• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Μεγάλα λόγια, πενιχρές οι προοπτικές από το φυσικό αέριο

Ολοταχώς προς Νιγηρία

H 28η Δεκεμβρίου 2011 χαρακτηρίστηκε ιστορική μέρα για την Κύπρο και εν πολλοίς ήταν. Η επιβεβαίωση ύπαρξης αποθεμάτων φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διερευνητικής γεώτρησης τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κύπριο με όλα τα μεγάλα και μικρά γεγονότα, η υπερβολή υπερφαλάγγισε την πραγματικότητα.

 

Στη μεγάλη πλειονότητά της η κοινή γνώμη πιστεύει ότι είναι μόνο ζήτημα χρόνου η εισροή πακτωλού χρημάτων στην κυπριακή οικονομία και ότι στο σύντομο μέλλον θα γίνουμε η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου ανέβασε την αξία του φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Noble Energy στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

 

Πολλοί οραματίζονται ότι πραγματικά η Κύπρος θα γίνει το κέντρο της Γης και μερικοί - όπως ο Αρχιεπίσκοπος - άρχισαν να το φωνάζουν ότι θα γίνουμε ισχυροί και επιτέλους θα ικανοποιήσουμε και τους εθνικούς μας πόθους. Στο ίδιο πνεύμα, εν μέσω κλίματος κοπής της βασιλόπιτας, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή είπε προχθές ότι αλλάζουν τα ισοζύγια στην περιοχή και "η Κύπρος αποκτά μια πολύ μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και ένα πολύ μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον".

 

Συμβουλές από Νορβηγία

 

Από την ανακάλυψη κοιτασμάτων μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση και κεφαλαιοποίηση των κερδών, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Cyprus Mail ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας (το κράτος - πρότυπο στην αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων) Morten Soberg, οι χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους είναι περισσότερο "καταραμένες" παρά το αντίθετο. "Είναι εύκολο χρήμα και η πρόκληση είναι τεράστια για τη διαχείριση και τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των πόρων".

 

Ο Morten Soberg θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ιδρυθούν θεσμοί και να τεθούν κανόνες που να είναι στέρεοι και συνετοί. Ο Νορβηγός υπουργός έδωσε στους Κυπρίους δύο συμβουλές: 

  1. Να κοιτάξουν τα (κακά) παραδείγματα της Νιγηρίας και της Αλάσκας που βρέθηκαν στην ίδια θέση με την Κύπρο, όχι πριν πάρα πολλά χρόνια, και να δουν τι μπορούν να μάθουν από αυτά.
  2. Να δημιουργηθεί ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο και να εφαρμοστεί ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο να εξασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που δημιουργείται από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μεταφέρεται στη χώρα στην οποία παράγονται οι πόροι.

Αν οι πιο πάνω συμβουλές είναι η συνταγή της επιτυχίας, μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ότι η Κύπρος είναι πολύ πιο κοντά στη Νιγηρία παρά στη Νορβηγία.

 

Ερασιτεχνισμός

 

Όταν έγινε ο πρώτος γύρος αδειοδότησης, τον Φεβρουάριο του 2007, το κίνητρο ήταν προεκλογικό. Όλα σχεδιάστηκαν με χρονοδιάγραμμα τις προεδρικές του 2008. Το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς σοβαρή θεσμική υποδομή, ενέκρινε ένα πρότυπο σύμβασης (Model Production Sharing Contract) με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους για τις εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν.

 

Παρά το ελκυστικό συμβόλαιο και τις εξαγγελίες περί ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών κολοσσών, το ενδιαφέρον ήταν πενιχρό και μόνο η Noble Energy ενδιαφέρθηκε για το ερευνητικό τεμάχιο 12, κι αυτή, σύμφωνα με τα wikileaks την τελευταία στιγμή, κατόπιν παρότρυνσης από το Ισραήλ. Ένα χρόνο αργότερα - και πάλι χωρίς καμιά σοβαρή προεργασία - υπογράφηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια (11/08) το συμβόλαιο με τη Noble Energy.

 

Όπως κατ' επανάληψη δήλωσε ο διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, το συμβόλαιο το διαπραγματεύτηκε ο ίδιος. Ο Σόλωνας Κασίνης ήταν μέχρι πρόσφατα ο μόνος αρμόδιος στην Κ.Δ. για τα ζητήματα ενέργειας. Η επιστημονική ειδικότητά του (χημικός μηχανικός) είναι άσχετη με τη διαχείριση πηγών ενέργειας. Όμως, απέκτησε εμπειρικά γνώσεις. Σίγουρα ήξερε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην κυβέρνηση και στο κράτος. Οι υπουργοί Εμπορίου του εκχώρησαν και πολιτικές εξουσίες, οπόταν ο Σ. Κασίνης έγινε ο έξπερτ για όλο το φάσμα της ενέργειας: έρευνες, οριοθέτηση ΑΟΖ, διαβουλεύσεις με τις γειτονικές χώρες, διαπραγμάτευση συμβολαίων, ενεργειακά κέντρα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακά πρότυπα στις οικοδομές, ηλιακά πάρκα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα πάντα. Η ενέργεια ήταν υπόθεση ενός ανδρός (one man show). Ανάμεσα σε όλες αυτές τις υπηρεσιακές δραστηριότητες διαπραγματεύτηκε και το συμβόλαιο με τη Noble Energy, το οποίο χαρακτήρισε "το καλύτερο του κόσμου".

 

Ατζαμοσύνη ή στρατηγική;

 

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η εταιρεία, με το δυναμικό που εργοδοτεί κατάφερε και εξασφάλισε ένα συμβόλαιο από την Κύπρο ασύγκριτα καλύτερο με αυτό που υπέγραψε με το Ισραήλ για έρευνες στην ίδια περιοχή. Όμως, δεν το έκλεψε, το διεκδίκησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυπριακή κυβέρνηση το υπέγραψε με την ελεύθερη βούλησή της. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να τα κάνει καλύτερα. Τόσες ήταν οι δυνατότητές της.

 

Για τρία χρόνια η κυβέρνηση έκρυβε το συμβόλαιο, ισχυριζόμενη ότι ήταν απόρρητο. Μετά από πιέσεις αυτής της εφημερίδας, το συμβόλαιο έγινε αποσπασματικά γνωστό. Ο "Π" κατέχει το μέρος που αφορά την οικονομική πτυχή και έχει τεκμηριώσει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του τα κενά και τις αδυναμίες του.

 

Εν τάχει, ένα ποσοστό 55% θα κατακρατείται από την εταιρεία για τις επενδύσεις και τα λειτουργικά έξοδά της. Η εταιρεία έχει πολλούς τρόπους, χωρίς να παραβιάζει το συμβόλαιο και χωρίς να παρανομεί, να μην αποσβέσει ποτέ τις επενδύσεις της. Από το υπόλοιπο 45%, η Κ.Δ. θα παίρνει μεταξύ 60 και 80%, αναλόγως της ημερήσιας παραγωγής.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Νορβηγίας, Morten Soberg, ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα έσοδα του κράτους που έχει τα αποθέματα είναι ο καθορισμός ενός συστήματος φορολογίας. Στη Νορβηγία, το ποσοστό φορολογίας είναι 78%. Στο Ισραήλ, με την ίδια εταιρεία, ο φόρος είναι 50%. Στην Κύπρο είναι 0%!

 

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα να επικαλεστεί κανείς για να κατανοήσει τους πιο πάνω χειρισμούς: Ήταν αρχή, δεν ξέραμε, φέραμε μέσα μια εταιρεία που άνοιξε το δρόμο, ανέλαβε το ρίσκο κτλ. Αν και οι δικαιολογίες αυτές γίνονται εύκολα αποδεκτές, είναι απλώς λογικοφανείς. Είναι η συγκυρία που έκανε τη Noble να ενδιαφερθεί και είναι από ατζαμοσύνη που υπέγραψε η Κύπρος ένα τέτοιο συμβόλαιο και όχι λόγω στρατηγικής. Βέβαια, δεν ήταν ρεαλιστικό το 78% ποσοστό φορολογίας που επιβάλλει η Νορβηγία, όμως το 10 ή 15% θα μπορούσε να ήταν.

 

Από το 2008 που υπέγραψε το συμβόλαιο με την Noble, η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα. Κι αν αυτή η εφημερίδα δεν ήγειρε με επιμονή το ζήτημα του συμβολαίου, πιθανόν να πήγαινε στο δεύτερο γύρο με το ίδιο συμβόλαιο. Μέχρι πρόσφατα ο Αντώνης Πασχαλίδης διαβεβαίωνε ότι υπέγραψε το καλύτερο συμβόλαιο.

 

Η κυβέρνηση δεν χάραξε στρατηγική για την ενέργεια, ούτε φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει θεσμούς, όπως θα έκανε ένα σοβαρό κράτος. Δημιούργησε τη ΔΕΦΑ για να εισαγάγει αέριο, προσπάθησε να αγοράσει υγροποιημένο, υπαναχώρησε υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, κατέστησε τη ΔΕΦΑ ανενεργή και κανείς δεν ξέρει, ούτε η ΡΑΕΚ, ούτε η ΑΗΚ, πότε θα υπάρχει φυσικό αέριο, είτε από τα κυπριακά αποθέματα, είτε με προσωρινή εισαγωγή.

 

Πάμε Νιγηρία

 

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχει να κάνει με την πολιτική επιβίωση του Χριστόφια και όχι με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε τρεις μήνες προσπαθούν να κάνουν όσα δεν έγιναν σε τέσσερα χρόνια. Δημιουργήθηκε μια επιτροπή σοφών, οι οποίοι συμβουλεύουν part time την κυβέρνηση. Όμως, όλοι ξέρουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Προεδρικό, το οποίο πιέζει να πάει σε δεύτερο γύρο χωρίς σοβαρή προετοιμασία.

 

Όμως πληροφορούμαστε, ενώ έχουν εξαγγείλει εντός Ιανουαρίου τον δεύτερο γύρο, μόλις τώρα έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν χωρίσει τα ερευνητικά τεμάχια όπως τους μπακλαβάδες, ενώ θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερα και μικρότερα και να συνάδουν με τα σεισμικά δεδομένα, έτσι που να είναι μικρές οι πιθανότητες διείσδυσης του ενός κοιτάσματος από το ένα μπλοκ στο άλλο, καθώς τα πράγματα περιπλέκονται.

 

Τέτοιες κινήσεις θυμίζουν κοτέτσι ελευθέρας βοσκής που ανακατώνει στα τυφλά τη γη ψάχνοντας τροφή και όχι σοβαρή διαχείριση ενός τεράστιου ζητήματος, όπως είναι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του νορβηγικού μοντέλου και απάντησε: "Είναι πολύ διαφανές και ανοικτό. Έχουμε πολύ, πολύ αυστηρή επιτήρηση. Πιστεύω ότι έχουμε το πιο διαφανές κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο". Το αντίθετο που κάνουμε εμείς. Οι ίδιοι οι συνεργάτες του Προέδρου μιλούν για απεσταλμένους του που πάνε κι έρχονται στη Μόσχα, στο Πεκίνο και αλλού και προσφέρουν οικόπεδα, σαν να πρόκειται για το Μετόχι του Κύκκου και όχι για ευρωπαϊκό κράτος.

 

Με τέτοιες διαδικασίες, όπου τα κίνητρα είναι πολιτικά, προεκλογικά και τυχοδιωκτικά, χωρίς σοβαρή υποδομή ανθρώπινου δυναμικού κύρους, με υπόγειες και αδιαφανείς διαδικασίες, η Κύπρος φτιάχνει το δικό της μοντέλο σαν κι αυτό της Νιγηρίας. Πάντως, Νορβηγία αποκλείεται να γίνει.

 

 

Πολλά τα κεράσια, μικρό το καλάθι

 

Με το συμβόλαιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, όσο πιο μεγάλη είναι η αξία του αποθέματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη της για την απώλεια εσόδων. Τα νούμερα που ακούγονται και καλλιεργούν ελπίδες στην κοινωνία είναι εντελώς εξωπραγματικά. Σήμερα που ξέρουμε το μέγεθος του αποθέματος και έχουμε το συμβόλαιο, μπορούμε με μερικές μαθηματικές πράξεις να εκτιμήσουμε την αξία του κοιτάσματος. Το έκανε για μας ο Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, ερευνητής για θέματα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και υπολόγισε ότι η αξία του φυσικού αερίου είναι 4 ευρώ στα 1.000 κυβικά πόδια. Τα 7 τρις κυβικά πόδια που είναι το κοίτασμα, θεωρητικά, αξίζουν 28 δις ευρώ και όχι 100 δις δολάρια όπως δήλωσε η κ. Αντωνιάδου. Εκτιμάται ότι το 25% του κοιτάσματος εκτείνεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ, οπόταν απομένουν 21 δις ευρώ. Η διάρκεια της εκμετάλλευσης είναι 25 χρόνια και η Κύπρος θα παίρνει ποσοστό επί των πωλήσεων, στη βάση της ημερήσιας παραγωγής.

 

Αν η ημερήσια παραγωγή είναι 600.000 κυβικά πόδια, με βάση τις σημερινές τιμές, ο τζίρος θα είναι 876 εκατ. το χρόνο. Από αυτά, το 55%, δηλαδή 481 εκατομμύρια θα κατακρατούνται από την εταιρεία για την απόσβεση των επενδύσεών της και των εξόδων παραγωγής. Θα απομείνουν 384 εκατ., από τα οποία η Κύπρος θα παίρνει το 65% και η εταιρεία το 35%. Δηλαδή τα ετήσια έσοδα της Κύπρου θα είναι 256 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν η παραγωγή ξεπεράσει κάθε προσδοκία και φτάσει το ένα εκατ. κυβ. π. την ημέρα, τα έσοδα θα είναι στα 500.000 εκατ. το χρόνο. Καθόλου ευκαταφρόνητα, αλλά όχι τέτοια που θα αλλάξουν τη ζωή μας.

 

Υπάρχει, βέβαια, η σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν κι άλλα κοιτάσματα. Όμως το ζήτημα δεν είναι πόσα θα βρεις, αλλά τι να τα κάνεις. Η Κύπρος είναι ένα νησί, ξεκομμένο από την ευρωπαϊκή ήπειρο, με περιορισμένο χερσαίο χώρο, που δεν μπορεί να γεμίσει τις ακτές της εργοστάσια υγροποίησης φυσικού αερίου. Ούτε είναι εύκολο να βρεθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια για την ανέγερσή τους.

 

Μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Χιούστον ο πρόεδρος της Noble Energy, Charles Davidson, αναφερόμενος στο Λεβιάθαν του Ισραήλ είπε ότι μπορεί να τροφοδοτήσει δύο τεράστιες μονάδες υγροποίησης, όμως θα πρέπει να βρεθούν οι επενδυτές των πολλών δισεκατομμυρίων. Ο Davidson είπε ότι επιλογή αποτελεί και η κατασκευή αγωγού, όμως υπάρχουν πολιτικά ρίσκα, λόγω του ότι δεν είναι όλα τα γειτονικά κράτη φιλικά προς το Ισραήλ. Λόγω του μεγέθους του κοιτάσματος, είπε ο πρόεδρος της Noble, μπορεί να απαιτείται συνδυασμός LNG και αγωγού.

 

Πάντως, η Noble Energy, ενδιαφέρεται διακαώς να δημιουργήσει με άλλους επενδυτές εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η εγγύτητα του κοιτάσματος στην Κύπρο, η μεγαλύτερη ασφάλεια, το καλύτερο συμβόλαιο για την αξιοποίηση του μπλοκ 12, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα. Η επένδυση για την ανέγερση της υποδομής, που υπολογίζεται στα δέκα δισεκατομμύρια, είναι τα μόνα σίγουρα και γρήγορα οφέλη της οικονομίας. Η επένδυση είναι τεράστια για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και τα οφέλη θα είναι άμεσα και αισθητά σε όλους τους τομείς. Η επένδυση αυτή, αν αρχίσει να υλοποιείται σύντομα, θα διασφαλίσει την ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία.

 

Η Noble Energy, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τοπικού διευθυντή της στον "Π", επείγεται να προχωρήσει με τη μονάδα υγροποίησης, καθώς "ο χρόνος είναι χρήμα". Η κυβέρνηση - δηλαδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας - ενώ βιάζεται να δώσει "όπως - όπως" και τα υπόλοιπα τεμάχια, στην περίπτωση της μονάδας υγροποίησης κωλυσιεργεί, σε βαθμό που η Noble Energy προειδοποιεί ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως η Κύπρος "να χάσει και τα αβγά και τα πασχάλια".

 

Απ' ό,τι διαρρέει από κυβερνητικά στελέχη, ο Χριστόφιας κάνει παιχνίδι με την Gasprom με αδιαφανείς διαδικασίες. Πολλοί συνδέουν το δάνειο των 2,5 δις με τη μονάδα LNG. Με τα αποθέματα που έχει η Gasprom στη Ρωσία και τα γιγαντιαία πρότζεκτ που έχει υπογράψει με την Τουρκία, δημιουργούνται εύλογες υποψίες, οι οποίες συζητούνται με ένταση στο πολιτικό παρασκήνιο, ότι ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι να μπλοκάρει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, για να διατηρήσει το μονοπώλιό της στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την Κύπρο.

 

 

Μπήκαμε στο χάρτη με το 0,1% των αποθεμάτων

 

 Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν 100 κράτη με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου και η Κύπρος έγινε ένα από αυτά. Για να πάρουμε μια αίσθηση των μεγεθών, τα παγκόσμια επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου είναι 6.800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και η Κύπρος κατέχει τα 7 τρις. Πιο σχηματικά, τα παγκόσμια αποθέματα είναι ο Δούναβης και τα κυπριακά ένα ρυάκι. Η Ρωσία, από μόνη της, έχει 1.700 τρις κυβικά πόδια, που αντιστοιχούν στο 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων και η Κύπρος απέκτησε το 0,1%. Μόνο μια ματιά στα νούμερα καταδεικνύει το μέγεθος της υπερβολής και πόσο εξωπραγματικές είναι οι προσδοκίες που δημιουργούνται.

 

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου, επειδή είναι φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο. Η αύξηση της ζήτησης έστρεψε τις έρευνες προς νέα αποθέματα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο εντοπισμός, αλλά και η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης.

 

Η στροφή στο φυσικό αέριο βρήκε τη Ρωσία με εκμεταλλεύσιμα αποθέματα και έτοιμο δίκτυο αγωγών από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η συγκυρία των μεγάλων αποθεμάτων, του χαμηλού κόσμους παραγωγής και μεταφοράς και η έτοιμη αγορά της Ευρώπης, συνέβαλε στην επανόρθωση της ρωσικής οικονομίας, που το 1998 είχε καταρρεύσει και κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Κύπρος δεν είναι Ρωσία και ούτε καν μπορεί να συγκριθεί μαζί της. Η Ρωσία βγάζει το αέριο από τη στεριά σε χαμηλά βάθη, η Κύπρος το εντόπισε 170 χιλιόμετρα μακριά από την ξηρά σε βάθος επτά χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κόστος εξόρυξης και μεταφοράς είναι τεράστιο, όπως και αυτό της δημιουργίας της υποδομής.

 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με βάση τις τρέχουσες τιμές και τις προβλέψεις των αναγκών της αγοράς, το κοίτασμα της Κύπρου είναι οικονομικά βιώσιμο. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση σε 10 με 15 χρόνια. Η Noble Energy μελετά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG). Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία εξάπλωση του LNG. Τα τελευταία δύο χρόνια η δυναμικότητα της παγκόσμιας παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%. Μόνο το 2010 υπήρξε αύξηση στην εμπορία LNG κατά 21% και έφτασε τα 10.600 τρις κυβικά πόδια, με το Κατάρ να παράγει το 25%. Εκτιμάται ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής κατά 30%, που σημαίνει ότι όλο και περισσότερα κράτη και εταιρείες κατασκευάζουν μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου.

 

Με αυτά τα μεγέθη παγκόσμιας παραγωγής, οι αναλύσεις ότι με το φυσικό αέριο που εντόπισε η Κύπρος αλλάζουν τα ισοζύγια και ότι αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Κύπρος στερούνται σοβαρότητας. Βέβαια, υπάρχει η πρόβλεψη για ανακάλυψη μεγαλυτέρων ποσοτήτων. Όμως, όλος ο κόσμος σήμερα κάνει έρευνες για φυσικό αέριο, όχι μόνο από συμβατικές πηγές, αλλά και από νέες τεχνολογίες. Στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, έγιναν τεράστιες επενδύσεις στην ανόρυξη φυσικού αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο. Ήδη το ένα τρίτο της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον σχιστόλιθο, ενώ η Κίνα άρχισε να επενδύει σε αυτή τη μορφή ενέργειας και έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου με τη μέθοδο αυτή.

 

Αν η Κύπρος ανακαλύψει πετρέλαιο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Η αγορά του πετρελαίου είναι πιο σταθερή, η άντληση και η μεταφορά πολύ πιο φθηνή και η τιμή του πολύ μεγαλύτερη. Κάποιοι έχουν προβλέψει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου κάτω από το κοίτασμα του αερίου.

 

Οι πλέον ενημερωμένοι, τα στελέχη της Noble Energy, δεν είναι τόσο ενθουσιασμένα. Η Noble Energy πραγματοποιεί μια ερευνητική γεώτρηση στο Λεβιάθαν από τα 4.800 μέτρα όπου εντοπίστηκε το φυσικό αέριο στα 7.000 μέτρα για την εξεύρεση πετρελαίου. "Η πιθανότητα είναι ότι δεν θα βρούμε", δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Noble, αρμόδια για τις έρευνες, Susan Cunningham, "όμως επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τα πετρώματα, θα συνεχιστεί η γεώτρηση μέχρι τα 7.000 μέτρα".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/01/2012