Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αποστάσεις Αθήνας, Λευκωσίας από Γαλλία


Αθήνα και Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένες να προκαλέσουν κρίση στην Ε.Ε. και το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, δεν είναι στις επιλογές των δύο κυβερνήσεων, ακόμη κι αν η Γαλλία είναι πρόθυμη να το υποστηρίξει.

 

Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη γαλλική θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, για να «δέσουν» την Τουρκία στο Κυπριακό.

 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη κυπριακή διπλωματική πηγή, στις συνομιλίες που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Καραμανλής και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναζητήσουν κοινή γραμμή και θα θέσουν δύο κύριους στόχους, που θεωρούνται ρεαλιστικοί:

 

1 Μια «δυνατή» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε την επικυριαρχία της κυβέρνησής της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

2 Κάποιους σαφείς όρους στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε. που θα εγκριθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα υποχρεώνουν την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, περιλαμβανομένου του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

 

Ηαπροθυμία της Αθήνας και της Λευκωσίας να ακολουθήσουν τη Γαλλία σε μια πιο σκληρή πολιτική έναντι της Τουρκίας, με στόχο την αναβολή στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αφορμή το Κυπριακό, εκτιμάται ότι θα μαλακώσει τη γαλλική θέση και ότι οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας - Ε.Ε. θα αρχίσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα στις 3 Οκτωβρίου.

 

Η δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση της κυπριακής να συμμαχήσουν με τη Γαλλία εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε. οφείλεται στο ότι έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους:

 

* Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ομαλή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., διότι πιστεύει πως μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιλύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία.

 

* Η Γαλλία προσπαθεί να καθυστερήσει την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. για λόγους εσωτερικής πολιτικής, που έχουν να κάνουν με το αντιτουρκικό αίσθημα στη χώρα.

 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαψεύσει ότι ο πρόεδρος Σιράκ απέστειλε ιδιόγραφο σημείωμα στον Τ. Παπαδόπουλο, όπως έγραψε ο κυπριακός Τύπος. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο Γάλλος πρέσβης στη Λευκωσία ενημέρωσε τον Τ. Παπαδόπουλο για την αλλαγή πολιτικής έναντι της Τουρκίας, κατόπιν απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ -όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε συζητήσεις που είχε με πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο- ο Γάλλος πρόεδρος του έστειλε το μήνυμα πως αναμένει ότι «δεν θα τον απογοητεύσει».

 

Τελικά, ο Τ. Παπαδόπουλος φαίνεται ότι θα απογοητεύσει τον Ζ. Σιράκ, διότι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο πρόεδρος της Κύπρου συμφωνεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου και πως μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να πιεστεί η Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού.

 

Αυτό είχε συμφωνήσει ο Τ. Παπαδόπουλος με τον Τ. Μπλερ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο, ενώ δεσμεύτηκε δημόσια πως η υπογραφή και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ήταν η μόνη προϋπόθεση για τις 3 Οκτωβρίου. Βέβαια, όταν ο Τ. Παπαδόπουλος αναλάμβανε τις δεσμεύσεις αυτές, η Τουρκία δεν είχε υπογράψει ακόμη το πρωτόκολλο, ούτε υπήρχε η σκληρή δήλωση που συνόδευε την υπογραφή της.

 

Ηγαλλική θέση, με την οποία συμφωνεί πλήρως η Λευκωσία, είναι πως με τη δήλωση αυτή η Τουρκία αναίρεσε τη δέσμευση που ανέλαβε για υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Συνεπώς, η Λευκωσία μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τους δύο κύριους στόχους που θα θέσει («δυνατή» απάντηση από το Συμβούλιο, όρους στο διαπραγματευτικό πλαίσιο).

 

Το ζήτημα είναι τι συμμαχίες θα βρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με δεδομένη την πραγματικότητα ότι το κάθε ένα από τα κράτη-μέλη διεκδικεί για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Και η Γαλλία δεν ήγειρε το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διευκολύνει την Κύπρο, αλλά για να δυσκολέψει την Τουρκία. Είναι πρόθυμη η Γαλλία και άλλα κράτη να πιέσουν υπέρ των κυπριακών θέσεων ή θα ανταλλάξουν τη συναίνεσή τους για κάτι που θα αφορά τα δικά τους συμφέροντα, όπως έκαναν στις 17 Δεκεμβρίου;


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

13/08/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα