Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 59 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ

Η χούντα έριξε το Κόμετ το 1967 στο Καστελόριζο


Οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν για τα αίτια του δυστυχήματος απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η πτώση του αεροπλάνου προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας, κάτω από το κάθισμα συγκεκριμένου επιβάτη.

 

Τα θύματα επέπλεαν στη θάλασσα και 24 ώρες μετά το δυστύχημα περισυνελέγησαν όλα, εκτός τριών που αγνοούνταν

Τις πρωινές ώρες της 12ης Οκτωβρίου 1967, ένα αεροπλάνο "Comet 4Β" που πετούσε για λογαριασμό των Κυπριακών Αερογραμμών κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, παρασύροντας στο θάνατο 59 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα (42 Ελλαδίτες και Κύπριοι και 24 Βρετανοί). Το Κόμετ ανήκε στις Βρετανικές Ευρωπαϊκές Αερογραμμές (ΒΕΑ), όπως ονομάζονταν τότε οι Βρετανικές Αερογραμμές, και εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο - Αθήνα - Λευκωσία.

 

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 2.15 το πρωί, παρέλαβε 27 επιβάτες και άλλαξε το επταμελές πλήρωμά του. Το Κόμετ, από τα πιο σύγχρονα τζετ της εποχής του, ήταν τετρακινητήριο και το πετούσαν ένας κυβερνήτης και δύο βοηθοί, όλοι Βρετανοί. Οι τέσσερις αεροσυνοδοί της πτήσης από την Αθήνα στη Λευκωσία ήταν όλοι Κύπριοι. Το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αθήνα στις 3.31 και αναμενόταν στη Λευκωσία στις 4.43. Στις 4.17, ενώ πετούσε στα 29.000 πόδια, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, το αεροσκάφος εισήλθε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους άλλαξε συχνότητα και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Λευκωσία. Το σήμα έφτασε στη Λευκωσία, αλλά η επαφή δεν ολοκληρώθηκε. Το Κέντρο Ελέγχου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροπλάνο, αλλά απέτυχε. Κηρύχθηκε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν αεροσκάφη της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου. Στις 8.40 το πρωί ένα αεροσκάφος της ΡΑΦ εντόπισε τα συντρίμμια του Κόμετ στη θάλασσα. Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του ναυτικού και της ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα πτώματα των επιβατών επέπλεαν στη θάλασσα και 24 ώρες μετά το δυστύχημα περισυνελέγησαν όλα, εκτός τριών που αγνοούνταν, και μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και τουρκικά σκάφη, τα οποία παρέλαβαν 19 πτώματα και τα μετέφεραν στην Τουρκία. Τελικά, μεταφέρθηκαν και αυτά στη Ρόδο, 60 ώρες μετά το δυστύχημα.

 

Στόχος ο Γρίβας

 

Εικάζεται, χωρίς ποτέ να τεκμηριωθεί πλήρως, ότι στόχος της δολιοφθοράς ήταν ο Γεώργιος Γρίβας. Από την πρώτη στιγμή ο βρετανικός Τύπος αναφέρθηκε σε πιθανότητα δολιοφθοράς και συνέδεσε την πτώση του αεροπλάνου με την πληροφορία ότι με αυτό θα ταξίδευε ο Γρίβας. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε πρόσβαση στο αρχείο του Γρίβα, δημοσίευσε στο βιβλίο του "Επιχείρηση Κοφίνου" μια επιστολή, που απέστειλε το 1973 στον Γρίβα στενός του συνεργάτης, στην οποία αναφέρει: "Σας αποκαλύπτω ότι έχω εγκύρους πληροφορίας ότι η πτώσης του "Κομήτου" των Κυπριακών Αερογραμμών, την 12.10.1967, είχε σας ως στόχον. Είναι γνωστόν ότι θα ταξιδεύατε με την πτήσιν εκείνην εξ Αθηνών προς Λευκωσίαν. Εσώθητε διότι, την τελευταίαν στιγμήν, αναβάλατε το ταξίδιν".

Επίσης, ο Λούης Λοΐζου, αδελφός ενός εκ των αεροσυνοδών που σκοτώθηκαν στο ατύχημα, με επιστολή του στον Τύπο (Αλήθεια 3/6/1987) μαρτυρεί πως ήταν γνωστό στο πλήρωμα πως μεταξύ των επιβατών θα ήταν και ο Γ. Γρίβας. "Θυμούμαι η ώρα 2.30 το πρωί, δύο ώρες δηλαδή πριν το δυστύχημα, αποχαιρετώντας τον αδελφό μου του είχα πει αστειευόμενος πως θα του παρουσίαζαν και όπλα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με την αναχώρηση του Στρατηγού".

 

Το πόρισμα

Εικάζεται, χωρίς ποτέ να τεκμηριωθεί πλήρως, ότι στόχος της δολιοφθοράς ήταν ο Γεώργιος Γρίβας

 

Αν και η σχέση του Γρίβα με την έκρηξη δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως, οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν για τα αίτια του δυστυχήματος απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η πτώση του αεροπλάνου προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας, κάτω από το κάθισμα συγκεκριμένου επιβάτη.

 

Δύο ιατροί, ο J. Mason και ο S. Tarlton δημοσίευσαν τον Μάρτιο του 1969 στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό Λάνσετ, το πόρισμα επιστημονικής μελέτης που έκαναν στα πτώματα των θυμάτων του Κόμετ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "υπάρχει ιατρική μαρτυρία που επιβεβαιώνει τη μηχανολογική μαρτυρία ότι η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η έκρηξη πλαστικής βόμβας στην καμπίνα των επιβατών".

Οι ιατροί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα αυτό από τη διαπίστωση ότι ένα από τα πτώματα είχε ένα παράξενο τραύμα στο δεξί χέρι, ενώ το σώμα του θύματος ήταν διάτρητο από θραύσματα. Επίσης, ένα μέλος της επιτροπής που διερεύνησε το ατύχημα διαπίστωσε πως ένα από τα καθίσματα που περισυνελέγη ήταν καμένο και είχε τρύπες. Οι επιστήμονες συνδύασαν αυτά τα ευρήματα και ύστερα από περεταίρω εξετάσεις επιβεβαίωσαν πλήρως ότι προκλήθηκε έκρηξη κάτω από το κάθισμα του συγκεκριμένου επιβάτη. Στη διαδικασία της διερεύνησης οι επιστήμονες πέρασαν σύρματα από τις τρύπες του καθίσματος (δες φωτό) και διαπίστωσαν ότι συνέκλιναν σε απόσταση ενός ποδιού, όπου ήταν τοποθετημένη η βόμβα, προφανώς σε χειραποσκευή.

 

Ο Γιωρκάτζης

 

Το άτομο που μετέφερε τη βόμβα ήταν ο Αργύρης Σολωμού, αστυφύλακας - οδηγός του τότε υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Σπύρο Κυπριανού με τη δολιοφθορά στο αεροσκάφος. Άγνοια για τη μεταφορά της βόμβας πρέπει να είχε και ο Σολωμού, ο οποίος δεν ήταν μουτζαχετίν και δε συμμετείχε σε επίθεση αυτοκτονίας.

 

Ο Σολωμού ήταν άνθρωπος του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, ο οποίος θεωρείται από το περιβάλλον του Γρίβα ως ο οργανωτής της απόπειρας. Στην επιστολή του προς τον Γρίβα, το 1973, ο συνεργάτης του από την Αθήνα γράφει πως τη βόμβα ετοίμασε ο "υπουργός εσωτερικών", δηλαδή ο Γιωρκάτζης.

 

Η δολιοφθορά στο αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών αποδίδεται στις υπηρεσίες τις χούντας, με τις οποίες ο Γιωρκάτζης είχε τότε στενή συνεργασία. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη ήταν υψηλής τεχνολογίας για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης, πυροδοτήθηκε αυτόματα από τα ραδιοκύματα, μόλις ο πιλότος άλλαξε συχνότητα, για να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Κανένας ιδιώτης δεν είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει μια τόσο προηγμένης τεχνολογίας βόμβα και να την περάσει από όλους τους ελέγχους στην καμπίνα των επιβατών. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που επικρατούσε ένα καθεστώς που έδινε από τη φύση του μεγάλη σημασία στην ασφάλεια. Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς τη συνεργασία των υπηρεσιών της χούντας.

 

Τα αίτια της απόπειρας αποδίδονται στην απόφαση της χούντας να ξεφορτωθεί τον Γρίβα (τον οποίο οι ίδιοι έστειλαν στην Κύπρο το 1964 για να μαζέψει τον Μακάριο και τους κομμουνιστές) ενόψει συμφωνίας με την Τουρκία για το κλείσιμο του Κυπριακού. Μόλις ένα μήνα μετά την πτώση του αεροπλάνου προκλήθηκε η κρίση της Κοφίνου που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία κοντά στη σύγκρουση. Η κρίση εκτονώθηκε με την ανάκληση του Γρίβα στην Ελλάδα και την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας που στάθμευε παράνομα στην Κύπρο από το 1964. Ο Γιωρκάτζης ήταν αυτός που πρωτοστάτησε για την άφιξη του Γρίβα στην Κύπρο, τον Ιούνιο του 1964, αλλά λίγους μήνες μετά υπήρξε σύγκρουση μεταξύ τους, οι δρόμοι τους χώρισαν και εξελίχθηκαν σε θανάσιμα εχθρικές.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

18/08/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα