Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Διάσκεψη μετά το Greentree 2 προγραμματίζει ο Μπαν Γκι-μουν

ΠΡΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ συμφωνία στο Κυπριακό


Παρόλο που οι συζητήσεις για την οικονομία έχουν απορροφήσει όλο το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, με τον ΟΗΕ να φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει να πάνε χαμένες όλες οι συζητήσεις που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο στόχος της συνολικής λύσης και της εφαρμογής μιας συμφωνίας πριν από την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θεωρείται πια ανέφικτος και ο διπλωματικός σχεδιασμός αναπροσαρμόστηκε με νέο στόχο την υπογραφή περιγράμματος λύσης, πριν από την έναρξη της προεδρίας.

 

Σύμφωνα με τις πηγές του "Π", ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ζήτησε από τις δύο πλευρές να ετοιμάσουν ένα έγγραφο 20 σελίδων που θα αποτυπώνει τις θέσεις τους επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και θα έχει τη μορφή ενός περιγράμματος συνολικής λύσης. Εν πολλοίς, τους ζήτησε να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο λύσης. Οι δύο πλευρές ανταποκρίθηκαν θετικά και την περασμένη Πέμπτη παρέδωσαν στον ΟΗΕ τα έγγραφα. Όλη η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην Κύπρο και εργάζεται επί των εγγράφων, ενώ θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διπλωματία τού πήγαινε-έλα. "Με την υποβολή των εγγράφων οι συνομιλίες μπήκαν σε νέα φάση και θα συνεχιστούν εντατικά μέχρι τη συνάντηση του Greentree 2", δήλωσε στον "Π" πηγή που είναι κοντά στις συνομιλίες.

 

Πού το πάει ο Μπαν

 

Ο Μπαν Γκι-μουν έριξε ήδη αρκετό φως γύρω από το πώς θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες στη συνέντευξη τύπου για την αποτίμηση του έργου του ΟΗΕ το χρόνο που φεύγει:

 

Ανακοίνωσε ότι στη νέα τριμερή θα είναι ο ίδιος παρών σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. "Θα περάσω μαζί τους δύο ημέρες. Θα είναι μια εντατικότερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη συνάντηση στο Greentree".

Με δεδομένη την Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο, "ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος", γι' αυτό "θα επιχειρήσουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόοδο στο Κυπριακό".

Ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου και ότι "θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσκεψης, για να χειριστούμε αυτά τα ζητήματα".

 

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται ότι θα υπάρξει πιο συγκεκριμένη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, με την οποία θα καθιστά απόλυτα σαφείς τις προθέσεις του, ενόψει της νέας τριμερούς συνάντησης, τον Ιανουάριο. Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η νέα τριμερής, από την οποία να προκύψει ένα κοινό έγγραφο με τις λιγότερες δυνατές αγκύλες, που να δικαιολογεί την ανακοίνωση πολυμερούς διάσκεψης.

 

Υποψήφιος ο Χριστόφιας

 

Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να κεφαλαιοποιήσουν όλα τα κεκτημένα των τετράχρονων συνομιλιών, σ' ένα έγγραφο 20 περίπου σελίδων που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού και θα έχει τις υπογραφές των δύο ηγετών. Το έγγραφο αυτό θα παραμείνει παρακαταθήκη για τον επόμενο Πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί αμέσως μετά την προεδρία της ΕΕ. Στο μεταξύ, σε τεχνικό επίπεδο, διαρκούσης της προεδρίας, μπορεί να γίνει όλη η επεξεργασία των λεπτομερειών μιας συνολικής συμφωνίας.

 

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε δημόσια ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, εκτός αν το Κυπριακό βρίσκεται κοντά στη λύση. Σε πρόσφατο γεύμα του Προέδρου με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, με την ευκαιρία της λήξης της Πολωνικής Προεδρίας, ο Χριστόφιας, χωρίς να αναφερθεί σε ενδιάμεση συμφωνία, τους είπε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί τώρα, αναφέρθηκε στη γνωστή φρασεολογία του για τους λόγους, και είπε ότι τις συνομιλίες θα πρέπει να τις συνεχίσει ο επόμενος Πρόεδρος. "Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος, παρόλο που με πιέζουν το κόμμα και άλλοι παράγοντες", είπε.

 

Η ερμηνεία που έδωσαν διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά το Κυπριακό είναι πως ο Χριστόφιας προετοιμάζει ήδη την υποψηφιότητά του με σύνθημα να ολοκληρώσει τις συνομιλίες. Ένας πολιτικός που λέγει ότι τον πιέζουν να είναι υποψήφιος, πρέπει να θεωρείται ήδη υποψήφιος.

 

Ύστερα από μισό αιώνα συνομιλιών στο Κυπριακό, και ειδικά με τη συσσωρευμένη εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, ο διεθνής παράγοντας έμαθε απέξω κι ανακατωτά τους κανόνες του κυπριακού πολιτικού συστήματος: κανένας Πρόεδρος, συνεπώς ούτε και ο Χριστόφιας, δεν αποσύρεται από την εξουσία οικειοθελώς, παραδεχόμενος με τον τρόπο αυτό την απόλυτη ήττα. Ο συγκεκριμένος Πρόεδρος εξελέγη με σαφή ατζέντα τη λύση του Κυπριακού, κι αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, ο Χριστόφιας θα μείνει πολιτικά μετέωρος. Η συνέχιση των συνομιλιών είναι το οξυγόνο της πολιτικής του επιβίωσης.

 

Ο διεθνής παράγοντας είναι πρόθυμος να τον διευκολύνει, όμως, με βάση τη γνώση και την εμπειρία τού πρόσφατου παρελθόντος, αυτό δεν μπορεί να γίνει με υποσχέσεις, αλλά με σαφείς δεσμεύσεις. Τουτέστιν, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν στο ράφι για 9 μήνες, μόνο αν υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία ενός πλαισίου λύσης με τις υπογραφές των ηγετών.

 

Η διάσκεψη

 

Ο Γενικός Γραμματέας φαίνεται αποφασισμένος να καλέσει τις δύο πλευρές σε πολυμερή διάσκεψη, αμέσως μετά το Greentree 2, στην οποία θα συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και ίσως η ΕΕ. Η τουρκική πλευρά δηλώνει ανήμπορη να συζητήσει το εδαφικό χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, ενώ ο Χριστόφιας δεν συζητά το περιουσιακό αν δεν γίνει παράλληλη διαπραγμάτευση του εδαφικού. Στη νέα τριμερή, ο Μπαν Γκι-μουν θα επενδύσει στο κύρος του και στην εργασία των εμπειρογνωμόνων και θα προσπαθήσει να πείσει τα μέρη να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα δικαιολογεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

 

Η διάσκεψη πέρασε στη δήλωση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας μετά το Greentree 1 και από τότε δεσπόζει σε όλα τα κείμενα και τις προφορικές αναφορές του στο Κυπριακό. Με έναν μελετημένο διπλωματικό χειρισμό, η αναφορά σε πολυμερή διάσκεψη πέρασε και στο τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

Αρχικά, η Βρετανία, που πάντα έχει την ευθύνη για τη σύνταξη των προσχεδίων των ψηφισμάτων για το Κυπριακό, περιέλαβε στο προσχέδιο την απόλυτη θέση της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης, σύντομα μετά την κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου, χωρίς καμιά προϋπόθεση και χωρίς αναφορά στη συναίνεση των μερών. Όπως γίνεται πάντα, ακολούθησε ένα παζάρι βελτιώσεων, κατά τρόπο που αυτό που πήρε η Κύπρος να είναι σαφώς πιο καλό από το αρχικό προσχέδιο, δίνοντας έτσι εφόδια στην κυβέρνηση να προβάλει την επιτυχία της σε σύγκριση με το πρώτο προσχέδιο.

 

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι:

"Απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι μια συνολική διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οδεύοντας προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες τον Ιανουάριο του 2012 και απηχώντας στην προσδοκία του Γενικού Γραμματέα όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης να έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη συντόμως μετά, με τη συναίνεση των δύο πλευρών".

 

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν διπλωματικά κείμενα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ερμηνεία που έδωσε η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι είναι προϋπόθεση η συμφωνία σε όλες τις εσωτερικές πτυχές και η συναίνεση των μερών για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Το ψήφισμα αναφέρεται σε "προσδοκία" του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση των εσωτερικών πτυχών και όχι σε "όρο". Ναι, για να γίνει διάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους πάρει κανείς με το ζόρι. Αυτό δεν απαγορεύει στον Γενικό Γραμματέα να τους προσκαλέσει, και είτε θα το αποδεχτούν είτε θα το απορρίψουν.

 

Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει στο Greentree 2, και με δεδομένη τη θέση της τουρκικής πλευράς για πολυμερή διάσκεψη το δίλημμα θα το έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είτε θα οδηγήσει τις συνομιλίες σε ναυάγιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη μέρα του Κυπριακού και τη δική του πολιτική ατζέντα, είτε θα αποδεχτεί, για να βρεθεί λίγο αργότερα, ξανά, ενώπιον των ίδιων διλημμάτων, όταν θα πρέπει να διαλέξει αν θα βγει από το κτήριο της διάσκεψης από την μπροστινή ή την πισινή πόρτα.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

17/12/2011

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα