Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Γκάφα ολκής κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ξεκίνησαν για τις τράπεζες, κρέμασαν τα Συνεργατικά


"Η κατάσταση είναι δραματική και για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος", δήλωσε στον "Π" ανώτατη τραπεζική πηγή που για πολύ ευνόητους λόγους δεν θέλει να κατονομαστεί. "Εάν δεν κινηθούμε, έστω και την υστάτη, θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο τράπεζες και τότε αλίμονο στη χώρα", ανέφερε στον "Π" η ίδια πηγή.

 

Η αιτία των τραγικών αδιεξόδων δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης να διογκώσει τις ευθύνες των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί προσωπικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τις ευθύνες για τα προβλήματα της οικονομίας.

 

Σε μια έκκληση-παρέμβασή του, μέσω του "Π", ο Γιώργος Βασιλείου είχε εισηγηθεί προ τριών εβδομάδων τρίμηνη ανακωχή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Ζήτησε, επίσης, να σταματήσει ο πόλεμος κατά των τραπεζών, διότι αν καταρρεύσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της κυπριακής οικονομίας και θα υπάρξει κοινωνική δυστυχία.

 

Σε όλη την Ευρώπη, παρατήρησε ο Γ. Βασιλείου, οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει τις τράπεζες, όμως καμιά κυβέρνηση δεν κήρυξε τον πόλεμο στις τράπεζες, διότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και ευημερία. Όπως είπε στον 107,6 ο οικονομικός συντάκτης του "Π" Δημήτρης Γεωργιάδης, "το 1974 δεν μείναμε στα αντίσκηνα και λέγαμε φταίει η Τουρκία, αλλά πήραμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση". Όποιος και να φταίει, είναι δευτερεύον το ζήτημα. Το πρωτεύον, είπε, είναι να σωθούν οι θέσεις εργασίας, να υπάρξει ανάπτυξη, να περιοριστεί η κοινωνική δυστυχία και αυτό δεν επιτυγχάνεται με το να καταριόμαστε τις τράπεζες.

 

Η κυβέρνηση δεν εισάκουσε τις φωνές ν' αφήσει το ποιος φταίει για λίγο αργότερα και να επικεντρώσει την προσπάθειά της στη διάσωση της κατάστασης. Αντιθέτως, σκάβοντας ακόμη πιο βαθιά τον λάκκο των τραπεζών, έριξε άθελά της μέσα και τον Συνεργατισμό, έπεσε μέσα και η ίδια και τώρα κινδυνεύει να παρασύρει στον πάτο όλο το οικοδόμημα της οικονομίας.

 

Παιχνίδι με τη φωτιά

 

Από μια αναδρομή στις δηλώσεις και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας, διακρίνεται ένας υπερβάλλων ζήλος για ανάδειξη των ευθυνών των τραπεζών που όλοι παραδέχονται ότι είναι και πολλές και πολύ σοβαρές. Ο Χριστόφιας και ο Στεφάνου πείσθηκαν πως όσο πιο μεγάλο ήταν το πρόβλημα των τραπεζών, τόσο λιγότερες ευθύνες θα πιστωθούν στην κυβέρνηση για την οικονομική κρίση.

 

Αυτός ο πόλεμος κατά των τραπεζών υπονόμευσε την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησής τους με ιδιωτικές επενδύσεις και αποθάρρυνε το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να υπήρχε για εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας από ξένους επενδυτές. Και τον λογαριασμό, αναπόφευκτα, θα τον πληρώσει παραφουσκωμένο ο "απλός άνθρωπος".

 

Τη χαριστική βολή στις τράπεζες φαίνεται να την έχει δώσει η συστράτευση της Κεντρικής Τράπεζας με την κυβέρνηση. Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ήγειρε θέμα επισφαλών δανείων. Εάν, δηλαδή, τα δάνεια που είναι καταχωρημένα στα βιβλία των τραπεζών είναι εξυπηρετούμενα και άρα μπορούν να υπολογίζονται στο ενεργητικό των τραπεζών ή όχι.

 

Διαγνώστηκε τότε μια τάση αμφισβήτησης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια διόγκωσης των αναγκών κεφαλαιοποίησής τους. Ο τέως Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου ανίχνευσε αυτή την τάση και ξεκίνησε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκανε την παρέμβασή του να τερματιστεί ο πόλεμος κατά των τραπεζών, διότι αν πέσουν οι τράπεζες η Κύπρος θα πτωχεύσει πραγματικά και όχι μόνο λογιστικά.

 

Ο ασκός του Αιόλου

 

Στις 3 Ιουλίου έγινε η πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Την επομένη, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" έγραψε ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα ανέρχονταν στα 10 δις ευρώ. Η εφημερίδα απέδωσε τις πληροφορίες της σε στοιχεία που εξασφάλισε από έρευνές της η τρόικα.

 

Ωστόσο, η τρόικα δεν μίλησε για αριθμούς ούτε μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των επαφών της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα δέκα δις ήταν πληροφορία που ο Δημητριάδης είχε δώσει στην τρόικα. Μετά το δημοσίευμα για τα 10 δις, ακολούθησε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, συνεπικουρούντος και του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου, ότι η μεγάλη τρύπα της οικονομίας ήταν οι τράπεζες και όχι τα δημόσια οικονομικά και ότι η τρόικα βρισκόταν στην Κύπρο μόνο για τις τράπεζες και όχι για όλο το φάσμα της οικονομίας.

 

Όμως, ανεβάζοντας η ίδια η Κεντρική Τράπεζα τις ανάγκες των τραπεζών στα 10 δις, υποχρέωσε την τρόικα να ζητήσει να κάνει η ίδια έρευνα για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Κι ενώ αρχικά γινόταν λόγος για υπογραφή μνημονίου στα τέλη Ιουλίου, η ημερομηνία παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, για να διαφανεί το μέγεθος της "τρύπας" των τραπεζών.

 

Στις 3 Αυγούστου, όταν το ζήτημα της παρότρυνσης της τρόικας να σκαλίσει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών άρχισε να σχολιάζεται στον Τύπο, ο διοικητής εξέδωσε ανακοίνωση και διέψευσε ότι είχε δώσει τέτοιο νούμερο στην τρόικα. Ωστόσο, το ίδιο νούμερο είχε δώσει και στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. "Από τα στοιχεία που έχω δει, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από έξι δις μέχρι και τα υπερδιπλάσια αυτού του αριθμού", δηλαδή μπορεί να είναι και πέραν των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Όταν η Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης αμφισβητεί τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της, πόσω μάλλον το ΔΝΤ που είναι πάντα πιο αυστηρό από τις εθνικές εποπτικές αρχές. Στην προσπάθειά της, λοιπόν, η κυβέρνηση να διογκώσει το πρόβλημα των τραπεζών, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η τρόικα δεν θα ερευνήσει μόνο τις τράπεζες, αλλά και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, όπου το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, το πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ο "απλός άνθρωπος", πέρα από τα λάθη των τραπεζών, θα πληρώσει και τα λάθη των κυβερνώντων.

 

Συνεχίζοντας την άτσαλη επικοινωνιακή στρατηγική της, η κυβέρνηση, που είναι γνωστό ότι ελέγχει τον Συνεργατισμό, ενεθάρρυνε τη σύναξη όλων των ΣΠΙ, τα οποία δημόσια αρνούνται να αποδεχτούν εποπτικό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα, όπως όλες οι εμπορικές τράπεζες, χωρίς να δώσουν πειστικές εξηγήσεις. Βασικά, μαζεύτηκαν όλοι και φώναξαν όσο δυνατά μπορούσαν, ότι δεν θέλουν έλεγχο. Εν πολλοίς, είπαν στην τρόικα "ελάτε να μας ψάξετε". Παραδόξως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τοποθετήθηκε υπέρ των ΣΠΙ που λένε ότι δεν τον θεωρούν αρμόδιο να τα ελέγξει...

 

Με δύο κυβερνήσεις

 

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναβάλλει τις αποφάσεις, η κατάσταση της οικονομίας κρέμεται από μια κλωστή, με τον κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης να είναι ένα πιθανό εφιαλτικό σενάριο. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται τα ομόλογα της Κύπρου ως εξασφαλίσεις για να παραχωρεί ρευστότητα στα πιστωτικά ιδρύματα, το κενό αυτό το καλύπτει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Όμως το περιθώριο αυτό δεν είναι απεριόριστο και η ΕΚΤ μπορεί, αν κρίνει ότι μια τράπεζα κινδυνεύει με χρεοκοπία, να απαγορεύει να της δίνεται ρευστότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία θα είναι δραματικές. Επιπρόσθετα από τις ανάγκες των τραπεζών, το κράτος, όπως εκτίμησε και ο Οίκος S & P, θα χρειάζεται μέχρι τον Οκτώβριο 1,9 δις ευρώ, ενώ παραμένει αποκλεισμένο από τις αγορές.

 

Αν και η ανάγκη να κλείσει η εκκρεμότητα του μνημονίου είναι περισσότερο από επιτακτική, το Προεδρικό συμπεριφέρεται σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Η εντύπωση που έχει εισπράξει η τρόικα από την τελευταία επίσκεψή της στην Κύπρο είναι σαν να υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που πολεμά η μια την άλλη. Αφενός είναι η προσέγγιση του Βάσου Σιαρλή, ο οποίος εκπέμπει την αγωνία του επείγοντος και βιάζεται για τη λήψη των αποφάσεων για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και από την άλλη ο Χριστόφιας ο οποίος μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις και ροκανίζει τον χρόνο. Κατά τη δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο αναμενόταν ότι θα υπήρχε συμφωνία στις επικεφαλίδες του μνημονίου για να μπει η διαδικασία στην επόμενη φάση των λεπτομερειών. Οι οδηγίες που ο Χριστόφιας είχε δώσει στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα ήταν να μην βιαστούν να ολοκληρώσουν, ενώ στη συνάντηση που ο ίδιος είχε μαζί της ζήτησε χρόνο. Η τρόικα του απάντησε ότι έχει όσο χρόνο θέλει, καθώς είναι αίτημα της Κ.Δ. που εξετάζει για τη δανειοδότησή της και όχι το αντίστροφο.

 

Σύμφωνα με τον Οίκο S & P "οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους της επίσημης βοήθειας, ή περαιτέρω οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα, θα μπορούσε να περιπλέξει τα σχέδια χρηματοδότησης της Κύπρου". Ωστόσο, το Προεδρικό ελπίζει ακόμη ότι θα βρει επενδυτές από την Κίνα για να αγοράσουν τη Λαϊκή Τράπεζα και δάνειο από τη Ρωσία για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ταυτόχρονα, ενεργώντας ως αντιπολίτευση, συγκροτεί αντιμνημονιακό μέτωπο, παροτρύνοντας τους εργαζομένους στο Δημόσιο να αντιδράσουν. Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει ο "Π", υπήρξε κυβερνητικός δάκτυλος για την πραγματοποίηση της σύσκεψης της ΠΑΣΥΔΥ με τις άλλες κυβερνητικές συντεχνίες, την περασμένη Τρίτη, ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα λιτότητας δεν θα τα πάρει η τρόικα, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Η τρόικα θα προτείνει μέτρα για εξοικονομήσεις. Αν η κυβέρνηση βρει εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης, θα τους αποδεχτεί.

 

Την ίδια μέρα που οι συντεχνίες των κυβερνητικών συναθροίζονταν στην ΠΑΣΥΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έκανε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ προαναγγέλλοντας περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο. "Ένας οικονομολόγος μπορεί να συμπεράνει, εφόσον ξέρουμε τα έξοδα του κράτους και εφόσον ψάχνουμε να βρούμε κάποια σημαντικά ποσά, αυτά δεν θα προέλθουν από την περισυλλογή στον ηλεκτρισμό ή στο τηλέφωνο, αλλά θα πρέπει να προέλθουν από τα μεγάλα κρατικά έξοδα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μισθοδοσίες, επιδόματα, 13οι μισθοί ή και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς".

 

Σε αυτό τον πόλεμο των εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και υπουργού Οικονομικών, η εφημερίδα "Χαραυγή", που είναι το όργανο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, πρόβαλε στην πρώτη της σελίδα με μεγάλους τίτλους τις δηλώσεις του Γλαύκου Χατζηπέτρου, ενώ "έθαψε" τις δηλώσεις του Βάσου Σιαρλή στις εσωτερικές σελίδες.

 

Μεταξύ παραίτησης και παράτασης

 

Όταν η κυβέρνηση προσκαλούσε την τρόικα στην Κύπρο, δεν μπορεί να μη γνώριζε γιατί θα έρθει και τι θα ζητήσει. Το λογικό θα ήταν να προσπαθεί να δημιουργήσει μια κοινή γνώμη υπέρ της προσπάθειάς της για εξασφάλιση χρηματοδότησης και να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες για να περάσει τα απαραίτητα μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση κάμνει το αντίθετο: δημιουργεί αρνητική κοινή γνώμη, αποκαλεί την τρόικα "τρομοκρατία" και τους υποψήφιους δανειστές της "κλεφταράδες της υφηλίου".

 

Στο όλο σκηνικό υπάρχει ένας παραλογισμός ο οποίος αρχίζει από την κορυφή και διαχέεται προς τα κάτω, χωρίς κανένας να ξέρει τι σκέφτεται και πώς θα αντιδράσει ο Χριστόφιας όταν ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι. Ο "Π" επιμένει στις πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ότι είναι ανοιχτό το σενάριο της παραίτησης Χριστόφια για να μην υπογράψει μνημόνιο με επαχθή μέτρα λιτότητας. Προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί.

 

Το βέβαιο είναι πως έχει χάσει το παιχνίδι. Το όλο σκηνικό μοιάζει μ' ένα παιχνίδι σκάκι που ο ηττημένος έφτασε στο σημείο να μην έχει επιλογές. Όποια κίνηση κάνει θα χάσει την παρτίδα. Η κυβέρνηση είναι ήδη στον αναπνευστήρα και το μηχάνημα το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όποτε το θελήσει μπορεί να εκβιάσει τις εξελίξεις, με τον Χριστόφια να διαλέξει μεταξύ του μνημονίου και της παραίτησης. Η παράταση είναι πια εκτός πραγματικότητας.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

06/08/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα