Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Σε δοκιμασία η ευρωπαϊκή λύση

Επίκειται πανωλεθρία


Προχθές Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε άρον άρον να συναντήσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, κατόπιν εντολής που πήρε από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να δείξει κατανόηση διότι τα πράγματα στην Ε.Ε. δεν πάνε καθόλου καλά.

 

Όλες οι "επιτυχίες" του κ. Ιακώβου στο Νιούπορτ εξανεμίστηκαν. Το μήνυμα που μετέφερε ο Ιακώβου στον ΔΗΣΥ είναι "είμαστε εντελώς ΜΟΝΟΙ στην Ε.Ε" και υπό τις περιστάσεις θα είναι καλύτερα να μην γίνει καν αντιδήλωση από την Ε.Ε. Ούτε η Γαλλία, η οποία - όπως γράψαμε σε αυτή την εφημερίδα από την πρώτη μέρα - ενδιαφέρεται για τα δικά της και δεν είναι πρόθυμη να βάλει την καμπούρα της από κάτω για την Κύπρο. Αυτό δεν το κάνει πλέον ούτε η Ελλάδα.

 

Ο Κ. Καραμανλής είναι συνεπής σε αυτό που δήλωσε στις 14 Απριλίου 2004: Σεβόμαστε τις επιλογές σας, αλλά αυτές δεν θα επηρεάσουν την πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το μήνυμα που η Αθήνα στέλνει στη Λευκωσία είναι να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της.

 

Και η Βρετανική προεδρία, παρά την "επιτυχή" επίσκεψη του Προέδρου στο Λονδίνου, κάνει τα συνήθη παιχνίδια της με την Τουρκία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ερμηνεύονται με μια λέξη "απομόνωση", η οποία δεν είναι τιμωρητική για το "όχι", όπως ηρωικά σχολιάζουμε, αλλά οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ταύτιση συμφερόντων μεταξύ αυτών που επιδιώκει η Κύπρος με εκείνων που αναζητεί η Ε.Ε. Εν ολίγοις, η Κύπρος βρίσκεται σε λάθος δρόμο, χωρίς προσανατολισμό και ορατό στόχο.

 

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σκλήρυνε τη θέση του στο Κυπριακό. Αυτό οφείλεται μεν στην προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος του ενόψει εκλογών, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τεστ επαλήθευσης των υποσχέσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου για Κύπρο ισχυρή στην Ε.Ε.

 

Όταν ο ΔΗΣΥ έκανε κριτική στην κυβέρνηση από την αντίπερα όχθη, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι περισσότερο δεκτική στις παροτρύνσεις των ξένων για διάλογο προτού χαθεί ολοκληρωτικά η ευκαιρία, ο Πρόεδρος, με ειρωνεία και αυτοπεποίθηση, έλεγε πως ακούει από το στόμα του κ. Αναστασιάδη στα ελληνικά, αυτά που λέγονται στην Άγκυρα στα τουρκικά. Σήμερα, που το αδιέξοδο άρχισε να γίνεται ορατό, "τους χωράει η τρύπα του βελονιού", σχολίασε στέλεχος του ΔΗΣΥ με αφορμή την επίσκεψη Ιακώβου στην Πινδάρου.

 

Αυτά σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, διότι η συμπολίτευση γενικά έχασε το συντονισμό της. Τη στιγμή που ο Ιακώβου ζητούσε εκ μέρους του Παπαδόπουλου κατανόηση από το ΔΗΣΥ, ο Κλεάνθους εξέπεμπε στη συχνότητα της "προδοσίας", λέγοντας πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ "ταυτίζεται με την επιδίωξη της Τουρκίας για διασύνδεση της ενταξιακής της πορείας και των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου με τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

 

Ακριβώς τα ίδια έλεγε και ο αρχηγός του ΕΚΟ Δ. Συλλούρης, ενώ ο Άνδρος Κυπριανού δήλωνε ικανοποιημένος επειδή δικαιώθηκε το ΑΚΕΛ που πρόβλεψε τις δυσκολίες στην Ε.Ε. Επίσης, το ΑΚΕΛ έψεξε τον ΔΗΣΥ για τη σκλήρυνση της θέσης του και διερωτήθηκε "πόσο εφικτά είναι αυτά που προτείνει".

 

Όμως, εάν η αναγνώριση που όλοι συμφωνούν πως είναι αυτονόητη είναι "ανέφικτη", πόσο εφικτά είναι τα αιτήματα που έθεσε στα πολυσέλιδα σημειώματα που ο πρόεδρος έθεσε στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου η λύση να είναι "λειτουργική και βιώσιμη", με τα οποία το ΑΚΕΛ συμφωνεί; Όλο αυτό το μπάχαλο στους κόλπους της συγκυβέρνησης και οι αρνητικές εξελίξεις στην Ε.Ε. αποτελούν μόνο τις πρώτες ενδείξεις της πανωλεθρίας που επέρχεται στη στρατηγική της ευρωπαϊκής λύσης.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

11/09/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα