Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Επιστολή Μπαν Γκι-μουν σε Χριστόφια - Έρογλου

Διεθνή διάσκεψη συγκαλεί ο ΟΗΕ


Δραματική τροπή προσλαμβάνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με επιστολή του στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου τους ανακοινώνει ότι η επόμενη συνάντηση στο Greentree στις 23 και 24 Ιανουαρίου θα είναι η καταληκτική, και ουσιαστικά τους ανακοινώνει ότι θα τους καλέσει σε διεθνή διάσκεψη.

 

Η επιστολή που αναμενόταν από τα τέλη Ιανουαρίου επιδόθηκε χθες το πρωί και με αυτήν ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και ενημερώνει τους ηγέτης για την ατζέντα της συνάντησης. Ο Μπαν Γκι-μουν επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία φτάνει στο τέλος (end game) και ότι μπήκε στην τελική φάση (final phase).

 

Στην έκτασης έξι παραγράφων επιστολή του, ο Μπαν Γκι-μουν καθορίζει την ατζέντα των συνομιλιών που θα γίνουν υπό τη δική του συνεχή παρουσία στο Greentree. Σύμφωνα με την επιστολή, η συζήτηση θα γίνει στη βάση των εγγράφων που έχουν ετοιμάσει οι δύο πλευρές και τα παρέδωσαν στα Ηνωμένα Έθνη, με τα οποία περιγράφουν πώς εννοούν τη λύση, σε όλες τις πτυχές. Η προσπάθεια του Μπαν Γκι-μουν είναι να συνενωθούν αυτά τα δύο έγγραφα σε ένα και να αποτελέσουν τη "Θεμελιώδη Συμφωνία", την οποία θα κληθούν να υπογράψουν στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης.

 

Σύμφωνα με την επιστολή, η συζήτηση θα καλύψει όλες τις πτυχές, περιλαμβανομένου του εδαφικού, του περιουσιακού και της ιθαγένειας, όμως, με ποσοστά και αριθμούς. Η συζήτηση με χάρτες θα γίνει στη διεθνή διάσκεψη. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν θα συζητούσε το εδαφικό αν δεν έμπαινε η διαδικασία στην τελική φάση και της ελληνοκυπριακής ότι δεν μπορούσε να υπάρξει διεθνής διάσκεψη χωρίς τη συμφωνία σε όλες τις εσωτερικές πτυχές προκάλεσε αδιέξοδο.

 

Ορίζοντας την ατζέντα των συνομιλιών στο Greentree, ο Μπαν Γκι-μουν σπάζει αυτό το αδιέξοδο, και κλείνει την επιστολή του αναγγέλλοντας, στην ουσία, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, λέγοντας πως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Greentree θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη.

 

Πάντως, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας έκανε και δημόσια ξεκάθαρες τις προθέσεις του, λέγοντας ότι προέτρεψε τους δύο ηγέτες "να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Greentree στις 23 και 24 Ιανουαρίου και να σκεφθούν για να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της διεθνούς διάσκεψης που ανακοίνωσα κατά τη λήξη της συνάντησής μας τον περασμένο χρόνο".

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαν Γκι-μουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε να αγνοεί τη λήψη της επιστολής. "Το πρώτο που θα σημείωνα είναι ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα όπως τα έχει σημειώσει ο ΓΓ. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης την αναφορά για τη διεθνή διάσκεψη. Είναι τοποθέτηση και του ΓΓ σε μερικές δηλώσεις του και στο τελευταίο ψήφισμα της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι διεθνής διάσκεψη για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει πρώτα απ' όλα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, κάτι που απηχεί και τη δική μας θέση".

 

Αναμένεται να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας πριν και κατά τη συνάντηση στο Grteentree.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/01/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα