Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Όλο το παρασκήνιο της κόντρας Χριστόφια - Ορφανίδη

Τρία εκατομμύρια δανεικά την ημέρα

Η οικονομία στον αναπνευστήρα


Για πρώτη φορά από το 1974 η οικονομία της Κύπρου μπαίνει σε περιπέτειες. Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης είπε ότι "η οικονομία της χώρας μας περνά κρίσιμες στιγμές" και ότι "διακυβεύεται όχι μόνο η οικονομία της Κύπρου και η ευημερία των πολιτών της, αλλά και η εθνική μας υπόσταση". Ποτέ και κανένας πολιτειακός αξιωματούχος δεν περιέγραψε με τόσο μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου. Η δραματική αυτή διαπίστωση δεν είναι μέρος της αντιπαράθεσης μεταξύ Ορφανίδη και Χριστόφια, αλλά η αιτία της.

 

Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία είναι σοκαριστικά:

Από τον Νοέμβριο του 2010, όταν άρχισε ο χορός των υποβαθμίσεων, η οικονομία υποβαθμίστηκε 19 φορές (και από τους 3 οίκους) και σε 18 μήνες κατρακύλησε από το Α+ στα σκουπίδια. Παρά το ότι το καμπανάκι κτύπησε 19 φορές, η κυβέρνηση δεν πήρε μέχρι σήμερα κανένα μόνιμο μέτρο για την αναχαίτιση της κατρακύλας. Τρεις υπουργοί Οικονομικών έδειξαν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και προσπάθησαν. Η αντιπολίτευση όχι μόνο ήταν πρόθυμη να μοιραστεί το κόστος, αλλά πίεζε για μέτρα. Όλοι οι διεθνείς θεσμικοί φορείς υποδείκνυαν στην Κύπρο ότι έπρεπε να πάρει μέτρα. Όμως, όλες οι προσπάθειες και όλες οι εκκλήσεις προσέκρουαν στο "γινάτι" του ενός, ο οποίος μπλοκάρει κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία.

 

Τα λάθη μας

 

Στα τέσσερα και κάτι χρόνια της προεδρίας Χριστόφια το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 4,2 δις και έφτασε στα 12,7 δις. Δηλαδή, από τότε που έχουμε κράτος συσσωρεύσαμε χρέη 8,5 δις ευρώ, ενώ μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια το αυξήσαμε κατά 50% και με τα νέα δάνεια που αναζητεί η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος της θητείας της η αύξηση θα φτάσει το 75%. Η κυβέρνηση έχει δανειστεί 3 εκατομμύρια για την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία και το καλοκαίρι κινδυνεύει να μείνει από ρευστότητα.

 

Πώς η Κύπρος, που περηφανευόταν για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, βρέθηκε σε αυτή την τραγική κατάσταση; Η κυβέρνηση δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τη ζημιά μάς την έκανε η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δείχνει ως υπεύθυνο το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, επειδή δεν εμπόδισε τις τράπεζες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ο πρώην διοικητής ανταπαντά ότι δεν είχε την εξουσία να εμποδίσει τις τράπεζες, ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν, με βάση τους κανόνες, "μηδενικού ρίσκου" και ήταν αδιανόητη η απαγόρευση της αγορά τους.

 

Αλλά, όποιος κι αν φταίει για την αγορά των ομολόγων, από τη στιγμή που το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί, έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Μετά από κάθε υποβάθμιση η κυβέρνηση σχολίαζε ότι το πρόβλημα ήταν οι τράπεζες, και είχε δίκαιο. Όμως, το αίτιο των συνεχών υποβαθμίσεων, όπως το εξήγησε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στη Βουλή, ήταν "η αδυναμία της κυβέρνησης να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, που δημιούργησε αμφιβολίες για την ικανότητά της να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης".

 

Αυτό είναι και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος: να στηρίξει τις τράπεζες. Οι ανάγκες προέκυψαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και αυτό προήλθε μετά από πολιτική απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του Χριστόφια. Η Κύπρος, υποστηρίζει ο Ορφανίδης, όφειλε να προστατεύσει την οικονομία της με το να πάρουν οι τράπεζες την απευθείας χρηματοδότηση από το μηχανισμό. Ο Χριστόφιας, αδιάβαστος και αδαής, χωρίς να ζητήσει συμβουλή από κανέναν, αποδέχτηκε να το κάνει αυτό το κράτος, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα για να μπορεί.

 

 

 

Έκλεισε τις πόρτες

 

Είναι τραγικό το γεγονός ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπήρχε καμιά απολύτως επικοινωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου. Ο Ορφανίδης έκανε αυτοκριτική γιατί δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο να τον ακούσει για να τον πείσει να πάρει μέτρα. Όμως, η παράθεση των γεγονότων και του παρασκηνίου αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να πεισθεί να τον δεχτεί, πόσω μάλλον να τον ακούσει.

 

Η τελευταία φορά που συζήτησαν για την οικονομία ο Χριστόφιας και ο Ορφανίδης ήταν στις 14 Φεβρουαρίου 2009. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Ορφανίδης εξήγησε στον Χριστόφια τους κινδύνους από τις επιπτώσεις της κρίσης και του εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να τα πουν ξανά σ' ένα μήνα. Όπως ο "Π" είναι σε θέση να γνωρίζει, από το γραφείο του κ. Ορφανίδη έγιναν σε διάστημα δύο εβδομάδων πέντε προσπάθειες για νέο ραντεβού, όμως το Προεδρικό δεν ανταποκρινόταν. Στα επόμενα δύο χρόνια έγιναν μεταξύ τους μόνο τρεις συναντήσεις, στις δύο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συνόδευε ξένους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο και η τρίτη ήταν η αποχαιρετιστήρια.

 

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους ο Χριστόφιας έκλεισε την πόρτα στον Ορφανίδη:

 

1. Δεν ανταποκρινόταν στις πολιτικές παρεμβάσεις του:

 

Υπάρχουν δύο παραδείγματα πολιτικών παρεμβάσεων που απασχόλησαν εν εκτάσει τον Τύπο: Το ένα ήταν η στήριξη, από πλευράς κυβέρνησης, του Αντρέα Βγενόπουλου να είναι πιο χαλαρός στον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής στα αιτήματα του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός της Μαρφίν Λαϊκής. Το άλλο παράδειγμα ήταν το αντάρτικο μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤ, προσκείμενων στο ΑΚΕΛ, που επιχείρησαν με πλειοψηφική απόφαση του συμβουλίου να ανατρέψουν αποφάσεις που πήρε ο διοικητής και ήταν αντίθετες με τις επιθυμίες στελεχών του κόμματος.

 

2. Δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης:

 

Μιλώντας την 1η Μαΐου 2012, ο Χριστόφιας είπε ότι "ο κ. Ορφανίδης απαιτούσε τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτών των δικαιωμάτων για τα οποία μιλούμε σήμερα: κατάργηση της ΑΤΑ, μείωση μισθών και φόρτωμα των βαρών στον απλό άνθρωπο".

 

Στην πραγματικότητα, αυτό που ο Πρόεδρος αποκαλεί "τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων" δεν είναι "βίτσιο" του Ορφανίδη, αλλά ανάγκες της οικονομίας και δεσμεύσεις που ο ίδιος είχε αναλάβει έναντι της ΕΕ. Στις 2 Μαρτίου 2012 υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια το "Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας", το οποίο επιβάλλει στα κράτη μέλη της ΟΝΕ αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Με αποφάσεις του Συμβουλίου η Κύπρος δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας της ΑΤΑ και των συλλογικών συμβάσεων, έτσι που "η αύξηση των μισθών να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα".

 

Τρεις υπουργοί

 

Και οι τρεις υπουργοί Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια είχαν τις ίδιες απόψεις με εκείνες του Ορφανίδη και προσπάθησαν να πάρουν μέτρα, όμως και οι τρεις ακυρώθηκαν από τον Πρόεδρο:

 

* Ο Χαρίλαος Σταυράκης, παρά τις προσωπικές διαφωνίες του με τον Ορφανίδη, συμφωνούσε με την ανάγκη λήψης μέτρων, προσπάθησε μερικές φορές, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του Χριστόφια. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η ετοιμασία δέσμης μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν από τον Χαρίλαο Σταυράκη. Μόλις το έγγραφο διέρρευσε και αντέδρασαν οι συντεχνίες, ο Χριστόφιας, σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2010 για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ακύρωσε δημόσια τον υπουργό του, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο σαν "προτάσεις κάποιων δημοσίων υπαλλήλων", ενώ με έμφαση σημείωσε ότι αν εφάρμοζε μερικές από τις πρόνοιές του θα έπρεπε να πάει σπίτι του! Τελικά ο Χαρίλαος Σταυράκης δεν ανασχηματίσθηκε, όπως νομίζουν πολλοί. Παραιτήθηκε!

* Την ίδια μοίρα είχαν και οι προσπάθειες του Κίκη Καζαμία. Υπό το βάρος της πίεσης, λόγω της τραγωδίας στο Μαρί, και μετά από πρωτοβουλία του Αναστασιάδη, η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή δέσμη μέτρων, ενώ το ΑΚΕΛ έκανε διαδήλωση απέξω με τα παιδιά του Χριστόφια να είναι παρόντα με ντουντούκες. Το δεύτερο πακέτο μέτρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν ήρθε ποτέ, ο Καζαμίας "δικάστηκε" ερήμην από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για την οικονομική του πολιτική και, με αφορμή ένα πρόβλημα με το πόδι του, τα βρόντηξε και έφυγε.

* Το σενάριο επαναλήφθηκε τις προάλλες και με τον τρίτο στη σειρά υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά και μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει μέτρα. Ο Σιαρλή αρνήθηκε να δεσμευτεί για το είδος των μέτρων και για λόγους αρχής αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν θα περιλαμβανόταν περικοπή του 13ου μισθού. Ο Χριστόφιας, διά του Στεφάνου, τον ακύρωσε και αυτόν δημόσια, δεσμευόμενος ότι δεν επρόκειτο να αγγιχτεί ο 13ος.

 

 

Γιατί χρειάζονται τα μέτρα

 

Οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανατριχιαστικοί: Το 2007 έκλεισε με πλεόνασμα 3,5%, που σε χρήματα μεταφραζόταν σε 554 εκατομμύρια ευρώ. Το 2008 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%, δηλαδή σε χρήματα έναν επιπρόσθετο πλούτο 1,3 δις. Δαπανήθηκαν σχεδόν όλα σε επιδόματα και σπατάλες. Τουτέστιν, τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστόφια -πριν η κρίση αγγίξει την Κύπρο- σπαταλήσαμε τα 1,3 δις που παρήγαγε η οικονομία και τα 554 εκατ. που μας περίσσεψαν από το 2007, συνολικά 1,8 δις ευρώ. Το 2009, λόγω και της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, υπήρξε ύφεση 0,3%, όμως το έλλειμμα ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο και έφτασε το 1,2 δις ευρώ, επειδή τα έσοδα μειώθηκαν και οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν κατά 4%. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε και το 2010, με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται για να καλύψει τα ελλείμματά του. Από το 2008 μέχρι σήμερα το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 4,2 δις ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, υπήρξε και το πρόβλημα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η ανάγκη να χρειαστούν στήριξη από το Δημόσιο και η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί έφεραν τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές. Τα κυπριακά ομόλογα έγιναν σκουπίδια και ακόμα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μόνιμο μέτρο.

 

Το 2011 η Κύπρος δεν μπορούσε πια να δανείζεται από το εξωτερικό και για να μην μείνει το κράτος χωρίς ρευστό δανειζόταν από την εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τον Ορφανίδη, ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις αγορές ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού στην εγχώρια αγορά, έπληξε την ανάπτυξη και την απασχόληση, και επέφερε τη σημερινή οικονομική κρίση.

 

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος αρνείτο συνεργασία με τον πρώην διοικητή της ΚΤ και έβαζε τρικλοποδιές στους υπουργούς των Οικονομικών του για να μην πάρουν κανένα μέτρο, οδηγώντας τη χώρα προς τη χρεοκοπία. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ορφανίδης έστειλε στον Χριστόφια πάνω από 10 επιστολές, επεξηγώντας του τα προβλήματα και προσπαθώντας να τον πείσει να συνεργαστεί. Δεν απάντησε σε καμιά.

 

 

Πήγαμε για κούρεμα, βγήκαμε αποκεφαλισμένοι

 

Η θέση της κυβέρνησης είναι πως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φταίει ο Ορφανίδης, επειδή δεν επενέβη στις τράπεζες για να μην αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Ορφανίδης, επεξηγώντας τους κανονισμούς, είπε πως δεν είχε αρμοδιότητα να απαγορεύσει στις τράπεζες την αγορά ομολόγων σε ευρώ. Και ότι το 2009 - 2010, όταν αγοράζονταν τα ομόλογα, δεν ήταν προβλεπτό το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 80%, που ήταν μια πολιτική απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης.

 

Αντιστρέφοντας την κριτική, ο Ορφανίδης είπε ότι αν ο Χριστόφιας διεκδικούσε την αναχρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα σοβαρό πρόβλημα. Όμως, ενώ όλοι οι άλλοι αρχηγοί κρατών συνοδεύονταν από οικονομικά επιτελεία και ήταν σε επαφή με τις ΚΤ των χωρών τους, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπέγραψε στα τυφλά την απομείωση του ελληνικού χρέους.

 

"Θα σας πω με μεγάλη μου λύπη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτησε την άποψή μου για καμιά από τις θέσεις που πήρε σε αυτό το θέμα, ενώ επανειλημμένα είχα ζητήσει και συνάντηση μαζί του, και είχα διαμηνύσει και μέσω του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο ανέφερα τις θέσεις μου, ότι ήμουν στη διάθεσή του για να τους δώσω συμβουλή. Όμως, ο Πρόεδρος επέλεξε να μην ζητήσει καμιάν άποψη από την Κεντρική Τράπεζα όταν μας αντιπροσώπευσε σε αυτές τις συναντήσεις κορυφής", είπε ο Αθ. Ορφανίδης στη Βουλή.

 

Η μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους έγινε στη Συνάντηση Κορυφής στις 26 - 27 Οκτωβρίου 2011. Ο Ορφανίδης είπε στην επιτροπή Οικονομικών ότι είχε στενή συνεργασία με τον Κίκη Καζαμία και συζήτησαν ορισμένα από αυτά τα θέματα, πριν από τη Σύνοδο. "Πριν από τη Σύνοδο, ο ίδιος (ο Καζαμίας) δεν είχε τα έγγραφα τα οποία θα συζητούνταν στη συνάντηση κορυφής και μάλιστα μου είχε ζητήσει να μιλήσουμε περαιτέρω, μπορώ να σας πω ότι του είχα ζητήσει ότι εάν έβρισκε τα έγγραφα να μου τα στείλει, έτσι ώστε να μπορέσω να συμβουλεύσω τουλάχιστον τον υπουργό Οικονομικών για να διαμηνύσει κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να μου στείλει τα έγγραφα για να μπορέσω να δώσω συγκεκριμένη άποψη για εκείνη την κρίσιμη συνεδρία της 26ης Οκτωβρίου".

 

Η πιο πάνω μαρτυρία είναι ανατριχιαστική. Για μια τόσο σημαντική Σύνοδο, που αφορούσε αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με ζημιές για τις κυπριακές τράπεζες τριών δις ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε καμιά ενημέρωση, δεν είχε καν τα έγγραφα, ο Χριστόφιας άφησε στο σκοτάδι την Κεντρική, χωρίς γνώση και χωρίς συμβουλή υπέγραψε το κούρεμα και στην πράξη τον αποκεφαλισμό της κυπριακής οικονομίας.

 

Αυτό που δεν έκανε ο Χριστόφιας τον Οκτώβριο του 2011, το διαπραγματεύτηκαν, εκ των υστέρων, αρχικά ο Κίκης Καζαμίας και μετά ο Βάσος Σιαρλή, ο Αθανάσιος Ορφανίδης και ο Μιχαλάκης Σαρρής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του. Η Κύπρος ζητά τώρα να χρηματοδοτηθούν απευθείας οι τράπεζες για να απαλλαγεί το κράτος.

 

Είναι σε αυτές τις διαβουλεύσεις που αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στις δηλώσεις του στη Βουλή, όταν έλεγε ότι "και με υπουργό τον Κ. Καζαμία και με τον υπουργό τον Β. Σιαρλή είναι αυτό το θέμα το οποίο μας απασχολεί επί 24ώρου βάσεως, 7 μέρες την εβδομάδα, πώς να βρούμε λύσεις".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση ήταν θετική, και σε αυτό συνέβαλε η αποδοχή και το κύρος του Ορφανίδη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως είναι απαραίτητη η προϋπόθεση να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα και αυτός είναι ο λόγος που ο Βάσος Σιαρλή δηλώνει πως "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει", για να πείσει τους Ευρωπαίους να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

 

Όμως και πάλι, αυτό που με τόσο μόχθο κτίζουν οι τεχνοκράτες το γκρεμίζει ο Πρόεδρος, αδειάζοντας τον Σιαρλή και υποσκάπτοντας τις προσπάθειές του. Όπως εγκύρως πληροφορείται ο "Π", ο υπουργός Οικονομικών είναι χολωμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αλλά θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα ότι έστω και την υστάτη ο Πρόεδρος θα σκεφτεί ορθολογιστικά. "Γίνονται τον τελευταίο καιρό πολύ λεπτοί χειρισμοί πάνω σε αυτά τα θέματα. Εάν εξακολουθήσουν να γίνονται σωστοί χειρισμοί, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι", είπε στη Βουλή ο Ορφανίδης, υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις, διαφορετικά η Κύπρος θα χρεοκοπήσει.

 

Όταν τον τελευταίο μήνα κινητοποιήθηκαν οι πάντες που έχουν σχέση με την οικονομία για να κρατήσουν τον Ορφανίδη στο τιμόνι της Κεντρικής, το έκαναν για να ολοκληρώσουν αυτήν την προσπάθεια. Ο Βάσος Σιαρλή, που ξέρει από μέσα τι γίνεται, ζήτησε κατ' επανάληψη από τον Χριστόφια να δει το ζήτημα με ανοιχτό πνεύμα και όχι μικρόψυχα. Μέχρι και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mάριο Ντράγκι τηλεφώνησε στον Χριστόφια και του ζήτησε να παραμείνει ο Ορφανίδης για να μπορέσει να βοηθηθεί η Κύπρος. Το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος του τηλεφώνησε δύο φορές, διότι αν καταρρεύσει η Κύπρος μπορεί να παρασύρει και την Ελλάδα σε πιο βαθιά κρίση. Και στους δύο, όπως πληροφορούμαστε, απάντησε θετικά. Στο τέλος, όπως πάντα, έκανε το δικό του.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

05/05/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα