• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η πρώτη διχοτόμηση | Περιεχόμενα

Πρόλογος

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005 και ήταν ο καρπός έρευνάς μου στην Κύπρο και σε αρχεία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το βιβλίο έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό και ήταν για πολλά χρόνια εξαντλημένο. Ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στην Κύπρο και κατέγραφε με ολοκληρωμένο τρόπο το παρασκήνιο της κατάρρευσης των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου τα Χριστούγεννα του 1963 και τα όσα επακολούθησαν μέχρι το τέλος του 1964. Το βιβλίο επικεντρωνόταν στις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, στις παρενέργειες της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και στις πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

 

Στην πρώτη έκδοση, παρόλο που είχε αναδειχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, η έρευνα δεν είχε καλύψει τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην κυπριακή κρίση. Μέχρι σήμερα οι αναφορές για τη σοβιετική πολιτική όσον αφορά την Κύπρο την περίοδο εκείνη ήταν αποσπασματικές και εν πολλοίς ανακριβείς έως λανθασμένες. Καμιά ολοκληρωμένη μελέτη που να τοποθετεί στην εικόνα τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν πολύ ενεργός στην αναμόχλευση της κρίσης, δεν περιήλθε στην αντίληψή μου. Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση το κενό καλύπτεται με στοιχεία από πρωτογενείς πηγές και από την αποδελτίωση του κυπριακού τύπου της εποχής. Η έρευνα δε, καλύπτει το πολιτικό παρασκήνιο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 μέχρι το τέλος του 1965.

 

Με αφορμή την επανέκδοση έγινε επίσης εμπλουτισμός του υλικού της προηγούμενης και αναδιάταξη των κεφαλαίων. Στο τέλος του βιβλίου δε, προστέθηκε ένα επίμετρο, στο οποίο τα γεγονότα που αφορούν την περίοδο αυτή εντάσσονται στην ιστορία του Κυπριακού από την έναρξη του ένοπλου αγώνα για την ένωση, τη δεκαετία του 1950, μέχρι την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, το 2017, με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Η δεύτερη αυτή έκδοση, λοιπόν, αποτελεί στην ουσία ένα καινούριο βιβλίο.

 

 

Μακάριος Δρουσιώτης

Νοέμβριος 2023


24/11/2023