Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Από το θρίαμβο της Τιτίνας στο ναυάγιο της Μύρας

Πώς έγινε το ΕΔΑΔ από ελπίδα εφιάλτης

25/12/2005


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη - Αρέστη προκάλεσε σοκ στην Κυβέρνηση, αφού ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση της Επιτροπής Αποζημιώσεων ως εσωτερικού ένδικου μέσου. Επειδή η υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη είναι πιλοτική θα επηρεάσει άμεσα όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν και ο κίνδυνος να λυθεί το περιουσιακό κατά τον πλέον αρνητικό τρόπο για την ε/κ πλευρά είναι πια ορατός.

Τάσσος Παπαδόπουλος και σχέδιο Αναν 5

Από τις περιορισμένες αλλαγές στην πλήρη απαλλαγή

04/12/2005


Την περασμένη Κυπριακή ο "Πολίτης" δημοσίευσε τις "περιοχές ανησυχίας" της ε/κ πλευράς, όπως τις επεξήγησε στα Η.Ε. ο εκπρόσωπος του προέδρου Παπαδόπουλου Τάσος Τζιωνής. Οι θέσεις αυτές, που έμμεσα έχουν επιβεβαιωθεί, βρίσκονται στο πνεύμα των δηλώσεων Τζιωνή στη συνέντευξή του στον "Φ". Δηλαδή, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ζητεί συνολική επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, σε όλα τα κεφάλαια

Τάση διευκόλυνσης της Τουρκίας στο Ευρωδικαστήριο

29/11/2005


Τη λύση της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού με οδηγό το σχέδιο Ανάν και με νομική κάλυψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιδιώκει η Τουρκία, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εφαρμογής της απόφασης για την επιστροφή της περιουσίας στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Οπως είναι γνωστό, το 2003 η Τουρκία κατέβαλε στη Λοϊζίδου χρηματική αποζημίωση πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ γιατί στερήθηκε την περιουσία της στην Κερύνεια. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία παράταση δύο χρόνων (μέχρι το τέλος του 2005) για να εφαρμόσει το κυρίως μέρος της απόφασης που αφορά την επιστροφή της περιουσίας στη δικαιούχο.

Γραπτή εισήγηση προς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου

Πρόταση Ιεροδιακόνου για το Ανάν 6

Βασική παράμετρος η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

09/10/2005


Την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, αλλά με συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ως το μόνο ρεαλιστικό τρόπο για να βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο, εισηγείται ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου. Η εισήγηση Ιεροδιακόνου υποβλήθηκε γραπτώς, σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στις 22 Σεπτεμβρίου, και το σκεπτικό της αντανακλά στις αποφάσεις της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ της 14ης Απριλίου 2004.

Η μπλόφα, ο φόβος και ο αδυσώπητος χρόνος

08/10/2005


Όπως αναμενόταν, η Ε.Ε. συναίνεσε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ούτε η Ευρώπη επιθυμούσε να αποξενώσει την Τουρκία, ούτε η Τουρκία άντεχε το διαζύγιο με την Ευρώπη. Από την άλλη, το ανατολίτικο παζάρι του Λουξεμβούργου ανέδειξε την προβληματικότητα της τουρκικής υποψηφιότητας. Η Τουρκία αρχίζει μεν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τις ολοκληρώσει. Σε ό,τι δε αφορά το Κυπριακό, το πρόβλημα έχει υποβαθμιστεί.

Σε δοκιμασία η ευρωπαϊκή λύση

Επίκειται πανωλεθρία

11/09/2005


Προχθές Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε άρον άρον να συναντήσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, κατόπιν εντολής που πήρε από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να δείξει κατανόηση διότι τα πράγματα στην Ε.Ε. δεν πάνε καθόλου καλά.

 

Συνεπής υποστηρικτής των ενταξιακών Τουρκίας - Ε.Ε. ο Τάσσος

Δις απογοητευμένος ο Σιράκ

Έσπασε πρόωρα ο "γαλλοκυπριακός άξονας"

14/08/2005


Στις 2 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν έριξε τη βόμβα: Δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. εάν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Ο Τ. Παπαδόπουλος ζήτησε ενημέρωση από το Γάλλο πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος τον επισκέφθηκε στις 4 Αυγούστου και του παρέδωσε εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε αποσταλεί στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό, το οποίο επεξηγούσε τι εννοούσε ο πρωθυπουργός.

Αποστάσεις Αθήνας, Λευκωσίας από Γαλλία

13/08/2005


Αθήνα και Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένες να προκαλέσουν κρίση στην Ε.Ε. και το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, δεν είναι στις επιλογές των δύο κυβερνήσεων, ακόμη κι αν η Γαλλία είναι πρόθυμη να το υποστηρίξει.

 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ φοβάται μήπως οι «σκεπτικιστές» υποχωρήσουν όταν λάβουν ανταλλάγματα για άλλα θέματα

Γιατί το φλερτ της Γαλλίας δεν ενθουσιάζει την Κύπρο

08/08/2005


Ο πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία διαβίβασε στον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο τα επίσημα πρακτικά πρόσφατης συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, που αφορούν συζήτηση που έγινε σχετικά με την πολιτική της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

 

Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία σε ένα μικρό αδιέξοδο...

03/08/2005


Η δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe One», ότι είναι αδιανόητο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε., ενόσω η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, έβαλε ξανά στην ατζέντα ένα θέμα που θεωρείτο κλειστό, τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα: το ενδεχόμενο ενός κυπριακού βέτο με την υποστήριξη και άλλων κρατών, στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα