Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Διάσκεψη μετά το Greentree 2 προγραμματίζει ο Μπαν Γκι-μουν

ΠΡΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ συμφωνία στο Κυπριακό

17/12/2011


Παρόλο που οι συζητήσεις για την οικονομία έχουν απορροφήσει όλο το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, με τον ΟΗΕ να φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει να πάνε χαμένες όλες οι συζητήσεις που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με επιμονή και στρατηγική ο ΟΗΕ κορυφώνει τη διαδικασία

Σφίγγει ο κλοιός για διεθνή διάσκεψη

10/12/2011


Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό είναι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με πρωταγωνιστές τα μόνιμα μέλη του ΣΑ παίζεται ένα παιχνίδι με τις λέξεις, εν είδει σταυρολέξου για δυνατούς λύτες, που αν επιλυθεί πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει και στη λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ο ΟΗΕ παίρνει τα ηνία των συνομιλιών

Όλος ο κόσμος αναμένει εξελίξεις τον Ιαννουάριο

20/11/2011


Όλη η πληροφόρηση που έρχεται από το εξωτερικό και από τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κύπρο αναφέρει ότι στις συνομιλίες του Green Τree στη Νέα Υόρκη υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, με ορισμένους να μιλούν ακόμη και για λύση.

Η ρητορική Χριστόφια δεν συνάδει με το τι συμφώνησε στο Greentree

Άλλα στη Νέα Υόρκη κι άλλα στη Λευκωσία

12/11/2011


Σε πλήρη αντίθεση με το τι έγινε στη Νέα Υόρκη και με το τι ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τα αποτελέσματα της τριμερούς. Ακόμη, από την ενημέρωση Χριστόφια προς το Εθνικό Συμβούλιο, όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο, προκύπτει ότι αναφέρθηκε σε γεγονότα και εκτιμήσεις που δεν απασχόλησαν καν την τριμερή! Όταν μάλιστα κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί τού ζήτησαν να καταθέσει στο Εθνικό έγγραφο με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε επικαλούμενος φόβους διαρροών.

Τέλος Φεβρουαρίου στο Greentree η τελευταία πράξη του Κυπριακού

Ολοταχώς προς πολυμερή διάσκεψη

05/11/2011


Αν συμφώνησαν σε κάτι στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου είναι στην ημερομηνία λήξης των συνομιλιών. Επίσης, συμφώνησαν σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης με πιο ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και των εμπειρογνωμόνων τους. Επί της ουσίας των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που έχει άριστη ενημέρωση για το τι έγινε στη Νέα Υόρκη, η δήλωση που ανέγνωσε ο Μπαν Γκι-μουν, πλαισιούμενος από τους δύο ηγέτες, αποδίδει με ακρίβεια τα συμπεράσματα των συνομιλιών, που ήταν "θετικές, εποικοδομητικές και εντατικές".

 

Προς ναυάγιο οι συνομιλίες

Θα εκραγεί και το Κυπριακό

Μια ανάσα πριν την οριστική διχοτόμηση

09/10/2011


Ενόσω το εσωτερικό μέτωπο είναι κατατεμαχισμένο και η αξιοπιστία τού Προέδρου στο ναδίρ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν και ενδεχομένως να βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο τελεσίδικης διχοτόμησης της Κύπρου. Στη συνάντηση που είχε στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Philip Gordon,

Παραδοχή Χριστόφια: Σχεδόν λυμένο ήταν το Κυπριακό το 2010

Στον αέρα το αέριο χωρίς λύση

25/09/2011


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως όταν ο συνομιλητής του ήταν ο Ταλάτ "υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις σε κρίσιμες πτυχές, όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, τα θέματα της ΕΕ και μερικές άλλες". Πιο αναλυτικός ήταν ο Τουμάζος Τσελεπής την περασμένη Τετάρτη, στον Σούπερ Σπορ FM. Είπε πως όταν αναλάμβανε ο Έρογλου, "τα μισά κεφάλαια του Κυπριακού, περιλαμβανομένης της διακυβέρνησης που αποτελείται από 20 τόσα υποκεφάλαια, ουσιαστικά ήταν έτοιμα για έναν τελικό γύρο διαπραγμάτευσης (...). Αυτήν τη στιγμή, ειλικρινά σας λέω, δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε".

Προσχέδιο λύσης, η ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ για διάσωση των συνομιλιών

Σχέδιο Β για ήπια προσάρτηση

21/09/2011


Σχέδιο Β στο Κυπριακό, μετά την αποτυχία των συνομιλιών, επεξεργάστηκε και ήδη εφαρμόζει η τουρκική πλευρά, κεντρική ιδέα του οποίου είναι η πλήρης τουρκοποίηση και η έμμεση προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει εξασφαλίσει ο "Π", ο Ταγίπ Ερντογάν το έκανε ξεκάθαρο στην ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ ότι το τέλος του χρόνου, οριστικά, είναι και το τέλος του δρόμου των συνομιλιών.

Αποφασιστική παρέμβαση Μπαν Γκι-μουν με οδικό χάρτη

Τριμερής διάσκεψη τον Σεπτέμβριο

19/06/2011


Η προειδοποίηση πως "αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού" έχει ακουστεί πολλές φορές και άλλες τόσες έχει διαψευστεί. Ύστερα από μια ανάπαυλα η προσπάθεια συνήθως επαναλαμβάνεται, έστω και με χειρότερους όρους από την προηγούμενη.

Όλα έτοιμα για το πάρε-δώσε, εκτός από την κοινωνία

Συμφωνίες μέσα, άρνηση έξω

01/05/2011


Παρά τη δημόσια ρητορική και τον αμείωτο πόλεμο επίρριψης ευθυνών, οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι πολύ πιο προχωρημένες απ' ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε σημείο που θα έπρεπε να αρχίσει ήδη το πάρε-δώσε, διαδικασία που προγραμματίζεται να γίνει το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα