Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ψάχνουν τρόπους να μην δεσμευτούν με το μνημόνιο

Σενάριο παραίτησης Χριστόφια στο ΑΚΕΛ


Δραματικές θα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες στην Κύπρο, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο, με το ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών να είναι στην ατζέντα. Τα πράγματα έχουν πάρει ήδη μια πορεία χωρίς επιστροφή, που οδηγεί στην πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού και κατ' επέκταση του πολιτικού περιβάλλοντος.

 

Η διαχείριση της οικονομίας έχει ήδη φύγει από τα χέρια της πολιτικής εξουσίας και έχει εκχωρηθεί -εξ ανάγκης- στα χέρια της τρόικας. Κατά τους επόμενους έξι μήνες της θητείας της η κυβέρνηση θα είναι ο διεκπεραιωτής ενός προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και θα κληθεί να πάρει και να εφαρμόσει αποφάσεις οι οποίες "θα πονέσουν". Η άλλη επιλογή είναι η συνολική κατάρρευση της οικονομίας, και η μόνη διέξοδος της αποφυγής των ευθυνών μπορεί να είναι η παραίτηση της κυβέρνησης.

 

Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση και επιβεβαίωσε όλα αυτά που μεταδίδονταν εν είδει πληροφοριών όλη την εβδομάδα: "Τις συζητήσεις με την τρόικα απασχόλησαν θέματα ATA, τα σχέδια συντάξεων, η δημόσια διοίκηση, περιλαμβανομένου του μισθολογίου, τα κρατικά οικιστικά σχέδια, οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, οι χρηματοδοτικές ανάγκες, οι κρατικές επιχειρήσεις, ο τουρισμός, το δημοσιοοικονομικό πλαίσιο, η φορολογία κλπ".

 

Εν πολλοίς, τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, περιλαμβανομένων κι αυτών που το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση θεωρούν "κόκκινες γραμμές", όπως η κατάργηση της ΑΤΑ, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

 

Χωρίς χρονοδιαγράμματα...

 

Σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις του Χριστόφια, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε τέτοιου εύρους αλλαγές που θα ακυρώσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζει τον πολιτικό του λόγο το ΑΚΕΛ. Η "νευρικότητα" αυτή δεν αποκρύβεται και έχει εκδηλωθεί με δημόσιες εξάρσεις, όπως οι αναφορές Χριστόφια περί "αποικιοκρατών" για την τρόικα και για "κλεφταράδες των λαών".

 

Στη συνάντηση που είχε ο Χριστόφιας με την τρόικα, την περασμένη Πέμπτη στο Προεδρικό, προσπάθησε να την πείσει να του δώσει χρόνο, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί σε τόσο σύντομο χρόνο να ληφθούν μέτρα στο εύρος που απαιτείται. Η τρόικα, όπως το εξήγησε στον ίδιο τον Πρόεδρο, βρίσκεται εδώ με δική του πρόσκληση για να συζητήσει τους όρους ενός τεράστιου για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας πακέτου βοήθειας, το οποίο η Κύπρος ζητεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εν πολλοίς, η τρόικα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δανειστών της Κύπρου (κατά τον κ. Πρόεδρο των "κλεφταράδων της υφηλίου") και η αποστολή της είναι να διασφαλίσει ότι το δάνειο αυτό θα αποπληρωθεί.

 

Παρά τη δραματικότητα των στιγμών και την εμβάθυνση των προβλημάτων της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας σ' ένα δάνειο από τη Ρωσία που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει μέχρι την εξάντληση της θητείας της και να αφήσει τις αποφάσεις για τα οδυνηρά μέτρα στην επόμενη κυβέρνηση.

 

Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, όσο κι αν "φταίνε οι τράπεζες", έχει επιδεινώσει το πρόβλημα και οδήγησε την κυπριακή οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση -για την ακρίβεια ο Πρόεδρος προσωπικά- έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για λήψη μέτρων, ενώ προσέφυγε στον μηχανισμό μόνο όταν προειδοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις και ίσως δεν θα μπορούσε να καταβάλει μισθούς

 

Μνημόνιο ή χάος

 

Ο στόχος της μετάθεσης της ευθύνης για την υπογραφή του μνημονίου στην επόμενη κυβέρνηση είναι ανέφικτος, ακόμη κι αν η Κύπρος εξασφαλίσει το φημολογούμενο δάνειο των 5 δις από τη Ρωσία. Από τη στιγμή που η τρόικα ήρθε στην Κύπρο με πρόσκληση της κυβέρνησης και θα κάνει τη διάγνωσή της για τις ανάγκες της οικονομίας, είναι με πολιτικούς αλλά και οικονομικούς όρους ανέφικτη η διακοπή αυτής της διαδικασίας στη μέση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

 

Θεωρητικά υπάρχει και η επιλογή της ρήξης με την τρόικα, όμως οι παρενέργειες θα είναι καταστροφικές και το ΑΚΕΛ θα ταυτίσει την πρώτη διακυβέρνησή του με τη συνολική κατάρρευση της οικονομίας. Το δίλημμα πλέον είναι μεταξύ ενός μνημονίου με σκληρούς όρους και της πτώχευσης της χώρας.

 

Διέξοδος η παραίτηση;

 

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο "Π", η ανώτατη ηγεσία του ΑΚΕΛ συζητά διάφορα σενάρια για απελευθέρωση του κόμματος από την υποχρέωση να υιοθετήσει "νεοφιλελεύθερες" πολιτικές μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου. Το καλύτερο σενάριο για το ΑΚΕΛ ήταν να αντέξει η οικονομία μέχρι την παράδοση της εξουσίας την 1η Μαρτίου 2013, κατά πάσα πιθανότητα στον Νίκο Αναστασιάδη, να αναλάβει εκείνος την ευθύνη της υπογραφής μνημονίου και να νομιμοποιηθεί το ΑΚΕΛ να ασκήσει αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. Αυτός ήταν και ο στόχος του πρώτου ρωσικού δανείου και αυτή είναι η αιτία της αδράνειας μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές. Δυστυχώς για το κόμμα της Αριστεράς και τον απερχόμενο Πρόεδρο, ο προγραμματισμός αυτός έπεσε έξι μήνες έξω

 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του "Π", ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται στο ΑΚΕΛ είναι και οι πρόωρες εκλογές με την παραίτηση Χριστόφια. Ένας τρόπος παραίτησης είναι η σιωπηρή αποχώρηση για λόγους υγείας και ένας άλλος η θορυβώδης, σαν "αντίσταση στην επέλαση της τρόικας"

 

Από τη στιγμή που στο ΑΚΕΛ το έχουν πάρει απόφαση ότι θα χάσουν τις εκλογές, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται μεταξύ κορυφαίων στελεχών είναι γιατί να επωμισθεί το κόμμα την ευθύνη των "νεοφιλελεύθερων" μεταρρυθμίσεων, τις οποίες αντιστρατεύεται με τόσο πάθος; Αξίζει για έξι ακόμη μήνες στην εξουσία να στρώσει το ΑΚΕΛ χαλί στον Αναστασιάδη να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερη πολιτική; Διατυπώνεται ακόμα η θέση ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν το ΑΚΕΛ υπογράψει το μνημόνιο, ο Σταύρος Μαλάς να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα να περάσει στον δεύτερο γύρο με δεδομένη πλέον την αντιμνημονιακή ρητορεία του Γιώργου Λιλλήκα και της ΕΔΕΚ

 

Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες στη διαχείρισή τους, εν μέσω μάλιστα και της Προεδρίας της ΕΕ, και μπορεί να ρίξουν μια για πάντα το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς στο πολιτικό περιθώριο, καθώς μια φορά που του δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσει απέτυχε και στο Κυπριακό, απέτυχε και στην οικονομία, και τράπηκε σε άτακτη φυγή για να μην αναλάβει ευθύνες. Από την άλλη, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να ορθοποδήσει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις τράπεζες, ακόμη και σε "συνωμοσία του κεφαλαίου" ενάντια στην πρώτη αριστερή διακυβέρνηση της χώρας, να ριζοσπαστικοποιηθεί στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρήσει να κάνει πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τις επιπτώσεις της λιτότητας στα χρόνια που έρχονται. Όλα αυτά απασχολούν κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ σε ανεπίσημο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ τους, ενώ βολιδοσκοπούνται για τις απόψεις τους και παράγοντες του ευρύτερου χώρου.

 

Το σενάριο της παραίτησης μπορεί να είναι σωτήριο για τη συνείδηση του Χριστόφια, ο οποίος δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από σκληρά μέτρα λιτότητας, όμως δεν θα απαλλάξει το ΑΚΕΛ από τα διλήμματα. Η τρόικα, με βάση και την ελληνική εμπειρία, δεν πρόκειται να αποδεχτεί μνημόνιο που δεν θα έχει από κάτω την υπογραφή του ΑΚΕΛ. Με το ΑΚΕΛ στο αντιμνηνονιακό στρατόπεδο, η αποτυχία εφαρμογής του θα είναι εξασφαλισμένη. Με βάση και την ελληνική εμπειρία, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα και ειδικά από το ΑΚΕΛ, που κυβέρνησε τη χώρα μόνο του ή με άλλους τα 40 από τα 50 χρόνια της ζωής της ΚΔ, να συμμετέχει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας ή να αναλάβει την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας.

 

"Αντίσταση"

 

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ συντηρούν κλίμα ρήξης με την τρόικα και δεν προετοιμάζουν την κοινωνία για τα δύσκολα που έρχονται. Η διαρροή αρνητικής πληροφόρησης στα ΜΜΕ από το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο στήνει σκηνικό δαιμονοποίησης της τρόικας και τρομοκράτησης της κοινής γνώμης. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Γνώμη" της περασμένης Παρασκευής, "Αντίσταση στην τροϊκανή τρομοκρατία", είναι αρκούντως αποκαλυπτικός του σκηνικού σύγκρουσης με την τρόικα που οικοδομείται

 

Η εφημερίδα γράφει πως, με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση της παρούσας φιλολαϊκής κυβέρνησης, "η πιθανότητα να γίνει προσπάθεια επιβολής των μέτρων που πλανιούνται στην περιρρέουσα φαίνεται απομακρυσμένη μέσα στο 2012". Η εφημερίδα γράφει πως με τις εκλογές να πλησιάζουν και με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους για το επόμενο διάστημα να δείχνει εφικτή χωρίς τη "βοήθεια" (τα εισαγωγικά δικά τους) του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, θα πρέπει να θεωρείται δύσκολο για "την τρόικα και τους συμμάχους της στο εσωτερικό να 'περάσουν' αυτές τις λογικές στις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης".

 

Οι αναφορές αυτές, σ' ένα έντυπο που θεωρείται εκφραστικό όργανο του Χριστόφια, συνάδουν πλήρως με την ευρύτερη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία -με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή- συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να μην δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την τραγικότητα των στιγμών.

 

Την ίδια στιγμή, επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε το δάνειο των 5 δις από τη Ρωσία, το οποίο θα αρκέσει για να βγάλει τους έξι μήνες μέχρι τις εκλογές και μετά να παραδώσει το χάος στην επόμενη κυβέρνηση. Η πληροφορία, που αποδίδεται στον υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ενήμερος και ότι το δάνειο το διαπραγματεύεται προσωπικά ο Χριστόφιας.

 

Εκτός του ότι δεν υπάρχει καμιά επιβεβαίωση από τη Μόσχα, ένα δάνειο τέτοιου μεγέθους σε μια χώρα που είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, με πιθανότητα κουρέματος του χρέους της, σε μια φιλική κυβέρνηση που έχασε τις εκλογές έναν χρόνο πριν στηθούν οι κάλπες, είναι με οικονομικούς και πολιτικούς όρους εκτός πραγματικότητας. Αλλά, κι αν ακόμα ενάντια σε κάθε ορθολογιστική πολιτική και οικονομική ανάλυση υπάρχουν αδιαφανείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις που επιβάλλουν τη χορήγηση του δανείου, αυτό δεν θα απαλλάξει την Κύπρο, ούτε το ΑΚΕΛ, από τα διλήμματα. Απλώς θα κάνει την κρίση βαθύτερη και τους όρους του μνημονίου πιο επαχθείς.


Μακάριος Δρουσιώτης

28/07/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα