Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αποκαλύψεις ΣΟΚ για το Μπούργκερστοκ

Μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τάσσου με Ερντογάν και Γκιουλ

Τάσσος: «Σας χαρίζουμε την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ»

07/03/2010


Τον Απρίλιο του 2004, στο παρασκήνιο της διάσκεψης της Λουκέρνης για το Κυπριακό, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τέως Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να αποφύγουν το σχέδιο Ανάν, έκαναν μια γενναιόδωρη προσφορά στην Τουρκία: «Σας χαρίζουμε την ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας, αφήστε μας το πρόβλημα».

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κόντρα στρατού - ΑΚΡ το 2003-2004

Τρία σχέδια πραξικοπήματος για το Σχέδιο Ανάν

24/01/2010


Η Τουρκία συγκλονίζεται αυτές τις μέρες από άλλη μια κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τον στρατό, η οποία καθόλου άσχετη δεν είναι με το Κυπριακό. Η εφημερίδα «Ταράφ» που έχει κάνει όλες τις μεγάλες αποκαλύψεις για τις σχέσεις του παρακράτους με τον στρατό, δημοσίευσε τις προάλλες πληροφορίες για ένα νέο σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΑΚΡ τους πρώτους μήνες της ανόδου της στην εξουσία.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τρία μεγάλα "Ναι" είπε ο Πρόεδρος

25/12/2004


Η απόφαση της Ε.Ε. για την παραχώρηση ημερομηνίας στην Τουρκία είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο από το 1947, όταν με το Δόγμα Τρούμαν η περιοχή τέθηκε υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο χάρτης της περιοχής σχεδιάζεται ξανά. Τότε η έμφαση ήταν στη στρατιωτική υπεροχή και είχε προσανατολισμό τον ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα είναι η εποχή των ανοιχτών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας θα διαμορφώσουν το γεωπολιτικό σκηνικό για τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια.

Μισή αναγνώριση της μισής Κύπρου

20/12/2004


Σύμφωνα με το περιεχόμενο του προσχεδίου των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο κατέληξαν οι 25 αρχηγοί κρατών, στο δείπνο της Πέμπτης, η Τουρκία θα έπρεπε να μονογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας και να το υπογράψει πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, υπήρχε ένα έτοιμο πρωτόκολλο προς υπογραφή, χωρίς τροποποιήσεις και αλλαγές. Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι 25, αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας» ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο, «αφού επιτευχθεί συμφωνία και οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης».

Από τον παράδεισο στην κόλαση

Το ναυάγιο των Βρυξελλών

19/12/2004


Το βράδυ της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, στο δείπνο των αρχηγών των 25 κρατών μελών, εγκρίθηκε ένα προσχέδιο τελικών συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα έπρεπε, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, να μονογράψει το πρωτόκολλο για την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να το υπογράψει. Η αναφορά αυτή ήταν ξεκάθαρη, χωρίς ουρές και άλλες προϋποθέσεις. Η κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, αν και δεν πήρε όσα προσδοκούσε, ήταν ευχαριστημένη με τις εξελίξεις, διότι επέτρεπαν στον πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιστρέψει αξιοπρεπώς στην Κύπρο, δεδομένου και του γεγονότος ότι η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου θα ερμηνευόταν ως ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Μηδέν υποστήριξη και μηδέν αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο"

Δραματικά μόνη η Κύπρος στην Ε.Ε.

12/12/2004


Τις τελευταίες μέρες εντάθηκε η ρητορική υπέρ του βέτο, με αφορμή την προειδοποίηση του αντιπροσώπου της Κύπρου στην Κορεπέρ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, πως η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία θα υποχρεώσει την Κύπρο να βασίσει σε μονοπάτια που δεν επιθυμεί. Ακόμη, η ανασύσταση του μετώπου του "όχι", με τη συμμετοχή της Κίνησης Πολιτών, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, και των άλλων μικροτέρων κομμάτων, δημιουργεί την εντύπωση πως επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του δημοψηφίσματος, όπου ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προετοίμασε την κοινωνία για το "όχι", πολύ πριν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Γιατί πρέπει η Λευκωσία ν' αναλάβει την πρωτοβουλία

05/12/2004


"Σκέφτεστε ότι θα αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις με μια χώρα που έχει παράνομα τους στρατιώτες της σε ένα από τα εδάφη κράτους-μέλους μας; Εγώ δεν το σκέφτομαι, είναι πολύ δύσκολο, και δεν πρέπει να σας εκπλήττει". Την πιο πάνω κατηγορηματική απάντηση έδωσε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν στον Τούρκο ανταποκριτή της εφημερίδας Ζαμάν, στις Βρυξέλλες, Selcuk Gultasli, ο οποίος τον ερώτησε κατά πόσο το Κυπριακό ήταν προϋπόθεση για να εξασφαλίσει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Με άστρο τη συνομοσπονδία;

Πριν από τις εκλογές είχε χαράξει τη στρατηγική του ο Τάσσος

26/09/2004


Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε ολοκληρωτικά το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως εκτιμά και η αντιπολίτευση, δεν αποδέχεται πλέον ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση. Η αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του πιο πάνω σχεδίου, σημαίνει, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, «το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας». Ο κ. Παπαδόπουλος, κηρύσσοντας το τέλος της εποχής για το Κυπριακό δεν μίλησε για βελτιώσεις του σχεδίου Ανάν, ούτε ζήτησε από τα Η.Ε. να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για λύση, αλλά κάλεσε την Τουρκία «να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Το μενού των μυστικών δείπνων Τάσσου – Σερντάρ

Επένδυσε στη συνεργασία με τον Ντενκτάς, ο οποίος τον χόρεψε στο ταψί

12/09/2004


Μιλώντας στο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Γκαλαντάρι της Haleej Times (Αναφερόμαστε στο ακριβές απόσπασμα που απομαγνητοφώνησε το Προεδρικό, και όχι σε αυτό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο) ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραδέκτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, και παρά τις διαψεύσεις τότε του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι είχε μυστικές συνομιλίες με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1963: ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Όταν ο Τάσσος εκλιπαρούσε τους Εγγλέζους να μας σώσουν

05/09/2004


Την περασμένη εβδομάδα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είχε επαφές στην Κύπρο με σκοπό να αξιολογήσει την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί. Η επαναξιολόγηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται κατόπιν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν. Από τις επαφές των εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο, διαφάνηκε η πρόθεση των ΗΕ να αλλάξουν το χαρακτήρα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από στρατιωτική δύναμη, σε αστυνομική. Η αλλαγή αυτή αντανακλά στη νέα προσέγγιση του διεθνούς παράγοντα προς την Κύπρο, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα