Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Παρέμβαση κυβέρνησης στην Κεντρική υπέρ Βγενόπουλου - MIG

Φταίνε οι τράπεζες, αθώος ο τραπεζίτης


Η Κύπρος ζει αυτές τις μέρες την αγωνία της ένταξης στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Αναλόγως του αποτελέσματος των ελλαδικών εκλογών, η Κύπρος συζητά και τη σύναψη δανείου 4-5 δις από τη Ρωσία ή και συνδυασμό δανείου και μηχανισμού. Παρόλο που τα κυπριακά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ελλάδας, η κοινωνία κάνει συνειρμούς με την ελληνική εμπειρία και τρέμει μόνο με την ιδέα να βρεθεί στην ίδια μοίρα. Πώς βρέθηκε η Κύπρος μέσα σε λίγα μόνο χρόνια στα πρόθυρα χρεοκοπίας; Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι "φταίνε οι τράπεζες" για την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Και γι' αυτό επιρρίπτει την ευθύνη στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιο Ορφανίδη.

 

Τις προάλλες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και απεφάνθη ότι στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ λίγο-πολύ θα μας βάλει ο πρώην ισχυρός άντρας της Μαρφίν Λαϊκής, Αντρέας Βγενόπουλος. Αν φταίνε και οι τράπεζες, στην προκειμένη περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα, τότε γιατί παρέμειναν από πλευράς κυβέρνησης στο απυρόβλητο οι τραπεζίτες και εν προκειμένω ο Αντρέας Βγενόπουλος; Γιατί στην περίπτωση της ΚΤΚ, που κατ' ισχυρισμό δεν έκανε καλά τη δουλειά της, ο κεντρικός τραπεζίτης έχει όνομα και στην περίπτωση της τράπεζας που έκανε τις ματσαράγκες ο τραπεζίτης είναι ανώνυμος και χρειάστηκε να μας το υποδείξει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς;

 

Στις 4 Μαΐου ο Αντρέας Βγενόπουλος πήρε το ιδιωτικό του αεροπλάνο και ήρθε στην Κύπρο να δώσει στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια στη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Την επομένη η εφημερίδα "Χαραυγή", αναφερόμενη στις δηλώσεις Βγενόπουλου, έγραφε σε πηχυαίο τίτλο στην πρώτη της σελίδα: "Ξεσκέπασε Αβέρωφ - Ορφανίδη", συμπορευόμενη με τον πρόεδρο της τράπεζας, "που φταίει για τα χάλια της οικονομίας". Ο Βγενόπουλος κατήγγειλε δημόσια τον Ορφανίδη ότι δεν έδωσε πληροφόρηση στις τράπεζες για την πρόθεση της ΕΕ να κουρέψει το ελληνικό χρέος, αλλά δεν είπε τίποτα για τον Πρόεδρο Χριστόφια που το αποφάσισε.

 

Φιλαράκια από παλιά

 

Αυτή η αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη δεν ήταν μια στιγμιαία αντίδραση, αλλά είχε βάθος. Για την ακρίβεια, οι σχέσεις Προεδρικού - Βγενόπουλου ήταν ή αιτία της ρήξης στις σχέσεις Χριστόφια - Ορφανίδη. Πίσω στο 2009, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Χριστόφια, η ελεγχόμενη από τον Αντρέα Βγενόπουλο Marfin Investment Group (MIG) υπέβαλε αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να της επιτραπεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Marfin Popular Bank μέχρι του ποσοστού 30%. Η αίτηση αξιολογήθηκε από τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας και με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ ο διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης την απέρριψε, διότι θα εμπεριείχε σοβαρά ρίσκα για τα συμφέροντα των επενδυτών. Αν το αίτημα της MIG γινόταν τότε αποδεκτό, πολύ χειρότερη θα ήταν σήμερα η κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας και κατ' επέκταση της κυπριακής οικονομίας.

 

Ο Ορφανίδης ενημέρωσε τη MIG για την πρόθεσή του να απορρίψει την πρόταση και της εισηγήθηκε να την αποσύρει. Σε αυτό το στάδιο, όπως ο "Π" είναι σε θέση να γνωρίζει, υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση προς την Κεντρική Τράπεζα για ικανοποίηση του αιτήματος της MIG. O διοικητής ήταν αμετάπειστος και τις 24 Φεβρουαρίου 2009 η MIG ανακοίνωσε την απόσυρση της αίτησης επικαλούμενη άλλους άσχετους λόγους.

 

Καταγγελία στον Χριστόφια

 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου 2009, ο Βγενόπουλος είχε μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο Βγενόπουλος δήλωσε στα ΜΜΕ που είχαν ειδοποιηθεί και ήταν εκεί ότι θα έκανε επένδυση 100 εκατ. στο Χίλτον, θα χρηματοδοτούσε τη μαρίνα Λεμεσού και θα αγόραζε το δημόσιο χρέος της Κύπρου με ευνοϊκούς όρους.

 

Οι εξαγγελίες αυτές, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν, ήταν το δέλεαρ. Αυτό που συζητήθηκε με τον Χριστόφια ήταν τα παράπονα του Βγενόπουλου με τον Ορφανίδη. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους:

 

"Παρακάλεσα τον Πρόεδρο Χριστόφια να κάνει μια προσωπική παρέμβαση σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία μας και η προώθηση των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο, ούτως ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις τους με ταχύτητα, με επάρκεια, με ισονομία και αντικειμενικότητα, και με σεβασμό στους κανόνες και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης, που το θεωρούμε σοβαρό".

 

Αναφερόμενος σε κανόνες "εταιρικής διακυβέρνησης", ο Βγενόπουλος εννοούσε την αλλαγή του τρόπου άσκησης του εποπτικού ρόλου του διοικητή: Να μην αποφασίζει μόνος του, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤΚ κατά πλειοψηφία.

 

Στις δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό, ο Βγενόπουλος είπε ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις απόψεις του και την απορία του "κατά πόσον αυτές οι θέσεις του κ. Ορφανίδη είναι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤ. Αν είναι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, τότε είναι σοβαρό, σημαίνει μια κατεύθυνση. Αν είναι προσωπικές του απόψεις, είναι άλλο θέμα". Ανέφερε, ακόμη, ότι προσπάθησε να καταλάβει κατά πόσον οι θέσεις Ορφανίδη "ήταν και θέσεις της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησής του, διότι θεωρώ ότι ανάλογα με αυτές τις εξελίξεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε και εμείς πώς θα λειτουργήσει η οικονομία από εδώ και πέρα".

 

Αντάρτικο στην Κεντρική

 

Από τα πιο πάνω συνάγεται ότι ο Βγενόπουλος ζήτησε την άποψη του Χριστόφια για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε τον εποπτικό του ρόλο ο Ορφανίδης και ζήτησε και την παρέμβασή του για "να τον βάλει στη θέση του". Δεν γνωρίζουμε τι λέχθηκε μέσα εκ μέρους του Χριστόφια. Όμως, τις αμέσως επόμενες μέρες, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤΚ που διόρισε το ΑΚΕΛ, ο Μάριος Κλείτου, ο Νίκος Κωνσταντίνου και ο Πάμπος Παπαγεωργίου, ζήτησαν γνωμάτευση από νομικό οίκο εάν ο διοικητής μπορούσε να αποφασίζει από μόνος του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τρία μέλη του δ.σ. της Κεντρικής είπαν ότι με βάση τον περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο, το διοικητικό συμβούλιο "καθορίζει και εφαρμόζει την πολιτική της τράπεζας και ο διοικητής "εφαρμόζει την πολιτική της τράπεζας". Τα τρία μέλη υιοθέτησαν τη θέση και τη φρασεολογία Βγενόπουλου: "Η καλύτερη άμυνα απέναντι στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι η εισαγωγή αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και η ενδυνάμωση της χρηστής διοίκησης".

 

Στην κίνηση των τριών αντέδρασε ο Ορφανίδης, ο οποίος συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου (23 Μαρτίου 2009) κατά την οποία συνέδεσε την "ανταρσία" των προσκείμενων στο Προεδρικό μελών του δ.σ. με την απόρριψη του αιτήματος της MIG για μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη Λαϊκή: "Το θέμα της MIG δημοσιοποιήθηκε μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Μαρφίν Λαϊκής και της MIG στο Προεδρικό, μετά από συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

 

Στην ίδια συνέντευξη ο Ορφανίδης υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και είπε: "Είναι υποχρέωσή μου, ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή που είμαστε στη χειρότερη μακροοικονομική και τραπεζική κρίση που είχαμε από την ίδρυση της ΚΤ της Κύπρου, να μην θέτουμε υπό αμφισβήτηση με κανέναν τρόπο το νομικό πλαίσιο, τη λήψη αποφάσεων, το εποπτικό πλαίσιο το οποίο μας προστάτεψε τόσο καλά στην Κύπρο".

 

Η κυβέρνηση προκλήθηκε αλλά αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ της ανεξαρτησίας του διοικητή. Το ζήτημα ξεκαθάρισε αργότερα με απόφαση του Ανωτάτου, το οποίο επιβεβαίωσε την αρμοδιότητα του διοικητή να ασκεί μόνος και όχι με απόφαση του δ.σ. τον εποπτικό του ρόλο. Ωστόσο, η άρνηση του διοικητή να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της κυβέρνησης τραυμάτισε τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είχε προηγηθεί η άρνηση του να επιτρέψει την πώληση του χρυσού και ακολούθησε η απόρριψη άλλων υποδείξεων.

 

 

"Απ' 'ον αντρέπεται ο κόσμος έν' δικός του"

 

Επιστρέφοντας πίσω στο θέμα των ευθυνών για τη σημερινή κρίση, η κατηγορία της κυβέρνησης εναντίον του Ορφανίδη, ότι δεν άσκηση σωστά τον εποπτικό του ρόλο, μπορεί να χαρακτηριστεί και προκλητική. Διότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση υπέσκαπτε αυτόν το ρόλο και προκάλεσε "αντάρτικο" στην ΚΤΚ, υπέρ του τραπεζίτη που φέρει την ευθύνη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Λαϊκής, για να ξεφύγει ο διοικητής από τις οδηγίες της ΕΕ και να εκτελέσει πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονταν με αδιαφανή κριτήρια για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι ο εποπτικός ρόλος στα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Για να έχει κάποια λογική βάση η κατηγορία της κυβέρνησης θα έπρεπε να συντρέχουν λόγοι, όπως η ανεπάρκεια, η αμέλεια ή η πρόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Τα στοιχεία συνηγορούν για το αντίθετο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο διοικητής ήταν πολύ αυστηρός, αντιστάθηκε στις πολιτικές παρεμβάσεις και σήκωσε ανάστημα απέναντι σ' έναν επιχειρηματία που στον κρίσιμο χρόνο ήταν η πιο ισχυρή οικονομική προσωπικότητα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

 

Ο Ορφανίδης εξήγησε ότι με βάση τους κανονισμούς τα ομόλογα σε ευρώ είχαν μηδενικό ρίσκο και δεν είχε την εξουσία να απαγορεύσει στις τράπεζες να επενδύουν σε αυτά. Η χαριστική βολή στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση που την πήραν οι ηγέτες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Χριστόφια.

 

Ανατρέξαμε στα πρακτικά των συζητήσεων που έγιναν στις δύο συνόδους κατά τις οποίες αποφασίστηκε το κούρεμα, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2011. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη. Στα συγκεκριμένα συμβούλια μίλησε για τη Λιβύη και τη Συρία, εκεί ήταν η έγνοια του. Λήφθηκε μια απόφαση με συνέπεια να χάσει η Κύπρος 4,5 δις ευρώ, χωρίς να αρθρώσει μία λέξη. Όπως είπε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Αθανάσιος Ορφανίδης, ο Χριστόφιας δεν ζήτησε καμιά γνώμη, καμιά συμβουλή και κανείς δεν είδε εκ των προτέρων τα έγγραφα του κουρέματος, ούτε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Αν ο Πρόεδρος άρθρωσε έστω και μία λέξη, ή διατύπωσε την ελάχιστη ανησυχία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις απώλειες των κυπριακών τραπεζών, ας δώσει στη δημοσιότητα το πρακτικό.

 

Όταν ερωτήθηκε γι' αυτά ο Χριστόφιας απάντησε με την κυπριακή παροιμία: "Απ' 'ον αντρέπεται ο κόσμος έν' δικός του". Κι όταν ζητήθηκε από τον Ορφανίδη να το σχολιάσει, απάντησε μονολεκτικά: "Πράγματι".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

25/06/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα