• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑ»

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα ερευνήσει τον τέως Πρόεδρο

 

Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ των μελών της Αρχής κατά της Διαφθοράς και του συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη

 

Η ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε να διερευνήσει τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται στο βιβλίο του δημοσιογράφου – ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο «Κράτος Μαφία» και αφορούν τον βίο και την πολιτεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Αρχή κατά της Διαφθοράς βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης των κατάλληλων προσώπων για να αναλάβουν την πολύμηνη αυτή έρευνα. Οι ερευνώντες λειτουργοί ή λειτουργοί Επιθεώρησης όπως αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, θα προέρχονται από την Ελλάδα για ευνόητους λόγους και θα είναι εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης με ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εξειδίκευση στη νομική επιστήμη με σκοπό να διερευνήσουν συγκεκριμένα περιστατικά που καταγράφονται στο βιβλίο  «Κράτος Μαφία» και παραπέμπουν σε πράξεις διαφθοράς.

 

Τόσο ο επίτροπος Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζής, όσο και μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, έχουν διαβάσει το επίμαχο βιβλίο και εντός των επόμενων ημερών θα έχουν συνάντηση με τον Μακάριο Δρουσιώτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις και περαιτέρω λεπτομέρειες για διάφορα περιστατικά που αναφέρονται στο βιβλίο του, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης.

 

Να σημειωθεί ότι, τη διερεύνηση των όσων καταγράφει στο επίμαχο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης για τον Νίκο Αναστασιάδη ζήτησε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και ζήτησε να ερευνηθούν το γρηγορότερο τα όσα του καταλογίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης και στα τρία βιβλία του και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της. Όπως πληροφορείται ο «Π», η έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα επικεντρωθεί μόνο στο βιβλίο «Κράτος Μαφία».

 

Το πόρισμα για Σάββα Αγγελίδη

Στα χέρια της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα βρίσκεται εντός των επόμενων ημερών το πρώτο πόρισμα για κατ’ ισχυρισμό πράξεις διαφθοράς εναντίον αξιωματούχου. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη και στρέφονται εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη. Πρόκειται για δυο καταγγελίες που φέρουν τον κ. Αγγελίδη να ανέστειλε, σε τρεις περιπτώσεις, την ποινική δίωξη προσώπων που κατηγορούνταν για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, τα οποία φέρονται να ήταν πελάτες του κ. Αγγελίδη όταν ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα.

 

Την έρευνα εναντίον του Σάββα Αγγελίδη ανέλαβαν ο ελληνοκυπριακής καταγωγής δικηγόρος George Kampanella (Γιώργος Καμπανέλλας) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία και ο Tranveer Qureshi, επίσης δικηγόρος. Και οι δύο ηγήθηκαν διάφορων ερευνών στην Αγγλία σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Ο τρίτος νομικός που συμμετείχε στη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του κ. Αγγελίδη είναι ο δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης.

 

Επί της διαδικασίας: Στην περίπτωση που προκύπτουν ποινικά αδικήματα από το πόρισμα των Βρετανών νομικών, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα συντάξει πόρισμα και θα το διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος, έχει τον τελευταίο λόγο για το τι πρέπει να γίνει.


Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πολίτης

16/11/2023