/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα