• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Είναι τελικά ένα βιβλίο η αφορμή μιας αλλαγής;

 

Αυτός λοιπόν ο κύκλος της διαφθοράς και ατιμωρησίας στη χώρα μας, ξεκίνησε, δυστυχώς, από τη μέρα που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

 

Την Παρασκευή το βράδυ έγινε για πρώτη φορά αναφορά στις ειδήσεις του κρατικού καναλιού στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του ερευνητή και δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη. Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι στις 4 Οκτωβρίου 2021, στο ΡΙΚ 2, ακυρώθηκε η εκπομπή «με τη Φωνή σου» της Ελίτας Μιχαηλίδη με φιλοξενούμενο το Μακάριο Δρουσιώτη. Η δικαιολογία ήταν τότε ότι η παραγωγός της εκπομπής απουσίαζε στο εξωτερικό. Βέβαια, ποτέ δεν προβλήθηκε αυτή η εκπομπή. Όπως φάνηκε εκ των υστέρων η παραγωγός της εκπομπής δεν έμεινε για πάντα στο εξωτερικό. Το ζήτημα δεν ήταν η δική της απουσία.  Τα δεδομένα, έδειξαν, ότι από κάπου είχε δοθεί «εντολή». Κάποιοι δεν ήθελαν να προβληθεί η εκπομπή με φιλοξενούμενο τον Μακάριο Δρουσιώτη και τη συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των βιβλίων και της έρευνάς του.

 

Την Πέμπτη, λοιπόν, 23 Νοεμβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, σαφώς, υπό το βάρος, και του τελευταίου δημοσιεύματος «Cyprus Confidential» δεν είχε άλλα περιθώρια να αποφύγει τη διερεύνηση του περιεχομένου του βιβλίου «Κράτος Μαφία». Βέβαια, στη συνάντηση με τον Μακάριο Δρουσιώτη, ξεκαθάρισαν, ότι δεν έχουν ανακριτικό ρόλο. Γεγονός που τους αφαιρεί τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις και τιμωρία των ενόχων. Ας ελπίσουμε όμως, ότι όσα θα διερευνηθούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας θα είναι ο μοχλός πίεσης για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Να λειτουργήσουν, επιτέλους, οι θεσμοί ενός ευρωπαϊκού κράτους και να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται στην κατρακύλα της χώρας μας.

 

Παράλληλα, την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο συνέβαινε κάτι θλιβερό. Ο τέλειος εξευτελισμός ενός κράτος μέλους. Ο διασυρμός της χώρας μας έπαιρνε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είχε ως το κύριο θέμα συζήτησης την έρευνα  3,6. εκατομμυρίων εγγράφων από το ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) που αφορούσαν πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής στην Κύπρο με επίκεντρο Ρώσους ολιγάρχες. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο «Cyprus Confidential» αναμφίβολα, συνδέονται με όσα έχει ερευνήσει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του. Στο Ευρωκοινοβούλιο, ακούστηκαν βαριές κατηγορίες για τη χώρα μας και την αξιοπιστία της. Η Sophie In ‘t Veld (Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής), είπε ότι «οποιοδήποτε κράτος μέλος εξυπηρέτησε Ρώσους ολιγάρχες και επέτρεψε την παραβίαση των κυρώσεων πρέπει να λογοδοτήσει. Τέτοια κράτη συνέχισε καθιστούν την ΕΕ ως τον παράδεισο των γκάγκστερ (gangster’s paradise) και η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέπει εξαιτίας του καθεστώτος της πλήρους ατιμωρησίας». Άλλη Βελγίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «η Κύπρος λειτούργησε ως μια ασφαλής θυρίδα-safe deposit box όπου οι Ρώσοι ολιγάρχες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αποφεύγουν τις κυρώσεις αλλά και να αποκτούν χρυσά ευρωπαϊκά διαβατήρια». 

 

Επειδή, σε αυτό το άρθρο είναι περιορισμένος ο χώρος που μπορώ να αφιερώσω για να παραθέσω όσα ειπώθηκαν προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, σας ενθαρρύνω να τα διαβάσετε. Προσωπικά, διαβάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν, αισθάνομαι μια τεράστια ντροπή, μαζί και απελπισία. Είναι, θαρρώ, πολύ δύσκολο να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας μετά από όλα αυτά. Και το δυσκολότερο να διεκδικήσουμε συμμαχίες στα επείγοντα και υπαρξιακά ζητήματά μας στην οικονομία και το Κυπριακό.

 

Αυτός λοιπόν ο κύκλος της διαφθοράς και της ατιμωρησίας στη χώρα μας, ξεκίνησε, δυστυχώς, από τη μέρα που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Από την αρχή στήθηκαν δομές της κρατικής μηχανής για εξυπηρέτηση νομιμοφανών συμφερόντων με το αζημίωτο βέβαια για πολιτικούς, κομματάρχες και κάποιες φορές έφτανε μέχρι το προεδρικό αξίωμα. Ο τέως Πρόεδρος βέβαια, τελειοποίησε  τις διαδικασίες. Ως ένας «grand master» αλλιώς, πατρόνα της πολιτικής όπως αυτό-αποκλήθηκε, έφερε το σύστημα στα μέτρα του. Και όπως διακεκριμένοι οικονομολόγοι απέδειξαν, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύουν ατράνταχτα στοιχεία, στον βωμό των χρυσών λερωμένων διαβατηρίων, στο Κραν Μοντανά καταδικάστηκε το μέλλον της Κύπρου, ελπίζω όχι τελεσίδικα.

 

Όταν ένα βιβλίο επιβάλλει τη διερεύνηση κατηγοριών τέως Προέδρου αποδεικνύεται η παραδοχή ενός συστήματος που δεν άντεξε να συνεχίσει τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που έγιναν εις βάρος ενός ολόκληρου λαού και της χώρας μας. Εύχομαι αυτό το βιβλίο να είναι η αφορμή μιας αλλαγής στον τόπο. Αλλαγής προς το φως, ουσιαστικής δικαιοσύνης και μιας, επιτέλους, καλύτερης πατρίδας!


ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ

Πολίτης

27/11/2023