• Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Ο Μακάριος Δρουσιώτης δικαιωμένος πανηγυρικά και πανευρωπαϊκά

«Διερευνήστε την παρακολούθηση Μακάριου Δρουσιώτη». Αυτά λέει μεταξύ πολλών άλλων, ντροπιαστικών για μας, επιστολή της πλατφόρμας MFRR σε Γενικό Εισαγγελέα, υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας.

 

Ενώ το κράτος εσκεμμένα υπνώττει μας πρόλαβαν και πάλι οι ευρωπαίοι. Καταπέλτης η επιστολή της MFRR. Δεν είναι αστεία τα πράγματα. Οι διεθνείς οργανισμοί που αποτελούν την MFRR, με τη στήριξη και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), το ARTICLE 19 Europe, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το CCI/ Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa) και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».. Σύσσωμη δηλαδή η ευρωπαϊκή οικογένεια δημοσιογράφων και ΜΜΕ, αφού δικαιώνει πανηγυρικά και στην ουσία πανευρωπαϊκά, τον Μακάριο Δρουσιώτη, τον κατά τον τέως πρόεδρο αχάριστο και αγνώμονα, καλεί τον Γενικό εισαγγελέα, την υπουργό δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες Δρουσιώτη για παρακολούθηση από το κράτος των ηλεκτρονικών του μέσων, ενώ τονίζουν ότι έγινε μη επαρκής διερεύνηση των καταγγελιών του.

 

Ας μην ξεχνούμε ότι η MFRR αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία παρακολουθεί και αντιδρά σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό γιατί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι παρακολουθήσεις γίνονταν και το 2018 όταν ο Μακάριος Δρουσιώτης εργαζόταν στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος του επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη. Παρακολουθώντας τον κ. Δρουσιώτη εμμέσως παρακολουθούσαμε το γραφείο του επιτρόπου της κομισιόν. Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη μας.

 

«Παρά τις καταγγελίες στις αρχές και τις επανειλημμένες ενέργειες από τον Μακάριο Δρουσιώτη, δεν υπήρξε πρόοδος στη διερεύνηση και τη δίωξη των σοβαρών καταγγελιών. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η μυστική παρακολούθηση των διερευνητικών δημοσιογράφων υπονομεύουν τον εποπτικό τους ρόλο και την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, που είναι βασικά για μια λειτουργική δημοκρατία», αναφέρεται στην επιστολή.

 

Επιπρόσθετα οι ευρωπαίοι κακίζουν την διερεύνηση από την αστυνομία, «παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς την Αστυνομία, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στη διερεύνηση των καταγγελιών. Ένα εγκληματολογικό εργαστήριο στην Ολλανδία, στο οποίο παρασχέθηκαν οι ίδιες πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στην αστυνομία, έχει τεκμηριώσει την παραβίαση ασφαλείας, την οποία περιέγραψε ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022», ενώ παράλληλα ο ευρωπαϊκός οργανισμός δηλώνει την αμέριστη στήριξη του προς τον συγγραφέα.

 

Το δε κερασάκι στην τούρτα. Αφού κάνουν μια ανασκόπηση του συγγραφικού έργου του Μακάριου Δρουσιώτη και ειδικότερα στα τρία τελευταία του βιβλία , αναφέρουν. «Με τα βιβλία του «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κρανς Μοντάνα» και «Κράτος Μαφία», έχει τεκμηριώσει διαφθορά στην Κυπριακή Κυβέρνηση».

 

Η επιστολή αυτή είναι μια κραυγή αγανάκτησης των ευρωπαίων και για αυτόν τον λόγο έχουν δείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τον συγγραφέα για τις στοχευμένες, εκδικητικές και υποκινούμενες από τον τέως αγωγές που αντιμετωπίζει για τις αναφορές στα βιβλία του.

 

Οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν κινητοποιηθεί ενώ εδώ στην Κύπρο όλοι τηρούν σιγή ιχθύος. Που είναι επιτέλους η ένωση συντακτών η οποία έχει προσυπογράψει την επιστολή της πλατφόρμας MFRR, να λάβει με ανακοίνωσή της δημόσια θέση; Μήπως διαφωνούν τα μέλη της;

 

Μετά την εξέλιξη αυτή καλό θα ήταν να ακούσουμε την θέση του τέως ΠτΔ. Μήπως η MFRR είναι και αυτοί αχάριστοι και αγνώμονες; Ακόμα τι έχει να πει ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος διετέλεσε και υπουργός δικαιοσύνης; Τέλος ο Αρχηγός της Αστυνομίας τι εντολές έδωσε για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής;

 

Αν όλοι αυτοί γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την επιστολή της MFRR έχουν τουλάχιστον υποχρέωση να λογοδοτήσουν στον Κυπριακό λαό ο οποίος βλέπει για ακόμα μια φορά την πατρίδα του να γίνεται διεθνώς ρεζίλι.

 

Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι ευθύνη του νέου προέδρου. Όμως θα πρέπει να αντιληφθεί ότι και αυτό είναι ένα από τα «βαριά κλήροδοτήματα» που παρέλαβε από τον τέως. Συνεπώς ως πρόεδρος θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση και να εφιστήσει την προσοχή στους εμπλεκόμενους θεσμούς ότι δεν θα ανεχθεί την οποιαδήποτε συγκάλυψη. Εκτός και αν δεν τον πειράζει να περιφέρεται στις Βρυξέλλες ως ο πρόεδρος ενός κράτους μέλους το οποίο παρακολουθούσε δημοσιογράφους, ερευνητές και συγγραφείς, μέχρι και συνεργάτες επιτρόπου της κομισιόν. Αλήθεια με τι μούτρα θα ζητήσει βοήθεια από την ενωμένη Ευρώπη όταν την ίδια στιγμή εκπροσωπεί μια χώρα της διαφθοράς και της διαπλοκής; Μιας χώρας που δεν σέβεται την προσωπική επικοινωνία των πολιτών της και παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να είναι σίγουρος ότι αν δεν λάβει μέτρα τότε στις Βρυξέλλες θα γελά και το παρδαλό κατσίκι όταν θα μιλά για ευρωπαϊκά ιδεώδη, για ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.


Του Θεόδωρου Θεοδώρου

Πολίτης

21/09/2023