Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Έρευνα σοκ της Κεντρικής Τράπεζας για τα επισφαλή χρέη της ΝΜΤ

Φέσι 40 εκατομμυρίων από τη New Marathon


Στο αστρονομικό ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ανήλθαν οι απώλειες της Τράπεζας Κύπρου από τα επισφαλή χρέη της εταιρείας New Marathon Tours, στην οποία είχε συμφέροντα η οικογένεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη. Μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), που έγινε το 2006, κατέδειξε ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση της χρεωκοπημένης New Marathon Tours, εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιστολή της ΚΤΚ, ο έλεγχος "κατέδειξε ότι οι χειρισμοί που έγιναν δεν διαφυλάττουν τα συμφέροντα της τράπεζας. Αντίθετα, η στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει και οι συνεπακόλουθες ενέργειές της επιδείνωσαν τη θέση της".

 

Από την ευνοϊκή μεταχείριση της New Marathon εξοφλήθηκαν χρέη της προς την ΠΕΟ και την επενδυτική εταιρεία του Συνεργατισμού Λευκόνοικο, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εξοφλούνταν ποτέ. Στο πόρισμα της ΚΤΚ (αντίγραφο κατέχει ο "Π") διαφαίνεται μία διόλου ανεξήγητη προσπάθεια διευκόλυνσης της New Marathon και ξελάσπωμα των μετόχων της.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, αν και η Κεντρική Τράπεζα εντόπισε σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας της New Marathon από το 2001, με το άνοιγμα στις εξασφαλίσεις της τράπεζας να είναι στα 2,3 εκατ. λίρες και με την εταιρεία να μην έχει σοβαρές προοπτικές βιωσιμότητας, η τράπεζα συνέχισε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Από το πόρισμα της ΚΤΚ προκύπτει ότι λαμβάνονταν αποφάσεις κατά χάρη, χωρίς μελέτες και στοιχειώδεις εξασφαλίσεις, μέχρι που το χρέος έφτασε τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, η τράπεζα αγόρασε τις προβληματικές επιχειρήσεις, ξελάσπωσε τους μετόχους της, με τις συνολικές απώλειες της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει ο "Π", να ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ.

 

Εξαρχής προβληματική

 

Η New Marathon Tours ήταν μία προβληματική τουριστική επιχείρηση, η οποία εισήχθη στο ΧΑΚ και απασχόλησε την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Νομική υπηρεσία για ποινικές υποθέσεις. Εκπροσωπούσε τις ρουμανικές και τις συριακές αερογραμμές στην Κύπρο, αγόρασε δύο ξενοδοχεία από την ΠΕΟ, τα οποία αδυνατούσε να εξοφλήσει, είχε συμμετοχή σ' ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Ρουμανία και αγόρασε ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο δεν ναύλωσε ποτέ, το αγόρασε η Τράπεζα Κύπρου και του πούλησε παλιοσίδερα με τον τόνο.

 

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2001, ύστερα από έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι η New Marathon Tours αντιμετώπιζε "σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και κακής χρηματοπιστωτικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας". Τον Οκτώβριο του 2001 η ευθύνη για τη λειτουργία των λογαριασμών της εταιρείας ανατέθηκε στην υπηρεσία Ανάκτησης Χρεών της διοίκησης. Δηλαδή, η τράπεζα ανέλαβε την οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Τα χρέη της New Marathon ήταν, στο τέλος του 2001, 13 εκατ. λίρες και το άνοιγμα της τράπεζας 2.3 εκατ. λίρες.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, "παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του συγκροτήματος δεν ήταν βιώσιμες, και χωρίς να ληφθεί νομική γνωμάτευση", δόθηκαν νέα δάνεια στην εταιρεία, για να εφαρμόσει σχέδιο διάσωσης "με εθελοντική ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων στην Κύπρο και στη Ρουμανία".

 

"Προφορικές δεσμεύσεις"

 

Η New Marathon κατείχε το 75% της ρουμανικής εταιρείας ΟΝΤ. Η ΟΝΤ ήταν συνδεδεμένη με την επίσης ρουμανική GHES, η οποία είχε την ιδιοκτησία του πολυτελούς ξενοδοχείου Marriot στο Βουκουρέστι. Η στρατηγική της τράπεζας για τη διάσωση της New Marathon στηριζόταν στην προοπτική σύνδεσης των υποχρεώσεων που είχε η εταιρεία στην Κύπρο με τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρουμανία, δηλαδή το μερίδιό της στο Marriot που ανερχόταν στο 30%.

 

"Η κυριότερη αιτιολόγηση της προφασισθείσας στρατηγικής της τράπεζας ήταν η προφορική δέσμευση των πελατών για εκχώρηση της υπό διαιτησία απαίτησης της θυγατρικής εταιρείας του συγκροτήματος New Marathon, ONT, από την GHES, ύψους 28 εκατ. Δολαρίων, η οποία θα αποτελούσε την κύρια πηγή αποπληρωμής των υποχρεώσεων του συγκροτήματος προς την τράπεζα".

 

Δηλαδή, η ONT, στην οποία η New Marathon είχε το 75%, διεκδικούσε 28 εκατ. δολάρια από την GHES. Η New Marathon δεσμεύτηκε προφορικά στην Τράπεζα Κύπρου ότι με αυτό το ποσό θα πλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Με αυτή την προφορική δέσμευση, η τράπεζα, χωρίς να διασφαλίσει ότι αυτό το ποσό μπορούσε να ανακτηθεί, "χρηματοδοτούσε τις ζημιές του συγκροτήματος και προέβαινε σε πληρωμές των πιστωτών προς αποφυγή τερματισμού της λειτουργίας της New Marathon, αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις προς το συγκρότημα στα 32 εκατ. λίρες το 2005, από 13 εκατ, που ήταν το 2001".

 

Τελικά, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, "στις 23 Μαΐου 2005, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής Εργασιών Κύπρου, Χαρίλαος Σταυράκης, ενέκρινε όπως το ποσό της εν λόγω απαίτησης, που θα εκχωρηθεί προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου, περιοριστεί στο 1 εκατ. λίρες από 28 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το αίτημα των πελατών".

 

Στο μεταξύ, το 2003 είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της New Marathon και της τράπεζας για μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στη ΟΝΤ. Όμως, όπως διαφάνηκε εκ των υστέρων, οι μετοχές ήταν ήδη ενεχυριασμένες στην επενδυτική εταιρεία Λευκόνοικο. Παρόλα αυτά, η τράπεζα παραχώρησε νέο δάνειο στην ΟΝΤ, ύψους 2,9 εκατ. λιρών, ενώ το 2006 εξόφλησε τις οφειλές της New Marathon προς το Λευκόνοικο ύψους 2 εκατ. λιρών!

 

Το κρουαζιερόπλοιο

 

Η New Marathon αγόρασε το κρουαζιερόπλοιο Βασίλισσα Κωνσταντίνα. Όταν η Τράπεζα Κύπρου ανέλαβε το 2001 την οικονομική διαχείριση της New Marathon, η αξία του πλοίου ήταν 3,5 εκατ. λίρες και το χρηματοδοτούμενο υπόλοιπο της εταιρείας ανερχόταν στις 348.000 λίρες. "Το πλοίο, όμως, βρισκόταν σε αδράνεια και παρέμεινε αγκυροβολημένο. Ως εκ τούτου, η αξία του έφθινε, ενώ τα έξοδα ελλιμενισμού αυξάνονταν και χρηματοδοτούνταν από την τράπεζα".

 

Η τράπεζα αγόρασε το πλοίο μέσω ελεγχόμενης εταιρείας της για 2 εκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα, αν και κατέβαλε τα 2 εκατομμύρια, δεν εισέπραξε η ίδια το μέρος του εκπλειστηριασμού που τις ανήκε, καθώς υποβλήθηκαν ενστάσεις από πιστωτές της εταιρείας. Πέραν τούτου, πλήρωνε 350 χιλιάδες λίρες ετησίως για τον ελλιμενισμό του. Τελικά, το πούλησε το τέλος του 2005 για 1,2 εκατ. δολάρια για παλιοσίδερα.

 

Το ξενοδοχείο Beau Rivage

 

Το ξενοδοχείο Beau Rivage στη Λάρνακα ανήκε στην ΠΕΟ και πωλήθηκε στη New Marathon μαζί με το ξενοδοχείο Marathon στη Λεμεσό. Η συμφωνία περιελάμβανε:

- την εξόφληση συγκεκριμένων χρεών της ΠΕΟ από τη New Marathon, συνολικής αξίας 5,5 εκατ. Λιρών

- 1,5 εκατομμύριo μετοχές της New Marathon, εγγυημένες στην τιμή των 3 λιρών "με την εισδοχή της εταιρείας στο ΧΑΚ" - 4,5 εκατομμύρια λίρες μετρητά και - εξόφληση των υπολοίπων 500.000 λιρών με μηνιαία δόση 75.000 λιρών

 

Όταν το 2001 η Τράπεζα Κύπρου ανέλαβε την οικονομική διαχείριση της New Marathon, το χρηματοδοτούμενο υπόλοιπο ήταν 2,9 εκατ. λίρες και ήταν όλο πλήρως εξασφαλισμένο με υποθήκη επί του ξενοδοχείου.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας, "λόγω της άρνησης των πελατών να πωλήσουν το ξενοδοχείο και τις περιορισμένες προσπάθειες πώλησής του από την τράπεζα, οι ζημιές του ξενοδοχείου συσσωρεύονταν και χρηματοδοτούνταν από την τράπεζα". Επίσης, "λόγω αναδιαρθρώσεων και μεταφοράς χρεωστικών υπολοίπων άλλων εταιρειών του συγκροτήματος, καθώς και υπερβάσεων, που επετράπησαν από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και επικυρώθηκαν από την επιτροπή Δανείων, το υπόλοιπο του λογαριασμού ανήλθε στα 8,1 εκατ. λίρες".

 

Η τράπεζα τελικά αγόρασε το ξενοδοχείο για 4,7 εκατ. λίρες. Από τα χρήματα αυτά η τράπεζα δεν εισέπραξε τις δικές της οφειλές, αλλά πλήρωσε 3,4 εκατ. έναντι των υποχρεώσεων της εταιρείας στην οποία ανήκε το ξενοδοχείο και 1,2 εκατ. σε πληρωμή φόρων και οφειλών σε φυσικά πρόσωπα. Στις οφειλές των 3,4 εκατ. λιρών περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς την ΠΕΟ για την αγορά του ξενοδοχείου.

 

 

 

Οι αδιαφανείς σχέσεις του ΑΚΕΛ με τους τραπεζίτες

 

Η γραμμή της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο είναι πως "φταίνε οι τράπεζες" και η εποπτική αρχή που δεν άσκησε αποτελεσματικό έλεγχο στις δραστηριότητές τους, είτε αυτό αφορούσε την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα είτε για τα επισφαλή δάνεια.

 

Από την περίπτωση της New Marathon δεν τεκμηριώνεται ότι οι εποπτικές αρχές ήταν αδιάφορες. Μάλλον οι πολιτικές παρεμβάσεις ήταν υπεράνω των εποπτικών αρχών. Από το 2001 η ΚΤΚ διέγνωσε το πρόβλημα στη New Marathon, έκανε έρευνες και έκανε συστάσεις. Η ΚΤΚ όφειλε να επιμένει και να παρακολουθεί πιο στενά, όμως αυτή την κριτική δεν μπορεί να την κάνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ως να μην έχει καμία απολύτως σχέση ή επαφή με τις τράπεζες, τους τραπεζίτες και τις πρακτικές τους.

 

Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πασιφανές ότι οι ευθύνες είναι οριζόντιες και, ανεξαρτήτως διαβάθμισης, καλύπτουν όλο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Πυλώνας αυτού του συστήματος, με ασήκωτες ευθύνες, είναι και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία επικρίνει τις τράπεζες σε βαθμό υπόσκαψής τους, σε μία ευαίσθητη περίοδο για την οικονομία, όμως αφήνει στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες. Γιατί άραγε;

 

Και οι τρεις υπουργοί Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια ήταν κορυφαία στελέχη του τραπεζικού τομέα:

Χαρίλαος Σταυράκης, στην Τράπεζα Κύπρου.

Κίκης Καζαμίας, στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Βάσος Σιαρλή, στην Τράπεζα Κύπρου.

 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤΚ για τη New Marathon, τόσο ο Σταυράκης όσο και ο Σιαρλή είχαν ρόλο στην ευνοϊκή μεταχείριση μίας εταιρείας στην οποία συμμετέχει η οικογένεια κορυφαίου στελέχους του ΑΚΕΛ και είχε οικονομικές συναλλαγές και υποχρεώσεις προς την ΠΕΟ και το Λευκόνοικο.

 

Επίσης, η κυβέρνηση, αν και καταφέρεται γενικά και αόριστα κατά των τραπεζών, άφησε στο απυρόβλητο τον ισχυρό άνδρα της Μαρφίν Λαϊκή Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος φέρεται να είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα της Λαϊκής. Ο Αντρέας Βγενόπουλος είχε ιδιαίτερη σχέση με το Προεδρικό και ήταν μία από τις αιτίες για το μαυροπινακισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος αρνείτο να του μιλήσει. Ο Ορφανίδης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είπε πως όντας σε επίσημο επίσκεψη στη Σερβία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τηλεφώνησε στον διοικητή και του ζήτησε να ικανοποιήσει το αίτημα Βγενόπουλου για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της MIG στη Λαϊκή. Η άρνηση του Ορφανίδη να συνεργαστεί προκάλεσε τη ρήξη στις σχέσεις του με το Προεδρικό, ενώ ο Βγενόπουλος ήρθε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Κύπρο να στηρίξει δημόσια τον Πρόεδρο Χριστόφια στην αντιπαράθεσή του με τον Ορφανίδη.

 

Το Προεδρικό δεν διέψευσε, ούτε καν σχολίασε, τις καταγγελίες Ορφανίδη. Επίσης, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον Τύπο, δεν έδωσε απαντήσεις για τους λόγους αποπομπής του Μιχαλάκη Σαρρή από τη διοίκηση της Λαϊκής. Για όσον καιρό η κυβέρνηση δεν δίνει ολοκληρωμένες και πειστικές απαντήσεις προκαλεί υποψίες ότι κάτι κρύβει. Τελευταίως κυκλοφορεί ευρέως ότι η απομάκρυνση του Σαρρή έχει να κάνει με την προσπάθεια απόκρυψης αδιαφανών σχέσεων μεταξύ Βγενόπουλου ως προέδρου της Μαρφίν και Χριστόφια, όταν ο τελευταίος ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/08/2012

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα