• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Επικαιρότητα

«1619 ενοχές», είκοσι χρόνια μετά

To 2000 κυκλοφόρησα μια μελέτη με τον τίτλο «1619 ενοχές» και υπότιτλο «Τα λάθη, τα ψέματα και οι σκοπιμότητες». Ο τίτλος που ήθελα να χρησιμοποιήσω ήταν «Το εμπόριο των Ψυχών» και με υπότιτλο «Αγνοούμενοι 1974, η πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου».

 

Όταν συζήτησα τον τίτλο με κάποιους φίλους με αποθάρρυναν να τον χρησιμοποιήσω διότι ήταν πολύ προκλητικός και η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να τον δεχτεί, όσες αλήθειες κι αν κατέγραφε το βιβλίο. Συμβιβάστηκα και χρησιμοποίησα έναν περισσότερο ψύχραιμο τίτλο, αλλά αυτό δεν έκανε καμιά διαφορά.

 

Δεν ήταν ο τίτλος το πρόβλημα, αλλά το ότι το βιβλίο έγραφε αλήθειες πολύ προχωρημένες για την εποχή του. Έτσι, αγνοήθηκε εντελώς από τα ΜΜΕ και από το πολιτικό σύστημα, διότι κανένας δεν ήθελε να αμφισβητήσει την εθνική αλήθεια. Το αφήγημα ήταν πως υπήρχαν αγνοούμενοι ζωντανοί που κρατούνταν στην Τουρκία και το βιβλίο έγραφε ότι ήταν θαμμένοι στη Λακατάμεια.

 

Το βιβλίο αξιολογήθηκε στο δικαστήριο. Κατατέθηκε τεκμήριο στις προσφυγές των συγγενών των αγνοουμένων, ο συγγραφέας κατέθεσε ως μάρτυρας και αξιολογήθηκε αξιόπιστος. Το αναξιόπιστο κυπριακό σύστημα εξουσίας αμφισβήτησε την ετυμηγορία του δικαστηρίου και η υπόθεση κατέληξε στο ΕΔΑΔ για να φτάσουμε στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση.

 

Με αφορμή αυτή την απόφαση ο δικηγόρος της οικογένειας Αχιλλέας Δημητριάδης που έκανε την προσφυγή εισηγείται τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Αλήθειας, κι επειδή δεν πρόκειται ποτέ να την κάνουμε δικοινοτική, εισηγείται να την κάνουμε ελληνοκυπριακή, ΟΙκαι μετά ας εξελιχθεί και σε δικοινοτική.

 

Προσωπικά, διαφωνώ με την εισήγηση Δημητριάδη. Σε μια κοινωνία που δεν υπερασπίζεται την αλήθεια, που φοβάται να μιλήσει, που οι αλήθειες είναι μπροστά στα μάτια μας και κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε, καμιά επιτροπή δεν θα μας λύσει το πρόβλημά μας. Αντί Επιτροπή Αλήθειας, ας υιοθετήσουμε μια πιο έντιμη σχέση με την αλήθεια ως στάση ζωής.

 

Το βιβλίο «1619 ενοχές» έγινε εκδοτική επιτυχία και είναι εξαντλημένο. Όσοι θέλουν να το διαβάσουν μπορούν να το κατεβάσουν από εδώ, σε μορφή PDF.

 


Μακάριος Δρουσιώτης

06/09/2021