Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η "συνωμοσία" των Εγγλέζων να μας κλέψουν την ΑΟΖ

30/04/2012


Ο μέσος Κύπριος είναι πεπεισμένος πως αν γινόταν αποδεχτό το σχέδιο Ανάν η Κύπρος θα έχανε τον εθνικό πλούτο που ανακαλύφθηκε στις θάλασσες της, διότι οι Βάσεις θα αποκτούσαν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, ή αιγιαλίτιδα ζώνη. Πολλοί είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτός ήταν και ο λόγος της υποβολής του Σχεδίου: «να μας πάρουν οι Άγγλοι τα πετρέλαια μας».

Εκβιασμός με την Αμμόχωστο - Πολυμερής διάσκεψη ή τέλος

Προσπαθούν να "κρεμάσουν" τον Χριστόφια

01/04/2012


Τεχνικά, οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται πολύ κοντά, όμως πολιτικά η κατάσταση είναι χαώδης. Η δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι "υπάρχει η προοπτική η έκθεσή μου να κλίνει προς το θετικό" μπορεί να επιβεβαιωθεί και η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης με στόχο μια ενδιάμεση συμφωνία να είναι ακόμα στην ατζέντα, αν και με βάση την πολιτική πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Οι συνομιλίες, αν και διεξάγονται με στόχο τη λύση του Κυπριακού, οι πραγματικές ατζέντες των μερών έχουν να κάνουν με την αποφυγή ή την επίρριψη ευθυνών.

Ο εκτουρκισμός των κατεχομένων και η Κύπρος που χάνεται

25/02/2012


Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Κύπρο ύστερα από ένα νέο ναυάγιο των συνομιλιών. Η ελπίδα για συνολική λύση θα ατονήσει εντελώς και ο στόχος αυτός θα γίνει ανέφικτος. Πρώτα και κύρια θα πεθάνει -αν δεν έχει συμβεί ήδη- στις ψυχές των ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο.

 

Ούτε που ν' ακούσει θέλει για την Κύπρο

Απελπισμένος με το Κυπριακό ο Μπαν

25/02/2012


Ούτε που ν' ακούσει πια για την Κύπρο δεν θέλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν. Ζώντας την εμπειρία όλων των προκατόχων του, από τον Ου Θαντ μέχρι τον Κόφι Ανάν, ο Μπαν Γκι-μουν φέρεται να έχει απελπιστεί με το Κυπριακό και επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από τη διαδικασία των συνομιλιών πριν εκτεθεί ακόμη περισσότερο. Οι συνομιλίες έχουν ζωή ακόμη πέντε εβδομάδες, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα κάνει την τελική αποτίμηση στην έκθεση που θα υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα στο τέλος Μαρτίου

Γιατί έδωσε τις τέσσερις ελευθερίες και το Δίκαιο της Θάλασσας;

Δέλεαρ στην Τουρκία για να κερδίσει ο Ταλάτ

11/02/2012


Οι πρώτες δύο γραμμές του εγγράφου συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου 2010 στο οποίο συμφώνησαν οι Χριστόφιας και Ταλάτ είναι όντως ανατριχιαστικές: "Η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί επί της αρχής (in principle) για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους" στην επικράτεια της Κύπρου.

Το λάθος άλογο του Δημήτρη Χριστόφια

04/02/2012


Μετά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα, ο Χριστόφιας ζήτησε και πήρε μια δήλωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε επίπεδο εκπροσώπου Τύπου, στην οποία επαναλαμβάνεται η πάγια ρωσική θέση στο Κυπριακό: Διατήρηση του στάτους κβο στο διηνεκές, συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας μέχρι να αποφασίσουν μεταξύ τους οι δύο πλευρές

Έτσι έχασε τη μάχη του ανακοινωθέντος ο Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη

Μα, κύριε Μπαν, πώς θα επιστρέψω στην Κύπρο;"

04/02/2012


Ζωηρή αντιπαράθεση μεταξύ Χριστόφια και Μπαν Γκι-μουν υπήρξε το πρωί της Τετάρτης (25/1/2012) στην έδρα του ΟΗΕ, με αφορμή το περιεχόμενο της δήλωσης που θα διάβαζε ο Γενικός Γραμματέας για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στο Greentree και ειδικά την περικοπή για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Επιστολή Μπαν Γκι-μουν σε Χριστόφια - Έρογλου

Διεθνή διάσκεψη συγκαλεί ο ΟΗΕ

07/01/2012


Δραματική τροπή προσλαμβάνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με επιστολή του στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου τους ανακοινώνει ότι η επόμενη συνάντηση στο Greentree στις 23 και 24 Ιανουαρίου θα είναι η καταληκτική, και ουσιαστικά τους ανακοινώνει ότι θα τους καλέσει σε διεθνή διάσκεψη.

Διάσκεψη μετά το Greentree 2 προγραμματίζει ο Μπαν Γκι-μουν

ΠΡΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ συμφωνία στο Κυπριακό

17/12/2011


Παρόλο που οι συζητήσεις για την οικονομία έχουν απορροφήσει όλο το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, με τον ΟΗΕ να φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει να πάνε χαμένες όλες οι συζητήσεις που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με επιμονή και στρατηγική ο ΟΗΕ κορυφώνει τη διαδικασία

Σφίγγει ο κλοιός για διεθνή διάσκεψη

10/12/2011


Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό είναι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με πρωταγωνιστές τα μόνιμα μέλη του ΣΑ παίζεται ένα παιχνίδι με τις λέξεις, εν είδει σταυρολέξου για δυνατούς λύτες, που αν επιλυθεί πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει και στη λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον στα χαρτιά.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα