Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ: Αρχισε η κατεδάφιση της γέφυρας σ' ένα δρόμο-σύμβολο διαίρεσης εδώ και μισόν αιώνα

Το τείχος της Λευκωσίας αντέχει...

30/12/2006


Η οδός Λήδρας στη Λευκωσία ήταν ανέκαθεν η εμπορικότερη, κάτι σαν την οδό Ερμού στην Αθήνα. Την τελευταία πενταετία άλλαξε χαρακτήρα: τα εμπορικά καταστήματα μεταμορφώνονται σε στέκια για καφέ και ελαφρύ φαγητό, ενώ ο πεζόδρομος της οδού Λήδρας είναι η πρώτη επιλογή των Λευκωσιατών για περίπατο τον ελεύθερο χρόνο.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Τι δέχτηκε ο Λιλλήκας για το απευθείας εμπόριο

Μετά το εμπόριο ακολουθεί η άρση της πολιτικής απομόνωσης

17/12/2006


Στη μαραθώνια σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για αποδοχή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την Ε.Ε., ο οποίος εκκρεμεί από το 2004. Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται ότι υπήρξε τέτοια δέσμευση και η ερμηνεία που δίνει είναι πως αυτό που συμφωνήθηκε μπορεί να ικανοποιηθεί με τη διεύρυνση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας η άρση της απομόνωσης - Πίεση και για την UNFICYP

Χέρι - χέρι Ε.Ε.- ΟΗΕ - ΗΠΑ για πρωτοβουλία το 2007

14/12/2006


Σκηνικό πρωτοβουλίας εντός του 2007 για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στήνει με μεθοδικότητα η Ε.Ε., σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Ως όχημα για τη νέα διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί η επιστολή Γκαμπάρι προς τους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, το περιεχόμενο της οποίας έγινε ήδη αποδεχτό και από τους δύο, ενώ δύο παράλληλοι μοχλοί πίεσης ενεργοποιούνται για να σπρώξουν τα πράγματα προς τα εμπρός:

Σ' ένα χρόνο όλα τα νέα κράτη μέλη, πλην της Κύπρου, στο χώρο Σένγκεν

Με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε.

14/12/2006


Στις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις ευρωτουρκικές σχέσεις προστέθηκε και η απόφαση που έχουν πάρει οι 25 υπουργοί αρμόδιοι για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε., για επιτάχυνση της ένταξης των νέων κρατών μελών στο χώρο του Σένγκεν που συνεπάγεται κατάργηση των συνόρων τους με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, σε ένα χρόνο από σήμερα. Μόνο που η Κύπρος είναι το μόνο από τα νέα κράτη που θα εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία.

Για πρώτη φορά σε έκθεση του γενικού γραμματέα

Προειδοποίηση για αποχώρηση της UNFICYP

Στήνεται σκηνικό 2004: Λύση ή κρίση το 2007

03/12/2006


Σκηνικό 2004 στήνει ο διεθνής παράγοντας που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ) με στόχο μια νέα διαδικασία συνομιλιών, σύντομης διάρκειας, για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, εντός του 2007. Ήδη η Λευκωσία άρχισε να παίρνει τα σχετικά μηνύματα, που θα γίνουν πιο έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς κι αυτές που θα ακολουθήσουν, προδικάζουν μια νέα φάση του Κυπριακού, που είτε θα καταλήξει σε λύση είτε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης

Πρωτόκολλο: Το τελευταίο οχυρό στην ΕΕ

05/11/2006


Από τη μέρα της εκδήλωσής της, μέχρι τώρα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η φιλανδική πρωτοβουλία έχει κύριο στόχο να διευκολύνει την ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τη φινλανδική πρωτοβουλία στηρίζουν σήμερα όλα τα κράτη μέλη, της Κύπρου περιλαμβανομένης, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιληφθεί στο "ντιλ" η διασφάλιση της επιστροφής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της.

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ η Λευκωσία από τη φινλανδική φόρμουλα, δώρο-άδωρο η Αμμόχωστος

Τρία στενά σενάρια για Κύπρο

20/10/2006


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται ότι η φινλανδική προεδρία θα υποβάλει επίσημα τη φόρμουλα που επεξεργάζεται, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της «σύγκρουσης των τρένων» στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Η φινλανδική φόρμουλα είναι λίγο-πολύ γνωστή: άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εξαγωγές τουρκοκυπριακών προϊόντων στην Ε.Ε., άνοιγμα μερικών τουρκικών λιμανιών για εμπόριο με την Κυπριακή Δημοκρατία και παράδοση του ελέγχου της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη.

Ψάχνει για ανταλλάγματα στην Τουρκία για ν' αποτραπεί η σύγκρουση των τρένων

Νέρωσε το Πρωτόκολλο η Ε.Ε.

01/10/2006


Παρά τις κατηγορηματικές θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα ότι η Κύπρος δεν θα μπει στη λογική των ανατολίτικων παζαριών με την Τουρκία και ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της "σύγκρουσης των τρένων" στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ είναι η άνευ όρων εφαρμογή του πρωτοκόλλου, η φιλανδική προεδρία ανακοίνωσε ότι αναζητεί φόρμουλα για το απευθείας εμπόριο, για να διευκολυνθεί η Τουρκία ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά σκάφη.

Μεγάλοι οι στόχοι, πολύ μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι

Ο Λιλλήκας άναψε το φως της στρατηγικής στο Κυπριακό

24/09/2006


Δυόμισι και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας άναψε τα φώτα και φώτισε την κυβερνητική στρατηγική στο Κυπριακό. Από τις πληροφορίες που δίνει ο ΥΠΕΞ και τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μπορούμε να σχηματίσουμε μια επαρκή εικόνα της στρατηγικής Τάσσου από το δημοψήφισμα και εντεύθεν.

Τρεις καυτοί μήνες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Προς άρση της "πολιτικής απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων

17/09/2006


Ολοταχώς προς κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας με αφορμή την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και της απόλυτης θέσης της Λευκωσίας ότι θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Από τώρα μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα είναι περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων, με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης των τρένων, όπως παραστατικά περιέγραψε ο Όλι Ρεν την τουρκική κρίση στην ΕΕ.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα