• Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Οι μολότοφ στο τζαμί, η ΜΙΤ και η FSB

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαράχοβα καταδίκασε χθες τη ρίψη δύο μολότοφ εναντίον τζαμιού στη Λεμεσό:

 

«Κάθε είδους επίθεση ‘με επικίνδυνα για την κοινωνία μέσα’, όπως η πρόσφατη στο κτίριο του τεμένους Köprülü Haci Ibrahim Aga στη Λεμεσό, στα τέλη Αυγούστου, με βόμβες μολότοφ, ειδικά στη Κύπρο είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διατήρηση της διαθρησκευτικής ισορροπίας».

 

Δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε για ένα μικροεπεισόδιο, δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά που είχε συμβεί, και το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο; Εγώ που ζω στην Κύπρο δεν πήρα είδηση ότι έγινε τέτοιο περιστατικό. Ούτε συγκράτησα ποτέ το όνομα του τζαμιού. Η Μαρία Ζαχάροβα στη Μόσχα ήταν πλήρως ενημερωμένη.

 

Εάν η Ρωσία δεν ισοπέδωνε την Ουκρανία, περιλαμβανομένων και ορθόδοξων Εκκλησιών, θα ήταν έως και συγκινητικό το ενδιαφέρον της κ. Ζαχάροβα για τη δια-θρησκευτική ισορροπία στην Κύπρο.

 

Η τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έγινε στο κενό. Ακολούθησε τη συνάντηση Πούτιν – Ερτογάν στο Σότσι. Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Ερντογάν δήλωσε στο αεροπλάνο ότι με τον Πούτιν συζήτησαν το Κυπριακό και είπε ότι οι Εγγλέζοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά της Τουρκίας στην Κύπρο.

 

Στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πούτιν, το Κυπριακό πως προέκυψε στην ατζέντα του; Η Μόσχα διέγνωσε ότι κάτι μπορεί να γίνει με το Κυπριακό το επόμενο διάστημα και ξεκίνησε την εκστρατεία υπονόμευσης διότι δεν θέλει να χάσει τυν Τουρκία, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση. Για να δούμε στο επόμενο διάστημα πως θα προσαρμοστούν οι καλοθελητές της Μόσχας στη Λευκωσία…

 

Προχθές ο Φιλελεύθερος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρθηκε σε σενάρια προβοκάτσιας και εκμετάλλευσης των επεισοδίων στη Χλώρακα από τη ΜΙΤ κάνοντας ειδική αναφορά στη ρήξη μολότοφ εναντίον του τζαμιού στη Λεμεσό.

 

Μήπως εκτός από τη ΜΙΤ θα πρέπει να προσέχουμε και από την FSB; Κάπως έτσι δεν έγινε το επεισόδιο με το κάψιμο του κορανιού στη Σουηδία, που περιέπλεξε τη διαδικασία επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ; 

 

Δεδομένης της προσπάθειας της Ρωσίας να αποσπάσει την Τουρκία από τη Δύση, και ότι η πιθανή λύση του Κυπριακού δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό, η ρωσική αρνητική παρέμβαση θεωρείται βεβαία.

 

Όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να έχουν τα μάτια ανοιχτά.


Μακάριος Δρουσιώτης

08/09/2023