Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τα τραγικά αδιέξοδα του Δημήτρη Χριστόφια και...

Πολιτική Κουτσού στο Κυπριακό


Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την έκθεση Πρέντεργκαστ για το Κυπριακό, την Παρασκευή το πρωί στον Άστρα, είπε σε γενικές γραμμές τα εξής: Η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ούτε και η τ/κ ηγεσία (παλαιά και νέα), αλλά επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πολιτικά κέρδη από τη σημερινή κατάσταση. Οι Τ/Κ ψήφισαν "ναι" στο σχέδιο για να πάρουν τα ανταλλάγματα που τους είχαν υποσχεθεί εκ των προτέρων, δηλαδή την άρση της απομόνωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της και ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει το διάλογο με τους Τ/Κ για να τους πείσει πως είναι και προς το δικό τους συμφέρον η επίλυση του Κυπριακού.

 

Ας εκλάβουμε την ανάλυση του Δ. Χριστόφια ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν και ουδέποτε ήθελαν λύση ως απόλυτα ορθή. Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι πώς, πότε και γιατί η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία θα αλλάξει τακτική, για να είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού; Σίγουρα δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική η προσμονή σε κάποια επιφοίτηση της τουρκικής ηγεσίας από το Άγιο Πνεύμα, έτσι που να ξυπνήσει ένα πρωί και να αποφασίσει ότι η πολιτική της είναι εσφαλμένη και αδικεί κατάφωρα την Κύπρο και το λαό της.

 

Να το θέσουμε διαφορετικά: Εάν ο Τ. Παπαδόπουλος, ο Γλ. Κληρίδης πριν από αυτόν, ή και παλαιότερα ο Μακάριος είχαν την ισχύ της Τουρκίας στο διεθνή χώρο, θα συζητούσαν σήμερα λύση ομοσπονδίας, ή μήπως θα διεκδικούσαν λύση ελληνικού κράτους με δικαιώματα μειονότητας στους Τ/Κ;

Κοντολογίς, όλοι οι συμβιβασμοί που έκανε η ε/κ ηγεσία από το 1955 και εντεύθεν, ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι πολιτικής θέσης. Κανένας στον κόσμο δεν αποφασίζει για ζητήματα "εθνικών συμφερόντων" με γνώμονα το δίκαιο και την ηθική. Οι πολιτικοί στόχοι κατακτώνται με την ισχύ, είτε αυτή είναι στρατιωτική, οικονομική ή διπλωματική και όχι με τις ευχές και τη ρητορική.

 

Το τρένο της ιστορίας έκανε τρεις σταθμούς στην Κύπρο, αλλά η ηγεσία της αρνήθηκε να επιβιβαστεί. Ύστερα από την αναχώρησή του, ο Τ. Παπαδόπουλος κατεδάφισε τον σταθμό και με τα μπάζα θα οικοδομήσει, λέγει, διαστημικό σταθμό για να μας πετάξει στο μέλλον...
Η Τουρκία, λοιπόν, σύμφωνα με την ανάλυση του Δ. Χριστόφια δεν ήθελε ποτέ λύση, αλλά ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ οι Τ/Κ έχουν γλυκαθεί από τα οφέλη του "ναι" στο δημοψήφισμα. Η στρατηγική της Κύπρου ποια είναι; Η μόνη πρόταση που κάνει ο Δ. Χριστόφιας είναι οι επαφές με τους Τ/Κ για να τους πείσει ότι σφάλλουν. Η επαφή και οι καλές σχέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση, διότι χωρίς το κατάλληλο κλίμα καμιά πρωτοβουλία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Όμως, το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία εξαναγκαστεί να συνεργαστεί. Και θα συνεργαστεί ΜΟΝΟ όταν η κατοχή της Κύπρου της αποδίδει κόστος. Από τις 24 Απριλίου και εντεύθεν η κατοχή δεν αποτελεί κόστος για την Τουρκία. Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η απενοχοποποίση της Τουρκίας αποτελεί "επίτευγμα" της σημερινής κυβέρνησης.

 

Ο Δ. Χριστόφιας, στην προσπάθεια του να πείσει ότι η στασιμότητα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην άρνηση της Τουρκίας, αναφέρθηκε στην περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2004, όπου δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία επειδή δεν το ήθελε η Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσει χωρίς περιπλοκές την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

 

Πράγματι, μετά την απαλλαγή της Τουρκίας από κάθε ευθύνη για τη μη λύση, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2004 (με την υπογραφή και του Τ. Παπαδόπουλου) η Τουρκία δεν είχε κανένα λόγο να ανακινήσει το Κυπριακό. Η θέση της ε/κ πλευράς ποια ήταν; Μήπως η κυπριακή κυβέρνηση επειγόταν για πρωτοβουλία; Όταν η Ε.Ε. συζητούσε τους όρους της παραχώρησης ημερομηνίας στην Τουρκία, η κυπριακή πλευρά θα έπρεπε να επιδιώξει διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με ρεαλιστικές εισηγήσεις για βελτίωση του σχεδίου Ανάν. Ρεαλιστικές ήταν οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, όπως τις αποφάσισε η παγκύπρια συνδιάσκεψη και τις επεξήγησε ο Δ. Χριστόφιας το βράδυ της 24ης Απριλίου. Αυτή ήταν και η θέση του ΑΚΕΛ, όπως την επεξήγησε ο Νίκος Κατσουρίδης στο ΡΙΚ στις 25 Απριλίου: Αν η Τουρκία πάρει την ημερομηνία, χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό, θα έχουμε πρόβλημα, είπε. Όμως, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε διαφορετική γνώμη, αγνόησε παντελώς τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ και το κόμμα της Αριστεράς εξαναγκάστηκε να τις εγκαταλείψει.

 

Εάν περνούσε η πολιτική ΑΚΕΛ (βελτίωση του σχεδίου) στους κυβερνητικούς χειρισμούς και όχι η γραμμή των Νέων Οριζόντων (συνολικό θάψιμο του σχεδίου) και η Κύπρος έθετε προϋποθέσεις όπως η οροφή στον αριθμό των εποίκων, τροποποιήσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων, χρονοδιαγράμματα για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και καλύτερους οικονομικούς όρους, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

 

Τότε που η Ε.Ε. καιγόταν να δώσει ημερομηνία στην Τουρκία και η τουρκική οικονομία δεν άντεχε (ούτε και τώρα αντέχει) απεγκλωβισμό από την ευρωπαϊκή της πορεία, η Κύπρος θα έβρισκε συμμάχους και οι όροι της θα μπορούσαν να τεθούν ως προϋποθέσεις για την ημερομηνία. Τότε, λόγω συγκυρίας και μόνο, η Κύπρος ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού διπλωματικά ισχυρή.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν ερμήνευσε σωστά το γεγονός ότι η ισχύς της δεδομένης στιγμής ήταν συγκυριακή. Αντιθέτως, εκτίμησε ότι αυτή θα ήταν διαχρονική και επεδίωξε την ολοκληρωτική νίκη επί της Τουρκίας. Έτσι, αντί να εφαρμόσει στρατηγική λύσης εφάρμοσε στρατηγική εξαναγκασμού της Τουρκίας σε συμβιβασμό, υπό της απειλή των 63 βέτο. Η στρατηγική αυτή κατέρρευσε στις 17 Δεκεμβρίου.

 

Μετά τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκε ξανά μια νέα δυναμική, για λύση με ορόσημο την 3η Οκτωβρίου. Υπήρξε τότε μια δεύτερη ευκαιρία για διασύνδεση του Κυπριακού με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Κι αυτή η πρωτοβουλία στραγγαλίσθηκε από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο προτού καν εκδηλωθεί. Το Κυπριακό, παρά την απόφαση του Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να γίνει μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε. Όπως σοφά εκτίμησε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, εάν στο πλαίσιο αυτό δεν μπουν σαφείς όροι για την Κύπρο, τότε το Κυπριακό θα χαθεί. Το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει κανείς σήμερα είναι κάποια γενική αναφορά για εξομάλυνση των σχέσεων, οπόταν το Κυπριακό εξαφανίζεται οριστικά από την ατζέντα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

 

Συμπερασματικά, η Κύπρος εξανέμισε τη συγκυριακή ισχύ που απέκτησε στην Ε.Ε. για να εξαναγκάσει την Τουρκία για λύση του Κυπριακού. Το τρένο της ιστορίας έκανε τρεις σταθμούς στην Κύπρο, αλλά η ηγεσία της αρνήθηκε να επιβιβαστεί. Ύστερα από την αναχώρησή του, ο Τ. Παπαδόπουλος κατεδάφισε τον σταθμό και με τα μπάζα θα οικοδομήσει, λέγει, διαστημικό σταθμό για να μας πετάξει στο μέλλον...

 

 

 

Γιατί ο Χριστόφιας "βλέπει" πρωτοβουλία

 

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της έκθεσης Πρέντεργκαστ, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού έκαναν πανομοιότυπες εκτιμήσεις, κρίνοντας το περιεχόμενο της θετικό. Αυτή ήταν η απόφαση του επικοινωνιακού επιτελείου του Προεδρικού, που έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό θα διαχειριζόταν πιο αποτελεσματικά την κοινή γνώμη. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ο επικοινωνιολόγος Κ. Παναγόπουλος μοίρασε τα χαρτάκια για το τι θα πρέπει να πει ο καθένας.

 

Στο πνεύμα των οδηγιών του Παναγόπουλου μίλησε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από το ραδιόφωνο του Άστρα. Ο Δ. Χριστόφιας, ακολουθώντας το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ισχυρίστηκε ότι έγιναν κατανοητές οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ότι έγιναν αποδεχτοί οι όροι τους για συνομιλίες χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, ενώ διέγνωσε κινητικότητα στο Κυπριακό!

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία επί της διαδικασίας και ότι ο Κίραν Πρέντεργκαστ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να προκύψει ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο. Ταυτόχρονα τόνισε πως δεν πρέπει να χαθεί η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Αναφέρθηκε επίσης στον μακροσκελή κατάλογο που υπέβαλε ο Τ. Παπαδόπουλος και στην άρνηση του να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του.

 

Δηλαδή, η μόνη εφικτή διέξοδος είναι μια διαδικασία στη βάση των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ του 2004 και όχι όπως αυτές αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια. Όμως, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιδιώκει μια λύση βελτιωμένης Ζυρίχης, με θέσεις που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές των Νέων Οριζόντων. Εν πολλοίς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποδέχτηκε τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, το κόμμα της Αριστεράς προσέγγισε τις θέσεις Παπαδόπουλου –Κουτσού.

 

Επίσης, ο Κ. Πρέντεργκαστ υπέδειξε κατά τρόπο διπλωματικό ότι από τον πρόεδρο της Κύπρου απουσιάζει το όραμα και ότι καθοδηγείται από τους υποστηριχτές του. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ και ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια νέα πρωτοβουλία.

 

Παρόλα αυτά, ο γ.γ του ΑΚΕΛ βλέπει πρωτοβουλία να έρχεται, προφανώς διότι πιστεύει πως με την παραμόρφωση της πραγματικότητας θα διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την κοινή γνώμη. Να θυμίσουμε ότι το ΑΚΕΛ επιτέθηκε φραστικά στον Κόφι Ανάν όταν ο τελευταίος εξέφρασε πρόθεση να επαναφέρει την περσινή έκθεση του για το Κυπριακό. Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε "εχθρική ενέργεια" την απόφαση του κ. Ανάν να μην αναλάβει καμιά πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ, για εσωκομματικούς λόγους, καίγεται για πρωτοβουλία, έστω κι αν αυτή δεν καταλήξει πουθενά. Γι΄ αυτό και επέλεξε να συντηρεί την προσδοκία της πρωτοβουλίας, παρά να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο της στασιμότητας.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/06/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα