Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Προεδρία Χριστόφια
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Άκρως θετικός ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ

Η κάθοδος των Γάλλων και των Ιταλών

13/05/2012


Άκρως επιτυχής υπήρξε ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για έρευνα και άντληση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που θα αξιολογήσουν τις προσφορές, θα έχουν τον ευχάριστο πονοκέφαλο να επιλέξουν μεταξύ πολύ σοβαρών προτάσεων που έχουν υποβληθεί, τουλάχιστον για τα 2-3 από τα 12 μπλοκ που έχουν προκηρυχθεί. Με τα αποτελέσματα του Β' γύρου έχουν διαλυθεί, ευτυχώς, διάφοροι μύθοι που είχαν δημιουργηθεί από απλουστευμένες προσεγγίσεις του στυλ "θα δώσουμε ένα οικόπεδο σε κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να έχουμε πολιτικά οφέλη".

Φερέφωνο της Ρωσίας στην ΕΕ θεωρούν την Κύπρο στις Βρυξέλλες

Το "μαύρο πρόβατο" στην Προεδρία

10/03/2012


Μπορεί η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Χριστόφια και Σαρκοζί στο τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ να πνίγηκε στις κοκορομαχίες του Εθνικού Συμβουλίου, ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί κλίμα δυσφορίας και προβληματισμού για τη στάση της Κύπρου στην προσπάθεια της Δύσης να σπάσει τον άξονα Συρίας - Ιράν, λόγω και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

 

 

Προτίμησε το ντιλ με την Τουρκία για τον South Stream

Δεν έρχεται η Gazprom για το αέριο

18/02/2012


Το περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για αιτήσεις άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αμέσως μετά, η Τουρκία δέσμευσε έναν μεγάλο χώρο στη θαλάσσια περιοχή τής Κύπρου για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού. Αν και πασιφανή τα κίνητρα της Τουρκίας, επίσημα η άσκηση δεν συνδέεται με τις έρευνες για το φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία, και από τη στιγμή που πρόκειται για διεθνή ύδατα δεν μπορεί να καταγγελθεί για πρόκληση, καθώς δεν βρίσκονται σε αυτό το στάδιο σε εξέλιξη οποιεσδήποτε έρευνες.

Αγόρασε αναβολή ο Χριστόφιας - Θα καλέσει διάσκεψη ο Μπαν Γκι-μουν

Το παρασκήνιο του Greentree

29/01/2012


Παράταση στα ιστορικά διλήμματα ζήτησε και πήρε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη συνάντηση του Greentree. Οι μεγάλες αποφάσεις για το Κυπριακό απλώς αναβλήθηκαν για άλλους δύο μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αποφανθεί αν το Κυπριακό θα πρέπει να οδηγηθεί σε διεθνή διάσκεψη ή όχι. Οι εκτιμήσεις στη Νέα Υόρκη συγκλίνουν στο ότι ο Γενικός Γραμματέας θα απευθύνει προσκλήσεις για διεθνή διάσκεψη και θα είναι στην ελεύθερη βούληση της καθεμιάς από τις πλευρές να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει.

Ματαιώθηκε το χθεσινοβραδινό δείπνο, θα γίνει πρόγευμα, ίδιο το μενού

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

24/01/2012


Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για τις προοπτικές των συνομιλιών στο Greentree, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για συμφωνία και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί, αλλά «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Η ταραγμένη ζωή του πρύτανη του εθνικισμού στην Κύπρο

Η απόλυτη ήττα του Ραούφ Ντενκτάς

22/01/2012


Ο Ραούφ Ντενκτάς άφησε ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός και ο Μακάριος ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές που διαμόρφωσαν τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας.

 

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης

"Κάποιοι βιάζονται πολύ με το αέριο"

14/01/2012


Η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν το τέλος του χρόνου. Την εβδομάδα που πέρασε, η ομάδα συμβούλων που διόρισε η κυβέρνηση εργάσθηκε εντατικά για όλες τις πτυχές της ενέργειας, όπως ο νέος γύρος αδειοδότησης, οι ανάγκες της ΑΗΚ για φυσικό αέριο και η συνεργασία με τη Noble Energy.

Μεγάλα λόγια, πενιχρές οι προοπτικές από το φυσικό αέριο

Ολοταχώς προς Νιγηρία

07/01/2012


Η 28η Δεκεμβρίου 2011 χαρακτηρίστηκε ιστορική μέρα για την Κύπρο και εν πολλοίς ήταν. Η επιβεβαίωση ύπαρξης αποθεμάτων φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διερευνητικής γεώτρησης τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κύπριο με όλα τα μεγάλα και μικρά γεγονότα, η υπερβολή υπερφαλάγγισε την πραγματικότητα.

Το Ισραήλ, με 20% μερίδιο στο Αφροδίτη, μπορεί να πάρει περισσότερα από την Κύπρο που έχει το 80%

Τρύπιο καλάθι το συμβόλαιο της Noble

22/10/2011


Πολύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες από το όφελος που θα αποκομίσει το κυπριακό κράτος από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο "Π" εξασφάλισε τα δεδομένα του απόρρητου συμβολαίου, και με τη βοήθεια ειδικών το έχει αξιολογήσει. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από τις στήλες αυτής της εφημερίδας, ότι το συμβόλαιο μοιάζει μ' ένα τρύπιο καλάθι

Όλο το παρασκήνιο της "κρίσης" για το αέριο

Γύρω -γύρω όλοι και στη μέση το γεωτρύπανο

02/10/2011


Το φυσικό αέριο και οι προοπτικές του είναι το αντίδοτο που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση για να αντιστρέψει το κλίμα συνολικής αμφισβήτησής της από την κοινωνία. Παράλληλα, μόλις τώρα στο Προεδρικό έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να διαμορφώσουν συνολική πολιτική για τη διαχείριση του ζητήματος των υδρογονανθράκων. Ήδη ζητήθηκαν τα βιογραφικά σημειώματα ακαδημαϊκών από την Κύπρο και το εξωτερικό για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα συμβουλεύει τη διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα