Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Στάτους κβο, η πιο σταθερή λύση


Ο βοηθός γενικός γραμματέας των Η.Ε., σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημέρωσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο. Υστερα από την ενημέρωση του Σ. Ασφαλείας γίνεται πλέον αποδεκτό και από τα Η.Ε. ότι το σχέδιο Ανάν 5 έχει πεθάνει. Ο Τ. Παπαδόπουλος επιδιώκει στην ουσία ένα νέο σχέδιο, ενώ τα Η.Ε. είναι πρόθυμα να υποβοηθήσουν για περιορισμένες αλλαγές, που δεν θα ανατρέπουν δραματικά τις ισορροπίες του σχεδίου το οποίο ήδη έχει απορριφθεί. Τα Η.Ε. κρίνουν πως αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά δεν βιάζονται, ούτε έχουν λόγους να πιέσουν κανέναν.

 

Ο Κ. Πρέντεργκαστ, αν και δήλωσε στο Σ. Ασφαλείας πως οι δύο πλευρές στην Κύπρο τού δήλωσαν πως δεν είναι ευτυχείς με το στάτους κβο, ουσιαστικά ανέδειξε μια σημαντική πραγματικότητα, την οποία πρώτος είχε διατυπώσει δημόσια ο Τάσσος Παπαδόπουλος στη Φινλανδία, στις 11 Οκτωβρίου 2004, όταν δήλωνε πως «η παρούσα κατάσταση (στην Κύπρο) είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για όλους».

 

Αυτή η «δεύτερη καλύτερη λύση» ικανοποιεί άπαντες, ξένους και ντόπιους, για διαφορετικούς λόγους:

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι είναι υπέρ μιας μακράς διαδικασίας «μικρών βημάτων» στο Κυπριακό, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις του παράγοντα «χρόνου».
  • Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρά τις διακηρύξεις του ότι επιδιώκει γρήγορη λύση, πρόσφατα εισήγαγε κι αυτός στο λεξιλόγιό του την ορολογία των «μικρών βημάτων», ενώ δήλωσε πως τίποτα δεν διακινδυνεύουν πια οι Τουρκοκύπριοι από τη μη λύση.
  • Ο Κ. Καραμανλής το τελευταίο που θα ήθελε να φορτωθεί στο κεφάλι του είναι τα διλήμματα του Κυπριακού.
  • Ο Τ. Ερντογάν σήκωσε από τις πλάτες του τα... βαρίδια του Κυπριακού και ακύρωσε το δόγμα, πως «ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. περνά από τη Λευκωσία». Μια νέα διαδικασία μόνο προβλήματα θα του δημιουργούσε.
  • Η Ε.Ε. έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από το Κυπριακό για να επιλύσει.
  • Οι ΗΠΑ γκρινιάζουν, αλλά κάθε άλλο παρά τους καίει το ανεπίλυτο του Κυπριακού.

Σε επίπεδο κοινωνίας, παρά την ψυχρότητα στις σχέσεις, η κατάσταση εξομαλύνεται αθόρυβα, με τους κανόνες που επέβαλε το στάτους κβο. Χιλιάδες είναι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται καθημερινά σε Ελληνοκύπριους εργοδότες, αξιοποιούν τα ωφελήματα της κυπριακής υπηκοότητας, αλλά διατηρούν και τα πλεονεκτήματα του πολίτη της «ΤΔΒΚ». Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μεταβαίνουν στον βορρά ως τουρίστες αυξάνεται καθημερινά, ενώ χιλιάδες είναι οι ξένοι περιηγητές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας. Ολες αυτές οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά, χωρίς εντάσεις και αμφισβητήσεις, πέρα από τις κοκορομαχίες των πολιτικών, οι οποίοι συντηρούν την πόλωση, αλλά σέβονται απόλυτα το στάτους κβο.

 

Κοντολογίς, δεν υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό που να πιέζουν για λύση. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιλύσει τα βασικά προβλήματα που τους έβγαλαν στους δρόμους πριν από τρία χρόνια, ζητώντας λύση και ένταξη στην Ε.Ε. Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν ήταν πρόθυμοι να ρισκάρουν τη χειροπιαστή ευμάρεια με το άυλο όραμα της λύσης του Κυπριακού, ενώ η ένταξη στην Ε.Ε. τους απάλλαξε από την ανασφάλεια της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας.

 

Αυτές τις πραγματικότητες έχει κατανοήσει και ο Κ. Πρέντεργκαστ, ύστερα από την πρόσφατη εμπειρία του στην Κύπρο, ο οποίος φρόντισε να τονίσει με έμφαση σε όλους τους συνομιλητές του ότι τη λύση θα πρέπει να τη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στη Μεγαλόνησο. Ο αξιωματούχος των Η.Ε. δεν έχει ενδείξεις ότι οι Κύπριοι επείγονται για λύση και μάλλον συμπέρανε ότι επιθυμούν συνομιλίες για λόγους εσωτερικών πολιτικών διαδικασιών. Οταν ερωτήθηκε κατά πόσο θα αναλάβει καθήκοντα νέου ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα, απάντησε: «Για 40 χρόνια τώρα ασχολούμαι με το Κυπριακό και είναι αρκετά για κάποιον που δεν είναι καν Κύπριος...». Αυτή η δήλωση είναι συνέχεια αυτού που είπε σε ξένο διπλωμάτη, στη Λευκωσία, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στο νησί: «Τα Η.Ε. δεν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να περπατούν για άλλα 40 χρόνια στην έρημο του Κυπριακού». Δηλαδή, αν δεν το θελήσουν οι άνθρωποι, με το ζόρι δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Και οι άνθρωποι στο νησί φαίνεται να περνούν καλά με το στάτους κβο...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

25/06/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα