• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Στο κάδρο των ερευνών ο Ν. Αναστασιάδης

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, επίτροπος Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζής είχε χθες συνάντηση με τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Μακάριο Δρουσιώτη και τη δικηγόρο του κ. Λητώ Καριόλου. Συμφώνησαν τους όρους εντολής της έρευνας που θα επικεντρωθεί στο βιβλίο του Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» στο οποίο εμπλέκει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς

 

Συνάντηση με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζή είχε χθες ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος συνοδευόταν από τη δικηγόρο του κ. Λητώ Καριόλου.

 

Όπως πληροφορείται ο «Π» στη συνάντηση, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, συμφωνήθηκαν οι όροι εντολής της επικείμενης έρευνας, που θα επικεντρωθεί στο τελευταίο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία: Πώς η συμμορία κατήργησε το κράτος δικαίου στην Κύπρο», το οποίο καταλογίζει στον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη πράξεις διαφθοράς. Ο Μακάριος Δρουσιώτης εξέφρασε την ετοιμότητά του να παραδώσει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς έγγραφα και άλλα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις αποκαλύψεις του.

 

Για να προστατευθεί η αξιοπιστία της έρευνας, η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν θα διορίσει ερευνώντες λειτουργούς ή λειτουργούς επιθεώρησης όπως αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, από την Κύπρο αλλά από την Ελλάδα.

 

Όπως πληροφορείται ο «Π», βολιδοσκοπήθηκαν ήδη πρόσωπα από την Ελλάδα, εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στη νομική επιστήμη με σκοπό να αναλάβουν την έρευνα για το «Κράτος Μαφία» αλλά δεν αποδέχθηκαν, επικαλούμενα φόρτο εργασίας. Σύντομα το επίμαχο βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα, συνεπώς, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα μπορεί να αναζητήσει ερευνώντες λειτουργούς από τη Μεγάλη Βρετανία ή και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως οι ερευνητές που θα επιλεγούν θα είναι ξένοι για να μην αμφισβητηθούν από κανένα στην Κύπρο τα ευρήματα της έρευνας

 

Το βιβλίο «Κράτος Μαφία» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 και αποκαλύπτει σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ο συγγραφέας εμπλέκει τον Νίκο Αναστασιάδη. Το βιβλίο καταγράφει, επίσης, το ιστορικό των παράνομων παρεμβάσεων στις προσωπικές συσκευές του Δρουσιώτη, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του υπολογιστή και αρχείων που περιέχουν ευαίσθητο υλικό που σχετίζεται με τη διαφθορά στην Κύπρο.

 

Το πόρισμα για Σάββα Αγγελίδη

Στα χέρια της Αρχής κατά της Διαφθοράς αναμένεται να βρίσκεται σήμερα το πρώτο πόρισμα για κατ' ισχυρισμό πράξεις διαφθοράς εναντίον αξιωματούχου. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη και στρέφονται κατά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη. Όπως έγραψε ο «Π», πρόκειται για δύο καταγγελίες που φέρουν τον κ. Αγγελίδη να ανέστειλε, σε τρεις περιπτώσεις, την ποινική δίωξη προσώπων που κατηγορούνταν για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, τα οποία φέρονται να ήταν πελάτες του κ. Αγγελίδη όταν ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα.

 

Την έρευνα εναντίον του Σάββα Αγγελίδη ανέλαβαν ο ελληνοκυπριακής καταγωγής δικηγόρος George Kampanella (Γιώργος Καμπανέλλας) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία και ο Tranveer Qureshi, επίσης δικηγόρος. Και οι δύο ηγήθηκαν διάφορων ερευνών στην Αγγλία σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Ο τρίτος νομικός που συμμετείχε στη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του κ. Αγγελίδη είναι ο δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης.

 

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν διαθέτει ανακριτικές εξουσίες. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που προκύπτει μέσα από το πόρισμα οτιδήποτε το μεμπτό σε βάρος του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τότε, το πόρισμα θα πρέπει να διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τη διενέργεια ποινικής έρευνας από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

 

Το οξύμωρο

Ενώ ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ελέγχεται για τη διάπραξη του αδικήματος της διαφθοράς, την ίδια ώρα επιλαμβάνεται όλων των σοβαρών ποινικών υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, μεταξύ αυτών και των υποθέσεων για τα «χρυσά» διαβατήρια, που αφορούν αδικήματα διαφθοράς.


Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πολίτης

24/11/2023