Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Συνεπής υποστηρικτής των ενταξιακών Τουρκίας - Ε.Ε. ο Τάσσος

Δις απογοητευμένος ο Σιράκ

Έσπασε πρόωρα ο "γαλλοκυπριακός άξονας"


Στις 2 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν έριξε τη βόμβα: Δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. εάν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Ο Τ. Παπαδόπουλος ζήτησε ενημέρωση από το Γάλλο πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος τον επισκέφθηκε στις 4 Αυγούστου και του παρέδωσε εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε αποσταλεί στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό, το οποίο επεξηγούσε τι εννοούσε ο πρωθυπουργός.

 

Η Λευκωσία φοβάται πως μια κρίση στις 3 Οκτωβρίου, εάν δεν εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που θεωρεί καταστροφή, θα την αναστείλει για κάποιο διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυπριακή πλευρά θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις για γρήγορη λύση

Σύμφωνα με το εν λόγω σημείωμα, η Γαλλία, με αφορμή τη δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφραζε τις αμφιβολίες της για την ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο. "Επομένως, μπορούμε να διερωτηθούμε, αν ο όρος που καθορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Δεκέμβριο του 2004 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι όντως ικανοποιητικός", ανέφερε.

 

Όπως ο ίδιος ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε σε συνομιλητές του, ο Γάλλος πρέσβης τον ενημέρωσε ότι υπήρχε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας του για αλλαγή πολιτικής έναντι της Τουρκίας, και ότι - μάλιστα - του επέδειξε και τα σχετικά πρακτικά. Ο Τ. Παπαδόπουλος φέρεται να είπε στους συνομιλητές του, ότι ο πρέσβης τού μετέφερε το μήνυμα πως η Γαλλία αναμένει ότι η Κύπρος "δε θα την απογοητεύσει".

 

Οι εξελίξεις αυτές διέρρευσαν στα ΜΜΕ παραποιημένες (π.χ. ο Ζ. Σιράκ έστειλε προσωπική επιστολή στον Τ. Παπαδόπουλο και του ζήτησε να μην τον απογοητεύσει, κάτι που αντενδείκνυται στη διπλωματική πρακτική). Επίσης, το εσωτερικό σημείωμα διέρρευσε στο "Σίγμα" και στη "Σημερινή" ως επίσημη ενημέρωση των 24. Οι πληροφορίες αυτές αναπαράχθηκαν από τον τουρκικό Τύπο και η Γαλλία βρέθηκε στη δύσκολη θέση να επεξηγεί τη θέση της.

 

Ποια η πραγματικότητα

Από την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τις επεξηγήσεις που ακολούθησαν στο σημείωμα του γαλλικού ΥΠΕΞ, αντίγραφο του οποίου δόθηκε στον Τ. Παπαδόπουλο, καθώς και από τις διευκρινιστικές δηλώσεις αξιωματούχων της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία στα ΜΜΕ (Λ. Αδειλίνης, Πολίτης 12.8 και S. Bahceli, Cyprus Mail 12.8), προκύπτει ότι:

 1. Η Γαλλία ανακίνησε το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου.
 2. Η θέση της Γαλλίας δεν είναι η τελική.
 3. Η Γαλλία επιθυμεί να συζητήσει το θέμα, εντός των σωμάτων της Ε.Ε., σε μια διαδοχική διαδικασία που θα αρχίσει στη συνεδρία του ΚΟΡΕΠΕΡ στις 26 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Στη διαδικασία αυτή η Γαλλία ζήτησε τη συνεργασία της Κύπρου, διότι είναι παραδοξότητα να εγείρει μια τρίτη χώρα ζήτημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως όρο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, και το ενδιαφερόμενο κράτος να μην υποστηρίζει το αίτημα.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την αναγνώριση της Κύπρου, εκτιμάται ότι οφείλεται σε δικούς της εσωτερικούς λόγους:

 • Το αρνητικό κλίμα για την τουρκική υποψηφιότητα στη γαλλική κοινή γνώμη και το ενδιαφέρον του Ζ. Σιράκ να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2006.
 • Η αντιπαράθεση της Γαλλίας με τη Βρετανία, με αιτία το αδιέξοδο στην έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η βρετανική προεδρία έθεσε ως κύριο στόχο της την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η Γαλλία προσπαθεί να της δημιουργήσει προβλήματα.
 • Αναθεωρώντας την πολιτική της, η Γαλλία έθεσε δύο στόχους:
 • Την αναβολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να μπορέσει να προετοιμάσει καλύτερα την κοινή γνώμη της χώρας.
 • Τη διαπραγμάτευση της συναίνεσης της για τήρηση του χρονοδιαγράμματος της 3ης Οκτωβρίου με άλλο ισχυρό αντάλλαγμα, όπως για παράδειγμα η αποδοχή από τη Βρετανία των γαλλικών όρων στο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Τον απογοήτευσε

Η διπλωματική πρωτοβουλία της Γαλλίας κατέρρευσε πριν καν εκδηλωθεί κι αυτό οφείλεται, ανάμεσα σε άλλους λόγους, και στη διαχείριση που έκανε η Κυπριακή Κυβέρνηση. Η διαρροή των πληροφοριών, με τον τρόπο που έγινε, προκάλεσε απογοήτευση στη Γαλλική Κυβέρνηση, που αμφισβητεί τη σοβαρότητα που επέδειξε η κυπριακή πλευρά στο χειρισμό ενός τόσο λεπτού και σοβαρού ζητήματος.

Η Γαλλική Κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται απογοητευμένη και από την απροθυμία του Τ. Παπαδόπουλου να συνεργαστεί, γεγονός που θέτει από μόνο του εκτός ατζέντας το αίτημα της αναγνώρισης της Κύπρου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής πρεσβείας που επικαλείται η Cyprus Mail, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ευθύς εξαρχής αρνητικός στις προθέσεις της Γαλλίας. Η Κυβέρνηση της Κύπρου, είπε ο Παπαδόπουλος στο Γάλλο πρέσβη, "θα προτιμούσε να δει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να αρχίζουν στις 3 Οκτωβρίου, διότι τυχόν μπλοκάρισμά τους θα είχε παρενέργειες στα κυπριακά συμφέροντα".

 

Δεν υπάρχει βέτο

 

Ένα κυπριακό βέτο, έστω κι αν στηρίζεται από τη Γαλλία και άλλες ισχυρές χώρες, είναι εντελώς εκτός συζήτησης από τον Τ. Παπαδόπουλο για μια σειρά από σοβαρούς λόγους:

 • Οι πολιτικές εξελίξεις του 2004 είχαν σκοπό τη διευκόλυνση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία. Οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε. θεωρούνται από τους Αγγλοαμερικανούς τεράστιας σημασίας πολιτική εξέλιξη. Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξευμένισε τις μεγάλες δυνάμεις, διευκολύνοντας την Τουρκία να εξασφαλίσει την ημερομηνία, διά της αποενοχοποίησής της στο Κυπριακό. Τη στρατηγική αυτή δεν είναι πρόθυμος να την αναθεωρήσει, διότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις παρενέργειες, όπως, εξάλλου ομολόγησε στον πρέσβη της Γαλλίας.
 • Η Κύπρος συμφωνεί με τη Βρετανία, ότι μόνο μέσα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική πίεση επί της Τουρκίας. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Τόνι Μπλερ, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο Λονδίνο. Στις συνομιλίες αυτές ο Τ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι δε θα ασκούσε βέτο στην Τουρκία, νοουμένου ότι η Τουρκία θα υπέγραφε το πρωτόκολλο. Αυτή τη θέση επεξήγησε και δημόσια ο Τ. Παπαδόπουλος.
 • Ο Τ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε και προς τον Πρωθυπουργό Καραμανλή ότι δε θα ασκούσε το δικαίωμα του βέτο πριν από τις 3 Οκτωβρίου. Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε ο Κ. Καραμανλής την επομένη του δημοψηφίσματος, είναι πως το Κυπριακό δε θα επηρεάσει την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ Καραμανλή και Παπαδόπουλου υπάρχει συνεννόηση, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός δε θα πιέζει τον Πρόεδρο της Κύπρου να πάρει αποφάσεις με τις οποίες δε συμφωνεί και ο Τ. Παπαδόπουλος δε θα λαμβάνει αποφάσεις που θα περιπλέκουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
 • Η Λευκωσία φοβάται πως μια κρίση στις 3 Οκτωβρίου εάν δεν εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που θεωρεί καταστροφή, θα την αναστείλει για κάποιο διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυπριακή πλευρά θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις για γρήγορη λύση, προκειμένου να πάψει το Κυπριακό να αποτελεί εμπόδιο. Αυτό θα σημαίνει επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ενώ η επιλογή της Λευκωσίας είναι τα μικρά βήματα σε μια διαδικασία που θα κρατήσει στον χρόνο.

Χαμηλά ο πήχης

Με δεδομένη τη θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας ότι το βέτο δεν είναι στις επιλογές τους, οι δύο κυβερνήσεις συντονίζονται για να αξιοποιήσουν τη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη γαλλική θέση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, για να "δέσουν" την Τουρκία στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη κυπριακή διπλωματική πηγή, στις συνομιλίες που θα έχουν ο Πρωθυπουργός Καραμανλής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, θα αναζητήσουν κοινή γραμμή και θα θέσουν δύο κύριους στόχους, που θεωρούνται ρεαλιστικοί:

 1. Μια "δυνατή" απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε την επικυριαρχία της κυβέρνησής της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
 2. Κάποιους σαφείς όρους στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε. που θα εγκριθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα υποχρεώνουν την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, περιλαμβανομένων του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Η απροθυμία της Αθήνας και της Λευκωσίας να ακολουθήσουν τη Γαλλία σε μια πιο σκληρή πολιτική έναντι της Τουρκίας, με στόχο την αναβολή στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αφορμή το Κυπριακό, εκτιμάται ότι θα μαλακώσει τη γαλλική θέση και ότι οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας - Ε.Ε. θα αρχίσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα στις 3 Οκτωβρίου.

 

Το ζήτημα είναι τι συμμαχίες θα βρει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με δεδομένη την πραγματικότητα, ότι το κάθε ένα από τα κράτη- μέλη διεκδικεί για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Και η Γαλλία δεν ήγειρε το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διευκολύνει την Κύπρο, αλλά για να δυσκολέψει την Τουρκία. Είναι πρόθυμη η Γαλλία και άλλα κράτη να πιέσουν υπέρ των κυπριακών θέσεων, ή θα ανταλλάξουν τη συναίνεσή τους για κάτι που θα αφορά τα δικά τους συμφέροντα, όπως έκαναν στις 17 Δεκεμβρίου;


Μακάριος Δρουσιώτης

14/08/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα