Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ένας Νικήτας δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη


Από τις πρώτες υποχρεώσεις του Τ. Παπαδόπουλου, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν να διορίσει Γενικό Εισαγγελέα προς αντικατάσταση του Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί. Αρχικά ο Τ. Παπαδόπουλος βολιδοσκόπησε για το αξίωμα αυτό τον τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιο Πική, ο οποίος όμως αρνήθηκε το διορισμό. Ο Τ. Παπαδόπουλος ζήτησε τη γνώμη του Γ. Πική ως προς το καταλληλότερο άτομο για Γενικός Εισαγγελέας. Ο κ. Πικής του εισηγήθηκε να διορίσει τον αρχαιότερο από τους δικαστές του Ανωτάτου. Ο Τ. Παπαδόπουλος υιοθέτησε την εισήγηση και ο κλήρος έλαχε στον Σόλωνα Νικήτα, ο οποίος, χωρίς να το επιδιώξει και χωρίς καν να το περιμένει, βρέθηκε στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος στράφηκε τότε προς τους δικαστές του Ανωτάτου, διότι δεν ήθελε να διορίσει πολιτικό πρόσωπο. Εκτός των άλλων, ένας πολιτικός διορισμός έπρεπε να είχε, αν μη τη άλλο, την έγκριση τού κ. Χριστόφια. Μπορεί το Σύνταγμα να παραχωρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα για όλους τους σημαντικούς διορισμούς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά σε ό,τι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, υπάρχει η μυστική "συμφωνία των ποσοστών" μεταξύ Παπαδόπουλου και Χριστόφια, για το διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

 

Εκχώρηση εξουσιών

 

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία αυτή, το ΑΚΕΛ είναι αυτό που διορίζει τους αξιωματούχους που το εκπροσωπούν στην κυβέρνηση και ο Πρόεδρος απλώς επικυρώνει. Ο Τ. Παπαδόπουλος, παρά τον αυταρχισμό που τον διακρίνει στις αποφάσεις του, τηρεί τη συμφωνία αυτή. Διότι και ο Χριστόφιας τηρεί το άλλο σκέλος της μυστικής συμφωνίας του με τον Παπαδόπουλο, σύμφωνα με το οποίο, τον τελικό λόγο στο Κυπριακό τον έχει ο Πρόεδρος.

 

Η ανάγκη για τη διατήρηση των ισορροπιών αυτών ήταν και η βασική αιτία της ρήξης του Τ. Παπαδόπουλου με τον Σ. Νικήτα. Υπό διαφορετικές συνθήκες, ο Τ. Παπαδόπουλος θα έκλεινε με τον πλέον ανώδυνο για τον ίδιο τρόπο την υπόθεση Ακκελίδου. Όμως, στην ουσία δεν είχε την εξουσία να το κάνει. "Η Ακκελίδου θα παραμείνει υπουργός, ο Λιλλήκας θα παραμείνει υπουργός, ο Χρίστου θα παραμείνει υπουργός", δήλωσε δημόσια ο Δ. Χριστόφιας, όταν ηγέρθη δημόσια ζήτημα για τους υπουργούς του ΑΚΕΛ.

 

Σε κάποιο στάδιο, στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών, όταν ο

Γιαννάκης Ομήρου πήδηξε το φράχτη και βρέθηκε από υποψήφιος του ΔΗΣΥ υποστηριχτής του Παπαδόπουλου, έγινε και η ΕΔΕΚ μέρος της συμφωνίας των ποσοστών. Το ζήτημα έγινε τόσο περίπλοκο, που ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέτυχε στην προσπάθειά του να κάνει ανασχηματισμό, ενώ ανέχεται το ρουσφέτι, που εργολαβικά έχουν αναλάβει οι δύο υπουργοί της ΕΔΕΚ.

 

Χάλασε την πιάτσα

 

Ο Σόλωνας Νικήτας είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αν και προτού διοριστεί Γενικός Εισαγγελέας είχε υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού σώματος, ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρύτερο κοινό. Έχει μια δική του αντίληψη για τη σχέση της δικαιοσύνης με την κοινωνία. Ορισμένοι τον επικρίνουν ότι είναι προσκολλημένος στο γράμμα και παραβλέπει το πνεύμα του νόμου. Η ακαμψία του πολλές φορές μπορεί να επενεργεί εις βάρος της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης. Όμως, κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Είναι ακέραιος και έντιμος άνθρωπος και απεχθάνεται τη συναλλαγή. Αυτό το τελευταίο τον έφερε σε ρήξη με το κυπριακό σύστημα εξουσίας που στηρίζεται στη συναλλαγή και ελέγχεται από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τους οικονομικούς παράγοντες. Ο Σόλωνας Νικήτας τους χάλασε την πιάτσα, γι' αυτό και το σύστημα τον απέβαλε.

 

Η "μαγκιά" των ΜΜΕ

 

Οι πρώτοι που αισθάνθηκαν τη "μοναξιά" του Νικήτα ήταν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρήκαν τις πόρτες του κλειστές, όταν του ζήτησαν να σχολιάσει υποθέσεις που χειριζόταν. Οι δημοσιογράφοι των καναλιών, τους οποίους ο κ. Παπαδόπουλος αποκαλεί και "δηλωσιογράφους", δεν αποδέχτηκαν με ευχαρίστηση το γεγονός ότι τους έκοψε το ψωμί. Αυτοί, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω. Έστηναν τις κάμερές τους έξω από την είσοδο της νομικής υπηρεσίας, ικανοποιούμενοι, έστω και με τα λίγα ψιχία των μονολεκτικών απαντήσεών του στις ερωτήσεις τους.

 

Ο Σόλωνας Νικήτας ήταν πάντα λιτός στις δηλώσεις του. Μόνο την τελευταία μέρα που αναχωρούσε από τη Νομική Υπηρεσία ανοίχτηκε στους δημοσιογράφους και τους είπε μερικά λόγια παρά πάνω. Σε εκείνες τις τελευταίες τους δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ο Νικήτας προέβη και σε μια νουθεσία προς τους δημοσιογράφους: "Κάνετε κι εσείς καμιά μαγκιά μέσα -μέσα"! Μόνο που κανένας δεν είχε τη μαγκιά να το μεταδώσει...

 

Ο Σ. Νικήτας δεν έχει νομικές περγαμηνές. Ούτε θεωρείται διάνοια στη νομική επιστήμη. Ήταν όμως ασυμβίβαστος στην υπηρεσία του δικαίου. Αυτή η αρχή - εξαιρετικά σπάνια - σε μια κοινωνία που σχεδόν τα πάντα είναι προϊόν συναλλαγής, τον προσδιόρισε ως στόχο του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου. Το ροκάνισμα του Νικήτα άρχισε από πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι είχαν τη φωλιά τους λερωμένη στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Οι πληροφορίες ότι προωθούσε υποθέσεις του ΧΑΚ προς τη δικαιοσύνη έκανε πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Ύστερα ακολούθησε η άρνησή του να υπογράφει αναστολές ποινικών διώξεων και να εισηγείται απονομές χάριτος σε κατάδικους. Η άρνησή του αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη του ρήξη με την κυβέρνηση. Ο Σ. Νικήτας θεωρούσε πως η εκτελεστική εξουσία δεν είχε το δικαίωμα να καταργεί τη δικαστική, ότι οι μαζικές αποφυλακίσεις ήταν άλλη μια μορφή ρουσφετιού και αντιστάθηκε με επιμονή στις εκκλήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης να εισηγηθεί αποφυλακίσεις.

 

Το ροκάνισμα του Τάσσου

 

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωνε με κάθε ευκαιρία ότι σεβόταν πλήρως τη διάκριση των εξουσιών. Όμως, στην πράξη, ροκάνιζε το κύρος του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτός είναι και ο λόγος της παραίτηση του Σόλωνα Νικήτα. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη δίωξη της υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου κι ενώ η ποινική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε δημόσια πως η απόφαση του Εισαγγελέα ήταν λανθασμένη. Ακολούθησε η ολομέτωπη επίθεση από το ΑΚΕΛ και την εφημερίδα Χαραυγή, της οποίας ο διευθυντής Νίκος Κατσουρίδης φέρεται αναμιγμένος στην υπόθεση της New Marathon, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στη Νομική Υπηρεσία.

 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει την υπηρεσία του εισαγγελέα της Δημοκρατίας Άκη Παπασάββα, για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Ο Άκης Παπασάββας είναι φίλος του Χριστόφια, αρθρογράφος της Χαραυγής και ο εφευρέτης του χαρακτηρισμού "ανομιμοποίητοι κουστωδοί" για την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Παπασάββας εξαπέλυσε δημόσια επίθεση κατά του Σόλωνα Νικήτα για την υπόθεση Ακκελίδου. Διά της παράτασης της υπηρεσίας του, εν αγνοία του προϊσταμένου του, το Υπουργικό Συμβούλιο έπληξε καίρια την ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας και πρόσβαλε την αξιοπρέπεια του Γενικού Εισαγγελέα. Η παράταση της θητείας του Παπασάββα ήταν απόφαση του ΑΚΕΛ, την οποία ο Πρόεδρος επικύρωσε, παραμένοντας πιστός στη "συμφωνία των ποσοστών".

 

Γιατί έφυγε

 

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η αθώωση της Ακκελίδου έδειξε στον Σόλωνα Νικήτα την έξοδο. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας συναντήθηκε τις προάλλες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και του εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. Αυτό που έθιξε τον τέως εισαγγελέα, ήταν η θέση του Προέδρου ενάντια στην ορθότητα της απόφασής του να διωχθεί ποινικώς η κ. Ακκελίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συλλογιστική του κ. Νικήτα ήταν η ακόλουθη: Ο Τ. Παπαδόπουλος απέδειξε πολλές φορές ότι δε συγχωρεί τη διαφωνία με τις δικές του απόψεις. Από τη στιγμή που πήρε ο ίδιος θέση στην υπόθεση Ακκελίδη, άσκησε αυτόματα πίεση στους δικαστές, οι οποίοι διορίζονται ή και προάγονται από τον ίδιο. Ανεξαρτήτως τού αν οι δικαστές έχουν ενδώσει ή όχι, με τη συμπεριφορά του ο Τ. Παπαδόπουλος επενέβη άμεσα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις αρχές και τις αξίες του Σόλωνα Νικήτα, η παραίτηση ήταν η μόνη επιλογή.

 

Η παραίτηση Νικήτα καταγράφηκε ήδη ως σημαντικό γεγονός και κατά μια άποψη, η συνολική του στάση έναντι της εξουσίας θα αφήσει θετικές επιδράσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Κατά μια άλλη άποψη - ίσως περισσότερο ρεαλιστική - η παραίτηση Νικήτα θα ξεχαστεί και δεν μπορεί να αφήσει καμιά σημαντική επίδραση σε μια κοινωνία που στηρίζεται στη συναλλαγή. Στο κάτω -κάτω, ένας Νικήτας δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη...


Μακάριος Δρουσιώτης

08/05/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα