Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
Η άλλη πλευρά
Ρεπορτάζ - Οδοιπορικά
Τουρκία
Ραούφ Ντενκτάς
Η «άνοιξη» των Τουρκοκυπρίων
Επικαιρότητα
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Φυλάει το κλειδί του Αγίου Γεωργίου, θα το παραδώσει στους Κερυνειώτες

Η τελευταία Ελληνοκύπρια της Κερύνεια

18/05/2008


Το 1960 η Κερύνεια ήταν μια μικρή πολίχνη με μόλις 3.000 κάτοικους, από τους οποίους μόνο οι 100 ήταν Τούρκοι. Σήμερα όλα άλλαξαν. Η Κερύνεια από ψηλά μοιάζει με μεγαλούπολη: όλες οι βόρειες ακτές έχουν οικοδομηθεί, η μικρή πολίχνη ενώθηκε με όλα τα κεφαλοχώρια των βόρειων ακτών, σε μια απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, ανατολικά και δυτικά της πόλης. Στην Κερύνεια ζουν σήμερα περισσότεροι από 60.000 Τούρκοι. Ανάμεσα σε αυτό το τουρκικό πλήθος ζει η τελευταία Ελληνοκύπρια της Κερύνειας.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΒΛΑ

Η Μαρίνα, η Λεϊλά και η Κερύνεια

01/08/2004


Ένα βράδυ στα μέσα του Ιούλη βρέθηκα στις βόρειες ακτές της Κύπρου, στη βεράντα του σπιτιού του ζεύγους Μεχμέτ και Λεϊλά Γιαγτζίν. Συζητούσαμε, τι άλλο, για τη λύση που δεν ήρθε, τις προοπτικές που δεν είναι ευοίωνες και για την Κερύνεια, που υπήρξε το σύμβολο της προσδοκίας των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή στο βορρά, ύστερα από τη βίαιη εκδίωξη τους, το 1974.

 

Το σπίτι του Μεχμέτ και της Λεϊλά βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος, σε ένα ύψωμα στη βόρεια πλαγιά του Πενταδάκτυλου. Από τη βεράντα φαίνεται η θάλασσα της Κερύνειας. Αυτή η γαληνεμένη θάλασσα ήταν που έφερε τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο. Οι μνήμες γυρίζουν πίσω.

ΦΑΚΕΛΟΣ

Τι θέλουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι

Τριήμερο οδοιπορικό στα Κατεχόμενα

09/07/2000


Στην κατεχόμενη Λάπηθο ζει σήμερα ο Τουρκοκύπριος φίλος μου Αρίφ Χασάν Ταχσίν, τον οποίο γνώρισα μέσω του Διαδικτύου, αλλά δεν έλαχε μέχρι τη μέρα που πήγα στα Κατεχόμενα να τον συναντήσω. Στις τελευταίες εκλογές ήταν αντίπαλος του Ντενκτάς. Το έκανε -λέει- για να του δοθεί η ευκαιρία να πει τα δικά του. Πιστεύει ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι σήμερα αποικία της Τουρκίας και αγωνίζεται μάταια να πείσει τους Τουρκοκύπριους ότι κινδυνεύουν να αφανιστούν. Ζήτησα από το καθεστώς να διευθετήσει μια συνάντησή μου μαζί του, αλλά το αρνήθηκαν.

Κατεχόμενα: Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος

02/07/2000


Σε δύο εβδομάδες συμπληρώνονται 26 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου έχει γίνει τουρκική επαρχία. Παντού υπάρχουν αγάλματα του Ατατούρκ και κόκκινες σημαίες με την ημισέληνο. Τηρουμένων των αναλογιών, στην κατεχόμενη Κύπρο ίσως να υπάρχουν οι περισσότερες ανηρτημένες σημαίες από κάθε άλλο μέρος του κόσμου. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι οι τουρκικές επιγραφές. Δεν έχει διασωθεί ούτε μία πινακίδα, έστω και σε ένα ερειπωμένο κατάστημα, που να θυμίζει το παρελθόν.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα